Rabarbar cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
Zanim wetkniesz w ziemię pierwsze nasionko, zorientuj sie czy będziesz miała odbiorców i czy będzie to produkcja opłacalna. Ceny skupu rabarbaru z roku na rok spadają.Masz kasę na dokładanie do plantacji przez pierwsze 2 lata? Lepszym rozwiązaniem jest zakup sadzonek .Na rabarbar z nasion nasion poczekasz min 3 lata i dopiero po tym czasie dowiesz się , czy jest coś wart.
http://www.sadyogrody.pl/warzywa/102/cz ... u,699.html
https://www.igrit.pl/index.php?dzial=209
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/c ... 5/20116030
Mimo wszystko trzymam kciuki.
http://www.sadyogrody.pl/warzywa/102/cz ... u,699.html
https://www.igrit.pl/index.php?dzial=209
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/c ... 5/20116030
Mimo wszystko trzymam kciuki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To na pewno kilka tysięcy ale dokładnie ile? Bo chodzi o to aby odpowiednią ilość nasionek kupić i wyhodować aby wystarczyło na 2 ha ziemi.
Rozmawiałam z 2 osobami które twierdzą że produkcja rabarbaru jest opłacalna. Sprzedać to na pewno się sprzeda, tyle że ceny bywają różne to fakt.
Zakup sadzonek to bardzo drobi interes jeśli chodzi aby zakupić sadzonki na 2 ha. Jedna sadzonka kosztuje w granicach 8 - 14 zł zależy ilu letnia sadzonka. Więc o czym my mówimy. Jeśli np na 2 ha by było potrzeba ok. 20 000 sadzonek to jest prosty rachunek ile by koszt samych sadzonek kosztował, a co tu mówić o innych potrzebnych rzeczach...
Rabarbar z nasionka w tym roku sadziłam tak na uprawę do siebie także mam bardzo duży okaz., także nie sądzę aby trzeba było czekać 3 lata jak twierdzisz, z różnych artykułów na ten temat można się dowiedzieć że pierwsze plony można zebrać już na drugi rok po posadzeniu.
Mam dostęp do jeziora gdzie mogę czerpać wodę także mi się wydaje że jakieś warunki na takową uprawę mam.
Także pytam ponownie jeśli bym chciała wyhodować rabarbar z nasionek to jaka powierzchnia ziemi by była potrzebna aby wyhodować potrzebną ilość rabarbaru aby zasadzić na powierzchni 2 ha.
Rozmawiałam z 2 osobami które twierdzą że produkcja rabarbaru jest opłacalna. Sprzedać to na pewno się sprzeda, tyle że ceny bywają różne to fakt.
Zakup sadzonek to bardzo drobi interes jeśli chodzi aby zakupić sadzonki na 2 ha. Jedna sadzonka kosztuje w granicach 8 - 14 zł zależy ilu letnia sadzonka. Więc o czym my mówimy. Jeśli np na 2 ha by było potrzeba ok. 20 000 sadzonek to jest prosty rachunek ile by koszt samych sadzonek kosztował, a co tu mówić o innych potrzebnych rzeczach...
Rabarbar z nasionka w tym roku sadziłam tak na uprawę do siebie także mam bardzo duży okaz., także nie sądzę aby trzeba było czekać 3 lata jak twierdzisz, z różnych artykułów na ten temat można się dowiedzieć że pierwsze plony można zebrać już na drugi rok po posadzeniu.
Mam dostęp do jeziora gdzie mogę czerpać wodę także mi się wydaje że jakieś warunki na takową uprawę mam.
Także pytam ponownie jeśli bym chciała wyhodować rabarbar z nasionek to jaka powierzchnia ziemi by była potrzebna aby wyhodować potrzebną ilość rabarbaru aby zasadzić na powierzchni 2 ha.
-
Nie ma sprawy. Podstawowe wiadomości o produkcji rozsady https://www.youtube.com/watch?v=p2iiOugmP64
Ilość roślin na hektar waha się od 5do10 tys, w zależności od odmiany , zasobności gleby i nawożenia. W tym materiale masz nastepne podstawowe wiadomości. https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 0rabarbaru Piierwsza pozycja [PDF]
Ilość roślin na hektar waha się od 5do10 tys, w zależności od odmiany , zasobności gleby i nawożenia. W tym materiale masz nastepne podstawowe wiadomości. https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 0rabarbaru Piierwsza pozycja [PDF]
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

Zastanawiam się czy rzeczywiście będziesz mieć zbyt bo w moich okolicach zero zainteresowania rabarbarem i cena na bazarze 2 zł za kg w pełnym sezonie
Wszystko przez embargo, spore ilości jabłek ludzie dostają z unijnego programu, są wielkie nadwyżki jabłek .
Ja mam 30 wielkich krzaków i zastanawiam się czy nie zlikwidować .
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 wrz 2016, o 12:44
Tak, widziałam ten filmik o wiele wcześniej. Jeśli chodzi o rozsadę to wiem jak należy to robić.
Bardziej mnie zastanawia gdybym chciała rabarbar od nasionka uprawiać w gruncie to ile areału 3, 5 czy ile arów zostawić sobie na to aby posiać nasionka i potem powsadzać jak już dość duże urosną w odpowiednich rozsadach na te 2 ha. Więc czy ktoś wie ile miejsca by należało zostawić aby wystarczyło by na te nasionka? ( Siałabym rabarbar malinowy. ) Pytam ponieważ reszta pola będzie obrabiana. Także bym była bardzo wdzięczna za podpowiedź ponieważ nie wiem ile miejsca by wystarczyło.
Dziękuję Ci za Pdf - nie widziałam tego, fajna i konkretna lektura.
Co do zbytu - to zbyt to na pewno się znajdzie także myślę że nie będzie z tym problemu.
Masz rację jak nie masz w okolicach zainteresowania rabarbarem to po co trzymać chyba że znajdziesz gdzieś dalej zbyt na rabarbar.
Bardziej mnie zastanawia gdybym chciała rabarbar od nasionka uprawiać w gruncie to ile areału 3, 5 czy ile arów zostawić sobie na to aby posiać nasionka i potem powsadzać jak już dość duże urosną w odpowiednich rozsadach na te 2 ha. Więc czy ktoś wie ile miejsca by należało zostawić aby wystarczyło by na te nasionka? ( Siałabym rabarbar malinowy. ) Pytam ponieważ reszta pola będzie obrabiana. Także bym była bardzo wdzięczna za podpowiedź ponieważ nie wiem ile miejsca by wystarczyło.
Dziękuję Ci za Pdf - nie widziałam tego, fajna i konkretna lektura.
Co do zbytu - to zbyt to na pewno się znajdzie także myślę że nie będzie z tym problemu.
Masz rację jak nie masz w okolicach zainteresowania rabarbarem to po co trzymać chyba że znajdziesz gdzieś dalej zbyt na rabarbar.
-
Aleksandro, przecież to matma z podstawówki
. Jeżeli posadzisz co 10 cm, to na 1m2 zmieścisz 81 szt. Na 20 tys potrzeba ok 2,5 ara.

- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie, jak będzie ze zbytem za jakieś 2-3 lata?. U nas w zachodniopomorskim jest wielki "BUM" na rabarbar. Wczoraj u mnie w pracy był klient z okolic Świdwina i mówił że u nich założono plantację na kilkunastu hektarach. Syn znajomej ma zamiar obsadzić 10 ha. Jego znajomy też, tylko nie wiem ile. Może będą do tego jakieś dopłaty z UE? Wspominałam kiedyś o 36 ha pomidorów na moim terenie. Okazało się że na polu oddalonym o kilkaset metrów jest a raczej była druga plantacja ok. 20 ha. Nic nie dojrzało. Wszystko zjadła ZZ
-
Co prawda ZZ rabarbarowi nie zagraża, ale są inne fajne choroby. Poza tym jest takie stare porzekadło: czcesz zarobić, siej to, czego nie ma sąsiad. Aktualne od początku świata i sprawdza się cały czas
.
PS.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że powinnaś zacząć od analizy gleby.Czy ona jest dobra dla rabarbaru, bo to plantacja wieloletnia i koszta związane z nawadnianiem , nawożeniem i pielęgnacją mogąm zeżreć cały zarobek.

PS.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że powinnaś zacząć od analizy gleby.Czy ona jest dobra dla rabarbaru, bo to plantacja wieloletnia i koszta związane z nawadnianiem , nawożeniem i pielęgnacją mogąm zeżreć cały zarobek.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A w dodatku w programie ochrony roślin nie ma żadnych preparatów zarejestrowanych do ochrony plantacji rabarbarukaLo pisze:Co prawda ZZ rabarbarowi nie zagraża, ale są inne fajne choroby.

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
U mnie rabarbar udał się wspaniale. Przetwory na całą zimę zgromadzone w spiżarni, tymczasem największa kępa wygląda tak:

Myślę, że można jeszcze co nieco skubnąć bez uszczerbku dla karpy.

Myślę, że można jeszcze co nieco skubnąć bez uszczerbku dla karpy.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Mogę jeszcze przesadzić rabarbar ? Czy już jest za późno ? 

Tak.
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Posiałam 18 nasionek odmiany Lider. Fajne, duże nasionka, przyjemnie się sieje 

Chyba i ja dziś wysieje nasionka rabarbaru