Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

Będzie paczuszka :heja a kijaszka berberyska da się teraz ukorzenić?jak tak to poproszę ;:196
Dzwonki wszystkie poszły w świat forumowych ogrodów,a ja czekam na siły co by to miejsce czem prędzej zagospodarować :wink: Kiścienie czekają ;:224 Muszę jednak przemeblować co nie co :lol:

Kasiu-bodziszka z rowu posadziłaś?Bywają dość ekspansywne :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Zajrzałam i ja :D
Ależ Twoje tulipany mają niesamowite kształty ;:oj
U mnie to kuklika nawet nie widać - może w tym roku nie wyjdzie?
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu bodziszek co prawda z rowu ale on nie taki zwykły tylko odmianowy :D a rozsiewać mu się nie pozwole ;:124
Berberysy z powodzeniem ukorzeniałam dwa lata temu, wszystkie ładnie rosną u teściowej, teraz też będę to nie zapomne o tobie, ale to dopiero latem bo z półzdrewniałych sadzonek ;:108

Witaj Kasiu :wit
Tulipany teraz są najpiękniejsze, choć juz niektóre przekwitają, wcale nie mam ich dużo ale fakt że w kilku odmianach.
A kuklik rośnie u mnie od dwóch lat, w pierwszym roku ledwo zipał, w ubiegłym zrobiła się z niego ładna kępka no a wtym rozkwitł i ma jeszcze mase pączków :tan Bardzo mi się podoba, swoim kolorem przykówa wzrok z daleka ;:oj
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ależ wątek pędzi ;:oj
Rzeczywiście,to sieczkania.Bruczarka ma taki ''koszyk''-zbiornik i cięło się nią korzenie buraków.A sieczkarnią liście :D .Już przypomniałam.
Myślałam,że wystawiłaś ją ze stodoły-bo teraz taka moda ;:224 ,że wszędzie pługi i inne maszyny odmalowane za wieszaki służą dla doniczek.A tu proszę-przydała się jeszcze.Nie tylko do ozdoby :D

Piękne miałaś widoki po drodze do Marysi ;:215 .I sporo roślinek przywiozłaś.Super.Nie ma to jak forumowa solidarność.To prawda,że dzięki wspólnej pasji wyjątkowo łatwo tu(na fo)się zawiązuje przyjaźnie.

Kasiu,a tą kapustę to w pole sadzisz? ;:oj
Piękne te ''maziaste'' tulipany ;:215 .
A berberysy masz też inne?to ja też chętna na sadzonki.Bo podobny bordowy mam.A chodzą za mną takie z obrzeżem,albo w ciapki,czy żółtawe ;:224
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Jolu coś się w końcu dzieje to i stron przybywa :D
A sieczkarnia ma być pomalowana i jak to eM mówi "wiano" będzie ozdobą ;:306
Berberysy mam jeszcze dwa, czerwony z drobnymi listkami...bo ten na zdjęciu listki ma bardzo duże, prawie 3cm. i z ząbkami na brzegach, i jeszcze taki...tylko ten bidulek po przesadzeniu ledwo zipi, niby żywe gałązki,zalązki listków ma i nawet kwiatki chce wydac ale nie wiem czy mu się uda...a u teściowej to już zielona kępka, to zdjęcie z ubiegłego roku.
Obrazek
Będę mnożyć na potęgę...nie ma sprawy.Nawet wczoraj z teściową się śmiałyśmy bo tak jakoś jest, że jej nasiona normalnie rosną jak na drożdżach, no wszystko z nasion jej urośnie...mi nie zawsze ;:222 za to ja gałązki ukorzeniam bez problemu a ona nie zawsze ;:306

A kapustka w polko...nie jadłaś kapusty z Charsznicy ;:202 ja niedaleko i też kapustą się zaraziliśmy ;:306
No i "forumkowe przyjaźnie"....dobra rzecz, godna polecenia...ludzie którzy cię w 100% rozumieją ;:162

U mnie zlało taka że ;:202 widac gdzieśmy źle ogródek wypoziomowali bo kałuże stoją ;:222 błoto straszne, teraz znowu przydało by się kilka cieplejszych dni ;:180
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj O mój Boże.Tyle kapusty-to hektary normalnie.Urobisz się dziewczyno ;:180 .Podziwiam.
U nas ziemia słaba.Musi lać-żeby kapusta urosła.Choć teściowa wytrwale sadzi ;:224 .Ja uważam,że na naszych piachach,to robota głupiego.Urośnie wielości kułaka i do tego liszka obje :;230
A Waszą kapustę może i jadłam ;:224 .Nigdy nie sprawdzałam skąd ona.

U nas też deszczyk podlewa od rana.Dobrze,bo nasza ziemia przepuszczalna.Szybko po deszczu znaku nie ma.I Ty się ciesz-podleje Ci trawniczek :wink:
M. mi zamontował pod rynną zbiornik 1000litrowy na deszczówkę :heja .Muszę ''odebrać'' :lol: .Zmykam :wit
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Jolu u mnie zlało i to konkretnie, kałuże olbrzymie stoją na tym moim bidniutkim trawniczku. Właśnie przyszłam bo nakłówałam go, tam gdzie kałuże, głęboko widłami i pomogło :heja Myślę że jak trawa się rozrośnie to mniej wody będzie bo ona coś wypije przecież ;:218
A z porannego ochodu...w pełnym słonku
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rabarbar będzie kwitł, no i rząd lilii, mam nadzieję że przymrozków już nie będzie bo czym ja bym je okryła
Obrazek Obrazek

Co nieco w donicach, już kwitnie
Obrazek Obrazek Obrazek

Pachnące narcyzy i kamasja już prawie....no i czosnki też mają pąki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na koniec energetyczne kolory
Obrazek Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A co to za kwiatek taki fioletowawy o kształcie jak powój? ;:oj
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Kasiu to kwiatek na wilcu ziemniaczanym ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

O - czyli przyjemne z pożytecznym ;:138
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Kasiu, jakie piękności widzę u Ciebie!!! Tulipany, serduszka i wypatrzyłam w tle lilii Koronę cesarską. Czy to prawda, że nornica w jej pobliżu nie ryje? A rabarbarowi pozwalasz kwitnąć? Czytam wszędzie, że kwiat trzeba wyłamać choć zapowiada się interesująco ;:215 A te ciemne listeczki w donicy to szczawik?

No pięknie i kolorowo jest u Ciebie :tan
Ja właśnie zauważyłam, że mam w kwitnieniu małą dziurę ;:224

;:168
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Ciemny to szczawik,ale ten jasny?nie pamiętam :oops:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu jakaś zajęta jestem! jeżdżę do Krakowa prawie codziennie, a potem ogród bo najbardziej rośnie trawa i to nie tylko na ścieżce ;:185 na rabatkach też się wysiewa, a mokro i trochę trudno ją wyjąć. Wczoraj wieczorem też mi podlało.
Dzisiaj pogodny dzień, a ja najpierw parę godzin stracę w Krakowie ale jak wrócę to muszę dokończyć sadzenie w tunelu. Tym bardziej jak piszesz że zimni nam odpuszczą :D Dobrego dnia ;:168
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu pocieszę Cię,że liliom raczej nic nie będzie od przymrozków.U mnie kwiaty tawuły kiedyś zmroziło,ale nie pamiętam,by liliom poszkodziło.
Moją serduszkę rozsadziłam.Była nędzna i stara.Więc bałam się,że całkiem padnie.Jak kawałek odcięłam,to się okazało,że korzenie spróchniałe.Ten odcięty kawałek podzielił się sam na 2.Czyli mam 3 serduszki malutkie.Ta 'stara' miała sporą gałązkę z pączkami i niestety przymrozek ją złapał.Serca są przeźroczyste i ;:222 .Liczę jeszcze na jedną młodą.Może na niej będą serca.Chyba za mała była,by jej poszkodziło.

Ciekawy ten wilec.On roczny,czy przechowujesz kłącza?ten jasny,to też wilec tak?
Tulipany piękne.U mnie też królują.W tym roku i jakieś stare 'niedobitki' będą kwitły.Muszę je przesadzić,bo wylazły prawie na dróżce
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Kasiu czemu z pożytecznym ;:218

Małgosiu korona wsadzona jest do wielgaśnej donicy bo bałam się że mi ją coś zerzre ;:222 nie wiedziałam że nornice ją omijają ;:oj
Kwiat rabarbaru wyłamany ale za życia jeszcze uwieczniony :D
A te ciemne listeczki w donicy to szczawik, mam go już kilka lat, dwie podłużne donice...trzymaj to wolne miejsce ;:215

Asiu jasne liście to też wilec ziemniaczany...tylko inna odmiana ;:333

Marysiu każdy zajęty ;:196 U mnie też wieczorem podlało ale nie bardzo, bokiem przeszło bo u sąsiada za rzeką to tylko kilka kropli spadło :shock:

Joluś otuchy mi dodałaś, raz pamietam że mróz zapowiadali to wszystko okrywałam, dalie były już spore i wiaderkami nastawiałam a i tak tam gdzie wiaderko tykało listkato zczerniał ;:222 lilii wtedy nie miałam żadnej i właśnie nie wiedziałam ;:224
Wilce są roczne ale ten zielony teściowa jesienią obcieła i wykopała,wsadziła do doniczki i jak przez zimę zaczął się opuszczac to odszczykiwałyśmy i tym sposobem mam nowe. Czerwony tak samo potraktuje, a teściowa kupiła jeszcze inny, prawie czarne listki w krztałcie serduszek...za rok będziemy miały całą rodzinke :tan
A wiecie że niecierpki też tak można ;:215

Potem zrobię jakieś zdjęcia ...bo znowu coś kwiatnie :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”