MOJA skromna działeczka
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MOJA skromna działeczka
Ależ piękne kwiaty zakwitły. Bardzo miło i przytulnie u Ciebie. I jak kolorowo
..
..
- colli28
- 500p
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie wakacje tak szybko pędzą wrzuciła bym fotki ogrodowe ale niestety galeria w tel się zawiesiła od nadmiaru:(fotek i nie mogę tego zgrać
w działce najszybciej rośnie zielsko ślimaków masę u nas do popołudnia upalnie później pada i burzowo aktualnie przerabiamy ogóreczki kabaczki w słoiczki szukam jakiegoś dobrego przepisu na sałatkę z ogórków na ostro w słoiki może macie jakiś fajny przepis

- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Olu, u mnie najlepiej schodzi sałatka szwedzka z ogórków, a robię ją mniej więcej tak:
Składniki:
? 4 kg ogórków,
? 2 łyżki soli,
? 5 łyżek (może być więcej lub mniej) cukru,
? 1 szklanka octu (ponieważ mój mąż nie przepada za octem, daję tego octu o ok. 1/4 mniej ? wybór należy do Ciebie)
? 1 szklanka oleju,
? 2 łyżeczki mielonego pieprzu,
? pęczek pietruszki,
? pęczek koperku.
...ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
Ogórki ze skórką kroimy do miski w plasterki. Pietruszkę i koperek drobno siekamy, dodajemy do ogórków z resztą pozostałych składników. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie danego czasu ogórkową sałatkę, wkładamy do słoików, dolewamy płynu, który powstał. Dobrze jest jak ogórki są w miarę przykryte. Słoiki zakręcamy i wkładamy do garnka z woda. Gotujemy do 10 minut.
Składniki:
? 4 kg ogórków,
? 2 łyżki soli,
? 5 łyżek (może być więcej lub mniej) cukru,
? 1 szklanka octu (ponieważ mój mąż nie przepada za octem, daję tego octu o ok. 1/4 mniej ? wybór należy do Ciebie)
? 1 szklanka oleju,
? 2 łyżeczki mielonego pieprzu,
? pęczek pietruszki,
? pęczek koperku.
...ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
Ogórki ze skórką kroimy do miski w plasterki. Pietruszkę i koperek drobno siekamy, dodajemy do ogórków z resztą pozostałych składników. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie danego czasu ogórkową sałatkę, wkładamy do słoików, dolewamy płynu, który powstał. Dobrze jest jak ogórki są w miarę przykryte. Słoiki zakręcamy i wkładamy do garnka z woda. Gotujemy do 10 minut.
- colli28
- 500p
A jednak zrobiłam sałatke z ogórków z cebula w keczupie miałam 10kg ogórków.Kupiłam koszyczki na cebule tulipanów czeka mnie remont skalniaków m wpadl na pomysl żeby je poszerzyć no nie wiem czy od nowa będe sadzić...czekam na paczuszke od wioli z floksami od gloriadei z piwoniami będzie co robić.Jeszcze czeka mnie robienie sosu z kabaczków chce w tym roku zrobić wiecej słoików bo poszły nam migiem 

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
A ja leczo z kabaczków już zrobiłam w słoiki i troszkę nakisiłam ogórasów. Ale w zalewie octowej nie mam nic...
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
To ja poproszę przepis na tą sałatkę z ogórków z cebula w keczupie
Juz jeden przepis taki mam i chciałabym zobaczyć czy to taki sam

Juz jeden przepis taki mam i chciałabym zobaczyć czy to taki sam

zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- colli28
- 500p
Pisze po raz trzeci mam nadzieje że się uda uff nie wrzucam fotek ponieważ czekam na laptopa z serwisu miał być dzisiaj...Przygotowuje skalniaczki na zmiany przyszły już roślinki a mianowicie:k
Krwawnik wełnisty
Azorela trój-widlasta
Acena drobnolistna
Szarotka alpejska
Zanokcica kapela
Macierzanka piaskowa ,,Done Valey,,
Delosperma przypołudnik nubijski
Rozchodnik biały
Ukwap dwupienny
Macierzanka biała
Macierzanka różowa
Dzwonek gargański niebieski
Macierzanka variegata
No i oczywiście piwonie
Shirley temple
Mme de vatry
Duchesse de n
Gay pare
Jutro kolejne peonie
Przyszły również :Astry
Niebieskie
Fioletowe
Białe
Hortensja anabel
Dąbrówka variegata
Tojeść
Trzeba posadzić tulipany i popielić więc szykuje się mi pracowity piątek
Krwawnik wełnisty
Azorela trój-widlasta
Acena drobnolistna
Szarotka alpejska
Zanokcica kapela
Macierzanka piaskowa ,,Done Valey,,
Delosperma przypołudnik nubijski
Rozchodnik biały
Ukwap dwupienny
Macierzanka biała
Macierzanka różowa
Dzwonek gargański niebieski
Macierzanka variegata
No i oczywiście piwonie
Shirley temple
Mme de vatry
Duchesse de n
Gay pare
Jutro kolejne peonie
Przyszły również :Astry
Niebieskie
Fioletowe
Białe
Hortensja anabel
Dąbrówka variegata
Tojeść
Trzeba posadzić tulipany i popielić więc szykuje się mi pracowity piątek

- colli28
- 500p
Fotki roślinek

Peonie

Przyszły jeszcze lilie dzisiaj jadę do Osterka na działeczkę będzie robić małe zmiany:) i trafią do mnie peonie
Mam nadzieję że dobrze je posadziłam a czytałam że kładzie się chleb na peonie jako zasilacz zasypuje ugniata podlewa szok!

Peonie

Przyszły jeszcze lilie dzisiaj jadę do Osterka na działeczkę będzie robić małe zmiany:) i trafią do mnie peonie

Mam nadzieję że dobrze je posadziłam a czytałam że kładzie się chleb na peonie jako zasilacz zasypuje ugniata podlewa szok!

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Jaki chleb??
najważniejsze zebyś ich zbyt głęboko nie posadziła bo nie zakwitną

- colli28
- 500p
Tak tak chlebek właśnie:)
cytuję
Warto je dokarmiać. Aby obficie kwitły, musimy je nawozić kompostem lub mieszankami do zasilania kwiatów wieloletnich. Ja moje piwonie zasilam chlebem, który czasami mi się zostaje. Po prostu wykopuję mały dołek nad korzeniami (ostrożnie, żeby korzeniom nie zrobić krzywdy). Kładę kilka kromek chleba, zasypuję ziemią, lekko przygniatam, a one zawsze po tym zabiegu mają piękne, pełne i oszałamiająco pachnące kwiaty.
cytuję
Warto je dokarmiać. Aby obficie kwitły, musimy je nawozić kompostem lub mieszankami do zasilania kwiatów wieloletnich. Ja moje piwonie zasilam chlebem, który czasami mi się zostaje. Po prostu wykopuję mały dołek nad korzeniami (ostrożnie, żeby korzeniom nie zrobić krzywdy). Kładę kilka kromek chleba, zasypuję ziemią, lekko przygniatam, a one zawsze po tym zabiegu mają piękne, pełne i oszałamiająco pachnące kwiaty.
- colli28
- 500p
A u nas leje i leje a dziś miałam posadzić kłącza peoni może jutro wyjdzie
oby

- colli28
- 500p
1 październik czas wrzucić kilka fotek u nas trochę zmian:
Przenieśliśmy warzywniak w kompletnie inne miejsce pomysłów na zagospodarowanie miejsca po starym warzywniaku jest sporo najpierw została wysiana trawka:) został posadzony żywopłot po całej długości płotu z forsycji a od innej części ogrodu został posadzony ligustr również po całej długości płotu chcemy się odsłonić od sąsiadów są fajni ale prywatność też jest ważna:) truskawki również przenieśliśmy z czego się ciesze ponieważ w końcu położyliśmy agrowłoknine posadziliśmy truskawki i nie będzie trzeba pielić:) przesadziliśmy też sadzonki Milina pod altanę mam nadzieje że szybko urośnie i zasłoni zachodnie ściany od palącego latem słońca
Pomocnik nr 1

To jest miejsce po starym warzywniaku

za drzewami będzie warzywniak

I kilka fotek:)
żurawki

cana wyhodowana w domu z nasionek

rozchodniki

róża nn

lawenda

astry

Przenieśliśmy warzywniak w kompletnie inne miejsce pomysłów na zagospodarowanie miejsca po starym warzywniaku jest sporo najpierw została wysiana trawka:) został posadzony żywopłot po całej długości płotu z forsycji a od innej części ogrodu został posadzony ligustr również po całej długości płotu chcemy się odsłonić od sąsiadów są fajni ale prywatność też jest ważna:) truskawki również przenieśliśmy z czego się ciesze ponieważ w końcu położyliśmy agrowłoknine posadziliśmy truskawki i nie będzie trzeba pielić:) przesadziliśmy też sadzonki Milina pod altanę mam nadzieje że szybko urośnie i zasłoni zachodnie ściany od palącego latem słońca

Pomocnik nr 1

To jest miejsce po starym warzywniaku

za drzewami będzie warzywniak

I kilka fotek:)
żurawki

cana wyhodowana w domu z nasionek

rozchodniki

róża nn

lawenda

astry