U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Helenko, rośliny rzeczywiście coraz bardziej się rozrastają, rozbuchały się szczególnie te sadzone na początku zagospodarowywania ogródka. A ja coraz częściej sięgam po sekator. Ubiegłe lato nie było u nas łaskawe dla róż (częste deszcze), może następne będzie lepsze. Muszę się również nauczyć lepiej dbać o księżniczki, bo nie jestem pewna, czy właściwie je przycinam, zamierzam je również regularniej dokarmiać nawozem.

Wczesną wiosną zrobiłam obrzeże z kostki i powiększyłam rabatkę koło drewnianego płotku, na której trzy lata temu posadziłam piwonie. Pierwszego roku kwitły pojedynczymi kwiatami, drugiego prawie wcale nie kwitły, bo przez ciągłe deszcze zgniły im pąki. W tym roku mogłam się wreszcie nacieszyć ładnym kwitnieniem, kilka piwonii ścięłam nawet do wazonu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Oprócz piwonii posadziłam tam złocień marunę, mieczyki, rozwar, lobelię, lilie, lewkonie i groszek pachnący.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Na tę rabatę trafiła również biała ślazówka letnia. Wyrosła mi z nasion, o które kiedyś pytałam. Fajna roślina, długo kwitła, szkoda, że jednoroczna. W przyszłym sezonie wysieję ją znowu.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakoś mi trudno uwierzyć, że Twoja mama ma tyle lat.
Ty wyglądasz na tym zdjęciu na trzydziestolatkę
Ogród bardzo się zmienił przez ten sezon

Wesołych świąt :wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu - ślaz piżmowy nie jest jednoroczny ...wiem , bo go mam od lat - a przy tym - sieje się niemożebnie - pełno wszędzie siewek ...nawet między kostka brukową i w szczelinach , między obrzeżami .
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam i życzę wszystkim odwiedzającym mój ogródek szczęśliwego 2015 roku.

Gosiu, moje zdjęcie jest już mocno nieaktualne, ma ponad 10 lat, wypadałoby je zmienić... w tym roku będę miała urodziny po raz pierwszy z piątką z przodu. Ogródek rzeczywiście bardzo się zmienił, w niektórych miejscach zrobiło się ciasno.

Jagódko, korzeń z łodygą został, więc na wiosnę zaobserwuję, czy coś wyrośnie, fajnie by było, gdyby to faktycznie był wieloletni ślaz piżmowy. Jednak z porównań z fotkami w necie bardziej mi wygląda na ślazówkę letnią, roślinę jednoroczną.

Tak kwitły w ubiegłym sezonie lilie

Obrazek Obrazek

Bluszcz coraz bardziej się rozrasta i zasłania niezbyt urodziwy mur przy tarasie.
Na gościnnych występach winobluszcz sąsiada.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Witam się oficjalnie. Twój ogródek odwiedzałam jako pierwszy, bo zafascynowały mnie w nim niebieskości, rośliny na tle białego muru i uporządkowany układ. Warzywnik to dzieło sztuki.
Dobrego roku w życiu i w ogrodzie. :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Soniu :wit
Dziękuję za miłe słowa, szczególnie te o warzywniku, który jest moim oczkiem w głowie.
Fajnie czytać, że już wcześniej mnie odwiedzałaś, zapraszam nadal.

Zdjęcie z dzisiaj - przebiśnieg.
Mam kilka kępek, inne dopiero wypuszczają szczypiorki, tylko ten taki wyrywny. Rośnie naprzeciw okna kuchennego i spoglądam co chwilę, czy nadal jest, bo taki mi się wydaje nierealny. Zima do tej pory była dosyć łagodna, minimalna temperatura w nocy minus 7, śnieg padał raz i leżał przez dwa dni. Dzisiaj 5 stopni na plusie.
Obrazek

I wracam do zdjęć wspominkowych
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To niedużo. Dzieli nas 3 lata. :D
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, w tym przypadku 3 lata to tyle co nic.

Dzisiaj coś na ząb

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Gosia , zaradna z ciebie kobieta ,na niezbyt dużej powierzchni oprócz ozdobnych uprawiasz mnóstwo warzyw.
Zawsze inaczej smakują niż kupowane no i wiadomo ze zdrowe.Ja parę lat temu wsadziłam 5 krzaków pomidorów, ale nic z tego
bo nim zdążyły mieć owoce zostały zjedzone przez wszendobylskie ślimaki.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko, warzywa też potrafią wyglądać dekoracyjnie, najbardziej lubię widok wiszących na krzakach dojrzewających pomidorów. Znam zmorę ślimaków, walczę z nimi od początku, co roku wiosną i jesienią wysypuję granulki, a latem napotkane przepoławiam brutalnie szpachelką. Teraz jest ich już znacznie mniej, ale ciągle jeszcze dużo za dużo.

W zielniku w tym roku rosły: tymianek, oregano, czosnek, mięta, melisa, majeranek, rozmaryn, pietruszka i lubczyk.

Kilka roślin sprawiło mi w tym sezonie niespodzianki
Po czterech latach zakwitła juka (zdjęcia z rozwiniętym kwieciem niestety nie mam)

Obrazek Obrazek

Zakwitł rojnik. Wprawdzie widziałam na forum kwitnące rojniki, ale myślałam, że mam jakąś niekwitnącą odmianę. Fajne roślinki, więc wzięłam się za rozmnażanie i wiosną trafią na przypłotkową rabatę.

O niespodziewanym kwitnieniu laurowiśni już pisałam, po kwiatach pojawiły się owoce. Doczytałam, że są trujące.

Obrazek

Niespodziankę sprawił mi również M. Z własnej i nieprzymuszonej woli kupił chabazia, klonika, choć stale mówi, że 'starczy nam już chabazi' ;:306

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ale przebiśnieg cieszy zimą. :) U mnie dziś rano osiemnaście stopni mrozu. Twoje kwiaty i dorodne warzywa, przeganiają zimę z głowy. Pozwolisz, że wiosną będę Cię prosić o rady w uprawie warzyw. Klon palmowy w doniczce chowasz na zimę do pomieszczenia.
Słońca życzę.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, klonika nie chowałam, mam nadzieję, że minus 7 mu nie zaszkodziło, donicę ma w środku ocieploną styropianem. U ciebie regularna zima, u mnie było dzisiaj 8 stopni na plusie.
Widziałam twoje dorodne warzywa, na wiosnę wymienimy się radami :wink:

Widoczki ogólne od strony ulicy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dziękuję, klony bardzo mnie kuszą, ale na tym moim wygwizdowie ;:223 . Dzisiaj już plus 3 stopnie i rośliny głupieją. Prawie wszystkie czosnki i irysy reticulata na wierzchu. Czy na trzecim zdjęciu to zawilec, ;:218 cudny. Tęsknimy za wiosną, kolorami, piękne rozchodniki, niebieskie kwiaty ?, wszystkie zadbane. ;:180
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Witaj Gosiu w Nowym Roku.
Życzę wszystkiego najlepszego.
Twoje wspomnienie lata napełnia nasze serca.
Tak pięknie na Twoim ogródku, wszytko zadbane, wysmakowane...
A warzyw To Ci zazdroszczę. ja też miałam warzywka i zioła,
ale moje nie umywają się do Twoich.
Miałaś takie zdrowe i dorodne...
Pomidorom nie mogę się napatrzeć.
Fajnie że pokazałaś teraz, kiedy tak smutno na dworze,
swoje fotki.
Aż cieplej się zrobiło.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, kloniki lubią zacisze i półcień, bo w pełnym słońcu podobno przypalają im się liście. Może koło iglaków mogłabyś posadzić?
U mnie dzisiaj było 12 stopni, gdyby nie silny wiatr i brak słońca, byłoby naprawdę wiosennie. Przeszłam się po ogródku, moje rośliny też głupieją, krokusy, żonkile i hiacynty wypuściły szczypiorki na 5 cm.
Tak, na trzecim zdjęciu to zawilce japońskie. Sypnęło mi się chyba za dużo nawozu wiosną, bo wyrosły na półtora metra i wszerz też się rozpędziły. Przesadzałam je, żeby miały więcej miejsca, mam nadzieję, że nie popsułam.

Ewo, całe lato nie pokazywałam żadnych fotek i teraz hurtem nadrabiam. Teraz jest tak ponuro za oknem, że trudno mi uwierzyć, jak kolorowo było latem.
Tobie również wszystkiego najlepszego w nowym roku

Kolejna porcja zdjęć, widoczki od strony kuchni

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”