Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Masko-tak czasem chodzę na giełdę kwiatową,kupowałam tam na przykład w ubiegłych latach pelargonie angielskie na zewnętrzne parapety,ale w tym roku po raz pierwszy zamówiłam pelargonie przez internet.Widziałam takie w 2011 i w jeszcze większej ilości odmian w 2012 u Evluk właśnie z tego gospodarstwa na pograniczu Śląska i Małopolski.
Petunie i surfinie zdobiące murek w Podwórkowym też były z giełdy kwiatowej.
Na giełdzie jest profesjonalnie zaopatrzony kiosk ogrodniczy,skąd pochodzi niejedna moja hosta.
Zaopatrzeniem placu pod Halą byłam mile zaskoczona,jeszcze większy wybór i taniej,bo wprost od producentów czy amatorów jest na Placu Bińczyckim,gdzie trafiliśmy prowadząc praktyki w pewnym dworze .Na dodatek plac tuż przy linii tramwajowej.
Na dniach wybieram się do IKEI zasadniczo po kosze na śmieci,ale i na dział ogrodniczy.
Olgo z Ogrodu Azy-świetne zderzenie za oknem bratki,a w ogrodzie śniegu po kolana i ta "widokowa"(z widokiem na Nosal) misa ogrodowa jakże wiosenna i barwna wśród zasp.Słusznie,że schowałaś ją na noc do domu,a bratki okryłaś.Mnie też zdarzało się zawijać agrowłókniną na noc nasadzenia na zewnętrznym parapecie.

Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ewo, pierwszy raz słyszę o pachnących bratkach i nigdy ich nie spotkałam. Może uda się w tym roku gdzieś przyuważyć. Słonko zaświeciło to mamy chęci do pracy w domu i ogrodzie. U mnie w dalszym ciągu remont ,kiedy będzie koniec nie wiem. Hipeastrum piękne czy ono pochodzi z B?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zauważyłam,że po drugiej stronie ulicy na balkonie już posadzono pelargonie,nie wiem czy się nie pospieszyli?
Dziś będzie padać i to niedługo.
Grażyno-naprawdę są bratki pachnące i nie,zapach delikatny,nie nachalny.
Zwartnica z OBI,kwitnie drugi raz.
Elzbieto G.-poszukałam nasion kobei dla Ciebie,prawie każda innej firmy:od dr inż.Wiesława Legutki z Jutrosina białe,ważne do 2016 roku,wewnątrz 6 nasion,z PlantiCo z Zielonek mieszanka białe i fioletowe 0,5 g do grudnia 2017,potem w innym miejscu trafiłam na fioletowe też tej spółki zoo,gramatura i czas takież,na koniec z krakowskiego Polanu fioletowe 6 szt.ziaren do 2016.Za kazdym razem brałam ostatnie torebki!
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pelargonie na balkonie :shock: - oj nie zaryzykowałabym jeszcze!
Ewo - dawno nie zaglądałam, ale usprawiedliwia mnie to, że nie miałam powiadomień z Twojego wątku (nie wiem czemu tak się dzieje czasami?) ale za to miałam aż trzy strony do przeczytania i całą furę świetnych zdjęć do pooglądania ;:138
Mnie również zaintrygowały pachnące bratki, ciekawe czy u nas będą dostępne. Ja nie sadzę nic na balkonie - bo mam nadzieję spędzić lato na wsi. Ale chętnie kupiłabym takie cuda do donic na działkowy taras :lol:
Pozdrowienia i głaskanko dla Konstantego!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajna ta fontanna w ogrodzie Łobzów .U nas dopiero w maju zapowiada się większa impreza ogrodnicza .Wiosenka w domu ale chyba na rabatkach też już kwitnąco .Masz Ewciu fajne ozdoby w kwiatach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Kobee piękne ;:215 w moim ogrodniczym miały powodzenie, bo szybko wykupili .Wysiewa się w luty lub marcu
ale w tym roku wszystko opóźnione.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mam wrażenie, że w tym roku już za późno na sianie kobei :oops:
Ewo i co padało u Ciebie? bo w B. piękna pogoda do wieczora i nawet nikt nie wspominał o deszczu ;:219
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-tak z powiadomieniami czasem bywa,nie wiem czym to jest spowodowane.U nas szybko znikają ślady po przedłużonej na wiosnę zimie,a przyroda nadrabia zaległości,na bzie coraz większe pąki,forsycja lada dzień pożółknie od kwiatów,ptaki śpiewają,koty rozbiegane,zaaferowane.
Elzbieto G.-wybacz,do Ani Raczka wysłałam nie mając Twego adresu...Zawzięłam się i wyszukałam nasiona kobei,też nie było ,ale w końcu większy ośrodek,więcej miejsc do przeszukania i się udało.
Masko-wiatr rozwiał i się rozeszło,potem było słonecznie aż do wieczora.Elżbiecie córka wywietrzyła rozsadę fioletowych na amen,a nasion nie mogła dostać,te są ważne najbliższe trzy lata,zechce jeszcze wysieje,wszystko w tym roku z opóźnieniem,nie zechce będzie miała na następny rok lub lata.
Jadziu Jakuch- w Ogrodach Łobzów pięknie i ze smakiem,lubię tam zaglądać nawet jak niewiele kupię.Ozdoby naturalnie od nich,holenderskie.W skrzynkach zewnętrznych daję z IKEI ptaszki aluminiowe ruszające nóżkami wraz z powiewem wiatru,gołębie trochę od nich stronią.
Nadal kwitnie mi na raz wielkanocnik(czerwony) i grudnik(czerwony i ciemno różowy),więcej słońca w oknach i hoje ruszyły.Nie tylko obie multiflory ale i arnotiana,siamica,carnosy,australis lisa no i prozaicznie swojska rozsada pomidorków czereśniowych oraz bazylii sałatowej i cytrynowej.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoja hoję musiałam totalnie odmłodzić .Teraz dopiero zbiera się w sobie .Czy one potrzebują dużo nawozu ,bo jakoś nie wiem jak się nimi zająć .U mojej mamy kwitła ślicznie całe lato a u mnie się zbiesiła
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-jak dasz nawóz do zielonych to ładnie przyrośnie,a nie będzie kwitła,musi mieć też okres spoczynku,mniej podlewania,chłód.U mnie jest jedna która wieki całe już nie kwitła,a sadzonka z niej darzy kwieciem rok w rok.W pracy mam jedną która była w sekretariacie totalnie zasuszona,a została przeze mnie odratowana i kwitnie co lato. Obrazek Obrazek
ale zwartnic teraz kwitnących będzie dużo więcej!
A w pracy kwitnie wielkanocnik(dalszy od szyby) i grudnik.
Obrazek
W Podwórkowym do słońca rozwijają się krokusy,ładnie przyrastają liście czosnku niedźwiedziego,wawrzynek kwitnie,przyrastają oba złotliny,przebijają się hosty.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Buchnęła wiosna :) Kwiatki nadrabiają zaległości, chociaż patrzyłam na drzewa, to wcale nie mają zamiaru rozwijać listków a i trawa jakaś taka bura. Może jak deszczyk popada, to się ruszy.
U mnie śnieg stopniał, ale od Witowa to inny świat, tam śniegu jeszcze sporo. Na niektórych polanach wystawionych bardziej na słonko kwitną krokusy :)

Ewo, u Ciebie widzę nieustająco kwitnie jakiś amarylis, grudniaki i wielkanocniki :)
Zazdraszczam pozytywnie wawrzynka, jakoś nie mam szczęścia go trafić, ale nie poddaję się ;) Forsycje już w Krk kwitną? U mnie jeszcze nie.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat- forsycje niebawem zakwitną jak będą miały sprzyjające warunki,przepadał deszcz,jest ciepło.Oglądałam forsycję pośrednią Goldzauber którą kilka lat temu posadziłam ze ściętych przez pana dozorcę gałęzi pod Mamy oknem i ta już żółcieje,jest od południowego zachodu na trawniku za żywopłotem i nic jej nie zacienia.W zeszłym roku po kwitnieniu sporo ją przycięłam starając się nieco uformować.
A w Podwórkowym od północy ,w cieniu forsycja Maluch kupiona w ubiegłym roku w Myślenicach jeszcze się zbiera po zimie.
Zwartnic mam kilkanaście,w chłodzie mojej kuchni długo medytowały zanim ukazały się pąki i pędy,ciekawa jestem tych trzech holenderskich tegorocznych,cebule miały ogromne i wypuściły wszystkie po dwa pędy jednocześnie,a jedna chyba będzie miała trzy pędy.Na szczęście mieszkam wysoko i nikt jak u Evluk zagapiony na kwitnienie nie rozbije się na rowerze przejeżdżając.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu dziękuję ,więc może ta odmłodzona sadzonka pokaże kwiaty. U mnie we wszystkich pokojach jednakowa temperatura, a na korytarzowych parapetach nie ma miejsca w zimie .Myślę ,że tam nawet byłoby jej za zimno .Masz pięknie ukwiecone parapety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ogrodniczo nieco zmęczona,udało mi się przy wspaniałej właściwie letniej pogodzie usunąć liście z kolejnych grządek lub ich części,trochę ogarnąć Podwórkowy.Wyłażą bardzo pięknie języczki,hosty już nad powierzchnią gruntu,pąki ma hortensja pnąca,brunery i bergenie ładnie przybierają w liście,kwitnie co w słonecznej części.Krokusy,prymulki,wawrzynek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przyniosłam z piwnicy skrzynki zaokienne do wyszorowania(białe są),przy okazji pytanie czy to aby nie najwyższy czas przynieść szczawiki i zacząć podlewać?
Przesadziłam pelargonię Scarlett Rambler i geranium variegata. Zwartnica powitała mnie trzema kwiatami.
Obrazek
Obrazek
Dla Teresat-forsycja
Obrazek
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »