Niekończąca się opowieść...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niekończąca się opowieść...

Post »

Asiu, rewelacja po prostu... takie widoki - zwłaszcza przy aktualnych okolicznościach pogodowych - są jak miód na serce... nic więcej nie napiszę, poza 'dziękuję'! ;:196
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O.... :heja tyle gości w tak krótkim czasie?

;:196 ;:196 ;:196

Ten spacer przygotowałam dla Was wczoraj, a dzisiaj tylko wrzuciłam w pracy (lepsze net )..... :heja bardzo się cieszę, że się podoba. Ja sama też potrzebuję tych kolorów, słońca.....
Na razie mam trochę pracy, ale zgodnie z wytycznymi :;230 Ani Sweety: że człek zrelaksowany to człek wydajny - za chwilę zrobię sobie przerwę i coś Wam jeszcze wrzucę.

A na razie mam jeszcze Wielką Prośbę. Pomóżcie mi zidentyfikować te dwie róże. Podejrzewam je o bycie Sympathią i/lub Flammentanz. Majezcka Edulkotek wczoraj mi piekną prezentację pokazała, ale ja niestety nie potrafię tych róż nazwać.
Zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale to jedyne jakie mam. Kolory na pewno są trochę przekłamane.
Bardzo dziękuję ;:196

Pierwsza róża:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I róża NN numer 2:, która bardzo chorowała

Obrazek

Obrazek

To są jedyne zdjęcia jakie mam, jeszcze jedno zdjęcie róży numer 2 jest na stronie 2 mojego wątku.

Dziękuję ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dywany kwiatowe przecudne,,,ale i róze masz urokliwe :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Asiu to na pewno nie są Sympathie.
Czy możesz podać daty zrobienia tych zdjęć i jeżeli pamiętasz to czy one kwitną do jesieni czy tylko w czerwcu i lipcu?
Jest jeszcze pnąca Blaze http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.219051 i
Blaze Superior zobacz czy zdjęcia są podobne http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.86875

Dzięki za śliczne tulipanki. ;:215
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko ;:196 dziękuję bardzo za odpowiedź. Przynajmniej wiemy już, że to nie Sympathia.
Wszystkie zdjęcia były zrobione w czerwcu 2011. W zeszłym roku przeglądnęłam wszystkie fotki i nie mam zdjęć z tymi różami. Róża NN2 bardzo przemarzła i kwitła bardzo słabo w 2012. Dlatego nawet nie wiem czy powtarzała.
A róża NN1 była u mnie pierwszy sezon w 2011 i na pewno kwitła tylko raz w zeszłym roku. Wypuściła długaśne pędy, mocno kolczaste i raczej sztywne.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Asiu u siebie wstawiłam zdjęcia mojej NN i wydaje mi się że to ta sama róża.
Kwitnie na dwuletnich pędach bo mi przemarzła w 2009/2010 i w 2010 tylko rosła a zakwitła dopiero w 2011. W 2012 wypuściła długie pędy a te starsze są grube, sztywne i bardzo kolczaste. ;:173
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, dziękuję ;:196
Byłam, widziałam i sama nie wiem. Twoja róża na pewno jest zdrowsza niż moja NN 2.
Mam tę różę od bardzo dawna, z czasów jak nie interesowałam się ogrodem. I zabijcie mnie - nie pamiętam czy powtarza. Ale raczej nie, a jeśli już to pojedynczymi kwiatkami. Jedno jest pewne - często choruje, chociaż rośnie w bardzo przewiewnym miejscu to przez te lata łapała wszystko co popadnie. Ale może była to wina moich zaniedbań. Może too ten Blaze?
NN1 dostałam jesienią 2010 i kwitła ładnie w 2012, a w 2013 wypuściła bardzo długie pędy, a kwitła na starych. Stare Pędy są bardzo sztywne i kolczaste. Róża ta ma sporo dużych, pomarańczowych owoców. Czy mógłby to być Flamentanze?
A może moja NN 1 i NN 2 to ta sama róża?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu - niestety nie pomogę. Nie mam za dużo czerwonych róż, nie lubię tego koloru.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Asiu na fotkach wygląda to na tą samą odmianę.
Czy to Blaze, nie wiem, bo nie znam jej z realu.
Ale poszukaj w necie na zachodnich forach dyskusji o niej, to być może upewnisz się co do tej odmiany.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wszystkie zdjęcia są pełne uroku i obłędnie kolorowe, ale to, które wyszukałaś dla mnie istotnie jest inspirujące i szczególnie chwytające za serce. Zawilce też sliczne, choć nie pachną, a te żółte wysepki narcyzów są jak słoneczka! Ciekawi mnie jeszcze co to za różowe kwiaty rosną na pozostałych wysepkach, wyraźnie niższe od reszty. Pamiętasz może? ...
Szafirkowy strumyk może kiedyś zrobię, jak uporam się wreszcie z "grubymi" nasadzeniami :lol:
W sprawie róż może mogłaby Ci pomóc Nelka, ale nie zagląda ostatnio na forum, pewnie ślęczy nad jakąś mozaiką :wink: :D
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie drogie Forumki ;:4

U mnie dzisiaj za oknem bialusieńko i cały czas sypie. A jak jechałam do pracy to w radio mowili: "Dzisiaj
w całej Polsce JUŻ BEZ opadów" - a ja z trudem widziałam cos przez szybę w samochodzie.... Chyba nie mieszkam w Polsce...
Wybaczcie, net prawie nie chodzi i nie mogę przesłać zdjęć.
Dlatego pozwólcie, że odpowiem, a fotki spróbuje wstawić później

Majeczko 411 - wiedziałam, że 7 podobno szczęśliwa, niektórzy mówią 9. A u Ciebie 4 i 1. No widzisz i tym sposobem juz mam 4 szczęśliwe cyfry na 9 (lub 10 licząc zero)

Aniu Sweeety, mimo że lubię zimę to staram się jakoś wiosnę przywołać, bo ten brak słońca już mnie naprawdę dobija. I do tego to niskie ciśnienie wprawia mnie w paskudny nastrój. A trawniczki....piękne..... ale wiesz ilu tam ludzi przy takim trawniczku pracuje? I za jakie pieniądze. :;230

Jagi mnie też te rzeczki się bardzo podobają. Ciekawe jest też to, że oni tak to sadzą, że jest tam ciągłość kwitnienia (czy to jest poprawne sformułowanie? ) przez prawie dwa miesiące. Super byłoby jechać tam trzy razy w ciągu sezonu. Tylko skąd na to wziąć kasiorkę ?
Nieustające ;:196

Agatko123 witam Cię serdecznie po przerwie. Dawno Cie nie było, więc bardzo mi miło, że mnie jednak odwiedzasz.
Ja te dawno u Ciebie nie byłam, musze nadrobić zaległości ;:196
Czyli masz podobne odczucia do moich.... wszystko tam spod linijki. Ale tak z drugiej strony, to może dzięki temu te tulipanowo-szafirkowo-hiacynyowe..... wzory są tak idealnie widoczne? ;:224

Agnieszko - Aguniado, w takim razie ja nie napiszę nic więcej poza "proszę bardzo" (i cieszę się, że Ci się podoba ;:196 )

Aniu - Aniabuko dzikękuję za miłe słowa. Wiesz, dla tych różyczek co są na zdjęciach usiłuję właśnie znaleźć imiona. Bo bezimienne są te moje królewny...przynajmniej na razie.

Majeczko - Edulkotku, Gosiu Deirde, Grażynko ;:196 dziękuję wam bardzo za Wasze wpisy. Pozostaje czekać do lata i wtedy próbować je identyfikować. A na razie poczytam jeszcze o tym Blaze, jak radzi Grażynka...

Izuniu ;:196 dzięki. Bardzo się cieszę, że zdjęcie się podobało. Starałam się znależć kolejną inspirację dla Ciebie, dlatego cieszę się że się udało. A te różowe cy to nie są przypadkiem jakieś niskie tulipany?
Jak będę w domu to powiększę zdjęcie i spróbuje to sprawdzić.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich gości ;:196
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Asiolku bywam u Ciebie regularnie , tylko nie zawsze mam wenę , żeby coś skrobnąć :wink:
To chyba ten niż Zygmunt tak mnie dołuje i ciągły brak słońca .
Mam nadzieję , ze tam w górze opróżniają magazyny i już więcej tego białego dziadostwa nie będzie .
Pozdrawiam słonecznie - wbrew pogodzie ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Asiu, to ja jeszcze bardziej w Polsce nie mieszkam, bo u mnie znacznie więcej śniegu niż w Żywcu i jeszcze bardziej pada ;:oj Ten niż mnie przy tym dobija, bo właściwie cały dzień walczę z totalną sennością. Za to wieczorem odżywam :lol: No i jest raptem 9.20 a ja jestemm zmęczona w tym odsnieżaniem :evil:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko z tą weną to masz rację - czasami człowiekowi się po prostu nie chce nic pisać. Albo ja mam tak, że chcę nadrobić zaległości w znajomych wątkach i tylko czytam....
Agatko, Tobie również miłego dnia - wbrew temu co za oknem

Aniu Ty to naprawdę jesteś Kobieta Pracująca. Fajnie jest poodśnieżać raz na ruski rok, ale tak regularnie to można ;:223 Miejmy nadzieje, że to już ostatnie podrygi zimy.... Chociaż, wiesz jak to u nas bywa.... I w marcu potrafi nieźle sypnąć i utrzymać się przez kilka dni ;:224
Aniu, przypomnij mi jakie Ty hortensje kupiłaś w F. Byłaś zadowolona?
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Asiu, przy różyczkach niestety nie pomogę :oops: Musisz liczyć na bardziej doświadczone Różane Wróżki.

Widoki wstawiasz zachwycające, bardzo Ci za wszystkie serdecznie jestem wdzięczna, bo podnoszą na duchu w ten zimowy,monotonnie biały czas. Są też motorem do tworzenia własnych wiosennych aranżacji, może nie na taką skalę, ale jednak :lol:

Widoczek, który mi dedykowałaś bardzo 'mój', bo właśnie tęsknię za takim wiekowym, zasiedziałym, pięknym starodrzewiem. ;:oj W moim ogrodzie brakuje mi do pełnego szczęścia, choćby jednego, opasłego drzewa 'z duszą'. Może to i dobrze, bo przecież ideał bywa nudny i mało twórczy, a my lubimy nasze ogrody m.in. za to, że ciągle potrzebują naszej troski i inspirują do działania :heja

Pozdrawiam serdecznie, dziękując za wspólną przechadzkę po królestwie pełnym zapachów, barw i wiosennej radości ;:180
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”