Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
Pergola piękna 

- kasia28x
- 100p
- Od: 26 sty 2013, o 09:28
Mnie również pergola urzekła
A może coś więcej słychać w sprawie form do betonu w kształcie plastra drzewa
Ja cierpliwie czekam na urodzenie się pomysłu lub gotowca na all. Gdyby ktoś wypatrzył czekam na cynk

A może coś więcej słychać w sprawie form do betonu w kształcie plastra drzewa

Ja cierpliwie czekam na urodzenie się pomysłu lub gotowca na all. Gdyby ktoś wypatrzył czekam na cynk

Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 lut 2013, o 22:33
A więc tak:
Jeśli chodzi o taras to było tak:
Poszedłem po inspiracje na taras do hurtowni budowlanych zebrałem katalogi i wybrałem ofertę firmy Libet (jeśli jest zakazane na forum używanie nazw firm to sorry) obrzeże to kravento a kostka nostalit i los spowodował, że taras wygląda tak jak wygląda ponieważ nikt mi nie powiedział że najwięcej elementów koła na palecie jest:) tak więc rozłożyłem na trawniku te elementy i przez kilka dni kto przyszedł znajomy dostawał zadanie:D poukładania w jakiś majestatyczny wzór i tak po kawałku zostawało to co się podoba aż w końcu obrys gotowy to poszedłem do... kuchni(nie nie opić:-) ) po przeterminowaną mąkę i obsypałem zarys tarasu na trawie następnie wykop pod 30cm fundament po 2 tyg na to poszły bloczki betonowe na "sztorc" na zaprawę w powstały basen poszło 1,5 wywrotki piachu ubitego ostatnie 20cm z cementem wymieszane na bloczki na zaprawę ustawiłem te kravento i wyrównałem do ich poziomu aby tylko kostka weszła natomiast wzór ułożenia kostek to 6 linii przecinających się namalowanych na kartce przez moją mamę i jakoś tak udało się przełożyć to na gotowy efekt.Trzeba pamiętać o hydroizolacji na ścianę budynku bo piach to niezły magazyn wody.
Teraz pergola:
Potrzebne narzędzia:
-Szlifierka kątowa
-spawarka
-rurka 1m około 21mm ale może być grubsza
-pieniek dębowy lub o podobnej twardości
-dłuto
-młotek
-imadło
-okulary ochronne
-rękawice
A więc tak jedziemy do punktu gdzie sprzedają stal kupujemy 4 sztangi po 6m drutu fi 10mm gładkiego nie żebrowanego dlaczego to okaże się później prosimy żeby pocięto je nam na odcinki po 2m co by do normalnej osobówki weszło jak już uporamy się z zakupami wędrujemy do garażu tam bierzemy się za pieniek wycinamy przy pomocy dłuta rowek o różnej głębokości aby uzyskiwać różne kąty gięcia bierzemy młotek i rękawice ustawiamy się pewnie na podłodze okulary na nos układamy w rowku i tak jak na rys 2 uderzamy co daje nam możliwość gięcia dowolnych kształtów ale dużych... czyli ramki gałęzi natomiast żeby stworzyć tego kwiatka to już musimy po kombinować inspiracją na te kwiatki był...dywan w moim salonie:) wymierzyłem miarką krawiecką jego wymiary po brzegach pociąłem drut na odpowiednie odcinki (za 5 czy 10 próbą udało się) i przy pomocy imadła i rurki tj. drut w imadło i rurkę na to nakładamy i odpychając rurkę od siebie lub do siebie gniemy po 1cm przesuwając drut w imadle łuki takie jak na rys 1 muszą być dłuższe aby idealne zagięcia wykorzystać nadmiar usuwamy (rys 1) i łączymy to spawami nie żałując drutu aby było jak wyprofilować końce danej rośliny które maskują spawy. Na drucie żebrowanym niestety nie da się giąć tak ładnie kwiatów ani liści bo zaczepia się rurka o żebra.

Jak będą dalsze pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
MariuszX49
Jeśli chodzi o taras to było tak:
Poszedłem po inspiracje na taras do hurtowni budowlanych zebrałem katalogi i wybrałem ofertę firmy Libet (jeśli jest zakazane na forum używanie nazw firm to sorry) obrzeże to kravento a kostka nostalit i los spowodował, że taras wygląda tak jak wygląda ponieważ nikt mi nie powiedział że najwięcej elementów koła na palecie jest:) tak więc rozłożyłem na trawniku te elementy i przez kilka dni kto przyszedł znajomy dostawał zadanie:D poukładania w jakiś majestatyczny wzór i tak po kawałku zostawało to co się podoba aż w końcu obrys gotowy to poszedłem do... kuchni(nie nie opić:-) ) po przeterminowaną mąkę i obsypałem zarys tarasu na trawie następnie wykop pod 30cm fundament po 2 tyg na to poszły bloczki betonowe na "sztorc" na zaprawę w powstały basen poszło 1,5 wywrotki piachu ubitego ostatnie 20cm z cementem wymieszane na bloczki na zaprawę ustawiłem te kravento i wyrównałem do ich poziomu aby tylko kostka weszła natomiast wzór ułożenia kostek to 6 linii przecinających się namalowanych na kartce przez moją mamę i jakoś tak udało się przełożyć to na gotowy efekt.Trzeba pamiętać o hydroizolacji na ścianę budynku bo piach to niezły magazyn wody.
Teraz pergola:
Potrzebne narzędzia:
-Szlifierka kątowa
-spawarka
-rurka 1m około 21mm ale może być grubsza
-pieniek dębowy lub o podobnej twardości
-dłuto
-młotek
-imadło
-okulary ochronne
-rękawice
A więc tak jedziemy do punktu gdzie sprzedają stal kupujemy 4 sztangi po 6m drutu fi 10mm gładkiego nie żebrowanego dlaczego to okaże się później prosimy żeby pocięto je nam na odcinki po 2m co by do normalnej osobówki weszło jak już uporamy się z zakupami wędrujemy do garażu tam bierzemy się za pieniek wycinamy przy pomocy dłuta rowek o różnej głębokości aby uzyskiwać różne kąty gięcia bierzemy młotek i rękawice ustawiamy się pewnie na podłodze okulary na nos układamy w rowku i tak jak na rys 2 uderzamy co daje nam możliwość gięcia dowolnych kształtów ale dużych... czyli ramki gałęzi natomiast żeby stworzyć tego kwiatka to już musimy po kombinować inspiracją na te kwiatki był...dywan w moim salonie:) wymierzyłem miarką krawiecką jego wymiary po brzegach pociąłem drut na odpowiednie odcinki (za 5 czy 10 próbą udało się) i przy pomocy imadła i rurki tj. drut w imadło i rurkę na to nakładamy i odpychając rurkę od siebie lub do siebie gniemy po 1cm przesuwając drut w imadle łuki takie jak na rys 1 muszą być dłuższe aby idealne zagięcia wykorzystać nadmiar usuwamy (rys 1) i łączymy to spawami nie żałując drutu aby było jak wyprofilować końce danej rośliny które maskują spawy. Na drucie żebrowanym niestety nie da się giąć tak ładnie kwiatów ani liści bo zaczepia się rurka o żebra.

Jak będą dalsze pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
MariuszX49
- repas200
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dla mnie opisałeś to idealnie
Gratki za pomysłowość 

My name is Daniel
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
mariuszx49 fajnie to łopatologicznie opisałeś
Jeśli to robiłeś pierwszy raz to masz talent chłopie,naprawdę super ci wyszło!

Pozdrawiam Sylwia
-
- 10p - Początkujący
Tak, pierwszy raz trochę musiałem po eksperymentować cieszę się, że efekt się podoba mam jeszcze parę projektów pozaczynane jak ukończę będę sukcesywnie dokładać do tego tematu na razie zimnooo w garażu to wszystko stoi.
Pozdrawiam
MariuszX49
Pozdrawiam
MariuszX49
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
wrzucaj Mariusz ja też jestem na etapie urządzania ogrodu,a pomysły warto zaczerpnąć od forumków 

Pozdrawiam Sylwia
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Czy ktoś widział takie kratki lub ma? Jeśli tak jak to się sprawdza

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
I ja jestem bardzo ciekawa jak to się sprawdza
Opisy są wspaniałe ale....

- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Mam trochę inne, betonowe, w środku trawa. Jeśli miałabym kasę, to odrazu bym je zlikwidowała. Na osaka chodzi się niewygodnie, psy też tego nie lubią, jeśli samochód często po nich jeżdzi, trawa i tak zanika. Te ze zdjęcia są do ruchu pieszego. Wg mnie lepszy jest chodnik, lub pojedyńcze elementy tworzące lużną ściszkę.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Może to nie ten wątek ale w temacie ....Co polecicie na miejsce gdzie samochód wjeżdża do garażu .Raz na rok wjeżdża samochód z węglem .M chciał robić właśnie ażury o których mówi aleksandra2323 ale ja jestem na nie 

-
- 10p - Początkujący
Przypomniał mi się pewien patent na kamienie na chodnik po kilku nieudanych próbach stworzyłem mini linie produkcyjną:

Robiło się to tak kopało płaski dołek o nieregularnym kształcie do tego dołka szła folia czarna lub z dużego worka na śmieci i na tą folie lany był najpierw beton barwiony tak ze 2-3cm (zwykły robiony w taczce proporcje 2 łopaty cementu na 3 łopaty czystego piachu plus 2kg barwnika z pobliskiej chemii) trzeba było pilnować aby dobrze wypełnił brzegi formy a na to szedł beton zwykły w tych samych proporcjach. Po kilku dniach beton tężał i po wyjęciu z foli leżakowały sobie na palecie 2 tyg i z tego powstał chodnik jednak został zlikwidowany ponieważ trzeba było robić podjazd z kostki brukowej nastąpiła zmiana wizji ogrodu:-) jak by to powiedzieli w pewnej reklamie prawie jak piaskowiec...
Pozdrawiam
MariuszX49

Robiło się to tak kopało płaski dołek o nieregularnym kształcie do tego dołka szła folia czarna lub z dużego worka na śmieci i na tą folie lany był najpierw beton barwiony tak ze 2-3cm (zwykły robiony w taczce proporcje 2 łopaty cementu na 3 łopaty czystego piachu plus 2kg barwnika z pobliskiej chemii) trzeba było pilnować aby dobrze wypełnił brzegi formy a na to szedł beton zwykły w tych samych proporcjach. Po kilku dniach beton tężał i po wyjęciu z foli leżakowały sobie na palecie 2 tyg i z tego powstał chodnik jednak został zlikwidowany ponieważ trzeba było robić podjazd z kostki brukowej nastąpiła zmiana wizji ogrodu:-) jak by to powiedzieli w pewnej reklamie prawie jak piaskowiec...
Pozdrawiam
MariuszX49
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Producent pisze, że to wytrzymuje nacisk do 250 t/m2, a więc nie tylko ruch pieszych http://www.kratkatrawnikowa.pl/geosystem.htmlaleksandra2323 pisze:Mam trochę inne, betonowe, w środku trawa. Jeśli miałabym kasę, to odrazu bym je zlikwidowała. Na osaka chodzi się niewygodnie, psy też tego nie lubią, jeśli samochód często po nich jeżdzi, trawa i tak zanika. Te ze zdjęcia są do ruchu pieszego. Wg mnie lepszy jest chodnik, lub pojedyńcze elementy tworzące lużną ściszkę.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- kulow
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 17:35
Fajne tylko ciekwe czy folia nibędzie przywierać do odlewumariuszx49 pisze:Przypomniał mi się pewien patent na kamienie na chodnik po kilku nieudanych próbach stworzyłem mini linie produkcyjną:
Pozdrawiam
MariuszX49