Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

lora Misiu dziękuję.
Pysznogłówki mam kilka kęp w różnych miejscach bo potrzebuję jej liści więc ścinam kwiaty do wazonu a z reszty obskubuje liście po przycięciu więc ona znów rośnie i znów kwitnie ...
W sezonie na bieżąco zrywam ale też mam zapas na cały rok mrożone. Wszędzie rośnie podobnie ale u mnie jest dość mokro a ona lubi wilgoć, jednak nie za dużo bo łapie ją mączniak .
Każda część tej byliny pachnie intensywnie.

Pysznogłówka "Cambridge Scarlet" na tle Krwawnicy rosnącej nad stawem
Obrazek

Obrazek

tu.ja Izuniu skoro tak piszesz to wstawię jeszcze raz swoją z innego ujęcia bo w wazonie - stoi bardzo długo i wykwita się do ostatniego pąka.
tu.ja pisze:Niezła kolekcja lilii ;:oj Ja na swoją Annemarie's Dream jeszcze trochę poczekam. Na razie jest w fazie małych pąków.
Taką żółtą z mocno nakrapianym środkiem mam pod nazwą Cecil
Obrazek

Obrazek
Lilii żółtych mam chyba z 5 odmian bo lubię u nich ten słoneczny kolor .
CITRONELLA ma kwiaty zwisające, turbanowo zwinięte, płatki rozdzielone i dość mocno wywinięte a raczej podwinięte.
Obrazek

Obrazek

Lilia ( wklejam fotkę z poprzedniej strony dla porównania) ma płatki grubsze (jakby mięsiste) a kwiaty kwitną w górę do słoneczka
Obrazek

Mam jeszcze dość podobna na pierwszy rzut oka do Citronelli ale po rozwinięciu jest płaska jak talerz i ma sporo innych ważnych szczegółów dzięki którym może trafię na jej nazwę.
Obrazek

Ta podoba mi się z racji tych pomarańczowych smug na płatkach i niewielka ilość kropek przy gardzieli dla kontrastu koloru.
Znamię słupka żółtozielone a nektarynki pomarańczowe w padające w lekki brąz.
Na imię jej Jelow Giant i jest od Pana Janusza z naszego Forum(Cebule Kwiatowe)
Sporo Lilii mam od niego i nawet te z małych cebulek juz kwitną - co prawda niewiele kwiatów ale można je oznaczyć aby potem posegregować.

Obrazek

takasobie Miłko sporo lilii jeszcze ma pąki i dobrze bo dłużej będzie trwał liliowy festiwal ... Musze dokupić kilka sztuk tych najpóźniej kwitnących.
Poskrzypek liliowaty to paskudna czerwona mała zmora ... :;230
Każde przyjście na działkę rozpoczynałam od inspekcji pod jego katem.

ewamaj66 Ewciu każda z nas ma tyle obowiązków bo prócz pielęgnacji ogrodu są jeszcze przetwory a lipiec to czas zbioru wielu więc nic dziwnego,że czasu na wszystko nie starcza.
Ten krzaczek NN faktycznie może byc ognikiem bo zawiązał owoce i jest mnóstwo zielonych kuleczek. Trzeba go dokładnie oznaczyć bo od tego zależy docelowe miejsce. Teraz rośnie nad stawem przy kamienistym zejściu i tam nie może być bo się rozkłada w szerz i kuje.
Cieszy mnie,że pamiętasz o różyczce ... ;:196 a powojnika szkoda więc ratuj go abyś nie straciła tak ładnej odmiany.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem z rewizytą, masz piękny ogród ;:180 , ile odmian wszystkiego. Muszę nadrobić wszystkie Twoje wątki, ale to już jutro w pracy ;-). No i będę zaglądać tu po inspiracje :wit . Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu masz fantastyczne lilie. ;:333 ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 Wandziu cieszę się,że powojnik ode mnie taki silny, maluch a przetrwał zimę gdy inne zadomowione padły.
Fotki i nazwa tutaj TUTAJ
Czy temat wymiany liliowców aktualny bo planuję dokładne oznaczenie niektórych pod takie potrzeby ?

hala67 Dla mnie brzozy mają wielki urok i na rajdach rowerowych gdy mijamy takie zagajniki nie potrafię przejechać obojętnie a nie zawsze wejście do niego jest mozliwe wtedy "kontemplacja" tylko i wyłącznie na odległość ... :;230
Białe lilie zawsze mi się podobały ale mam ich niewiele czyli czekają mnie kolejne zakupy lub wymiany.

amatorka015 Lilia Lollypop nie każdemu sie podoba i do tego trudno wybrać dla niej miejsce bo ma ostre , takie krzykliwe barwy i z tej przyczyny dla niektórych trudny do zaakceptowania taki zestaw.

JAKUCH Jadziu dziękuję za uznanie , aż rumieńców dostałam...
Dużo czytam na temat właściwości niektórych roślin, ich przydatności a nie tylko uroku.
Część roślin o intensywnym zapachu czy też smaku można wykorzystywać do ekologicznej walki ze szkodnikami w ogrodzie.
Ostatnio z racji sporych i częstych opadów deszczu zauważyłam inwazję ślimaków a najbardziej w części od rzeki.
Wytoczyłam wszystko co się da czyli : skorupki jajek pogniecione bo one nie lubią ostrych podłoży, trutka na liściach sałaty... efekty jakieś były ale to za mało i liście dalii powoli ginęły.

Ostatnio ścinałam spore kępy Kocimiętki a że nigdy nie zauważyłam mrówek ani ślimaków na tej roślinie to wyścieliłam pedami Kocimiętki najbardziej cenne rosliny i ... działa ... ;:138
Pewnie nie za długo bo zapach się ulotni ale dobre i to.

malgocha1960 Małgosiu Lilii faktycznie mam już sporo ale część odmian się powtarza więc muszę zebrać je do gromadki. Pąków sporo więc wizualny spektakl będzie trwał długo a zapach ... z tym rożnie bo nie wszystkie pachną.
A w temacie zakupów nasion, cebul itd to elaboraty można pisać.
Szkoda naszej kasy, pracy no i rok do tyłu jeśli chodzi o aranżacje itp

maniusika Janeczko masz rację że deszcz roślinom potrzebny i Lilie to lubią ale serce mi sie kraje patrząc na róże i liliowce bo czasami nie zdążę zobaczyć jaki jest kwiat bo młode nasadzenia mają ich niewiele.
Wszystkie rośliny od Ciebie mają się dobrze tylko Kielisznik ogolony bo liście zżółkły ale juz odbija.Sadzonka Andromedy pod szczególną opieką bo bardzo mi na niej zależy.

Sosenki4 Marzenko ale szybko działasz ... grunt to dobra organizacja. Witam serdecznie Panią z wielkich włości bo moja działka to nawet nie połowa Twojego areału. To nieważne bo nawet w malutkim ogródeczku zawsze jest coś do zrobienia więc zielono zakręceni na nadmiar czasu wolnego nie narzekają... :;230

Gosia123A dziękuję w imieni Lilii
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda sprawia,że w ogrodach az kipi od zieleni i kolorów bo temperatura wysoka i częste opady to raj dla większości .
Na zakończenie dnia kwitnące Tawuły Arendsa,. które w tym roku wyjątkowo krótko cieszyły swymi kwiatami. Juz część kwiatostanów wycięłąm bo zaczynały schnąć i zostały pojedyncze wiechy kwiatowe.
Do kwitnienia szykuje się druga zmiana czyli Tawuły chińskie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatostany Tawuły na tle nocnego nieba

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich miłych weekendowych gości zostawiając na koniec wiązankę kwiatów .
Prawie każdego dnia przynoszę je do domu aby stały w wazonach i cieszyły oczy swym urokiem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, dziękuję, obejrzałam ten powojnik. Piękny!
Liliowcami raczej nie chcę się wymieniać. Nie zamierzam mieć już więcej odmian, bo miejsce u mnie się skurczyło. Doszłam poza tym do wniosku, że lepiej wygląda plama z takich samych liliowcow niż z pojedynczych, ale różnych. Ostatnio mam właśnie taką fazę ujednolicania rabat. Koncepcja mi siępo prostu zmieniła. :) POzdrawiam cię serdecznie. :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Dobrze że wszystko się przyjęło i niech sobie szybko narasta .. Tawułki też przycięłam bo okwitły natomiast kocimiętkę mam dopiero w zamiarze , podrzucę ją pod nowe nasadzone hosty i żurawki aby wystraszyć ślimaki .. Mój bukiet stoi na tarasie ale ja robię go z połamanych kwiatów ,Po ostatnich burzach zawsze było ich za dużo w wazonie , teraz się trochę uspokoiło ale znowu robi się sucho .. Też pięknie i szybko przekwitają lilie i liliowce ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,po co mrozisz liście pysznogłówki?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Skorupki z jajek niestety u mnie nie zdały egzaminu Krysiu .Miałam je rozsypane w ubiegłym roku, a hostowe liście i tak były obgryzione .Ciekawa sprawa z tą kocimiętką trzeba bedzie moze posadzić ją w tych miejscach ,gdzie grasują te dranie .Jesteś skarbnicą wiedzy ,wiec nie masz się co czerwienić ;:108 ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu dzięki twoim liliom rozpoznałam moją bezimienną gigantkę to Citronella :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, koło ze skalnicy Arendsa wyszło rewelacyjnie :!: Utrzymać ją w takiej zwartości i kondycji - wielki szacun ;:180 U mnie co pradwa rosną ale daleko im do takiej urody.
Czy pokaz żółtych lilii rozpoczęłaś od tygrysiej? Jeśli tak, to będzie to 'Yellow Tiger'
Dalie od Ciebie kwitną pięknie 8-)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Jadziu ja obsypuję kwity trociną po niej ślimaki nie włażą do kwitów .. Chociaż w tym roku jest ich u mnie bardzo mało a może kolekcja żab skutecznie się nimi zajęła ..Skalnicę pozbierałam i posadziłam w doniczkach aby ładnie narosła , mnie posłuży do obsadzenia rabatki
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

Lilie pięknie rozkwitły :) U mnie niestety marne dwie sztuki zakwitły. Reszta zmarniała i zjadły je robaki. W tym roku jest jakiś pogrom w moim ogródku.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co robisz z liśćmi Pysznogłówki-na co są dobre :?: ;:oj
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu takie zmiany ;:180 . Jesteś fryzjersko uzdolniona ;:138 , zauważyłam, że to nie jedna Twoja okrągła rabatka. Mnie też podobają się takie zakręcone rabaty, czy będziesz dzielić ten skalniaczek i mogłabym poprosić o kawałeczek?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”