Jagoda - zielono mi :) część druga

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jagoda - zielono mi :) część druga

Post »

Jagoda...ładny prezencik sobie sprawiłaś na Dzień kobiet, choć trzeba przyznać że mężowie także poszli z postępem i po tulipanku. Kiedyś 8 marca był dniem obowiązkowych goździków i rajstop.. :;230. Aby nie być w tyle...jutro dzień mężczyzn. Właśnie rozmyślam jakiego kwiatka mojemu kupić i kupię a co. ;:224 . Ja także mam gest.. :;230, nawet za 20 zł. Tylko chyba wybiorę jakiegoś na działkę. :heja
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do dnia mężczyzn, to pierwsze słyszę i mam nadzieję, ze mój m też nieświadomy, bo nic dla niego nie mam. ;:224 W najlepszym razie może dostać czekoladę, która leży schowana na czarną godzinę. :lol:
mniodkowa, numer z wodą w prezencie genialny, będę wiedzieć, co robić, jak mnie ktoś zaczepi, np. biedna studentka, bo taka kiedyś raz w życiu wspomogłam. :roll:
Nie masz jakiegoś pomysłu na ludzi sprzedających krzyżówki na szczytne cele? Teraz ich tylu nie widzę, bo w innych godzinach chodzę po mieście, ale jak jeździłam z młodym na spacery w południe to była istna makabra, a tak się ustawiali, że nawet przejście na druga stronę nic nie dawało.
Monik27, nie ma takiego wazonu, za który dałabym 70 zł, musiałby być ze złota i wysadzany diamentami, to może bym to rozważyła. :;230
Wiktorio, do mnie ostatnio wciąż wydzwaniają z ofertami tego typu. Ostatnio były to maszynki do golenia, za które musiałabym płacić miesięcznie tyle, że musiałabym chyba być yeti, aby wykorzystać maszynki za tyle forsy. Zgasiłam gościa mówiąc, że kupuję maszynki w biedronce za 3,99 zł i starcza mi na całkiem długi czas. :wink:
Iwonko, ja raz na jakiś czas robię remanent w tych cudach, bo musiałabym mieć chyba dom piętrowy, żeby pomieścić zbiory całego życia.

Dziś zrobiłam radykalny krok w kwestii lobelii, potrzebowałam podłoża kokosowego dla lobelii w tabletkach, więc siewki, jak umiałam tak przepikowałam i w to samo podłoże tylko w multidoniczkę dałam po dwie tabletki ( co ja mówię tabletki :;230 :;230 :;230 , raczej tableteczki, tabletunie, a wręcz tabletusie :;230 :;230 :;230 )
Resztę siewek brutalnie wydarłam z podłoża i w taki oto drastyczny sposób opuściły ten padół. ;:224

Wiktorio, jak będziesz je wysiewać, to naszykuj sobie czyste ciemne naczynie, z którego ci te tableteczki nie uciekną i coś typu patyk do szaszłyków, najlepiej ciut wilgotny. Uchwycić w palce czy raczej przylepić te tableteczki do opuszków palców wcale nie jest łatwo, a do takiego patyka się one nieźle przyklejają. W ten sposób na pewno nie zmarnujesz tyle tych nieszczęsnych tableteczek, co ja. Generalnie czułam się, jakbym pracowała w laboratorium i przeprowadzała niemal zapłodnienie in vitro przyklejając poszczególne tabletki do patyka i przenosząc je potem do kolejnych otworów w multidoniczce. Wkładałam po dwa, a przynajmniej miałam taki zamiar, ale z braku lupy nie mam 100% pewności. :;230
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Jagodo, uśmiałam się czytając Twoje zmagania z tabletkami. Czy one naprawdę są takie mikrusie?
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Dzięki, na pewno skorzystam, tylko nie mam pewności, czy chcę to zrobić w tym roku. Jak tak popatrzę na te maleństwa, które już wykiełkowały i trzeba będzie je kiedyś przepikować, to zapał mi gdzieś znika. Póki co, dziś wysiałam niecierpki :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, ja niecierpki tez wysiałam już z tydzień temu, a lobelie w tabletkach chciałam po prostu wypróbować i łudzę się, ze jej pikowanie będzie łatwiejsze. :roll: Gdyby eksperyment się udał, to kupię sobie drugie opakowanie na przyszły rok, bo na pewno jeszcze z miesiąc będą te nasiona w lidlu. :)
Wcale ci się nie dziwię, że nie spieszno ci do jej pikowania. A wiesz, że w wątku poświęconym lobelii pisze osoba, która w tym roku przepikowała kilkaset sztuk. :shock:
meandrzejew, tabletki choć większe od nasion lobelii, to jednak nie są większe od ziaren maku, a co najważniejsze jest ich dość mało, jak na taki drobiazg, więc nie można tak szastać nimi jak nasionami.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, wiem, czytam ten wątek, ale to mnie jakoś zupełnie nie jest w stanie zmotywować :wink: .
Niecierpki kupiłam wczoraj, bo dotychczas podczas zakupów zawsze zapominałam, że są już nasiona, a nic nie potrzebowałam z tamtej alejki, więc na nie nie wpadałam. Dopiero wczoraj mnie olśniło :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój hiacynt z biedronki. W dziedzinie kwitnięcia są jednak chyba najbardziej niezawodne. ;:108
Obrazek

Obrazek

Sorki, że nie na temat, ale wczoraj się dowiedziałam, że zmarł mój wychowawca z podstawówki, miał 50 lat, jestem w szoku...
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładny , miałas go pod czapeczką? Powinien wreszcie wystrzelić w gorę, wtedy jego kwiaty beda dorodniejsze. ;:196 U mnie to już wspomnienie....... :D
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylo, oczywiście, że był przykryty, ale jak zobaczyłam pąk kwiatowy między rozchylającymi się liśćmi, to go odkryłam. W sumie to ten z lidla przykrywany przeze mnie był tak strasznie długi, że bez drabinki się wywracał, więc ten może być nieco krótszy. :)
Muszę się pochwalić, że po tygodniu od wysiania pokazała się jedna siewka tunbergii.Przy siewce lobelii, heliotropu czy nawet pelargonii rabatowej jest wręcz ogromna. :shock:
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Cieszę sie z Tobą i trzymam kciuki abyś miala radochę z tych polowych prac ;:138
Podglądłam w necie Tumbergie , super pnącze i ma piękne kwiaty, niech szybko Ci się rozrasta ;:196
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny hiacyncik. Bardzo dobrze wygląda taki niski, choć pewnie wkrótce i tak poszybuje w górę. Wiesz, jaki będzie mieć kolor, czy to niespodzianka?
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Jagoda..wspaniale wygląda ten hiacynt w przezroczystym szkle. ;:138 . Może to głupie...ale mnie bardzo spodobały się korzonki. :;230 . Choć można popatrzeć jak rosną, w ziemi nie było by to możliwe. Gdy się rozwinie pąk hiacynta będzie podziwianie kwiatu. Także jestem bardzo ciekawa jakiego koloru będzie...a może ty już wiesz. :?: . Za wysiewy trzymam kciuki.. :uszy
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylo, Wiktorio, Zeniu, hiacynt kupiony jako biały powinien być biały i naprawdę dostał kopa po przeniesieniu do pokoju. Dziś mam już wyraźną zapowiedź kwitnienia. Co do korzeni, to i mnie fascynują te grube białe korzenie roślin cebulowych. Zawsze mam wrażenie, że ich nie da się zalać i to mnie bardzo podnosi na duchu. :)
Tunbergie również widziałam na zdjęciach, podobnie jak kobeę i mam nadzieję, że jak coś w słońcu dorasta kilku metrów, to może w cieniu urośnie choć trochę. :wink:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Jagoda - ja jak do Ciebie przyjdę poczytać to zawsze wyjdę ubawiona :;230 :wink: ;:196
Twoje pikowanie lobelii zasługuje na medal conajmniej, bo ja raczej bym się nie zdobyła na tak masochistyczne kroki :;230

hiacynt we szkle wg prognozy na opakowaniu - kwitnąć zaczyna parawidłowo - to faktycznie nasze chyba wyrwały z kopyta :shock: ale na białego to mi nie wygląda - raczej na żółtego..? ;:24 przyznam po cichu, że żółty intryguje mnie bardziej niż biały ;:108
mój już przekwitnięty i obcięty, zostały liście i nie wiem co mam dalej z tym robić....? stoi w tym szkle, w innym pokoju...
No i przyznam Ci szczerze, że pomimo iż wygląda jakby miał być niewysoki to bym się tak nie cieszyła, bo mój też nie wyglądał, a bez podpórki fiknął mi na stół i musiałam go podeprzeć tak jak tego ziemnego...
więc bądź czujna :uszy

rapunzel pisze:Co do dnia mężczyzn, to pierwsze słyszę i mam nadzieję, ze mój m też nieświadomy, bo nic dla niego nie mam.

ja za to postanowiłam nie być taka jak mój M i złożyłam mu życzenia i dałam buziaka, na więcej nie zasłużył ;:14 choć sam uznał, że chyba jednak tak, bo potem w dzień sobie kupił maszynkę do golenia ;:223 :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa, to na razie był opis umieszczania tabletek w multidoniczkach, pikowanie to już wyższa szkoła jazdy, :;230 Ja swoje poprzednie te bez tabletek częściowo popikowałam, ale nawet zdjęć nie wstawiam, no chyba że założę wątek zatytułowany Tak nigdy nie róbcie ;:224
Jeśli którakolwiek z tych przepikowanych przeze mnie biedul przetrwa, to chyba w myśl, hasła: co cię nie zabije, to cię wzmocni i już nic jej nie będzie groźne. :;230
Mój hiacynt będzie biały, a ten żółty odcień, to zasługa zdjęcia. Próbowałam coś z tym zrobić przy pomocy funkcji balans bieli w moim edytorze, ale niespecjalnie mi to wyszło, więc dałam spokój. Co do kolorystyki hiacyntów, to chętnie nabędę w przyszłości inny niż różowy czy biały, no ale na razie muszę się cieszyć z tego, co jest.

Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale zlikwidowałam już doniczkę z moimi pędzonymi hiacyntami. Ona zaczęła się deformować i nie bez powodu, bo znalazłam sporo cebulek przybyszowych, mniej więcej wielkości sporych ząbków czosnku. Część z nich odpadła od dużych cebul, a część została i teraz mam wątpliwość, jak jest lepiej. Czy tę dużą posadzić z małymi, czy je oderwać?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”