Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Post »

Ale Ci zazdroszczę tego zwiedzania ;:131 ;:219
Cudne miejsca i piękne rośliny ;:215 .A czy uszczknąłeś coś w tym ogrodzie? ;:224 ;:170
Ja bym chyba nie mogła się oprzeć :oops:
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Arku fantastyczne zdjęcia ;:138 .Mam cioteczną siostrę ,która mieszka niedaleko Edinburga i jeśli kiedyś się do niej wybiorę to koniecznie musimy pojechać do tego ogrodu :) .
Super wycieczka ;:333.
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alunia-Alu Nolinka-Haniu Paulina15-Paulinko Konwalia12-Anusiu elcia1974-Elu doromichu-Dorotko Monikwiaty-Moniko anka93-Anko Agapa-Agnieszko Filigranowa27-Pati jola1313-Jolu Kasiuta1974-Kasiu

Witam Was Wszystkie niezwykle serdecznie dziękując za przemiłe słowa zawarte w Waszych postach,kolejne odwiedziny,życzliwość i dotrzymywanie mi na codzień towarzystwa w trakcie pobytu na obczyżnie.
Za odwiedziny w moim wątku dziękuję również wszystkim Forumowiczom i Gościom naszego forum a do kolejnych odwiedzin ponownie zapraszam i serdecznie pozdrawiam :wit

Agapo-Agnieszko
Wybacz,że królowej nie pozdrowiłem ale zrobię to przy następnej okazji jeżeli zawitam tam kiedyś latem,gdyż królowa zamek Holyrood traktuje ponoć jako letnią rezydencję ale nic straconego,wszystko przed nami ;:306

Jola1313-Jolu
Byłem tak zaaferowany robieniem zdjęć i tym co tam zobaczyłem,że nawet nie miałem kiedy pomysleć o uszczknięciu którejkolwiek z roślin ;:223

Tym razem już z kraju zapraszam do obejrzenia kilku kolaży ze zdjęciami z Royal Botanic Garden Ediburgh i widoków na Royal Mile-Królewska Mila-traktu prowadzącego od górnego zamku Castle Edinburgh do Zamku Holyrood i tym razem życzę miłych wrażeń.

Szkoda tylko,że Fotosik znów dzisiaj odmówił posłuszeństwa i przybrać muszę więcej miejsca na swojej stronie ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i zapowiedziany wcześniej fragment Królewskiej Milii:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
borg50
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 paź 2012, o 23:30

Post »

Witam Cię Arku po długiej mojej nieobecności na Twoim wątku :)
I znowu mnie zaskoczyłeś swoim reportażem fotograficznym .
Dzięki za zabranie nas w te cudne miejsca ,zdjęcia są bajeczne i bardzo realistyczne
momentami miałem wrażenie jak bym razem z Tobą oglądał te piękne rośliny i zwiedzał te
niezwykłe miejsca :D :) Dzięki za to i czekamy na następne reportaże.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cudne zdjęcia ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Nie będę oryginalna, napiszę co widzę, CUDNE kolaże, cudnych roślin i ładne kolaże miasta ;:63 jestem pod wrażeniem
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj długo oczekiwany Borg50
Miłe to co piszesz w swoim poście i za to jak i za odwiedziny w moim wątku bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :wit
Jakbyś zgadł,że mam jeszcze do zaprezentowania reportaż,tym razem z pobytu w drugim z muzeów ale to wkrótce i mam nadzieję za przyzwoleniem Admina i Zespołu Moderatorów.

Witajcie justus27 i trzynastko
Każde Wasze wizyty w moim wątku to dla mnie miła niespodzianka i wielka przyjemność a treści Waszych postów to jak lanie miodu na moje serce.Bardzo dziękuję za miłe posty i kolejne odwiedziny ;:180 do których Was,Borga50 oraz wszystkich Forumowiczów i Gości ponownie zapraszam.

Dziś dla odmiany coś rodzimego i coś co jest także dla mnie miłą niespodzianką.Jeszcze ubiegłą jesienią 30 pażdziernika na stronie 37mej pisałem tak:

"Kolejny symbol jesieni - chryzantema jednopędowa za jedyne 2,90.Prawdopodobnie zakończy się na tym pierwszym i jedynym kwitnieniu ale póki co,cieszy oko-bynajmniej moje"

Doniczkowe chryzantemy zakwitły poraz drugi co prawda nie takie okazałe i dorodne jak jesienią bo to przecież zima ale i tak cieszą. Jednakże pojawiły się na nich jakieś pasożyty-/białe przecinki/ z pewnością któreś z Was wie co to za pasożyty-proszę o podpowiedź i podanie sposobu ich zwalczania-za co z góry b.dziękuję.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ladne te chryzantemy,ja jakos sie nie moge skusic na te roslinki do domku,dla mnie one sa na 1listopada-wiem,ze to takie skrzywienie ;:223
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Niestety nie mam pojęcia o pasożytach ale sądzę że jeśli podasz objawy w ogrodniczym albo pokażesz fragment zaatakowanej rośliny doradzą Ci odpowiedni środek . Zdjęcia ... zazdrościłabym Ci tych podróży bardziej gdybyś się nimi z nami nie dzielił a tak to mogę sobie życzyć tylko abyś podróżował jak najwięcej ,ponieważ i my dzięki temu choć w części odbywamy je z Tobą. pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O jakie ładne chryzantemki ;:108
Ja, moje trzymam w budynku na działce. na razie zwolniły wzrost, oby przetrwały do wiosny.
A "przecinki" - to mogą być mszyce albo mączliki. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Ja też myślę, że to mszyce albo mączliki. Co by to jednak nie było myślę, że oprysk lepiej wykonać, bo szkoda by było gdyby rozniosło się to po innych Twoich roślinach :?
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem to mączlik. O sposobach zwalczania paskuda poczytaj na przykład tu
Dobrze, że nie uszczknąłeś nic w Ogrodzie na wyspach. W XVIII wieku zsyłali za to na drugą półkulę ;:oj
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękne chryzantemy. Zaznaczam wątek i idę poczytać. :wit
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DOROMICHU-DOROTKO
Ja też jeszcze niedawno miałem identyczne podejście do chryzantem jak i Ty ale one tak się rozpowszechniły,że traktowane są również i przeze mnie jako dekoracyjny domowy kwiat ze swymi jesiennymi barwami-przełam się bo radują oczy,zwłaszcza gdy zakwitają niespodziewanie poraz wtóry.

MONIKWIATY-MONIKO
Dzięki za odesłanie mnie do" ogrodniczego" w międzyczasie kolejne Forumki podały mi już co prawda nazwę pasożyta ale aby wilk syty i owca cała zwróciłem się za Twoją sugestią z tym samym pytaniem do odp.działu i czekam na potwierdzenie czy to mączlik?Dzięki również za życzenia odbycia kolejnych podróży a zanosi się na taką za parę miesięcy,obecuję,że i tym razem podzielę się z Wami swoimi wrażeniami i zdjęciami.

jUSTUS27-JUSTYNKO
Dzięki za podpowiedź,teraz zaczekam na podanie mi z Działu Ogrodniczego nazwy skutecznego środka do jego zwalczania.

PAULA15-PAULINKO
Tobie również dzięki za podanie nazwy pasożyta,masz rację,że trzeba zadziałać w miarę szybko by nie przeniósł się na pozostałe roślinki.

AGAPA-AGNIESZKO
Nie wiem jak Ci dziękować za to ostrzeżenie-anuż zsyłka grozi po dziś dzień ;:306 Zaraz wejdę na stronę jaką mi podałaś odnośnie zwalczania pasożyta bo do dziś nie zdołałem-sorki.

DOROTA71-DOROTKOD
Dzięki za miłe słowa a co przeczytałaś?

Wszystkim Wam dzięki za kolejne sympatyczne odwiedziny i milutkie słowa i porady ;:180 .Was,Forumowiczów i Gości zapraszam do kolejnych odwiedzin i wcale nie wątpię w Wasze kolejne wizyty w moim wątku/tkach/.Bardzo serdecznie pozdrawiam a dziś zapraszam do obejrzenia mojego kolejnego małego sukcesu w rozmnożeniu draceny.

[quote="Arkadius121" 21 listopada 2012.

Kolejne szczepki-szóstego pokolenia - odcięte i ukorzenione pióropusze:

Obrazek :) Obrazek

Odcięte połówki łodyg spod pióropuszy.Do doniczek sadzę po kilka ukorzenionych pióropuszy.Łodygi ukorzenione z zawiązkami pióropuszy po trzy do doniczki.

Po dwóch miesiącach wyglądają tak:

Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Arku jakie piękne dracenki czym ty je podlewałes że tak pięknie urosły ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”