Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Jacku, podziwiam Twoje irysy i płomyki...tworzą piękne kwiatowe poduchy..i ta rewia barw ;:138
Czy niezapominajki wciąż kwitną, kiedy je przycinasz? Wejgela wygląda cudnie obsypana kwiatami, widziałam u kogoś białą odmianę, też piękna ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki, Jacek, za dedykację. Rzeczywiście bardzo mi się te barwinki spodobały. Cudne są. :-D

Kroplik też fajowy. :-) Lubię tę roślinkę.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JacekP pisze: A to dedykacja dla Agness, jeśli tu zajrzy.Prosiła mnie o zdjecie posłonków w ub. roku ale nie wyszły mi.Teraz się poprawiam :)
A pewnie, ze zajrzy...zawsze zagląda 8-) :D Bardzo dziękuję za fotkę....posłonek przepiękny, super ma kolorek....taki cieplutki :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Podziwiam twoje krzewy, wszystkie piękne ale najbardziej podoba mi się kalina o pstrokatych liściach, czy ona pachnie? Maluchy ładne i ciekawe, przydają się w ogrodzie, można nimi wypełnić różne miejsca a zwłaszcza barwinkami, moje niektóre też wymarzły.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Sosenko, barwinków podejrzewam, że jest o wiele więcej niż moja skromna kolekcja. Jeszcze mam 6 innych, czyli w sumie 10. Dziś zakwitł pierwszy barwinek większy :tan
Tak, zwykły barwinek rośnie bardzo mocno i bezproblemowo.

Witaj Piotrek w moim wątku :) Cuda - nie cuda; po prostu lubię mniej popularne rośliny 8-) I nie muszą wyglądać super, hiper. Czasem małe jest piękne 8-)

Geniu, no to super :!: Możesz w internecie sobie sprawdzić, jak Twoje astry będa wyglądały. Ten bez znacznika to aster sedifolius 'Nana'.
Oczywiście irysa bucharyjskiego dopisać ;:196

Kasiu-Robaczku, niezapominajki już wycinam. Na niektórych krzaczkach wyrastają młode pędy więc je zostawiam. Ale już są brzydkie te przekwiłe kępy i przeszkadzają innym kwiatom w kręgu.
Moja biała waigela jeszcze malutka ale cieszę się, bo to siewki i ładnie przezimowały.

Loki, też lubię barwiki odmianowe i nie są zbytnio kłopotliwe. Choć wczesną wiosną usuwałem całe połacie odmiany pełnej, bo rozpanoszyła się aż nadto.
A kroplik wygląda cudacznie. Mam go od ub. sezonu i nie mogę się napatrzeć :)

Dzięki Aguś, tak kolorek posłonka ciepły i dość szybko urósł. Powoli rozrasta się też kolejny - różowy.

Irenko, kalina Hordowina nie pachnie. Za to bardzo wcześnie kwitnie i jest zdrowa jak rydz ;:108
Maluszki mówisz wypełniacze :?: Niektóre, ekspansywne mogą robić za wypełniacze ale większość maluszków odmianowych nie rozrasta się bardzo i wymaga wyeksponowania na skalniaku.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Posłonek, barwinki...... ;:224 .....same rarytasy.
A co to za pięciornik, jakoś nie mogę przyjść na to, bo kojarzy mi się z krzewami a to jakby bylina była albo fotka robi takie wrażenie. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Za barwinkiem nie przepadam,ale odmianowe mi się nawet podobają.
Miałam z nich tylo variegatę ale mi zmarzł tej zimy...dobrze że wcześniej podzieliłam się nim z mamą(u niej przeżył) i teraz mógł do mnie wrócic :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z kroplikiem to, co jest niesamowite, to fakt, że nie ma dwóch identycznych kwiatów. :-)

A te barwinki nie zawiązują czasem nasion? :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Jacku,widzę,że masz białego barwinka,może wiesz.czy biały to jest tylko Elisa,czy są też inne?
Ja mam białego,ale NN.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko-Kogra, dzięki :) Same rarytasy to nie ale czasem uda mi się zdobyć coś rzadkiego.
Pięciorników zdecydowanie więcej jest bylinowych niż krzewiastych. Szkoda, że tak mało znane. Ja mam tylko bylinowe.

Grażynko-Fragola, ja też staram się w miarę możliwości dzielić byliny, by w razie utraty mieć skąd uzupełnić.
Wśród barwinków są prawdziwe perełki. Tym 'Ilumination Cahil' zachwycam się ciągle, bo kontrast liści i kwiatów niesamowity.

Loki, zastanowiłeś mnie i informacją o kroplikach i pytaniem o nasionach barwinka. Sprawdzę, czy zawiązuje, bo dotąd nie przyszło mi to do głowy.

Aniu, szukałem nazwy dla mojego barwinka i taką znalazłem. Więc już dalej nie szukałem.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jacku, potentilla wpadła mi w oko. Czy mógłbyś większe zdjęcie całej roślinki wkleić? Podejrzewam, ze mam którąś z żółtych, które pokazałeś, ale ręki nie dam odciąć. Ewentualnie zajrzyj do mnie jutro, bo wstawię zdjęcie swojego "okazu"- może mógłbyś go zidentyfikować?

Barwinki powinny zawiązywać nasionka, przecież w sklepach oferują je. Zbieraj proszę, zbieraj. Na pewno znajdą się chętni :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To widzisz jaka niedouczona jestem. :oops:
A ja myślałam, że tych drugich jest więcej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Przepiękne masz kaliny, Jacku! I posłonek uroczy. A jak on rośnie? Tzn. płozy się, czy trzyma prosto? Rozrasta się okorzeniając boczne pędy, czy rosnie grzecznie w kepce?
Znosi krótkotrwałą suszę? Wypytuję, bo niedawno mi wzeszły nasiona i trzeba je będzie popikować, a potem znaleźć odpowiednie miejsce w ogródku :D

Ps. Zerknij do mnie, proszę i powiedz, czym mnie jesienią obdarowałeś ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? nie no, z tymi kroplikami to żadna informacja fachowa, lecz jedynie efekty własnych obserwacji z zeszłego roku. Może mało spostrzegawczy jestem, ale dwóch identycznych kwiatów to ja nie widziałem. Bywały bardzo podobne, ale zawsze jakiś element wzoru kropek je różnił.

Co do barwinków ? no sprawdź, sprawdź, bo jakbyś się dochował nasion, to ja się piszę. Teoretycznie powinny być ? bo przecież temu właśnie kwiaty służą, żeby potem zrobić nasiona ? ale z odmianami ogrodowymi różnie to bywa, zwłaszcza w ciężkim, polskim klimacie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, zajrzę do Ciebie. Większe zdjęcia nie będą mieściły sie na ekranie.

Grażynko, pięciornik krzewiasty ma ogromną ilość odmian ale za to bylinowe to duża ilość przeróżnych gatunków, w tym wiele pospolitych chwastów jak pięciornik kurze ziele :)

Izo, posłonek płoży się ale sam z siebie nie ukorzenia. Gałązki szybko drewneją. Lubi stanowiska słoneczne i suche więc powinno mu być dobrze u Ciebie :) Jestem ciekawy, jakie kolory Ci się trafią.

Loki, po prostu nie przyglądałem się kroplikowi tak szczegółowo ale masz rację - rozmieszczenie kropek i plamek jak w kalejdoskopie :)
Barwinek pod obserwacją 8-)

Po barwinkach i pięciornikach pora, by przedstawić przetaczniki - kolejne moje ulubione i mało docenione kwiaty:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek