Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Moje też były opóźnione, wiosna była deszczowa to bardzo długo kiełkowały, chyba dopiero na końcu maja coś się pojawiło. Jednak o dziwo na owoce wcale nie zaszkodziło, w tej chwili doliczyłem się 7 sztuk(małych nie liczę bo nigdy nie wiadomo czy zapylone), z czego 4 to największe jakie kiedykolwiek mi urosły. Wiem, że nieco ponad 60cm długości to niewiele ale jak na warunki balkonowe to nie ma co narzekać. No i przecież ciągle rosną ;)
Co roku sadzę teoretycznie jakiś rodzaj butelkowej(nasiona miałem od kolegi) ale to jest niezła mieszanka, bo owoce rosną raz takie raz inne...Jak sobie porównałem z tą stroną http://americangourdsociety.org/FAQ/types/chart.html to w zasadzie miałem już różne z kształtów z bottle w nazwie, choć zawsze jakoś największe i najlepiej zasuszające się są te opisane jako "Japanese Bottle", to też siłą selekcji pojawiają się ostatnio najczęściej ;) Wiecie może jak to zidentyfikować?
W tym roku dokupiłem też dippera i całkiem ładnie wygląda, podoba mi się jego ciemna barwa.
Co roku sadzę teoretycznie jakiś rodzaj butelkowej(nasiona miałem od kolegi) ale to jest niezła mieszanka, bo owoce rosną raz takie raz inne...Jak sobie porównałem z tą stroną http://americangourdsociety.org/FAQ/types/chart.html to w zasadzie miałem już różne z kształtów z bottle w nazwie, choć zawsze jakoś największe i najlepiej zasuszające się są te opisane jako "Japanese Bottle", to też siłą selekcji pojawiają się ostatnio najczęściej ;) Wiecie może jak to zidentyfikować?
W tym roku dokupiłem też dippera i całkiem ładnie wygląda, podoba mi się jego ciemna barwa.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karls, to nie jest tabela kształtów, tylko odmian
Wiele z nich ciężko jest dostać w PL, więc myślę, że po prostu masz mix krzyżówek i mutantów butelkowych 
EdIT: jeśli możesz to wstaw zdjęcia tej dipper
Miałem w zeszłym roku, ale wszystkie były dosyć jasne...

EdIT: jeśli możesz to wstaw zdjęcia tej dipper

- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie naliczyłam ,aż 5 owoców - jeden już spory ( taki do zerwania) , 2 jak na zdjęciu wcześniej i 2 zawiązki wielkości piłki od ping-ponga...o dziwo tykwa nadal kwitnie i zawiązuje... zobaczymy ile z zawiązków przetrwa.
P.S
Rośliny są 2 z własnych nasion ( wysiewałam 8szt.), 4 nie puściły kłów, 2 padły w gruncie...
P.S
Rośliny są 2 z własnych nasion ( wysiewałam 8szt.), 4 nie puściły kłów, 2 padły w gruncie...
Moje dwie tykwy zaszalały. Na początku były 3 owoce i z tego się cieszyłem, a po powrocie z wakacji tydzień temu złapałem się za głowę tyle tykw się zawiązało. Udało mi się naliczyć 19 różnej wielkości owoców
.

Gratulujemy
tylko pamiętaj że owoce poniżej 15-20 cm mogą się okazać jeszcze nie zapylone i roślina je odrzuci. Ciekawe ile się jeszcze utrzyma na tyle ciepła pogoda żeby tykwy nadal rosły? Oprócz tych kilku dużych owoców jest u mnie jeszcze sporo drobnicy i zastanawiam się czy coś jeszcze zdąży podgonić. Ile najdłużej udało się wam przeciągnąć wegetację? Ja najpóźniej zbierałem jakoś na przełomie października i listopada.

Liczyłem tylko te większe, a małych jest multum tzn. nie liczyłem ich, ale na oko wychodzi ok 30.
.

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Jest jeszcze szansa, pamiętaj że w doniczce można potrzymać roślinkę dłużej bo nie ruszą ją przymrozki przy gruncie. Mnie przybyło kilka małych owoców ostatnio, oby zdążyły dojrzeć. Jak nazywa się ta odmiana na zdjęciach?
Witam,
z góry przepraszam jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu, ale szperałam trochę w internecie i to forum wydało mi się najodpowiedniejsze, ze względu na "specjalistów"
Otóż zakupiłam dynię. Przynajmniej na targu pani zapewniała, że to dynia i że z pewnością jest jadalna. Niestety nie potrafiła powiedzieć co to za odmiana. Szukałam w internecie, i z początku wydawało mi się, że to autumn wings. Jednak teraz bardziej przypomina mi to tykwę. Z tego co znalazłam najbardziej pasuje do tykwy pospolitej, marenki. Czy moglibyście mi pomóc określić co za warzywo przyniosłam do domu? Nie chciałabym podtruć rodziny ;)
Z góry dziękuję

z góry przepraszam jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu, ale szperałam trochę w internecie i to forum wydało mi się najodpowiedniejsze, ze względu na "specjalistów"

Otóż zakupiłam dynię. Przynajmniej na targu pani zapewniała, że to dynia i że z pewnością jest jadalna. Niestety nie potrafiła powiedzieć co to za odmiana. Szukałam w internecie, i z początku wydawało mi się, że to autumn wings. Jednak teraz bardziej przypomina mi to tykwę. Z tego co znalazłam najbardziej pasuje do tykwy pospolitej, marenki. Czy moglibyście mi pomóc określić co za warzywo przyniosłam do domu? Nie chciałabym podtruć rodziny ;)
Z góry dziękuję

- ElzbietaaG
- patasko
Marti01, to co sprzedawca nazwał jadalną dynią jest tak na prawdę tykwą odmiany Marenka. W tej postaci jest niejadalna. dlaczego ten owoc nie ma szyjki? Zostań na dłużej, może sama zainteresujesz się uprawą tykw. Są niesamowite, tyle zastosowań i w ogóle 

Ja mieszkam blisko rzeki i lasu więc owadów jest sporo, rzadko się bawię w zapylanieElzbietaaG pisze:Karis na zdjęciach powyżej za bardzo nie widać ale w tym roku wysiałam tylko tykwe kobrę.
Cały czas zapylam ale dużo zawiązków żółknie i opada

- ElzbietaaG
Karis dotąd wysiewałam tylko tykwy butelkowe, kobry mam po raz pierwszy, więc może inni
forumowicze mogą odpowiedzieć na to pytanie. Z suszeniem butelkowych nie miałam problemu.
forumowicze mogą odpowiedzieć na to pytanie. Z suszeniem butelkowych nie miałam problemu.
- patasko
Jeśli zapewnić im podczas wegetacji dobre nawożenie (może być obornik tylko na początku), to każda tykwa ma grube ścianki. Moje kobry mają niekiedy 1 cm grubości skorupę.