Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa

Post »

Moje też były opóźnione, wiosna była deszczowa to bardzo długo kiełkowały, chyba dopiero na końcu maja coś się pojawiło. Jednak o dziwo na owoce wcale nie zaszkodziło, w tej chwili doliczyłem się 7 sztuk(małych nie liczę bo nigdy nie wiadomo czy zapylone), z czego 4 to największe jakie kiedykolwiek mi urosły. Wiem, że nieco ponad 60cm długości to niewiele ale jak na warunki balkonowe to nie ma co narzekać. No i przecież ciągle rosną ;)

Co roku sadzę teoretycznie jakiś rodzaj butelkowej(nasiona miałem od kolegi) ale to jest niezła mieszanka, bo owoce rosną raz takie raz inne...Jak sobie porównałem z tą stroną http://americangourdsociety.org/FAQ/types/chart.html to w zasadzie miałem już różne z kształtów z bottle w nazwie, choć zawsze jakoś największe i najlepiej zasuszające się są te opisane jako "Japanese Bottle", to też siłą selekcji pojawiają się ostatnio najczęściej ;) Wiecie może jak to zidentyfikować?

W tym roku dokupiłem też dippera i całkiem ładnie wygląda, podoba mi się jego ciemna barwa.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karls, to nie jest tabela kształtów, tylko odmian :roll: Wiele z nich ciężko jest dostać w PL, więc myślę, że po prostu masz mix krzyżówek i mutantów butelkowych :)

EdIT: jeśli możesz to wstaw zdjęcia tej dipper :) Miałem w zeszłym roku, ale wszystkie były dosyć jasne...
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

U mnie naliczyłam ,aż 5 owoców - jeden już spory ( taki do zerwania) , 2 jak na zdjęciu wcześniej i 2 zawiązki wielkości piłki od ping-ponga...o dziwo tykwa nadal kwitnie i zawiązuje... zobaczymy ile z zawiązków przetrwa.

P.S
Rośliny są 2 z własnych nasion ( wysiewałam 8szt.), 4 nie puściły kłów, 2 padły w gruncie...
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Moje dwie tykwy zaszalały. Na początku były 3 owoce i z tego się cieszyłem, a po powrocie z wakacji tydzień temu złapałem się za głowę tyle tykw się zawiązało. Udało mi się naliczyć 19 różnej wielkości owoców ;:172 ;:138 .
Karls
200p
200p

Post »

Gratulujemy :) tylko pamiętaj że owoce poniżej 15-20 cm mogą się okazać jeszcze nie zapylone i roślina je odrzuci. Ciekawe ile się jeszcze utrzyma na tyle ciepła pogoda żeby tykwy nadal rosły? Oprócz tych kilku dużych owoców jest u mnie jeszcze sporo drobnicy i zastanawiam się czy coś jeszcze zdąży podgonić. Ile najdłużej udało się wam przeciągnąć wegetację? Ja najpóźniej zbierałem jakoś na przełomie października i listopada.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Liczyłem tylko te większe, a małych jest multum tzn. nie liczyłem ich, ale na oko wychodzi ok 30. :D.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

W tym roku nie udała mi się uprawa tykwy w gruncie, nasiona zgniły bo zrobiło się zimno.
W uprawie doniczkowej jak na razie są dwa owoce tykwy - jeden duży, drugi średni. Tykwa non stop kwitnie, więc może
będzie więcej. Taką mam nadzieję. :uszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
muszę przyznać - męskie kwiaty są ładniejsze od żeńskich :roll:
Karls
200p
200p

Post »

Jest jeszcze szansa, pamiętaj że w doniczce można potrzymać roślinkę dłużej bo nie ruszą ją przymrozki przy gruncie. Mnie przybyło kilka małych owoców ostatnio, oby zdążyły dojrzeć. Jak nazywa się ta odmiana na zdjęciach?
Marti01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2013, o 17:53

Post »

Witam,
z góry przepraszam jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu, ale szperałam trochę w internecie i to forum wydało mi się najodpowiedniejsze, ze względu na "specjalistów" :)
Otóż zakupiłam dynię. Przynajmniej na targu pani zapewniała, że to dynia i że z pewnością jest jadalna. Niestety nie potrafiła powiedzieć co to za odmiana. Szukałam w internecie, i z początku wydawało mi się, że to autumn wings. Jednak teraz bardziej przypomina mi to tykwę. Z tego co znalazłam najbardziej pasuje do tykwy pospolitej, marenki. Czy moglibyście mi pomóc określić co za warzywo przyniosłam do domu? Nie chciałabym podtruć rodziny ;)
Z góry dziękuję :)
Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karis na zdjęciach powyżej za bardzo nie widać ale w tym roku wysiałam tylko tykwe kobrę.
Cały czas zapylam ale dużo zawiązków żółknie i opada :(

Obrazek
duży egzemplarz

Obrazek
średnia tykwa
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marti01, to co sprzedawca nazwał jadalną dynią jest tak na prawdę tykwą odmiany Marenka. W tej postaci jest niejadalna. dlaczego ten owoc nie ma szyjki? Zostań na dłużej, może sama zainteresujesz się uprawą tykw. Są niesamowite, tyle zastosowań i w ogóle ;:oj
Karls
200p
200p

Post »

ElzbietaaG pisze:Karis na zdjęciach powyżej za bardzo nie widać ale w tym roku wysiałam tylko tykwe kobrę.
Cały czas zapylam ale dużo zawiązków żółknie i opada :(
Ja mieszkam blisko rzeki i lasu więc owadów jest sporo, rzadko się bawię w zapylanie :). Tak myślałem że to kobra i mam co do niej jedno pytanie. Miałaś okazję już ją suszyć? Gdzieś czytałem, że ta odmiana słabo drewnieje i nie wiem czy to prawda? Owoce ma bardzo ładne i chętnie bym wysiał może na przyszły rok ale jeśli nie zdrewnieje to dla mnie mija się z celem.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karis dotąd wysiewałam tylko tykwy butelkowe, kobry mam po raz pierwszy, więc może inni
forumowicze mogą odpowiedzieć na to pytanie. Z suszeniem butelkowych nie miałam problemu.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli zapewnić im podczas wegetacji dobre nawożenie (może być obornik tylko na początku), to każda tykwa ma grube ścianki. Moje kobry mają niekiedy 1 cm grubości skorupę.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..poobcinałem liście żeby odsłonić tykwy..
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”