Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

Spróbuj- to się dowiesz :lol:

Pozdrawiam
Boss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:58

Post »

forumowicz pisze:Olina

Aby potwierdzić lub wykluczyć mączniaka czy kanciastą trzeba zaobserwować liście z samego rana kiedy jest na nich rosa .Przy tych dwóch chorobach na zwilżonych liściach widać dyskretne oliwkowe duże plamy na liściach. W fazie nekrozy liści mączniaka od kanciastej możesz odróżnić po tym, że przy kanciastej w miejscu plam powstają dziury. Równie dobrze plamy na twoich ogórkach mogą być skutkiem żerowania zmieników/ uszkadzają też zawiązki/ lub alternariozy.
Obejrzyj dokładnie swoją plantację czy nie znajdziesz tam takich osobników/ zmienik/:
Obrazek
Jeżeli nie znajdziesz- zrób oprysk na mączniaka jednym z preparatów:
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=271
Jeżeli znajdziesz to :
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=407

Pozdrawiam
wieczorkiem widziałem podobne patafiany, nie miały 1 cm długości. czyżby to one?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ekopom
Nie wiem czy Ty też pilnie notowałeś w szkole, zakładam że tak, więc Ci przypomnę, że gleba po burzy jest właśnie naturalnie nawożona znikomymi co prawda ale jednak- ilościami kwasu azotawego. Skąd?. Ano podczas wyładowań atmosferycznych, z azotu zawartego w powietrzu i tlenu tworzą się tlenki azotu, które łącząc się z wodą spadają pod postacią kwasu azotawego lub azotowego. Podaję tą informację jako ciekawostkę. Czasem warto jest wiedzieć.

:wit :wit
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź , ale nie o to mi chodziło. Duże ogrodnictwa wykonują pożywki na bazie kwasu azotowego i pewnie on jest dobrze przyswajalny i do tego cena niska .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ekopom

Robi się cieplej. Cena- to raz. A poza tym łatwiej jest sterować nawożeniem stosując pojedyncze aniony. Zresztą podobnie stosuje się w nawożeniu kwas siarkowy zakwaszając nim roztwory mikroelementów.

ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Kwas azotawy HNO2 - według nowej nomenklatury kwas azotowy (III). :wink: ;:170
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak, tak. Ale starsi forumowicze mogą tego nie znać będąc przyzwyczajonymi do starej nomenklatury.

Pozdrawiam

PS
W polskim systemie edukacyjnym promowana jest systematyczna nomenklatura IUPAC, natomiast w większości krajów zachodnich nauczana jest głównie nomenklatura tradycyjna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nomenklatu ... ite_note-0
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

forumowicz pisze:Tak, tak. Ale starsi forumowicze mogą tego nie znać będąc przyzwyczajonymi do starej nomenklatury. (...)
Nauczyłam się nowej jak moi synowie byli w gimnazjum. Dzieci też mogą nas czegoś nauczyć. :wit

Pozdrawiam
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A mój syn jest profesorem chemii na Uniwersytecie Humboldta w Berlinie i ja się od niego jeszcze nie nauczyłem nowej nomenklatury :lol:

Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech... I to co piszecie, to oczywiście tyczy się Ogórka w gruncie ?
Pozdrawiam, choć mam dylemat. :x
Awatar użytkownika
Olina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2011, o 12:25

Post »

forumowicz pisze:Olina

Aby potwierdzić lub wykluczyć mączniaka czy kanciastą trzeba zaobserwować liście z samego rana kiedy jest na nich rosa .Przy tych dwóch chorobach na zwilżonych liściach widać dyskretne oliwkowe duże plamy na liściach. W fazie nekrozy liści mączniaka od kanciastej możesz odróżnić po tym, że przy kanciastej w miejscu plam powstają dziury. Równie dobrze plamy na twoich ogórkach mogą być skutkiem żerowania zmieników/ uszkadzają też zawiązki/ lub alternariozy.
Obejrzyj dokładnie swoją plantację czy nie znajdziesz tam takich osobników/ zmienik/:
Obrazek
Jeżeli nie znajdziesz- zrób oprysk na mączniaka jednym z preparatów:
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=271
Jeżeli znajdziesz to :
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=407

Pozdrawiam
forumowicz bardzo ci dziękuję ;:196 . Jakieś trzy tygodnie temu pryskałam talstarem ale chyba ni epomogło albo źle to robiłam bo nigdy nie robiłam oprysku ani nawet nie widziałam jak się to robi.U mnie sąsiedzi mają tylko trawę i to różnej wysokości i nie mamjak i gdzie podpatrzec.
Bedę obserwować moje ogóry ale mam jedno pytanie jeszcze czy nie zaszkodzi to tym ogorkom, które już rosną,jaki jest okres karencji??
Pozdrawiam Iza
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Olina

Oprysk owadobójczy nie spowoduje, że plamy znikną. Nie powinny tylko powstawać nowe. Jeżeli już pryskałaś owadobójczo trzeba było skojarzyć to z opryskiem zapobiegawczym na mączniaka i kanciastą. Talstar na ogórku w gruncie ma karencję 2 dni.

Pozdrawiam
PS
Oprysk trzeba wykonać opryskiwaczem.
Awatar użytkownika
Olina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak następnym razem będę madrzejsza :) za późno trafiłam na to forum ale cały czas się uczę dzięki Tobie i inny ekspertom :)
A po za tym jak tylko to wtedy opryskałam to za dwa ni zaczęło lać 3 dni temu przestało,także i tak nie było szans pryskania.
Dziękuję jeszcze raz
Pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
Olina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie (tylko nie bij forumowicz :) ) gdzieś wyczytałam,że jeżeli ogórki chorowały to na tym miejscu nie sieje sie ich przez 2 lata,czy to prawda? Jeżeli tak to co można posiać w to miejsce?
Pozdrawiam Iza
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Prawda. Czasem przerwa w uprawie pokrewnych roślin musi być dłuższa. To zależy na co chorowały ogórki. To się tyczy wiekszości roślin. Siejąc coś, czy sadząc po ogórkach trzeba brać pod uwagę to co rosło przedtem , czyli dyniowate, i co będzie rosło potem . Sprawa przedplonów i poplonów nie jest taka prosta. Polecam na przyszłość ,zanim podejmiesz się jakiejś uprawy , zajrzyj tu i tam i zdobądź minimum wiedzy na temat uprawy tej rośliny, którą chcesz zasadzić czy posiać. Wiedza z forum bywa czasem spóźniona.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”