Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
A co w zamian za Miedzian ?.
Ze środków eko polecam oprysk dowolną mineralną niegazowaną wodą smakową zawierającą jako konserwant kwas benzoesowy lub sorbinian potasu. O wiele skuteczniejszy niż oprysk mlekiem. Kwas benzoesowy jest jak najbardziej eko, ponieważ w stanie naturalnym występuje w leśnych borówkach czerwonych. Sorbinian potasu, poza działaniem grzybobójczym wzbogaca roślinę w potas.
Pozdrawiam
Ze środków eko polecam oprysk dowolną mineralną niegazowaną wodą smakową zawierającą jako konserwant kwas benzoesowy lub sorbinian potasu. O wiele skuteczniejszy niż oprysk mlekiem. Kwas benzoesowy jest jak najbardziej eko, ponieważ w stanie naturalnym występuje w leśnych borówkach czerwonych. Sorbinian potasu, poza działaniem grzybobójczym wzbogaca roślinę w potas.
Pozdrawiam
11krzych
Po tej lekturze Krzychu możemy sobie dopiero powiedzieć" smacznego" i " na zdrowie " zajadając sałatkę z zielonych pomidorów.

i dalejZ danych dotyczących rozmieszczenia solaniny w poszczególnych częściach rośliny wynika, że największe ilości znajduja sie w owocu, a mianowicie 1 %
Cytaty wzięte z książki pt " Toksykologia żywności " autor Maksym Nikonorow i Bogumiła Urbanek- Karłowska wydana w 1987 r przez Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich str 104...mdłości, wymioty, zaburzenia żołądkowo-jelitowe z kolką i biegunką, niekiedy krwawą, bóle głowy, niepokój, zaburzenia krążenia i oddechu, rozszerzenie żrenic, otępienie, brak odruchów. Stwierdza się równiez powiększenie wątroby i krwotoczne zapalenie nerek oraz białkomocz......Dawka ok 2,8 mg/kg masy ciała wywołuje u człowieka ciężkie objawy zatrucia
Po tej lekturze Krzychu możemy sobie dopiero powiedzieć" smacznego" i " na zdrowie " zajadając sałatkę z zielonych pomidorów.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz, ale Ty jesteś dowcipnyforumowicz pisze:Nie robię i nie jem przetworów z zielonych pomidorów. Poza tym nie piję, nie palę i przy głównej drodze nie mieszkam.
Na temat szkodliwości Miedzianu wypowiadać się nie będę, bo wiedza niektóre osoby tu na forum bardzo męczy.

Poza tym, znajoma mówiła, ze nie śpieszy się z posadzeniem pomidorów na wiosnę bo oni uprawiają pomidory tylko na zielone z przeznaczeniem na sałatkę.
Swoja drogą w sklepie też widziałam sałatkę z zielonych pomidorów, sama nie robię takich sałatek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Że z niedojrzałych pomidorów przed wojna smażoną konfiturę robili do ciasta to wiedziałam, że w stanach smażą je na sos to też, ale żeby zrobić sałatkę na surowo to na to nie wpadłam @@ Co prawda Polacy naród o zdrowych wątrobach;) Ale jakoś tak dziwnie.. Dziecku na pewno bym nie dała. Sama raczej też bym nie zjadła, dbam o wątrobę, ale co kto lubi. Choć może to "kilka dni przed tym jak zaczną się zapalać" coś zmienia. Konfiturę smazyłam z takich, wyszła w smaku jak świeżo koszony trawnik [co w książce nazwane było "oryginalny specyficzny smak". A ta sałatka jak smakuje?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem czy dobrze policzyłam ale dla mnie dawka toksyczna to 1,4 kg zielonych pomidorów a należę do szczupłych.
Jeśli zapasteryzuję, zjem 1/2 małego słoiczka raz, dwa razy w miesiącu to na pewno nic mi nie będzie.
Jeśli zapasteryzuję, zjem 1/2 małego słoiczka raz, dwa razy w miesiącu to na pewno nic mi nie będzie.
-
No pewnie nic zauważalnego Tobie się nie stanie. Chociaż nie bardzo wiem po co jeść zielone skoro można poczekać aż dojrzeją.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak masz miejsce na zewnątrz to cukinie po porstu przeadź (jak nie jest duża).Tylko wykop ją razem z ziemią,żeby nie uszkodzić korzeniemousefishyork pisze:Dzięki - tak zrobię. Z cukiniami będzie problem, ponieważ one już są w gruncie - w szklarni - nie są w doniczkach. Ale dwa pojemniki pomidorków wyjmę, powinno być dobrze bez tych dwóch.
w jakim miejscu je najlepiej wystawić, - dobrze nasłonecznionym, czy bardziej zacienionym???
Asia
-

Mariolu, czyżbyś robiła eksperymenty na sobie.
Jadłam w dzieciństwie dżem z zielonych pomidorów, był bardzo dobry, pamiętam ten smak, nie zalatywał trawą, ale jako dorosła osoba nie robię takich dżemów ze wględu na solaninę.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Wiadomo ,wszystko w nadmiarze jest niezdrowe

Bo są też smaczne. I jest to zarazem jeden ze sposobów jedzenia ich po sezonie.loeb pisze:No pewnie nic zauważalnego Tobie się nie stanie. Chociaż nie bardzo wiem po co jeść zielone skoro można poczekać aż dojrzeją.
Mnie wyszło, że jak zjadłem pół kilo to przekroczyłem dawkę solaniny 22 razy. Żyję i to dobrze. Ale nie nabijajmy się, bo jak trafi na osobę o słabszym organiźmie, czy uczuloną to się może naprawdę skończyć źle. Dobrze, że forumowicz dał znać, że mogą zaszkodzić. Na przykład zwykłe maślaki mogą zabić osobę uczuloną na jakieś tam związki, które zawierają (nie pamiętam jakie) a ja mogę rąbać jajecznicę z maślaczków w stosunku 1 jajko na kilo grzybów.
-
Widać odpowiedni przepis też robi swoje;) Generalnie temperatura ponoć rozkłada te substancje, ale nie wiem po jakim czasie dokładnie. Co do szkodliwości surowych- dlatego napisałam, że po surowych nic "zauważalnego" się nie stanie.. Nawet osoby biorące antybiotyki czy inne leki siadające na wątrobę mogły by się zastanowić, a już na pewno kobiety w ciąży..Pelasia pisze:Moja znajoma poczęstowała mnie kiedyś bułeczką drożdżową z dżemem z zielonych pomidorów. Była przepyszna.
Wiadomo ,wszystko w nadmiarze jest niezdrowe
W maślakach uczula śluz czyli generalnie to co wydziela skóra na kapeluszu, podobno jak się zdejmie tę skórę są daleko mniej uczulające, ale mało kto się w to bawi bo to ciężka robota [wiem co mówię;D]
Pozwólcie, że spytam o coś zupełnie innego : a z dojrzałych pomidorów do suszenia, ściąga się skórkę przed tym suszeniem, czy nie? Bo tak myślałam, że może uda sie posuszyć w tym roku.. Jadłam ostatnio sałatkę z suszonymi i była o dziwo..smaczna:D Myślałam, że one są twarde jak się wysusza, ale były miękkie.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Dzięki Asia. Kilka faktycznie wykopię, i przerzucę na zewnątrz. Zaraz mężuś wraca, to mi podwiesi dwie donice pomidorów na płocie.
Bardzo mnie zaciekawiła Wasza dyskusja, ponieważ pół z moich sadzonek - będzie ... zielona już zawsze... to po prostu odmiana green zebra. Czyli one nawet "przedojrzałe" będą zielone. Czy w tym przypadku też będą szkodliwe, czy to chodzi tylko i wyłącznie o pomidory niedojrzałe ??? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Bardzo mnie zaciekawiła Wasza dyskusja, ponieważ pół z moich sadzonek - będzie ... zielona już zawsze... to po prostu odmiana green zebra. Czyli one nawet "przedojrzałe" będą zielone. Czy w tym przypadku też będą szkodliwe, czy to chodzi tylko i wyłącznie o pomidory niedojrzałe ??? Będę wdzięczna za odpowiedź.
-
Z maślaków to ja ściągam skórkę ze względu na śluz bo mi to ciągnące nie za bardzo odpowiada w potrawie a że szkodliwe to dobrze wiedzieć.
Loeb, ja spotkałam tylko suszone ze skórką... ale może bez też są, nie wiem.
Czy ktos uprawiał wiszące pomidory Tumbling Tom?
Czy ktos uprawiał wiszące pomidory Tumbling Tom?
Kasia