Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja

Post »

hmmmm musisz go jakoś przekonać, powiedz i pokaż mu jak tu pięknie bedzie wyglądało, pokaż roślinki a może się uda......a jak nie po dobroci to....... ;:14 ;:14
rany co ci mężczyźni mają, że tak bronią trawnika....... :;230 przecież to tylko taka, paskudna roślinka jest, jak się ją wysieje to włazi wszędzie....a oni jej bronią czasami z narażeniem życia....dziwne :;230
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Zaraz zaraz, mówicie, żeby tu po prawej stronie pergoli postawić drzewo?
O rany jaka ja ciemna....
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
x-S-l
---

Post »

spoko ciemna nie jesteś, już tłumaczymy ;:196
nie raczej nie drzewo ale jakieś niskie krzewy - krzewuszki, coś kwitnącego albo zrobić przedłużenie tej rabatki co już tam masz czyli jakieś hortensje albo niskie iglaki a pod nimi jakieś byliny, wrzosy, zaś przy samej pergoli posadzić powojnik lub jakieś kwitnące pnącze by się sie pięło na pergolę ;:196
będzie cudnie :tan
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasia, obsadź tę część albo krzewinkami i wyróżniającym się wyższym iglakiem, albo samymi krzewami - jak radzi Marta - w towarzystwie bylin. A na pergolę pnącza (róże i powojniki?). To wszystko powinno być wsadzone w rabacie, którą fajnie byłoby wyciągnąć aż do pergolowej ścianki.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień dobry,
no to ja już połknęłam haczyk :lol:
Mało tego, puściłam wodze wyobraźni i widzę tam nawet maleńkie oczko wodne obsadzone trawami :;230
Duży iglak też mi się podoba, taki soliter.
Problem w tym ,że mam zamontowane zraszacze na trawę i jak sama pergola to pikuś, ale jakby były takie zmiany, to bez fachowca się nie obejdzie. Trzeba by je inaczej ustawić, boję się czy nie trzeba by ich wygrzebywać z ziemi?
Na pewno w tym roku się za to nie zabiorę, ale będę miała o czym myśleć w zimie :;230 ;:65
Dziękuję Agu i Marto za podsunięcie pomysłu ;:63 Ten długi plac od dłuższego czasu mnie denerwował ;:108 A wywalenie tych irg to naprawdę była dobra decyzja.
Spróbuje na zdjęciu narysować taki plan i go wkleić, ale najpierw muszę zgłębić tajniki mojego kompa :)

a teraz kilka moich bukietowych :)
limonka
Obrazek

Obrazek

vanilka
Obrazek

Obrazek

grandiflora, jakies piegi jej wyszły /grzyb?/
Obrazek

i nn , myślałam ,że to grandiflora, ale chyba jednak nie...
Obrazek

Obrazek

no i śpiąca królewna ogrodowa
Obrazek

heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu nie ma wyjścia...musisz przekonać męża :wink:
Pergola, to takie umowne drzwi w ogrodzie. W tej chwili można je ominąć, a pomyśl, jaka będzie radość przejść pod łukiem wypełnionym...sadź, co tam Ci w duszy gra. Wybór masz naprawdę spory ;:108
No i jeszcze ten element tajemniczości...ciekawe dokąd te "drzwi" prowadzą ? co jest za tym 'żywopłotem"?
Też chciałabym taką pergolę, bo mi się pnącza gniotą :? Pierwszy wyrzuciłabym groszek wieloletni.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z pergolą super pomysł, ja też mam ją w planie może w przyszłym roku... Hortensje cudne, coraz bardziej przekonuję sie do bukietowych, bo niestety z ogrodowych tylko mi dwie kwitły w tym roku.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

z milinem, to trzeba uważać, bo jak się rozkrzewi to go ciężko później opanować-nigdy nie wiadomo gdzie spod ziemi odnogę puści. Co innego jak pod płotem rośnie, ale Twoje pnącze na środku prawie będzie;:108 . Mnie się też pergolka marzy, ale jakoś nie widzę u siebie-chyba mam za mało przestrzenny ogródek :evil:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonka poszło łatwiej niż myślałam :shock: ;:138 , oczywiście padło słowo, będzie mniej trawnika :;230 a ja na to , no to chyba lepiej bo i mniej koszenia :lol:, wspomniałam coś o oczku i był błysk w oku :shock: :heja
Czemu wywaliłabyś groszek? Ja właśnie posadziłam pod płotem :lol:
Aniu bukietowe są cudne, naprawdę nie wiem czemu ich do tej pory nie doceniałam. Ogrodowych mam 6 i tylko dwie kwitną i to dość marnie, dlatego zacznę powolną eliminację, już dwie obiecałam sąsiadce ;:108
Magda no właśnie , dużo już przeczytałam na ten temat i chyba zrezygnuję, ale kompletnie nie wiem co wybrać.
Agu proponuje różę, ale jakoś nie jestem przekonana, sama nie wiem dlaczego. Róże to trzeba by teraz wsadzać , a nie na wiosnę? Muszę to jeszcze przemyśleć. Masz u siebie fotkę na całość ogrodu, jak nie to wstaw. Chętnie pomożemy postawić i u Ciebie pergolę :lol:
Pozdrówki wszystkim.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu, a może jakąś piękną pnącą różycę? Jest ich spory wybór
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Witaj Kasiu :)
Trafiłam do Ciebie przez przypadek, ale bardzo mi się podoba. Z ciekawością oglądałam kolejne etapy prac ogrodowych, podziwiałam roślinki i projektowanie zakątków. A teraz czytam, że będziesz robiła oczko.... będę obserwowała też i te prace :wink:
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
x-S-l
---

Post »

no widzisz, a tak się martwiłaś, że meżulka nie przekonasz a tu masz........udało się ;:138 ;:196
no to masz teraz co robić przez zimę, planowanie, lista roślinek a potem na wiosnę ;:65 ;:65
bedzie pięknie ;:138 ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, myślę, że warto podjąć próbę stworzenia 'drzwi' do kolejnej części ogrodu... cieszę się, że podłapałaś temat, a i M. wydaje się być do przekonania :)
zobacz, u mnie np wygląda to tak:
http://img40.imageshack.us/img40/52/dsc06401pr.jpg
ale jest oczywiście mnóstwo sposobów na stworzenie czegoś innego i atrakcyjnego w sensie ogrodowego akcentu tajemniczości. Jestem przekonana, że poinspirujesz się i wymyslisz coś ciekawego :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kasiu ja bardzo lubię mój groszek, więc nie pozbyłabym się go z ogrodu :D
"Wywaliłabym" go jedynie na inną pergolę, bo w tej chwili zarasta różę i powojnik rosnące razem z nim.
Ciesze się, że M. "przyklasnął" Twojemu pomysłowi :wink:
Będzie to na pewno z korzyścią dla ogrodu.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Madziu właśnie co do róży nie jestem zdecydowana, chociaż jedna z dwóch które mam właśnie będzie powtarzać kwitnienie. Jakby chciała mnie przekonać :) W ogóle to mam wątpliwości czy ona jest pnąca, jak głosi etykietka. Ma sztywne, twarde łodygi, pnąca powinna być chyba bardziej giętka. Mam ją dwa sezony, rośnie wolno raz przemarzła i znowu rosła od podstaw mimo ,że była w snopku. A ja jestem paskudnie niecierpliwa i czekać kilka lat aż obrośnie pergolę :? Chyba że są jakieś szybko rosnące.
Jagusiu bardzo mi miło gościć Cię u mnie :) Zapraszam serdecznie :)
Marta sama jestem zdziwiona, że tak gładko poszło :) Muszę to solidnie przemyśleć, żeby nie naćkać wszystkiego:)
Agu to był rzeczywiście dobry pomysł ;:180 teraz jak o tym myślę, to się dziwię, że sama tego nie wymyśliłam :;230 Pamiętam u ciebie ten fragment ogrodu, nawet pytałam co tam za pnącza się wiją. Czy wymieniłabyś je na pnącą różę?
Muszę zerknąć na Twoje oczko :) To mojemu M najbardziej się podoba :lol: Myślę o takiej kałuży raczej :lol: i o trawach przy nim. Ale pomału, za dużo pomysłów na raz.
Iwonko też mam gdzie nie gdzie taki misz-masz :lol: Ale taki nieład też jest potrzebny ;:108

A to moja radosna twórczość :lol:
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”