Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

moim pomidorkom mogło być za zimno i myślę że stąd taka różnica we wzroście :( przestawię je w cieplejsze miejsce, może szybciej zaczną rosnąć.

Tadeuszu, jeśli zauważyłabym te ziemiórki wokół mojej rozsady, to podlewać jakąś chemią czy nie? a może to przez te owady moje pomidorki są tak do tyłu ze wzrostem? Jakieś pojedyncze egzemplarze się trafiały ale mało więc nie siałam paniki i nie chciałam takich maleństw od początku chemią traktować :(
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz tonący brzytwy się chwyta, tylko to miałam w domu, to jest preparat nie tylko na mszyce, ale i na inne paskudztwa. Z tych pomidorów to raczej nic nie będzie, martwię się o inne siewki. A o pryskanie w domu się nie boję, bo siewki stoją w pokoju na parapecie, który jest praktycznie nie używany.

Ja jednak myślę, że to od tej ziemi, bo nigdy czegoś takiego nie miałam, a mam sporo kwiatów w domu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tadeusz48 pisze: to nie mszyca, czy mącznik szklarniowy jak pisze forumowicz,
Trzymaj sie Tadeusz prawdy - proszę.
O mszycach pisał kto inny :
smonika pisze:Z tymi mszycami to faktycznie działa,
:wit
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jest. Preparat naturalny ( tak opisany był) na bazie czosnku faktycznie działał na mszyce ;:108
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

forumowicz pisze:PS Madzik, jeśli ziemiórka to :
Występuje głównie w wilgotnych lasach.

cytat za:http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemi%C3%B ... i%C3%B3wka
Sciara militaris rzeczywiście występuje w lesie, ale to inny gatunek od tego, który gościmy w doniczkach. Mączlik szklarniowy zupełnie różni się od ziemiórek.
Co do ziemiórek - są plagą w hodowlach roślin owadożernych, ponieważ rośliny te wymagają bardzo wilgotnego podłoża. Ale nie są zbytnio groźne dla roślin dorosłych. No i bardzo lubią się ze skoczogonkami, które występują najczęściej wśród doniczkowych "gości".
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

forumowicz pisze:To, co opisuje madzik1388 to nie jest mszyca. To jest mączlik szklarniowy

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... aeFqfObKkj a nie ziemiórka, która wygląda tak :
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 5E46h6jsLA

Bardzo trudny do zwalczenia. Atakuje tylko rośliny kwasolubne/ lubiace kwasne podłoże/ a taka roslina jest właśnie pomidor.

Współczuje

Pomidor lubi kwaśną ziemie? :shock:
Asia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

AGAm na ziemioródki nie ma innego lekarstwa jak chemia, bo to co lata to tylko sygnał że coś się dzieje, można je eliminować jak latają po pokojach pojedyncze osobniki, ale jak jest ich więcej to trzeba patrzeć gdzie siadają i tam larw szukać, bo to one są żarłoczne i to one zjadają korzonki, zwłaszcza dopiero co wyrastających roślin, większe sadzonki, już po pikowaniu mają szanse dotrwać do posadzenia ich w miejscu właściwym ,gdzie ziemioródki nie są już tak groźne.

MADZIK,jak masz sporo kwiatów to teraz czeka Ci długa walka z tymi owadami.

ASIU- nie wywołuj wilka z lasu ,jaki jest, każdy widzi.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

esony1 pisze:poczekaj z pikowaniem, aż poziomka będzie miała co najmniej 1 liść właściwy a najlepiej dwa (wtedy lepiej złapać takiego malucha za "włosy" - liście :wink: ) i do ziemi, wbrew pozorom taki maluch jest bardzo wytrzymały, i bardzo szybko regeneruje się a nawet powiedziałbym że one to lubią bo następny tydzień i widać jak rosną w oczach. Sieje poziomki już drugi rok i ...... zdecydowanie wolę pikować poziomki niż selera :)

Obrazek

patrząc na zdjęcie ... po tygodniu poziomka ma już 3 liście właściwe ( ja pikowałam jak miała jeden dobrze wykształcony i następny w drodze )
pozdrawiam
Edyta
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit A moze być tak ,że te robaczki są już zadomowione np. w naszych kwiatach i atakują nasze pomidorki i nie koniecznie muszą być przyniesione z kupną ziemią?Bo kurcze u mnie też coś lata :shock: ale latało wcześniej... ;:224
Asia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ASIU, ja też się skłaniam ku takiej możliwości,a zachętą do ziemioródek jest zbyt wilgotna gleba w naszych doniczkach kwiatowych. Kwiaty mają na tyle duży system korzeniowy że im ziemioródki nic nie zrobią, zresztą w kwiatach mają one dużo martwej materii organicznej w podłożu.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Matko, wchodzę, czytam i w szoku jestem. Jutro bezapelacyjny i dogłębny przegląd wszystkich sadzonek :!:
Dziewczyny współczuję tego robactwa, co zżera wasze roślinki. Powodzenia w ... :pogon
pozdrawiam, Anita
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tadeusz48 pisze:ASIU- nie wywołuj wilka z lasu ,jaki jest, każdy widzi.
Swięte słowa. To jest chyba najlepsza z rad Tadeusza

madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc w zidentyfikowaniu tego paskudztwa i opisie w zwalczaniu. Ta ziemia którą kupiłam i posadziłam w niej pomidory, arbuzy i melony, jest taka, że jak ją się podleje to robi się z niej błoto i strasznie długo schnie, więc tak jak piszecie to jest raj dla tych larw

Tadeusz no niestety mam sporo kwiatów, bardzo je lubię, jak na razie widzę tylko te ziemioródki przy siewkach, mam nadzieję, że jak zacznę szybką walkę to mi się nie rozprzestrzenią
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pelasia pisze:
forumowicz pisze:To, co opisuje madzik1388 to nie jest mszyca. To jest mączlik szklarniowy

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... aeFqfObKkj a nie ziemiórka, która wygląda tak :
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 5E46h6jsLA

Bardzo trudny do zwalczenia. Atakuje tylko rośliny kwasolubne/ lubiace kwasne podłoże/ a taka roslina jest właśnie pomidor.

Współczuje

Pomidor lubi kwaśną ziemie? :shock:
Asia
Jedynie wyraziłma sowje zdwienie,na Twój post,że pomidory lubią kwaśną ziemię,a wiem że to nie prawda.Pomidory rosną w glebie obojętnej a obojetna gleba to pH 6,6-7,2 Ot co
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

esony1 pisze:
esony1 pisze:

Obrazek

patrząc na zdjęcie ... po tygodniu poziomka ma już 3 liście właściwe ( ja pikowałam jak miała jeden dobrze wykształcony i następny w drodze )
;:63 przepiękne te twoje truskaweczki
niech ci zdrowo rosną ;:3
z dala od tych paskudnych ziemioródek
a pamiętasz ile miały wzrostu gdy je przesadzałaś?
Zauwazyłam ze parę osób napisało,ze już posadziło arbuzy,czy to już czas?
kupiłam odmianę Rosario i Janosik i na obu jest termin w kwietniu,na Janosiku napisali15-30.IV ale z tego co wiem w praktyce nie zawsze sztywne trzymanie sie instrukcji jest pomocne
wiec podpowiedzcie
czy powinnam już posiać te arbuzki czy jeszcze zaczekać
pozdrawiam Ela
pozdrawiam
elżunia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”