Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
Krystyna - widzę na Twojej działce żółte wysoko rosnące kwiaty , jak one się nazywają ?
Bardzo dziękuje Wszystkim za poradę, i spojrzenie na mój ogród. Zagłębiam się w temacie powojników, korzystam z podpowiedzianych mi stron i już co nieco wiem co bym chciała. Ja je muszę mięć.
Stachu, dziękuję za wizytę i witam serdecznie na mojej działce. U mnie rosną 3 rodzaje żółtych kwiatów tj. słoneczniczek szorstki o sztywnych łodygach, rudbekia jednoroczna o żółtych i żółto-brązowych kwiatach oraz rudbekia wieloletnia. Wszystkie się szybko rozsiewają, aż za bardzo. Jeżeli chcesz nasionka, to mogę zebrać i wysłać.
Dzisiaj otrzymałam niespodziewanie dużą skrzynkę bratków, czekam na zamówione lilie, a wiec kopanie i sadzenie mnie czeka tylko czasu brak.
Tu na zdjęciu z ubiegłego roku

Stachu, dziękuję za wizytę i witam serdecznie na mojej działce. U mnie rosną 3 rodzaje żółtych kwiatów tj. słoneczniczek szorstki o sztywnych łodygach, rudbekia jednoroczna o żółtych i żółto-brązowych kwiatach oraz rudbekia wieloletnia. Wszystkie się szybko rozsiewają, aż za bardzo. Jeżeli chcesz nasionka, to mogę zebrać i wysłać.
Dzisiaj otrzymałam niespodziewanie dużą skrzynkę bratków, czekam na zamówione lilie, a wiec kopanie i sadzenie mnie czeka tylko czasu brak.
Tu na zdjęciu z ubiegłego roku

Pozdrawiam Krystyna
Krystyna - dziękuję bardzo za podanie nazw , ja chciałem określic nazwę moich kwiatów .
Wychodzi mi , że moje żółte kwiaty to słoneczniczek szorstki .
Wychodzi mi , że moje żółte kwiaty to słoneczniczek szorstki .
Tak Stachu, pooglądałam jeszcze raz Twoją działeczkę i widzę na niej słoneczniczek szorstki. Bardzo go lubię za długi okres kwitnienia, nadaje się na suche bukiety i szybko się rozrasta.
Pozdrawiam Krystyna
- AnowiB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Krysiu słoneczniczek szorstki warto mieć..wcześnie i obficie kwitnie,pięknie się rozrasta...mnie czeka jeszcze sadzenie podarowanych cebul koron cesarskich...i niewielkiej ilości tulipanów..w tym roku odpuściłam sobie zakupy nowych cebul... 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu widzę, że dążysz do tego, żeby Twój ogródek powitał wiosnę pięknymi bratkami
To cudne wesolutkie kwiatuszki i kwitną tak długo.....najwspanialsze jest w nich to, że nie boją się zimna i bardzo wcześnie kwitną
Czytam, że czekasz na lilie
Uwielbiam je i ciekawa bardzo jestem odmian jakie zamówiłaś 

Czytam, że czekasz na lilie

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dla mnie słoneczniczek rozrasta się aż za mocno,trzeba go pilnować
Krystyna - dziękuję bardzo .
Jeszcze jedno , jak zostawiasz słoneczniki na zimę ?
Jeszcze jedno , jak zostawiasz słoneczniki na zimę ?
Witam Iwonko cieszę się, że i Tobie podoba się słoneczniczek szorstki. W pierwszym roku, kiedy go nie miałam i nie znałam jego nazwy to tak mi się marzył, a nie umiałam kupić. Na następną wiosnę sąsiad podarował mi jednopędową sadzonkę. Teraz jest duża kępa i pełno młodych.
Ja kupiłam dużo cebulowych, a nie mam czasu sądzić. Korony cesarskie są drogie, ale mnie się pomnożyły wiec się opłaca je mieć.
Agnes dzisiaj sadziłam bratki. Ja lilie zamówiłam u Forumowicza pana Jana z Wrocławia. Kusi jego niska cena, zamówiłam azjatyckie w różnych kolorach, te nie przemarzają, LA i trąbkowe. Dodatkowo po bardzo niskiej cenie siewki. On nie ma dokładnych nazw. Jego oferta jest w wątku sprzedażowym. Cebulowe sadzę ostatni rok ponieważ niszczą je nornice. Nie będę co roku wydawała tyle kasy.
Masz racje Kasiu, mój słoneczniczek myślę, że będzie z tego powodu przesadzony przed wejście na działkę. Tam mam dużo kwiatów nawet liliowce, dalie, róże, jeżówki, canny. Tam mają nawet więcej słońca.
Stachu ja słoneczniczek nisko obcinam. I nic z nim więcej nie robię. Czekam tylko żeby się wysiał gdzie go wiatr zaniesie. Kępę rudbekii jednorocznej zostawiłam zaschniętą na zimę, ładnie wyglądała zwłaszcza ośnieżona. Jest jej zdjęcie zimowe. A tak się rozsiała, że nie mogłam jej wyplewić.
Zapomniałam zrobi zdjęć, może jutro wstawię o ile będzie się coś mnie podobało.
Ja kupiłam dużo cebulowych, a nie mam czasu sądzić. Korony cesarskie są drogie, ale mnie się pomnożyły wiec się opłaca je mieć.
Agnes dzisiaj sadziłam bratki. Ja lilie zamówiłam u Forumowicza pana Jana z Wrocławia. Kusi jego niska cena, zamówiłam azjatyckie w różnych kolorach, te nie przemarzają, LA i trąbkowe. Dodatkowo po bardzo niskiej cenie siewki. On nie ma dokładnych nazw. Jego oferta jest w wątku sprzedażowym. Cebulowe sadzę ostatni rok ponieważ niszczą je nornice. Nie będę co roku wydawała tyle kasy.
Masz racje Kasiu, mój słoneczniczek myślę, że będzie z tego powodu przesadzony przed wejście na działkę. Tam mam dużo kwiatów nawet liliowce, dalie, róże, jeżówki, canny. Tam mają nawet więcej słońca.
Stachu ja słoneczniczek nisko obcinam. I nic z nim więcej nie robię. Czekam tylko żeby się wysiał gdzie go wiatr zaniesie. Kępę rudbekii jednorocznej zostawiłam zaschniętą na zimę, ładnie wyglądała zwłaszcza ośnieżona. Jest jej zdjęcie zimowe. A tak się rozsiała, że nie mogłam jej wyplewić.
Zapomniałam zrobi zdjęć, może jutro wstawię o ile będzie się coś mnie podobało.
Pozdrawiam Krystyna
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
KRYSIU w takich wypadkach to szkoda sadzić cebulowych jak nornice je pożerają . Niech sobie gdzie indziej szukają jedzenia . Tez mam do wsadzenia cebulowe i jakoś nie umiem sie zabrać do tego mało czasu gdyż komarowe zgraje atakują nawet w słoneczku 

Masz racje Jadziu. Tylko ja tak lubie cebulowe, ale obsadze poerwiosnkami i innymi bylinkami. Ja też własnie nie mam czasu i pewnie jakiś dzień wolny wymyślę, bo mnie zima zastanie.
Pozdrawiam Krystyna
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Krysiu ty sadzisz bratki, a ja różyczki. Strasznie się dzisiaj napracowałam, bo dostałąm wczoraj zamówione róże i musiałam je już posadzić w docelowe miejsca. Dopiero teraz mogę sobie pozwolic na spacerek po forum. Brateczków też mam trochę z własnego wysiewu, ale jakoś odkładam ich wysadanie, bo zawsze coś pilnego się znajdzie do roboty 

Tak Wandziu jesień i wiosna są bardzo pracowite. Sierpień daje najwięcej wytchnienia. Tylko, że my zwyboru mamy tyle obowiazków w ogrodach, lubimy to.
Pozdrawiam Krystyna
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Krysiu jest wyjście.
Sadz do dużych pojemników zbitych z desek , beli, garnków z dziurą w dnie, starej wkopanej nieco wannie itp.
Tam gryzonie się nie dostaną a rośliny swobodnie będą mogły rosnąć i kwitnąć.
Potem możesz tam posadzić jednoroczne na przykład aksamitki.
Sadz do dużych pojemników zbitych z desek , beli, garnków z dziurą w dnie, starej wkopanej nieco wannie itp.
Tam gryzonie się nie dostaną a rośliny swobodnie będą mogły rosnąć i kwitnąć.
Potem możesz tam posadzić jednoroczne na przykład aksamitki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
To muszą być dość mocne pojemniki bo mnie powygryzały dziury w koszyczkach do sadzenia cebulowych. Najlepsze to duże wiadro z dziurami w dnie i żwirem na dnie dla drenażu, a z góry siatka żeby z ziemi się nie wkopały. Te kopacze są paskudne.