Nowy ogród Jacka 2010/11
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Śliczne te BODZISZKI 

Olibabko, nie bardzo rozumiem, co znaczą te cyferki

A bodziszki wspaniałe. I mnie się marzą. Kupiłam na wiosnę w Biedronce, ale nic nie wzeszło. Teraz mam przegląd u Ciebie więc wybiorę najładniejszy, czyli według mnie Magnificum
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku
Cudnie utrwaliłeś bodziszki
Potrafisz ukazać piękno skromnych, przez to jeszcze bardziej intrygujących roślin
Przepiękne odcienie fioletów, ''Sambor'' bardzo oryginalny
Ciekawa jestem Twoich doniczkowców, agapanta, psianek i podobnych
Cudnie utrwaliłeś bodziszki

Potrafisz ukazać piękno skromnych, przez to jeszcze bardziej intrygujących roślin

Przepiękne odcienie fioletów, ''Sambor'' bardzo oryginalny

Ciekawa jestem Twoich doniczkowców, agapanta, psianek i podobnych

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
JacekP pisze:
Geniu, przedostatni przetacznik od CiebieBiałego niestety nie spotkałem. Mam tylko goryczkowaty biały.
Wiem że to ode mnie Jacku , ale ja też do tej pory nie spotkałam takiego białego przetacznika .
Masz zdjęcie tego swojego goryczkowatego białego ?
Iryski dla Ciebie te dwubarwne przygotowane ,

ten jest taki zwykły ale bardzo go lubię.
Czy chcesz też taki ?

Genia
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku prześliczne bodziszki, bardzo lubię te kwiatuszki, wspaniale się rozrastają w piękne kępy, po kwitnieniu muszę swoje eksmitować ze skalniaka, bo za bardzo się panoszą

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ewelino, bardzo dziękuję
Olibabko, już teraz rozumiem, co to były za cyferki
Nie dowierzałbym bodziszkom z dyskontu. Chyba że ktoś nie posiada żadnego i wszystko jedno, jaki wyrośnie. Pod warunkiem, że wyrośnie
Tak, g. magnificum na pewno najokazalszy, choć cenniejsze są dla mnie te mniej spotykane. Najbardziej lubię g. renardii
Pelagio, rozgryzłaś mnie
Staram się dostrzegać piękno w roślinach niekoniecznie z pierwszej ligi ogrodniczej. Kolejne grupy roślin, do których mam słabość, to pięciorniki, dzwonki, ostatnio kokorycze, kocimiętki i wiele niezgrupowanych
Co do doniczkowców, to: agapant wypadł w ub. roku. Psianki rosną świetnie, podobnie rośliny afrykańskie (aptenia nawet kwitnie
). Ostatnio doszły różne koleusy, granat i inne.
Geniu, iryski cudne i już się cieszę
Żadnego nie mam/nie kwitł
Przetacznikowi białemu w tym roku nie zrobiłem fotki, bo mizerny był. Wygląda identycznie jak pokazywany przetacznik goryczkowaty błękitny tylko kwiatuszki białawe z domieszką błękitu (odmiana prawdopodobnie 'Tissington White'). Jeśli nie masz - zarezerwuję kawałeczek.
Agness, bodziszki są the best bo i z kwiatów i liści ozdobne. Niektóre dość ekspansywne, dlatego nie trzymam ich na skalniaku

Olibabko, już teraz rozumiem, co to były za cyferki

Tak, g. magnificum na pewno najokazalszy, choć cenniejsze są dla mnie te mniej spotykane. Najbardziej lubię g. renardii
Pelagio, rozgryzłaś mnie

Co do doniczkowców, to: agapant wypadł w ub. roku. Psianki rosną świetnie, podobnie rośliny afrykańskie (aptenia nawet kwitnie

Geniu, iryski cudne i już się cieszę

Przetacznikowi białemu w tym roku nie zrobiłem fotki, bo mizerny był. Wygląda identycznie jak pokazywany przetacznik goryczkowaty błękitny tylko kwiatuszki białawe z domieszką błękitu (odmiana prawdopodobnie 'Tissington White'). Jeśli nie masz - zarezerwuję kawałeczek.
Agness, bodziszki są the best bo i z kwiatów i liści ozdobne. Niektóre dość ekspansywne, dlatego nie trzymam ich na skalniaku

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku nawet jak w przyszłym roku zakwitną Ci te iryski które nie zakwitły w tym roku a wiem że Ci je też po kawałku wtedy dałam , będziesz miał podwójnie
Jeżeli chodzi o przetacznik biały ,dziś dostałam kawałek , posadzę do ogrodu jak się troszkę ochłodzi .
Ale pewnie to inny niż ten Twój
Genia

Jeżeli chodzi o przetacznik biały ,dziś dostałam kawałek , posadzę do ogrodu jak się troszkę ochłodzi .
Ale pewnie to inny niż ten Twój
Genia
Jacku, podzielam Twój zachwyt bodziszkami i nawet dodam jeszcze jeden, mój osobisty powód - niesamowity zapach. Dla mnie zapach u kwiatów jest niezwykle ważny i czasmi nawet niepozorny kwiatek o pięknym zapachu potrafi mnie zachwycić :P
Aptenię też mam - parę lat temu przywiozłam sobie szczepeczkę z Turcji i odtąd rośnie u mnie pięknie w sezonie w gruncie (potrafi zadarnić kilka metrów kwadratowych), a zimą w doniczce
Aptenię też mam - parę lat temu przywiozłam sobie szczepeczkę z Turcji i odtąd rośnie u mnie pięknie w sezonie w gruncie (potrafi zadarnić kilka metrów kwadratowych), a zimą w doniczce

- JacekP
Geniu, jestem ciekawy, jaki będzie Twój biały przetacznik. Okaże się za rok, jak zakwitnie.
Dalu, przyznam się, że nie wąchałem bodziszków
Znam tylko intensywny zapach liści bodziszka korzeniastego. Nawet zapomniałem go pokazać.
Mówisz, że wsadzasz aptenię do gruntu
Ja w zeszłym roku też i zapomniałem w porę wykopać
Teraz wolę ją trzymać w doniczce i cieszyć się jej kwiatami
Hal, bodziszek 'Samobor' bez charakterystycznych ciapek na liściach
Czy to na pewno 'Samobor'
Dzień był pochmurny ale dopiero teraz zaczęło na dobre padać. Bardzo dobrze
Te wszystkie moje pikowane drobinki, z którymi się tyle napracowałem (szarłaty, przypołudniki, nagietki, laki, złocienie, kapusty ozdobne), nareszcie ruszą
Ruszyła też mahonia 'Charite', na którą już nie liczyłem.
Dalu, przyznam się, że nie wąchałem bodziszków

Mówisz, że wsadzasz aptenię do gruntu

Hal, bodziszek 'Samobor' bez charakterystycznych ciapek na liściach

Dzień był pochmurny ale dopiero teraz zaczęło na dobre padać. Bardzo dobrze

- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Ja mam Aptenię od Dali i też co roku wsadzam ją do gruntu, a przed przymrozkami bięrę tylko kilka sadzonek, ukorzeniam i tak przetrzymuję na parapecie do maja (instuktarz od Dali dostałem wraz z sadzonkami), mam też wariegatkę ;)
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Jacku może i mi się pokręciło
, dostałam go i wydawało mi się,że taka była nazwa,kwiatki ma takie,ale listki zielone,więc to chyba będzie inna nazwa 

- JacekP
Grzesik, ja dziś wpadłem na inny pomysł. Pędy apteni wychodzą z doniczki już do ziemi więc pozwolę im się ukorzenić. I w ten sposób będzie rosła w gruncie a sadzonka mateczna w doniczce
Hall, skoro nie ma ciapek, a kwiatki w tym samym kolorze więc może masz gatunek bodziszka żałobnego
Też fajnie i chętnie się wymienię, bo gatunku nie mam 

Hall, skoro nie ma ciapek, a kwiatki w tym samym kolorze więc może masz gatunek bodziszka żałobnego

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
No proszę, ja też nie wąchałam bodziszków....trzeba to szybciutko naprawić , bo uwielbiam pachnące kwiaty ....więc dojdzie jeszcze jeden powód do zakochania się w bodziszkach
Teraz cały ogród pachnie u mnie jaśminem, ie mogę się nim dość nasycić, a czuć go już z daleka

Teraz cały ogród pachnie u mnie jaśminem, ie mogę się nim dość nasycić, a czuć go już z daleka

- JacekP
Agness, dziś wąchałem jedynie bodziszki korzeniaste ale u nich zapach liści przebija wszystko
Za to zakwitły dwa kolejne bodziszki w kolorze ciemnego różu. Jeden to krwisty a drugi chyba z leśnych albo łąkowych.
Kolejne ulubione moje kwiaty - DZWONKI właśnie kwitną

Kolejne ulubione moje kwiaty - DZWONKI właśnie kwitną