Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Śliczne te BODZISZKI :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olibabko, nie bardzo rozumiem, co znaczą te cyferki
:oops: Jakoś tak mi spontanicznie się napisało. Chodziło mi o " wyświetlone" - teraz Twój wątek został wyświetlony 10 029 razy :wink:
A bodziszki wspaniałe. I mnie się marzą. Kupiłam na wiosnę w Biedronce, ale nic nie wzeszło. Teraz mam przegląd u Ciebie więc wybiorę najładniejszy, czyli według mnie Magnificum
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku
Cudnie utrwaliłeś bodziszki :D
Potrafisz ukazać piękno skromnych, przez to jeszcze bardziej intrygujących roślin ;:196
Przepiękne odcienie fioletów, ''Sambor'' bardzo oryginalny ;:3
Ciekawa jestem Twoich doniczkowców, agapanta, psianek i podobnych :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

JacekP pisze:

Geniu, przedostatni przetacznik od Ciebie ;:196 Białego niestety nie spotkałem. Mam tylko goryczkowaty biały.

Wiem że to ode mnie Jacku , ale ja też do tej pory nie spotkałam takiego białego przetacznika .
Masz zdjęcie tego swojego goryczkowatego białego ?
Iryski dla Ciebie te dwubarwne przygotowane ,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten jest taki zwykły ale bardzo go lubię.

Czy chcesz też taki ?

Obrazek

Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku prześliczne bodziszki, bardzo lubię te kwiatuszki, wspaniale się rozrastają w piękne kępy, po kwitnieniu muszę swoje eksmitować ze skalniaka, bo za bardzo się panoszą 8-) :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ewelino, bardzo dziękuję :)

Olibabko, już teraz rozumiem, co to były za cyferki ;:132 Nie dowierzałbym bodziszkom z dyskontu. Chyba że ktoś nie posiada żadnego i wszystko jedno, jaki wyrośnie. Pod warunkiem, że wyrośnie ;:224
Tak, g. magnificum na pewno najokazalszy, choć cenniejsze są dla mnie te mniej spotykane. Najbardziej lubię g. renardii

Pelagio, rozgryzłaś mnie :wink: Staram się dostrzegać piękno w roślinach niekoniecznie z pierwszej ligi ogrodniczej. Kolejne grupy roślin, do których mam słabość, to pięciorniki, dzwonki, ostatnio kokorycze, kocimiętki i wiele niezgrupowanych :)
Co do doniczkowców, to: agapant wypadł w ub. roku. Psianki rosną świetnie, podobnie rośliny afrykańskie (aptenia nawet kwitnie :heja ). Ostatnio doszły różne koleusy, granat i inne.

Geniu, iryski cudne i już się cieszę ;:65 Żadnego nie mam/nie kwitł
Przetacznikowi białemu w tym roku nie zrobiłem fotki, bo mizerny był. Wygląda identycznie jak pokazywany przetacznik goryczkowaty błękitny tylko kwiatuszki białawe z domieszką błękitu (odmiana prawdopodobnie 'Tissington White'). Jeśli nie masz - zarezerwuję kawałeczek.

Agness, bodziszki są the best bo i z kwiatów i liści ozdobne. Niektóre dość ekspansywne, dlatego nie trzymam ich na skalniaku :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku nawet jak w przyszłym roku zakwitną Ci te iryski które nie zakwitły w tym roku a wiem że Ci je też po kawałku wtedy dałam , będziesz miał podwójnie :;230

Jeżeli chodzi o przetacznik biały ,dziś dostałam kawałek , posadzę do ogrodu jak się troszkę ochłodzi .
Ale pewnie to inny niż ten Twój

Genia
x-d-a

Post »

Jacku, podzielam Twój zachwyt bodziszkami i nawet dodam jeszcze jeden, mój osobisty powód - niesamowity zapach. Dla mnie zapach u kwiatów jest niezwykle ważny i czasmi nawet niepozorny kwiatek o pięknym zapachu potrafi mnie zachwycić :P
Aptenię też mam - parę lat temu przywiozłam sobie szczepeczkę z Turcji i odtąd rośnie u mnie pięknie w sezonie w gruncie (potrafi zadarnić kilka metrów kwadratowych), a zimą w doniczce :D
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Mam nadzieję,że mój Sambor też tak się rozrośnie ,
tylko mój nie ma kolorowych listków :roll: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, jestem ciekawy, jaki będzie Twój biały przetacznik. Okaże się za rok, jak zakwitnie.

Dalu, przyznam się, że nie wąchałem bodziszków :oops: Znam tylko intensywny zapach liści bodziszka korzeniastego. Nawet zapomniałem go pokazać.
Mówisz, że wsadzasz aptenię do gruntu :?: Ja w zeszłym roku też i zapomniałem w porę wykopać ;:223 Teraz wolę ją trzymać w doniczce i cieszyć się jej kwiatami :)

Hal, bodziszek 'Samobor' bez charakterystycznych ciapek na liściach :?: Czy to na pewno 'Samobor' :?:

Dzień był pochmurny ale dopiero teraz zaczęło na dobre padać. Bardzo dobrze :!: Te wszystkie moje pikowane drobinki, z którymi się tyle napracowałem (szarłaty, przypołudniki, nagietki, laki, złocienie, kapusty ozdobne), nareszcie ruszą :) Ruszyła też mahonia 'Charite', na którą już nie liczyłem.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Ja mam Aptenię od Dali i też co roku wsadzam ją do gruntu, a przed przymrozkami bięrę tylko kilka sadzonek, ukorzeniam i tak przetrzymuję na parapecie do maja (instuktarz od Dali dostałem wraz z sadzonkami), mam też wariegatkę ;)
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Jacku może i mi się pokręciło :?: , dostałam go i wydawało mi się,że taka była nazwa,kwiatki ma takie,ale listki zielone,więc to chyba będzie inna nazwa :roll:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesik, ja dziś wpadłem na inny pomysł. Pędy apteni wychodzą z doniczki już do ziemi więc pozwolę im się ukorzenić. I w ten sposób będzie rosła w gruncie a sadzonka mateczna w doniczce :idea:

Hall, skoro nie ma ciapek, a kwiatki w tym samym kolorze więc może masz gatunek bodziszka żałobnego :?: Też fajnie i chętnie się wymienię, bo gatunku nie mam :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

No proszę, ja też nie wąchałam bodziszków....trzeba to szybciutko naprawić , bo uwielbiam pachnące kwiaty ....więc dojdzie jeszcze jeden powód do zakochania się w bodziszkach 8-) :lol:
Teraz cały ogród pachnie u mnie jaśminem, ie mogę się nim dość nasycić, a czuć go już z daleka :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, dziś wąchałem jedynie bodziszki korzeniaste ale u nich zapach liści przebija wszystko :roll: Za to zakwitły dwa kolejne bodziszki w kolorze ciemnego różu. Jeden to krwisty a drugi chyba z leśnych albo łąkowych.

Kolejne ulubione moje kwiaty - DZWONKI właśnie kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”