Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

witaj Iza
przemaszerowałam twoim ogrodem od początku do końca:0 bałam się troszkę wejść ze względu na 70 kg ochronę :)Kiedy jednak się przełamałam na dłużej zatrzymałam się przy betonowej balustradzie przy schodach , obejrzałam betonowy wazon stwierdziłam że bardzo ładnie się prezentują , po czym zatrzymałam się przy metalowej pergoli przy której rosną żółte róże i ciekawa byłam ich nazwy.Zastanawiałam się też nad pergolą jak długo ja posiadasz i czy zdaje egzamin bo w tym roku zakupiłam właśnie bardzo podobną :)Potem oglądam twoje kolorowe rośliny i naprawdę spędziłam miło czas :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Ciemierniki na tapecie :wink:

Witaj Iwonoxp - miło mi gościć sąsiadkę ze Świątnik :wit Bałaś się wejść - przecież ochrona zaprasza bardzo uprzejmie i prosi, żeby podążać do ogródka :wink: Pergola o której mówisz przetrwała jak dotąd 1 sezon, po zimie prezentuje się całkiem dobrze- nie pogięła się, nie pordzewiała i stoi dość stabilnie. Żółta róża o którą pytasz, to ta której nazwa jest dla mnie utrapieniem, uf... Ghislaine de Feligonde. Ale nie myśl o niej jako o żółtej róży - kolorów u niej dostatek bo znajdziesz biel, brzoskwinię a nawet tony różowe. Jest jeszcze młoda, więc czy pergola sobie z nią poradzi będzie widać może w tym, może w przyszłym roku. Byłam z rewizytą, ale ogarnięcie całości Twoich włości troszkę czasu mi zajmie ;:108

Goś - ja nie uciekam, tylko latam jak ... kot z pęcherzem :;230 Jutro i pojutrze mam pracowy wyjazd, więc muszę zaopiekować rodzinkę na zaś :wink: A doświadczenie życiowe uczy, że ZAWSZE ale to ZAWSZE w takich sytuacjach coś staje w poprzek, wspak lub do góry nogami, albo i wszystko naraz :wink: (dlatego życie piękne jest i ciekawe) Witamy w klubie ciemiernikowego przedszkolaka. Wyobrażasz sobie kilka siejących się ciemierników? - za parę lat napiszesz: Przez całe popołudnie wyrywałam rozsiane ciemierniki :;230

Czarodziejko - Ty masz wszystko zaczarowane, ciemierniki też! Różowy słupek jest bardzo przyjemny dla oka. One mają takie plamki na płatkach, czy się ubłociły? A tak w ogóle, to cała przyjemność po mojej stronie...

Grażynko - cenne rady, żeby siewek nie ruszać.... No to parę zadoniczkuję, ale kilka zostawię. Będę je miała na oku :D

Aniu Zielona - też to zauważyłam, że tylko chwilę mnie nie było i zawiązała się sensowna i rzeczowa rozmowa :;230 A prace w ogródku... hm, nie pamiętam kiedy coś robiłam. Albo zimno, albo deszcz, albo praca, albo wszystko na raz :wink: Będę miała wolne pół piątku, całą sobotę i caluśką niedzielę. Pogodę zamówiłam, więc nadrobię zaległości 8-)

Aniu Różana - co bym ja bez Ciebie poczęła?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapomniałam wkleić ciemierników, oto one :

Obrazek Obrazek
te są skromne, głowy spuszczone...
Obrazek Obrazek
a śliwkowemu rozkwitł jeden kwiatek, ale jeszcze są pączki, natomiast ten głowę zadziera w bukiecie, biały/niger jak z opisów rumieńcem oblewa się z wiekiem...

U troszkę wiosny ogródkowej, zaczyna już przekwitający tulipan turkiestański a resztę macie i znacie :wink: :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak szaleć, to szaleć, białe też jest ładne :wink: :

Zadziwiająco szybko hosty pchają się na świat - byłby pierwszy listek, gdyby go ktoś lub coś nie uszkodziło a zawilec leśny ze spaceru.

Hiacynty już leżą napompowane deszczem :

Żółtego hiacynta ani widu, ani słych... Jeszcze niektóre są w pąkach, wiec nie wszystko stracone...

A bratki marzną na tarasie, kurczaczek wielkanocny rozpływa się w deszczu , migdałek sposobi się do kwitnienia, a ranniki rozsiały się po długich oczekiwaniach:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak to mniej więcej wygląda :D ;:3
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne kwiaty, te krople deszczu dodają im uroku. Śliczna ta odmiana narcyza-biało żółta. Muszę o niej pomyśleć jesienią (lub o podobnej).
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

O, jaki piękny pokaz wiosenności :) Jeszcze nie zdążyłam się nachwalić ciemierników, a tu następne cuda, sasanka śliczna! Muszę sobie jeszcze dokupić kilka, postanowione!
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Iza - chatte wspominała, że u niej żółty hiacynt też zapóźniony w stosunku do pozostałych :roll: a u Dali z kolei widziałam pełną gamę...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zatchnęło mnie na widok śliwkowego ciemiernika :roll: ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuniu piękne kwitną Ci hiacynty.
Bratki to bardzo wdzięczne kwiatki, też bardzo je lubię.
Jak widać ciemierniki też ładnie Ci zakwitły.
Twój biały też jest podbarwiony na różowo.
Prawdopodobnie jest to skutek zbyt małej zawartości wapnia w glebie.
Może też być to samosiejka, która podłapała jakiś gen obcej roślinki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Iza-belko ;:167 dziękuje za piękna wiosnę Twojego ogrodu :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Halinko - wiośnie trzeba dziękować, choć nas nie rozpieszcza. Zimno i zimno, słonka na lekarstwo...

Grażynko - ten biały kupiony z napisem orientalny :wink: Kto go tam wie co on ma w genach... Wapna to ten biedaczysko z pewnością ma niewiele. Hiacynty są tak zziębnięte i zmoknięte, że ledwo pachną :shock:

Ewo - mam nadzieję, że Cię natchnęło na widok śliwkowego. Proszę zacząć polowanie na wyprzedaże - niebawem będą za grosiki wypychać z marketów :wink:

GorzatkoMał - dlatego mam nadzieję, że jeszcze się objawi. Czekam na niego nie tyle z powodu urody co nieustannego zdziwienia, że hiacynt może być żółty.

Marto - będzie zatem kolekcja sasanek. Brawo!

Aniu Zielona - dodają uroku deszczowe kropelki. A biało-żółty narcyz domowo nazwany "papieski" :)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Izka widać ,że woda służy Twoim kwiatkom...jeden po drugim wychodzą z ziemi,u mnie klimat chyba bardziej srogi...,spóźnione o tydzień :wink: Ciemierniki masz zjawiskowe,szczególnie te białe z domieszką różu... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Nelu - miło, że masz czas dla mnie :D Ja nie nadążam za Twoim wątkiem... Dziękuję w imieniu ciemierników - ten zapłoniony też mnie urzeka. Tak woda to skarb - mimo niskich temperatur wszystko garnie się do życia. A był smutny zastój...

Wracam w piątek :wit - zostawiam ogródek pod Waszą opieką :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Będziemy pilnować :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No jasne,że przypilnujemy, podlejemy, wyplewimy, ja w podlewaniu jestem szczególnie dobra :) A Ty się gdzieś wypuszczasz, teraz, kiedy każdy dzień przynosi coś nowego? Mam nadzieję, że coś ciekawego z tej wyprawy przywieziesz, widziałaś, jak Majka pojechała na święta? Z pustymi rękami nie wróciła :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”