Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Małe pytanko po ilu gronach obcina się wierzchołek pomidora bo niektórzy tak robią ze względu na to że już nie dojrzeją w naszym klimacie .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Były tu wypowiedzi, że po 6 gronach bo więcej nie zdąży dojrzeć do zimy.Nad ostatnim górnym gronem trzeba zostawić 2-3 liście.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogólnie można przyjąć zasadę 24 grona na 1 metr kwadratowy i około 1,5 miesiąca do zakończenia uprawy.Samo-kończące odmiany szybciej wytwarzają grona i przez to można więcej gron uzyskać w krótszym czasiesajmon0609 pisze:Małe pytanko po ilu gronach obcina się wierzchołek pomidora bo nie którzy tak robią ze względu na to ze już nie dojrzeją w naszym klimacie
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Sajmon, w drugiej połowie sierpnia pomidory ogławiam. Pomidorki zawiązane we wrześniu nie zdążą dojrzeć przed przymrozkami, ale są osoby, które czekają na te zielone pomidory, doskonałe sałatki z nich robią na zimę.
A gron nie liczę, bo i po co, nie mam uprawy towarowej a i tak przez pogodę straciłam po dwa albo trzy grona na krzaku. Stoją takie wygolone od dołu, bez liści, na paru krzakach zwisa po jednym lub dwa duże pomidory, cudem z pogromu ocalałe. Ale wierzchołki już są zdrowe, ładnie rosną, mnóstwo zawiązanych małych owocków, ooo i to mnie cieszy!
A gron nie liczę, bo i po co, nie mam uprawy towarowej a i tak przez pogodę straciłam po dwa albo trzy grona na krzaku. Stoją takie wygolone od dołu, bez liści, na paru krzakach zwisa po jednym lub dwa duże pomidory, cudem z pogromu ocalałe. Ale wierzchołki już są zdrowe, ładnie rosną, mnóstwo zawiązanych małych owocków, ooo i to mnie cieszy!
Pozdrawiam! Gienia.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Kilka spośród moich pomidorów gruntowych ma poskręcane do góry "w rurkę" listki (z opisu jak po mszycach). Oglądałam je dokładnie, ale nie widzę plam ani szkodników -powinnam udać się do okulisty
Wody raczej nie za mało, owszem ziemia bardzo przepuszczalno-piaszczysta, ale w miarę regularnie podlewane. Poza tym obok inne krzaczki są ok. Co to może być?

pozdrawiam Ewa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniu, a jak ja chcę zebrać tylko czerwone pomidorki to po ilu gronkach przyciąć bo u mnie już teraz pomidory dorosły prawie do szczytu tunelu i widzę,że do połowy sierpnia to z wysokością krzewów nie poradzę.?gienia1230 pisze:Sajmon, w drugiej połowie sierpnia pomidory ogławiam. Pomidorki zawiązane we wrześniu nie zdążą dojrzeć przed przymrozkami, ale są osoby, które czekają na te zielone pomidory, doskonałe sałatki z nich robią na zimę.
A gron nie liczę, bo i po co, nie mam uprawy towarowej
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Suzanno, ja mam pomidory w gruncie, nie mam tunelu. Od momentu zapylenia do dojrzewania wychodzi + - około 2 m-ce. Ty to chyba musisz je jakoś na sznurkach opuszczać, Tadeusz i Kozula opisywali sposób opuszczania w którymś z wątków, nie pamiętam w którym, no bo mnie akurat to nie dotyczy.
Pozdrawiam! Gienia.
Widziałam na zdjęciu jak łodygi pomidorów leżały na ziemi w zwojach jak drut. Śmiesznie to wyglądało. Naliczyłam ok.ośmiu kręgów. Była to uprawa całoroczna. Niestety nie znam strony, bo weszłam przypadkiem, szukając czegoś. U mnie dwa też już dorosły do szczytu folii, więc opuściłam trochę sznurek, ale boję się za jednym razem za dużo, żeby się nie złamał. Nie wiem jak będę opuszczać, gdy oberwę pierwsze grona, bo 2-gie i 3-cie mam puste
.

Pozdrawiam serdecznie,
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Przed rozpoczęciem opuszczania pomidora należy mu najpierw poluzować sznurek by zaczął powoli zwisać, dopiero później należy obniżać pęd pomidora więcej ,by nie doszło do złamania głównego pędu.kajo pisze:Widziałam na zdjęciu jak łodygi pomidorów leżały na ziemi w zwojach jak drut. Śmiesznie to wyglądało. Naliczyłam ok.ośmiu kręgów. Była to uprawa całoroczna. Niestety nie znam strony, bo weszłam przypadkiem, szukając czegoś. U mnie dwa też już dorosły do szczytu folii, więc opuściłam trochę sznurek, ale boję się za jednym razem za dużo, żeby się nie złamał. Nie wiem jak będę opuszczać, gdy oberwę pierwsze grona, bo 2-gie i 3-cie mam puste.
Obniżając górę przewodnika, który zbliża się do dachu folii , należy przestrzegać dwu zasad,- nie może pęd ( już ogłowiony z liści) dotykać ziemi, i nie mogą owoce pomidorów również dotykać ziemi.
U mnie w szklarni , już od ponad tygodnia obniżam powoli pędy pomidorów, gdyż niektóre z nich już zbliżają się do dachu folii, a jest oddalony ponad 3 metry od ziemi.
Jeżeli nie ma możliwości opuszczenia pędu by nie dotykał ziemi, w miejscu gdzie "miałby" ( po obniżeniu), dotykać ziemi, podwiązuję sznurek do pędu i zawieszam go na sieci drutów rozprowadzonych w szczycie dachu w tunelu.
A co z tymi liśćmi ktore rosną W gronie - pomiedzy owocami ? Zostawia sie je czy tez usuwa?
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Oczywiście że usuwa się liście wyrastające z gron owocowych,one też stanowią zagrożenie (chorobą grzybową) dla dojrzewających gron.
W tej chwili ,gdy zagrożenie chorób grzybowych jest bardzo duże, naczelną zasadą jest ochrona tego co już znalazło się na krzaku, a dopiero później, to co może jeszcze urosnąć.
Naczelną zasadą w obecnym stanie zagrożenia chorób grzybowych jest ochrona przed zarażeniem pędu głównego, a dopiero później rosnących na nim liści.
Pędu głównego nie możemy usunąć , ale liście, jeżeli są już zaatakowane chorobą, możemy i powinniśmy ,jeżeli z nich w każdej chwili mogą zostać zarażone już wytworzone owoce.
W tej chwili ,gdy zagrożenie chorób grzybowych jest bardzo duże, naczelną zasadą jest ochrona tego co już znalazło się na krzaku, a dopiero później, to co może jeszcze urosnąć.
Naczelną zasadą w obecnym stanie zagrożenia chorób grzybowych jest ochrona przed zarażeniem pędu głównego, a dopiero później rosnących na nim liści.
Pędu głównego nie możemy usunąć , ale liście, jeżeli są już zaatakowane chorobą, możemy i powinniśmy ,jeżeli z nich w każdej chwili mogą zostać zarażone już wytworzone owoce.
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
A to moje pomidoraski

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam,Asia
Dziękuję Tadeuszu za wyjaśnienie jak dobrze opuścić pomidora. Na pewno u mnie leżałby na ziemi. A przecież logiczne się wydaje, że zaraz by złapał jakieś choróbsko
.

Pozdrawiam serdecznie,
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
[quote="kajo"U mnie dwa też już dorosły do szczytu folii, więc opuściłam trochę sznurek, ale boję się za jednym razem za dużo, żeby się nie złamał.[/quote]
Jeśli bedziesz TYLKO opuszczać sznurek to szanse złamania łodygi są bardzo duże ... Całe sedno tkwi w tym , że wraz z opuszczaniem sznurka przesuwamy w bok miejsce przywiązania sznurka do drutu , np. o 0,7 lub 1metr . Wtedy łodyga jest zgrabnie pochylona , i nic jej nie grozi . Mankament jest tylko taki ,że przesuwając wszystkie rośliny w jedną strone nastąpi opustoszenie tunelu z jednej strony a z drugiej ...pomidory będą chciały wyjść na spacer . Dlatego można przesuwać rośliny z dwóch sąsiadujących rzędów na przemian prawo-lewo , jak ktoś już to opisał
Jeśli bedziesz TYLKO opuszczać sznurek to szanse złamania łodygi są bardzo duże ... Całe sedno tkwi w tym , że wraz z opuszczaniem sznurka przesuwamy w bok miejsce przywiązania sznurka do drutu , np. o 0,7 lub 1metr . Wtedy łodyga jest zgrabnie pochylona , i nic jej nie grozi . Mankament jest tylko taki ,że przesuwając wszystkie rośliny w jedną strone nastąpi opustoszenie tunelu z jednej strony a z drugiej ...pomidory będą chciały wyjść na spacer . Dlatego można przesuwać rośliny z dwóch sąsiadujących rzędów na przemian prawo-lewo , jak ktoś już to opisał
hej
pomóżcie
,jest tak gorąco że owoce nie chcą dochodzić stanęły a może kupić jakąś cieniówkę

pozdrawiam Jo2020