Alinko,zobaczysz że jak tylko dojrzysz gdzieś wymarzony okaz,to dopadnie Cię chciejstwo posiadania go. I miejsce dla niego nagle się znajdzie (nie wiadomo skąd).
Ciepło i wysoka wilgotność powietrza sprzyjają uprawie większości roślin. W mieszkaniu takie warunki panują w łazience, gdzie domownicy kąpią się, wieszają mokre ręczniki i suszą wypraną bieliznę. Wiele osób pyta, czy kwiaty doniczkowe mogą rosnąć w łazience. Zanim odpowiemy na to pytanie, chcielibyśmy podkreślić, że do pomieszczenia musi docierać światło dzienne, gdyż w przeciwnym razie rośliny prędzej czy później zginą. W łazience z oknem można urządzić prawdziwą minioranżerię albo choćby udekorować ją kilkoma roślinami. Kwiaty znajdą tam doskonałe warunki do rozwoju, zwłaszcza gdy ściany są wyłożone jasnymi kafelkami, odbijającymi światło.
Jakie rośliny wybrać ?
W łazience dobrze się czują prawie wszystkie rośliny (oprócz kaktusów i innych sukulentów - mieszkańców pustyń i bardzo suchych terenów), w szczególności zaś te, które w warunkach naturalnych rosną w wilgotnym środowisku. Są to przede wszystkim paprocie i bluszcze oraz modne ostatnio, lecz dość kłopotliwe w uprawie maranty, kalatee i krotony. Do dekoracji łazienek doskonale nadają się także rośliny bagienne, na przykład cibora, popularnie zwana papirusem i sitowie. Ponieważ lubią one stać w wodzie, można je wysadzać do szklanych pojemników bez otworu w dnie, koniecznego przy tradycyjnej uprawie większości roślin doniczkowych.
Wiele gatunków, które wymagają warunków szklarniowych, i dlatego zwykle źle rosną w mieszkaniach, można z powodzeniem uprawiać w łazience (na przykład cissus różnobarwny i scindapsus pstry - pnącza o wyjątkowo pięknych liściach). Trzeba jednak pamiętać, że im dalej od okna, tym mniej światła dociera do roślin, dlatego w głębi pomieszczenia należy ustawiać tylko rośliny cieniolubne (skrzydłokwiat, filodendron, syngonium). W zimie, kiedy dni są krótsze, wszystkie doniczki lepiej postawić w pobliżu okna. Łazienka może pełnić także rolę kliniki dla kwiatów doniczkowych, którym w zbyt suchych pokojach zżółkły i zaschły końce liści. Rośliny przesadzone do świeżej ziemi i ustawione na kilka tygodni w wilgotnym pomieszczeniu szybko odżyją i wypuszczą nowe pędy.
Rośliny szczególnie polecane do łazienek: Afelandra, Aglonema, Alokazja, Anturium, Begonie o ozdobnych liściach, Bluszcz, Cantedeskia,Cibora, Cissus, Difenbachia, Dizygoteka, Dracena, Fitonia, Jakaranda, Kaladium, Kolumnea, Kroton, Maranta,, Medinilla, Monstera, Paprocie, Pisonia, Pokrzywiec, Sitowie, Skrzydłokwiat, Syngonium.''
WOW KOCHAM CIĘ!!!!
Już sobie skopiowałam- od jutra zaczynam inwazję
Coby sprawę załatwić profesjonalnie-wyjdę od najdalszego konta od okna. marzy mi się skrzydłokwiat.....JUTRO BĘDZIE MÓJ
Dziękuję i pozdrawiam
A jeśli chodzi o łazienkę,to w mojej stoi teraz biało-zielona Zielistka i 3 Kalatee. Pomimo iż pod parapetem okna jest grzejnik,roślinki ładnie rosną. Okno łazienki jest od północy,więc niewiele jest tam światła.