Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek świata - iwa27

Post »

Witajcie dziewczyny :roll: Przez cały weekend nie zaglądałam na forum, najpierw praca w ogrodzie, trochę wizyt sąsiedzkich, ale właściwie to dlatego, że robię sweterek mojej Sarence, a wiem już z autopsji, ze jak tylko wejdę na forum to wszystko inne idzie w kąt ;:108 czyżbym uzależniona była :roll:

Aniu - moje krzewy mogą zajmować dużo miejsca, a nawet powinny - to moje marzenie żeby je w końcu zobaczyć takie duże

Iguś masz rację, chyba się nie obejdzie. Pościągałam z Internetu kilka artykułów na temat cięcia krzewów, ale wyglada to tak, że w jednym miejscu przeczytałam
"Berberys - cięcie należy przeprowadzać bardzo ostrożnie. Gatunków zimozielonych nie powinno się w ogóle przycinać. Silnie rosnące gatunki o liściach sezonowych można prześwietlać, unikając corocznego cięcia ze względu na ładny naturalny pokrój."
, a w innym artykule o berberysie pisze tak
"Krzew będzie się zagęszczał, jeśli raz w roku wykonamy cięcie formujące - skrócimy wszystkie najmłodsze pędy."
No i badź tu człowieku mądry ;:223

Como i Madziu ja w odróżnieniu do was nie lubię przycinać roślin i mam bardzo duże opory przed tą czynnością, bardzo się boję, że zrobię im krzywdę, że coś źle ciachnę i potem to już będzie całkowita klapa. Ale muszę ci powiedzieć Magdo, ze ja też gdzieś posiałam sekator latem i do teraz go nie znalazłam i naprawdę mnie pocieszyło to, zenie tylko ja tak mam :;230 "A taki był piękny, Amerykański" :;230 :;230

Gośku jak by tak było to jeszcze kilka narzędzi ogrodowych można by było tak zacząć rozmnażać, ale by było fajnie :;230

Pyziu ogromnie ci dziękuję, za twoje rady i zdjęcia. Już rozmawiałam z moim M on to zrobi za mnie na wiosnę. On zawsze zajmował się drzewkami owocowymi i cioł je jak szalony, a ja nad nimi płakałam. Zaraz się wybiorę do ciebie i zobaczę cóż to za książkę polecasz
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
genowefa
100p
100p
Od: 1 paź 2009, o 11:05

Post »

Witaj Iwo . Obejrzałam Twój wątek i bardzo mi się podoba , jak wszystko pięknie rozplanowałaś .Czytałam o berberysie, ja swego tnę co roku , robię z niego kulę . Jeszcze chciałam zapytać Cię o wiąz wredei czy nie sprawia kłopotu ,bo ja dopiero go u siebie posadziłam .
Pozdrawiam -Gienia.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witaj u mnie Gieniu :wit muszę cie rozczarować, bo mam to samo pytanie - u mnie Wredei też jest pierwszy sezon - posadziłam go w sierpniu. Teraz go trochę opatuliłam i trzęsę sie nad nim jak nad małym dzieckiem - to moje wymarzone drzewko.

A teraz powklejam zdjęcia z weekendu. Opatuliłam w końcu rh, pierisa i magnolię, a także wszystkie hortensje. Zrobiłam im takie parawaniki. Zaś kloniki palmowe obłożyłam gałązkami świerku.

Obrazek
Rabatka hortensowa
Obrazek
Na pierwszym planie moja nowa jodełka, a na drugim opatulone rh i inne
Obrazek
W tych gałązkach ukrywa się klonik palmowy

I wyobraźcie sobie dziś się dowiedziałam, że wczoraj tak strasznie wiało, że zwiało mi większość tych parawaników - co ja zrobiłam źle :?: :?: :roll: Czy może miałam je przybić gwózdkami do tych palików. Proszę o pomoc i instrukcję
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz robił podobnie ale do palików chyba przybijał włókninę...zszywaczami tapicerskimi :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

No właśnie Tadeusz zaczął okrywanie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=616,
zaglądnij, może coś podpatrzysz :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widze Iwonko ,że już wszystko pookrywałaś . Ja na razie wbiłam paliki i czekam aż się bardziej ochłodzi . Ja również się martwie jak moje nowe nabytki przetrzymają zimę . Miłego dnia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Też już zrobiłam takie stroiszowe okrycia :wink:
Z agro poczekam jednak do większych chłodów... w mieście jest trochę inny klimat :roll:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

iwa27 pisze:Dziewczyny zapowiadają na sobotę brak opadów - oby się spełniło. Jestem szalona. Zła na siebie, że wzięłam tego jałowca bez karteczki, pognałam dziś do OBI aby przeczytać cóż ja to kupiłam za jałowca - jest to chiński Kuriwao Gold. Nie umiem się zdecydować, czy sadzić całą tę piątkę pod oknem
Obrazek
W zamyśle mam całą tę skarpę pokryć różnymi iglakami. Co myślicie o tym pomyśle, czy zebranie w jednym miejscu samych iglaków o różnym kolorze igieł, różnym kształcie nie będzie zbyt nudne :roll: Choć właściwie same iglaki to nie będą bo już tam jest wiciokrzew, kiścień i ostrokrzew lub jak twierdzi Jakub Osmanthus heterophyllus. Rosną tam też moje - na razie - jedyne dwie kępy trawy i mogłabym tam też wsadzić trawy, które dostałam od Piotra.... no i tak poszerzam rabatę, która miała jeszcze trochę poczekać na swoją kolejkę w rozbudowie ;:224
Iwo, sorki za moją nie uwagę, nie doczytałam,że te iglaki kupione to mają być , ale raczej powyżej tej rabatki.Ta jest obsadzona maluchami.
Jeżeli te iglaki chcesz sadzić , od nie j w stronę okna, to OK.
Ja u siebie między szczepionkami staram się zachowywać co najmniej 1 metr, albo stosować różną wysokość.Bo na najstarszej części ogrodu - W lesie - ja mawia M. to między sosnami mam zaledwie 3 metry......... :roll: No i skutek taki,że od zeszłego roku , sekator i koniec z przyrostami.
A mnie się tak podobają takie rozległe rabaty bylinowe i iglakowe.
Jak nie chcesz takich odległości, to licz się z cieciem za kilka lat.
Pomiędzy iglaki można wsadzić kępy dużych bylin, rośliny cebulowe, albo jakieś zadarniające, masz trzmieliny , porób sadzonki,a za rok będzie wypełniacz, świetny kolorystycznie.Jak chcesz to może coś z moich roślinek by Ci się przydało, duże astry bylinowe z braku miejsca wyleciały za ogród, i ciągle je wydaję, mam irysy, też pięknie powinny rosnąć, pewnie jakiś gałązki irgi tez się ukorzenią, bo na oczyszczalni mam posadzoną 10 sztuk irgę płożącą.Służę barwinkiem, tojeścią rozesłaną, rosną jak chwasty, a i pewnie jakiś różne siewki by się znalazły.Jak będziesz chciała przypomnij się wiosną, to pakę spakuję. :wit
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Bardzo ci dziękuję Iguś i trzymam cię za słowo i odezwę się na wiosnę ;:108

Jałowce o których wtedy pisałam posadziłam już gdzie indziej - zdjęcie na 52 stronie - na samym dole. Sadziłam je z linijką w dłoni, ale przy hostmenie i kurisao nie wydarniowałam terenu bo byłoby łyso. Docelowo, kiedys tam połączę je z rabatą, ale teraz są samotnymi żeglarzami :lol:
A obsadzenie skarpy to moje przyszłoroczne plany. Myślę, że pod samymi oknami głównie posadzę płożce, chyba że są inne propozycje ;:65

Grażynko i Elu dziękuję za podpowiedź - zaraz tam pognałam i zarejesyrowałam ten super pomusł Tadeusza na okrywanie krzaczków.

Jadziu, Gorzatko, też się obawiam, że to jeszcze za ciepło, ale z drugiej strony u mnie rh rosną na wielkim wygwizdowie - iglaki pod płotem rosna bardzo powoli, a właśnie od zachodu głównie u nas wieje, a w sobotę był taki zimny wiatr, no to je okryłam, ale jak pisałam są już odkryte :roll:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Pokarzę wam w końcu te moje ostatnie nabytki:

Obrazek
Jodła kaukaska

Obrazek
Berberys Rosy Rocket

Obrazek
Pan ostrokrzew Meserwy

Obrazek
Dama jego serca rośnie tu sobie samotnie od roku, mam nadzieję, ze jej przypadnie do gustu nowy kawaler
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

A jakże by inaczej . na pewno będa się mieli ku sobie jak nadejdzie taki czas . :;230 Gosiaczkowy janioł nawet podobny ;:108
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iw, tak sobie patrzę na Twój ogród i co mi najbardziej brakuje to właśnie bardziej zielonej oprawy samego domu, pomysł na rozbudowana rabatę na skarpie moim zdanie jest bardzo dobry, Czy nie zastanawiałas się nad większym pnączem, by puścić go w rogu budynku :?: Mam miliny gdybyś chciała :) Jeśłi zdecydujesz się na zerwanie trawnka i założenie rabaty pod sam budynek, to czeka Cię sporo pracy, ale też za rok dwa będziesz mieć wspaniałą oprawę pod oknami :) Pytanie, czy rabata z samymi iglakami jest trafiona - moim zdaniem tak, zwłaszcza że jak Iga pisała można to wypełnić kwiatami. Zobacz jak u niej fajnie prezentują się iglaki z pozostałymi bylinami. Nie musisz skupiać się tylko na iglakach, czy chciałabyś zachować symetrię w nasadzeniach :?: czy wolny układ też by Ci pasował :?: Parę strzelistych krzewów, może coś z liściastych na pniu - migdałek pięknie wygląda, a nie jest wielkim wydatkiem. Pomysł z trawami tez moim zdaniem trafiony :) więc teraz napisz, co o tym myślisz :) :?:
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Iwono, widzę, że już się wzięłaś za zabezpieczanie roślin na zimę. Ja dopiero będę się za to zabierał. Nie chciałem tego robić wcześniej, ponieważ moim zdaniem było jeszcze za ciepło. A jeśli chodzi o zagodpodarowanie tego miejsca przed domem, to Sylwek ma rację. Iglaki zdobią ogród cały rok i ja też bym właśnie był za tym. Masz całą zimę, aby zrobić sobie projekt, jaki ma być kształt, nasadzenia itd :D Trzymam kciuki , na pewno będzie gites :D :D
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Witaj Iwonko, od pierwszego postu de tego momentu przejżałam Twój wątek.
Widzę, ze zakochałaś się berberysach - to tak jak ja, no i iglaki :) Widzę, ze kupiłać jodłę kaukaską - mi z 2 została tylko jedna :( . polecam jeszcze kalifornijską 9moja miłość) mam 4 (jednak chyba jedna wiosny nie dotrzyma :( ). Poluję na koreankę.
Kociczka super :D
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Iwa - i oczywiście koniecznie sosna, jak najbardziej sosna! Tworzy klimat i osłonę od wiatrów. Jak chcesz zwykłą i gęstą - to sosna czarna, jeśli chcesz długoigielną - to sosna żółta, jeśli lekko zwisłe igły - to sosna himalajska, jeśli smukła - to fastigata... I dużo dużo innych. Gliniasta ziemia im niestraszna, ani żadne inne ekstremalne warunki.
Rada stronnicza, bo jestem fanem sosen i kosodrzewin :D

Nawiazując zaś do zasad kompozycji, o których mówi Pyzia - bardzo dobre efekty daje sadzenie roślin po trzy sztuki takich samych. Szczególnie, jeśli dotyczy to roślin wysokich z założenia.
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”