Aniu - moje krzewy mogą zajmować dużo miejsca, a nawet powinny - to moje marzenie żeby je w końcu zobaczyć takie duże
Iguś masz rację, chyba się nie obejdzie. Pościągałam z Internetu kilka artykułów na temat cięcia krzewów, ale wyglada to tak, że w jednym miejscu przeczytałam
, a w innym artykule o berberysie pisze tak"Berberys - cięcie należy przeprowadzać bardzo ostrożnie. Gatunków zimozielonych nie powinno się w ogóle przycinać. Silnie rosnące gatunki o liściach sezonowych można prześwietlać, unikając corocznego cięcia ze względu na ładny naturalny pokrój."
No i badź tu człowieku mądry"Krzew będzie się zagęszczał, jeśli raz w roku wykonamy cięcie formujące - skrócimy wszystkie najmłodsze pędy."
Como i Madziu ja w odróżnieniu do was nie lubię przycinać roślin i mam bardzo duże opory przed tą czynnością, bardzo się boję, że zrobię im krzywdę, że coś źle ciachnę i potem to już będzie całkowita klapa. Ale muszę ci powiedzieć Magdo, ze ja też gdzieś posiałam sekator latem i do teraz go nie znalazłam i naprawdę mnie pocieszyło to, zenie tylko ja tak mam
Gośku jak by tak było to jeszcze kilka narzędzi ogrodowych można by było tak zacząć rozmnażać, ale by było fajnie
Pyziu ogromnie ci dziękuję, za twoje rady i zdjęcia. Już rozmawiałam z moim M on to zrobi za mnie na wiosnę. On zawsze zajmował się drzewkami owocowymi i cioł je jak szalony, a ja nad nimi płakałam. Zaraz się wybiorę do ciebie i zobaczę cóż to za książkę polecasz