Dala-mój piękny ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalo, szczęśliwej podróży :) Pobyt na pewno będzie udany, to przecież Toskania :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu nie było mnie dość długo na forum, ale nadrabiam zaległości- jak zwykle piękny ogród i rośliny. :)
Wyjeżdżasz słyszę- szczęśliwej podróży :)
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

baw sie dobrze:)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oooooo....to nowe sadzonki będą w ogrodzie :wink:
x-d-a

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie po dłuższej nieobecności na Forum :lol:
Bardzo się za Wami stęskniłam i mimo że jeszcze jestem trochę zmęczona po podróży od razu do Was pędzę, żeby zobaczyć co słychać w Waszych ogrodach i podzielić się wrażeniami :wink:

Spędziłam tydzień w Toskanii i jestem cała zachwycona toskańskimi krajobrazami, przyrodą i urodą wiosek i miasteczek.
Zwiedzałam też Sienę i Florencję, ale to jest temat na osobną, długą opowieść. Jak znajdę trochę czasu to pokażę zdjęcia w osobnym wątku poświęconym cudom Toskanii.
Tymczasem króciutko - przede wszystkim zaskoczyła mnie pogoda, wcale nie taka ciepła i słoneczna jak się spodziewałam. W tym roku zima tam była zimna i wilgotna, a wiosna mało słoneczna i chłodna.
Winiarze już narzekają, bo ten rok będzie bardzo kiepski dla tamtejszych win.
W związku z pogodą wegetacja jest mniej więcej na podobnym poziomie jak u mnie na Dolnym Śląsku - kwitną bzy, akacje, żarnowce, a z tamtejszych ziół - rozmaryn. Wszędzie widać też kwitnące czerwone maki i śliczne liliowe irysy, rosnące dziko na zboczach wzgórz.
Widoki w ogóle są powalające - wszędzie zielone wzgórza z winnicami, gaje oliwne i charakterystyczne sylwetki cyprysów. Jeśli chodzi o prywatne ogrody, to zaskoczyło mnie, że większość roślin rośnie w ślicznych terakotowych donicach, które wspaniale komponują się z kamiennymi fasadami domów.
Dzisiaj pokażę kilka widoczków z osady, w której mieszkałam - takie widoki cieszyły moje oczy. Wioska nazywa się La Panca i leży kilkanaście kilometrów od stolicy regionu Chianti - Greve i ok. 20 km od Florencji. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na pierwszym zdjęciu widać fragment domu, który wynajmowaliśmy i część naszej ekipy biesiadującą przy stole...
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Witaj Dalu, miło Cię widzieć. Doskonale pamiętam wilgotną i deszczową zimę w Toskanii.
Gdyby nie możliwość wypadów na narty do Abetone- nic tylko siedzenie pod dachem!
Przywiozłaś jakieś roślinki? Sadzonki? Bo oliwę i wino to na pewno? Pokazuj.
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Dalu ale miałaś widoki :!: :D ...czy masz zdjęcia tych kwitnących na zboczach irysków :?:
I też jestem bardzo ciekawa, czy przywiozłaś jakieś roślinki :?:
Fajnie ,że już jesteś z nami :!: :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
x-d-a

Post »

Nigello, Cynthio,oczywiście - przywiozłam wino, chociaż region Chianti słynie z win czerwonych, a ja akurat jestem miłośniczką białych.
No i pięć litrów oliwy, którą gospodyni specjalnie dla mnie aromatyzowała różnymi przyprawami - pycha :!: można nią n.p. polewać pizzę, albo po prostu zwykły chleb.
Na pamiątkę z Toskanii kupiłam sobie wspaniałą terakotową donicę, a rośliny - niestety - tylko podziwiałam i fotografowałam, bo nie bardzo miałabym jak je przewieżć...Zdjęć mam sporo i sukcesywnie będę je pokazywać.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Oj tak, Dalu wklejaj fotki bo już nie mogę się doczekać.
Widoki boskie, same pagóry i słońce.
Czy taka pogoda była cały czas ?
No i jakie masz trofea - to najważniejsze. :wink: :lol:
A może coś wyłopatkowałaś ? :P
Grażyna.
kogro-linki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Dalo :) Bardzo się cieszę, że miałaś udany pobyt :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

oj. Florencja jest przepiękna. zazdroszczę Ci. byłem parę lat temu i zdecydowanie chciałbym tam jeszcze kiedyś wrócić! :) pozdrawiem serdecznie i życzę miłego wieczoru :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Witaj DALO .Widać ,że wyjazd się udał .Pogoda dopisała ,humory na pewno też ,szkoda tylko ,że żadnych roślinek nie przytargałaś .
Czekamy na więcej fotek . :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Dalu, miło , że wróciłaś... widzę że w pięknej wioseczce mieszkałaś... cudne widoki... opowiadaj dalej opowiadaj bo my ciekawscy jesteśmy :D
x-d-a

Post »

Grażynko, Moniko, Janku - jeszcze kilka zdjęć, bo na nich głównie się skupiłam podziwiając przyrodę.
Cynthio, specjalnie dla Ciebie kwitnące iryski i żarnowce.
Na drugim zdjęciu ja na targu kwietnym w Greve - można było dostać zawrotu głowy od ilości i jakości roślinek,
Na trzecim kontempluję krajobrazy w Montefiorelli. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Dalko i na prawdę nic nie przywiozłaś :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”