Pan w sklepie ( jak wielu "panów w sklepie") nie miał racji...iwa27 pisze:Grażynko czy to prawda, że musi być pan i pani ostrokrzew żeby były owocki. Pan w sklepie ogrodniczym mnie wyśmiał
OSTROKRZEWY to ROŚLINY DWUPIENNE, czyli takie , które wytwarzają dwa rodzaje kwiatów ze względu na ich funkcje w procesie rozrodczym : kwiaty męskie i żeńskie. W przypadku roślin dwupiennych oba rodzaje kwiatów występują na różnych okazach tego samego gatunku, tworząc egzemplarze wyłącznie żeńskie i egzemplarze wyłącznie męskie. Rzeczywiście tylko żeńskie owocują i tylko wtedy obficie, gdy rośnie obok nich choć jeden krzew męski.
Prawdą jest też ,że warto te krzewy przycinać ( ja to robię wiosną , gdy już zacznie się wegetacja). Dzięki temu zabiegowi krzew ma ładny, gęsty pokrój .Pięknych gałązek ostrokrzewu z czerwonymi jagodami używam do komponowania dekoracji na Boże Narodzenie .Są nie tylko dekoracyjne , ale i trwałe.
Poniżej mój żeński egzemplarz ostrokrzewu (chyba 8-o letni)
:

oraz zbliżenie jaskrawoczerwonych owoców( uwielbiają je objadać ptaki!) i gałązek zastosowanych w gwiazdkowej dekoracji stołu: