Mój ogrodowy zakątek- Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku-biało kwitnąca bergenia?A masz jej zdjęcia?Znam osoby które nabyły jako białą,a w końcu zawsze okazywała się czerwona!Ja kupiłam czerwoną(z gwarancją czerwieni), dostałam różową ale już po kwitnieniu i od Hani wielką niewiadomą ze wskazaniem na czerwień.W tym miejscu gdzie siedzą pod purpurową leszczyną kolor akurat.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo - biała bergenia rosła mi do tej pory tak jakby chciała i nie mogła. Była tez podryta przez kreta. Tak więc jej kwiaty były najczęściej w kopczyku kreta. Sama bergenia ma bardziej wydłużone liście i na pewno kwitnie na biało z tym, że na dużo krótszych łodygach.
Z racji tego, że jej kwitnienie nie było efektowne nie robiłem zdjęć. Gdzieś na komputerze mam zdjęcie z szafirkami - niewiele tam widać ale poszukam fotek.
Na wiosnę ją podzieliłem, podsypałem nawozem i wygląda lepiej. Teraz czekam na wiosenny efekt.
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajnie wyszedł Ci skalniak. Ciekawe ułożenie kamieni. Czym to będziesz jeszcze obsadzał. Oprócz tych roślin, które już tam masz ??
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widok ogólny:
Obrazek Obrazek
Floks szydlasty różowy i rojniki 3 odmiany
Obrazek Obrazek
Sedum ewersii (chyba) i dąbrówka rozłogowa
Obrazek Obrazek
Gęsiówka kaukaska "Plena" i roślina której nazwy nie znam- możliwe, że to sedum dasyphyllum var. glanduliferum
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku-zmiany na skalniaku wyraźnie widać,coraz lepszy i bardziej skalniakowy.I jeszcze pytanko czy mi się tylko zdaje czy koty ogryzają jukkę?Dziś dopadłam w szkodzie gołębie, wyrywają mi fiołki wonne,przypuszczam,że chodzi im o dżdżownice bo jest po deszczu.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

No forum to ma jakiś wpływ na człowieka. Jak ogląda takie cuda chce je powielić u siebie.
JA się tak naoglądałem doniczkowców że teraz mam dwie półki samych kwiatów :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ja też nie wierzę, że nie kupisz przyszłej jesieni kolejnych cebul :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewo -Na całe szczęście koty tylko sprawdzały co to za roślina a na dużych kawałkach kory ostrzyły pazurki ;)
Nie mam niestety kocimiętki więc ja nie cieszę nią oczu i koty nie mają co jeść :;230

Krzysiu - tak to już jest ze nasze chciejstwa rosną z dnia na dzień.

Oliwko - pożyjemy zobaczymy :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Priam-na wiosnę dostaniesz kocimiętki skolko ugodno, niebiesko kwitnącej, biało kwitnącej albo obu-daj tylko na pw adres pod który ma trafić. Kostka kocimiętka zupełnie nie bierze,ale dzikie koty owszem.Jukkę mam marną, jakiś odrost po wykopanej dużej z ogrodu koleżanki, tym bardziej chciałabym,żeby żyła spokojnie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przemku skalniaczek wyszedł super.
Szczególnie te maleństwa w otoczeniu kolorowych kamyków.
Miluśkie kociaki to twoje ?
Dobrze mieć takich pomocników w tępieniu szkodników.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewo - o tej kocimiętce napisałem tak spontanicznie. Nie sądziłem, że będziesz chciała się ze mną podzielić i nie pomyśl tylko, że tak specjalnie napisałem :oops: Mimo to dziękuję ;)
O jukkę się nie martw. Jedyny problem jaki miałem to to, że po pierwszej zimie musiałem usunąć kilka liści bp miały plamy od złamań i uszkodzeń po zimie. Teraz jest ok i w tym roku po raz pierwszy zakwitła ;)

Grażynko - kociaki są dziadków. Teraz jest też mały kociak, który z rabaty zrobił sobie kryjówkę i wyskakuje z niej niespodziewanie ;) Ten mały jest tak łowny, ze już przyniósł dwie ryjówki i małą żabkę. Szkoda mi tych zwierzątek, ale wiem , że jakbym mu je zabrał to zakłóciłbym naturalny rytm.
Roślinki postanowiłem obsypać igłami świerka lub kamykami szarymi i białym żwirkiem. Chciałbym aby to zapogiegło pojawianiu się chwastów.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku-mam ogrodnika u którego co roku kocimiętka jest,nawet mnie pamięta.W erze przed Podwórkowej była za oknem, teraz jest na rabatce,stąd wiem,że dzikie koty się nią interesują,żubrówkę także delikatnie podgryzają,natomiast amatorem szczypiorku, szczypiorku czosnkowego i niedźwiedziego oraz draceny jest tylko Kostek-smakosz.Jeśli jeszcze czegoś poszukujesz daj proszę znać być może będzie na targach w sobotę.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Priam pisze:Ewo - kiedyś nie myślałem nawet, ze zacznę zajmować się ogrodem ;) Trafiło mnie w 2007 roku i teraz mam nawet ulubione roślinki. Mogę realizować pomysły i cieszyć się pięknem kwitnących cudeniek.
Błąd gramatyczny już poprawiłem - dziękuję.

Geniu - paczuszka dzisiaj dotarła. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłaś ;) Obiecuję, że jak tylko pojadę na wieś to wykopię dla Ciebie białą bergenię ;)
Przemku cieszę się że sprawiłam i radość .
A z bergenią nie musisz się spieszyć .
Zimowity białe za kilka lat będziesz miał takie jak ja ja zaczęłam od 1 cebulki ,a już ile mam i ile wydalam .
Genia
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewo - przeszukałem wszystkie foldery i fotosika, którego kiedyś używałem i znalazłem dla Ciebie zdjęcia buiałej bergeni. Tylko na jednym zdjęciu trochę widać kwiaty. Jedynie czego szukam aby wsadzić między różami to kocimietka Fassena i szałwia omszona - obie są niebieskie ;)

Bergenia z szafirkami (wiosna 2008)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Geniu - na prawdę sprawiłaś mi radość tymi zimowitami ;) Różowa bergenia również znajdzie bezpieczne miejsce w moim ogrodzie ;) A czy zawilce od Ciebie można sadzić w zacienionym zakątku w którym światło jest tylko około 1-2 h??

Kolejne roślinki z mojego skalniaka.
Jeżeli znacie, którąś z nie oznaczonych to proszę o pomoc ;)

Rojniki - nazw odmianowych nie znam. 3. Rojnik pospolity 4. Rojnik murowy
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Rozchodnik kwiecisty
Obrazek Obrazek

Widok z góry.

Obrazek Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Przemek, sklaniak wyszedł Ci super. Bardzo mi się podoba. Czy ty go wysypałeś igliwiem z modrzewia ?? Podobne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”