Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

JLG pisze:Ty masz pączki kwiatowe, to dobrze rokuje. Czytałam, że też u Bogusi Eden zatrzymał się we wzroście, może po prostu ta róża tak ma, że rośnie wolno, z przerwami?
Oby było tak , jak mówisz...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz troszkę "białych" zdjęć :
Zakwitł mój ulubiony JAŚMIOWIEC WONNY , w całej swej śnieżnobiałej krasie.Jego kwitnienie jest nieco opóźnione , bowiem rośnie w półcieniu :
Obrazek

Obrazek Obrazek

Poniżej KOKORYCZKA - świetnie czuje się w cieniu, wśród poszycia z bluszczu:
Obrazek Obrazek

W donicy białe , kwitnące " na okrągło" kwiateczki ZŁOCIENIA KRZEWIASTEGO i prawie białe BRATKI - samosiejki.
Obrazek Obrazek

Zakwitło posadzone w tym roku (sadzonka ze starej kępy) PARZYDŁO LEŚNE, a na zdjęciu obok niego - HORTENSJA PNĄCA wspinająca sie po pniu sosny... do nieba!
Obrazek Obrazek

Sponiewierane przez wiatr i deszcze , pachnące GOŹDZIKI i jedna z pierwszych RÓŻ- pnaca "SCHNEEWITTCHEN"
Obrazek Obrazek

A to nieco podoba do parzydła TAWUŁKA .
Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A dużo byś chciała za tą kawalerkę :?: ...chociaż za mieszkanko w "taaaakim" ogrodzie to żadne pieniądze nie są duże :!: :lol: :lol: :lol: :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

dala pisze:Ewelinko,
piękne te Twoje białe surfinie w koszu.
A propos surfinii mam pytanie - czy po jakimś czasie ich liście nie robią się u Ciebie takie klejące, a kwiatów jest coraz mniej? Ja wiele lat kupowałam surfinie, na początku były piękne, a póżniej... kicha i dałam sobie spokój. Może ja robię coś nie tak? Ale mam mnóstwo kwiatów w kubełkach i skrzynkach, wszystkie rosną i kwitną pięknie, tylko ta surfinia...
Pozdrawiam :lol:
Nie miałam nigdy takiego problemu. Lepkie liście , to może pierwsze stadium ataku mszyc? Ja obrywam wraz z " szypułką " i "ogonkiem" przekwitłe kwiaty, co pobudza zawiązywanie nowych pąków , a dodatkowo przycinam krótko niektóre zbyt długie pędy. Wtedy ze środka rośliny wypuszczają nowe i szybko zakwitają, jednocześnie zagęszczając surfinię w środku.
Miałam natomiast inny problem- liście od spodu podsychały , mimo odpowiedniej wilgotności ziemi. Z bliska było to widoczne, do czasu wypuszczenia nowych pędów z kwiatami.
Zobaczymy, jak będzie w tym roku, bo taka pogoda , jak ostatnio nie specjalnie służy kochającym słońce surfiniom.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

grazynarosa22 pisze:A dużo byś chciała za tą kawalerkę :?: ...chociaż za mieszkanko w "taaaakim" ogrodzie to żadne pieniądze nie są duże :!: :lol: :lol: :lol: :wink:
Jakoś się dogadamy... zapraszam :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A teraz też biała, w pełni już kwitnąca ISMENA BŁONCZATKA (Hymenocallis festalis),znana też jako NARCYZ PERUWIAŃSKI

To roślina cebulowa, nie zimującą w naszych warunkach klimatycznych.
Doskonale nadaje się do sadzenia na rabacie w grupach lub po kilka sztuk do donicy. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu.
Cebule sadzimy po połowie kwietnia w rozstawie 20 cm przykrywając bulwę, a szyjka cebuli powinna lekko wystawać ponad ziemię. Niebezpieczeństwem są późne przymrozki, które mogą uszkodzić roślinę. Warto ją więc lekko okryć korą, trocinami itp. lub sadzić później.
Dorasta do 50 cm wysokości. Kwitnie w czerwcu - lipcu i pięknie pachnie.
Stanowisko słoneczne lub lekko zacienione.
Cebule wykopujemy jesienią, osuszamy i przechowujemy w temperaturze +15°C.
Obrazek Obrazek

A tak wygląda w całej okazałości :
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Teraz HOSTY /FUNKIE .
Mam ich kilkanaście w kilku odmianach. Nie jestem jednak ani kolekcjonerka na miarę Paco , czy Anety, ani specjalną miłośniczką akurat tych roślin...po prostu w cienistych zakątkach mojego ogrodu jest im dobrze, rozrastają się bujnie i nawet ładnie kwitną . Tak więc są , a z uwagi na wielobarwne , zróżnicowane w rysunku liście ,doskonale komponują się z innymi roślinami cieniolubnymi .Przy tym nie mają szczególnych wymagań ,są w zasadzie "bezobsługowe". Trzeba jedynie uważać na ślimaki (stanowiska z HOSTAMI obsypuję ŚLIMAKOLEM), bo inaczej należy się przygotować na odmiany o ażurowych liściach :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Tutaj Hosty do tego stopnia się rozrosły, że wiosna czeka je nieuchronnie wykopanie, podział i sadzenie na nowe stanowiska .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Och jakie śliczne...ja ostatnio choruję na nie :lol: :lol: :lol:
(jakby ci przyszło do głowy je kiedyś rozsadzać ...to ja bardzo chętnie je przyjmę)
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Melduję ,że wysłałam dziś priorytetowe paczki z roślinkami i nasionkami . (Pani na poczcie zapytała: O , znowu roślinki?) Nie wysłałam jeszcze nasion ORLIKÓW, bo coś nie służy im pogoda i nadal są zielone, ale pamiętam i zapewne już wkrótce podeślę.
Co do HOST, gdy będę je dzielić , a kilka sztuk tego wymaga , dam znać na forum i chętnie odstąpię nadwyżki :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko - ja , oczywiście :oops: ustawiam się po wszelkiego rodzaju nadwyżki - a zwłaszcza host - mam zamiar obsadzić mój zacieniony , dolny taras podobnie do Twojego - bo pomysł jest świetny i wiem już jak będzie wyglądać :D ( nie muszę sobie wyobrażać ) ..
Pamiętaj proszę, że mój ogród nadal jest w stadium raczkowania ogrodowego i nie wyrzucaj ZADNYCH nadwyżek :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

Ewelina pisze:
jardin pisze:Ewelinko jak patrzę na Twój ogród to tylko te słowa mi się nasuwają "mogę tu zamieszkać? proszę" ( film Shrek)
Ależ bardzo proszę :) Mam nawet małe mieszkanko (w zasadzie kawalerkę) do wynajęcia, niedrogo i od zaraz.Kiedyś co prawda chciał się do niego wprowadzić Ariel , ale chyba zrezygnował ...
Mieszkanko bardzo przytulne tylko te wejście jakieś takie małe :;230
Zapomniałam dopisać hosty przepiękne!
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Miiriam pisze:Ewelinko - ja , oczywiście :oops: ustawiam się po wszelkiego rodzaju nadwyżki - a zwłaszcza host - mam zamiar obsadzić mój zacieniony , dolny taras podobnie do Twojego - bo pomysł jest świetny i wiem już jak będzie wyglądać :D ( nie muszę sobie wyobrażać ) ..
Pamiętaj proszę, że mój ogród nadal jest w stadium raczkowania ogrodowego i nie wyrzucaj ZADNYCH nadwyżek :) :) :)
Oczywiście ,że pamiętam :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Ewelino :D . Nareszcie znalazłem czas , aby coś napisac w Twoim wątku ogrodowym :D .
Po pierwsze gratuluje serdecznie tego , ze Twój odród znalazł się w gazecie MPO ;:1 .
Po drógie ja sobie włosy wyrywam z głowy , że tego numeru akurat nie mam... :oops: :? .
A po trzecie to nie wiem co pisać... ;:154 ;:154 ;:154 . Twój ogród jest tak piękny.. , tak idealny.. , tak zadbany , ze tylko pomarzyć o takim pięknym :shock: ;:109 . Przyznaj sie , że Grałaś w Lotka ? ;:112 Chciałbym choć na chwilkę znaleźć sie tam... :D :roll: . Chciałbym kiedyś sie takiego dorobic ogrodu , będe brał z Ciebie Ewelino przykład :D .

Jeśli można by poprosić o jakie kolwiek nadwyżki i jeśli byś Chciała sie podzielic , czymkolwiek to ja bardzo chętnie :oops: . Jestem w potrzebie , mam pusta działkę :D :oops: . Hosty pięęękne :shock: .
(Zaglądnął i już o roslinki prosi... :oops: :shock: :lol: )

Pozdrawiam serdecznie i będę często wpadał :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj , TULIPANKU :) Cieszę się , że wpadłeś z wizytą. Nie bardzo jednak rozumiem - dlaczego miałam "grać w LOTKA"?

Co do roślin - jak pisałam wyżej , dziś wyekspediowałam kilka paczek( roślinki już dawno obiecałam , teraz wreszcie zapakowałam i poszły !) . Ale co jakiś czas są ogrodowe nadwyżki. Będę więc i o Tobie pamiętała :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A to przywiózł mi dziś kurier :)
Wieeeelka paka:
Obrazek

a w niej...
Obrazek
16-litrowy opryskiwacz plecakowy (drżyjcie mszyce, pędraki i inne paskudy!!!)

Obrazek Obrazek
Nożyce do żywopłotów i nożyce do gałęzi,

Obrazek Obrazek
Piłka do gałęzi i pistolet metalowy 7-o funkcyjny (!)

Obrazek
Bęben w zestawie z wężem , przyłączami i pistoletem 4-o funkcyjnym (!)

To prezent od Redakcji " Mojego Pięknego Ogrodu" :) :) :) Lubię takie prezenty.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratulacje!!!!!!!

I cieszę się bardzo Twoją radością :)