Działka korzo_m 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu zobaczysz jak się rozsieje, to w przyszłym roku je będziesz wyrywała.
Ja też należę do tych upartych, jak coś postanowię to brnę do celu, ale są prace, których sama nie wykonam muszę wtedy wspierać się moimi chłopami, a z wolnym czasem u mojego męża szczególnie w okresie letnim jest różnie- ciągle pracuje,a w zimie kiedy ma go nadmiar nie wszystko jesteśmy w stanie zrobić.
Syn teraz pomaga przy grodzeniu, a ja szukam koncepcji :D :D , już wiem ,że skalniak ma mieć wystawę południową. Kurcze ,ale teraz sobie uświadomiłam,że jest to trzeci skalniak ,kóry będę miała, z tamtmi nie było tyle problemów, powstwały spontanicznie, naprawę chyba się już starzeję :lol: :lol:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja niestety musiałam wszystkie prace wykonać sama. :evil:
Szło to może wolniej a dałam radę. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu bo z Ciebie to taki tytan pracy, ja naprawdę podziwiam Twój zapał. Dlatego wszystko Ci się udaje i Twój ogródek pięknieje każdego roku. Mnie czekają jesienią i wiosną pewne zmiany, część roślinek czeka przeprowadzka, chyba wykonam jeszcze jedną większą rabatkę ( zmniejszę warzywnik), planuję dokupić róże. Miałam ich tyle, nie wszystkie przeniosłam ,a te które przesadziłam bardzo chorowały, część wyschło, a dwie zaczęły wypuszczać dziczki. Jedną już wyrwałam, a drugiej dałam szansę ,ale chyba też pójdzie w odstawkę. Zostały mi tylko 4 róże. No i jeszcze ten nieszczęsny skalniak, ale czekam aż zostaną wykonane inne prace wokół domku to wtedy ruszę, widzę ,że skalniaczki posadzone na brzegach rabatek nie prezentują się tak ładnie jak na wzniesieniach wśród kamieni. Sama wiesz ,że nie wszystko jednego roku można osiągnąć, trzeba rozłożyć na różne etapy i kilka sezonów. Oczywiście też musi być odpowiednio przygotowany portfel :P :P, a z tym ostatnio problem :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, a kiedy przesadzałaś róże. Może wzięłaś się do tego zbyt późno i dlatego nie wszystkie się przyjęły.
Ja przesadzałam właśnie moje róże tej wiosny. Wzięłam się za to wcześnie, zanim cokolwiek ruszyły i wszystkie się przyjęły. Jedynie co, to troszkę później kwitły od pozostałych, ale w tej chwili nie widać już różnicy.
Ogólnie, to bardzo dużo roślinek przesadzałam tej wiosny. Zauważyłam, że jeśli się to zrobi w odpowiednim czasie, to jest bez mała 100% szansa przyjęcia :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu masz rację z tym terminem przesadzania, ja zrobłam to za póżno. Problem polegał na tym ,że na nowym miejscu jeszcze nie miałam przygotowanej rabatki, czekłam na oracza. Mało tego jak je wykopałam to kilka dni stały w balii z wodą, bo były ważniejsze prace. A w zeszłym tygodniu też musiałam jedną ,z zeszłorocznych zakupów przesadzić, pewno i ją trafi. Tak to jest jak sadzi się w złych nieprzemyślanych miejscach. Teraz wg wskazówek Ani -Raczka próbuję ukorzenić kilka, czy się uda zobaczę, na razie widzę ,że listki wyschły, podlewam intensywnie, próbuję ukorzeniać róże pierwszy raz, zobaczę ,oby nie ostatni :D
Do róż Czołgistek jeszcze mi bardzo daleko........ :cry:
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dorotko,długo podziwiałam twoje dalie.
Piękne są.
Moja hodowla dali na tarasie padła :cry:
Całkowicie strawił je grzyb :evil:
Potem zaczęły chorować pelargonie ale je to chyba uratuję.
Pisałaś że kupiłaś lobelię.
Ciekawe czy przezimuje,moja padła,znaczy niewyszła po zimie :evil:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko mam do ciebie pytanie dotyczące pysznogłówki.
Jak ona u ciebie teraz wygląda?Kwiatostany wiadomo przekwitają,ale mnie interesuje cała roślina,
moja jest pokryta takim białym nalotem.Czy tak ma być,czy to mączniak?
Zauważyłam,że wszystkie moje pysznogłówki tak wyglądają. :roll:
Dwie już poobcinałam ze strachu,że to mączniak,ale postanowiłam jeszcze ciebie zapytać.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Aniu,witaj w klubie :roll:
Moje też zarażone,to chyba wina tych wcześniejszych deszczy :evil:
Wszystko powycinałam :evil:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda ja mam też posadzone 2 dalie w doniczce, ale to jest klęska, są takie marne , wolę sadzić bezpośrednio do gruntu. Nie wiem czy lobelia przezimuje to się okaże,ale jak zawsze nie mogłam sie oprzeć i musiałam ją kupić.
Aniu Magda ma rację Twoje pysznogłówki pewnie dostały mączniaka, może je jeszcze spróbuj opryskać jakimś preparatem. Moje na szczęście jeszcze są ładne, nic ich nie bierze, poproszę syna to zrobi zdjęcie i go zamieszczę, ale to wieczorkiem.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko,czyli dwie pozostałe nie ścinać,tylko opryskać?
Mam już kupiony preparat na mączniaka,ponieważ pojawił mi się na moim pięknym,wielosile o pstrokatych liściach. :evil:
A ja obiecałam pysznogłówkę Teresce. :roll:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

u mnie lobelia zimuje od kilku lat bez okrywania mimo że mikroklimat u nie paskudny....a pysznogłówka też ma nalot ale ja wcale tym się nie przejmuję bo to chwast pospolity..tępię co roku i nie mogę wytępić..
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pysznogłówce nic nie będzie, możesz spokojnie dać sadzonki Teresce. Wiesz ja poszłam dokładnie pooglądać swoje, pocieszę Cię mam posadzone 4 krzaki i na jednym , który już przekwitł też pojawił się biały nalot, pozostałe ładnie wyglądają.
Józiefie no to może i u mnie przezimuje,ja mam na razie kolor czerwony, widziałam rok temu w sklepie ogrodnczym w Libiążu piękny jasno fioletowy kolor. Nie tęp pysznogłówki, kwiaty ma orginalne i jeszcze ładnie pachnie, a może masz pysznogłówkę o białych kwiatach, bo takiej poszukuję.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak tego roku wyglądają moje cynie, mam też posadzone mixy kolorów ,ale te wg mnie są najładniejsze
Obrazek
moje budleje
Obrazek
Obrazek
tą mam dzięki Magdzie- Karolci
Obrazek
ten krzew również zobaczyłm u Magdy
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po kilku dniach intensywnego myślenia ,chyba znalazłam miejsce gdzie usypię skalniak. Na razie jeszcze rosną tam ogórki, fasolka, słoneczniki, ale muszę je pousuwać. Trochę gruzu porozkładam na sam dół, dzięki niemu ułożę wzniesienia. Teraz zastanwiam się czy między tym grózem wypełnić taką gorszą ziemią piaskową. Nie wiem czy dobrze myślę na gróz rozłożyłabym taką czarną jutę , kilka lat temu rosły na niej truskawki. Dopiero na to wysypać trochę ziemii. Póżniej poukładać kamienie i znowy nasypać ziemii. No i prace końcowe- porozkładać skalniaczki i sadzić.
Proszę podpowiedzcie, czy ten pomysł ma ręce i nogi :D :D :D
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko no i już jest pomysł na miejsce skalniaka. ;:63 ;:63
Z tą folią to ci nie powiem,bo nie wiem,ja kładłam na gruz odwróconą darń,ponieważ akurat przy okazji robiłam nową rabatę.
Dam ci linka do fotoleracji z budowy mojego skalniaka:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 449#520449
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”