Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
margitta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2013, o 12:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam cały ten wątek i wciąż zupełnie nie wiem co robić. Wygląda na to, że tuje mają milion powodów żeby brązowieć.

W zeszłym rok posadziłam 30 sztuk tuji Brabant na żywopłot formowany. Tuje malutkie - około 35-40 cm wysokości. Kupione w doniczkach w sprawdzonej szkółce. Posadzone wczesną wiosną do dużych dołów nasypane podłoże do iglaków, trochę torfu, na sam spód przed ziemią trochę nawozu do iglaków. Wysypane korą. I tak sobie stały, nawet wypuściły kilka gałązek. Podlewane regularnie. Ziemia niestety u mnie gliniasta.

Niestety po zimie - połowa brązowa. Tej wiosny wymieniłam 10 sztuk całkiem brązowych. Tym razem bez żadnych nawozów. Niestety pozostałe mają ciągle brązowe końce gałązek na całej wysokości. W dotyku nie są suche, nie opadają. Nawiozłam raz w kwietniu, raz w maju i chcę jeszcze raz w czerwcu małą dawką nawozu przeciw brązowieniu igieł. Na razie brązowienie nie postępuje, ale co najgorsze - moje tuje w ogóle nie rosną, jak stały tak stoją. I to już rok mija, a one dalej mają po 40 cm.... Wyskrobałam kawałek "pnia" i w środku tuje są białe, szkodników nie widać.

Kupiłam na czerwiec nawóz interwencyjny przeciw brązowieniu igieł, Aliette i Mospilan. Ale nie mam pojęcia czy mam nimi pryskać czy podlewać i w jakiej kolejności.

Wieczorem zamieszczę zdjęcie, ale myślę, że dokładnie opisałam.
Tomala1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2013, o 18:31

Usychające tuje

Post »

Witam,
Moje thuje smaragd usychają... jak je ratować?
czy jest to spowodowane upałami?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Usychające tuje

Post »

Witamy na forum.
Najlepiej by było zdjęcie.
Całkiem możliwe, wszystko zależy jaki wiek roślin ,jaka gleba, kiedy sadzone , jakie miejsce, opieka itp ,. to złożony szereg czynności, a tak bez danych to jak wróżenie z fusów.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Tomala1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek

posadzony rząd rośnie teraz drugi rok, gleba raczej gliniasta, są w pełnym słońcu..
można je jeszcze uratować?
Tomala1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wcześniej zostały podsypane nawozem pod iglaki i przyszły upały.. chyba to będzie przyczyną.. raczej są już nie do uratowania.. :(
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Trzeba cierpliwości.Gliniasta ziemia ma to do siebie, że długo trzyma wilgoć, a przy obecnej pogodzie zastój wody, korzenie mogą podgniwać i jeszcze ten nieszczęsny nawóz.W przypadku upałów azot utlenia się do góry , gliniasta ziemia działa jak soczewka odbija i celuje w roślinę.
Przed sadzeniem należało wymienić częściowo ziemię na zwykły piach , byle co aby rozluźnić tą bryłę.
Broń Cię Panie Boże dawać tam agrowłókiny czy warstwę kory.
Thuja ma rozłożysty, ale płytki system korzeniowy można trochę podebrać tej gliny i podsypać piachem, ale uwaga tu na korzenie to iscie precyzja godna chirurga.
Podlewać w razie dużych upałów i to nie wiadrem a metodą kropelkową lub też mgiełką ustawioną w wężu spryskiwaczu.
Obciąć to sekatorem.Ewentualnie można w razie czego prewencyjnie psiknąć Topsinem - środkiem grzybobójczym.
Cięcie sekatorem pobudzi zdrowe tkanki i będą się zagęszczać na początku , wzrost do góry minimalny.
Przeżyć powinny.Ja miałem połamane, rozcapierzone , przesadzone w inne miejsce w ciągu dwóch sezonów ładnie się dość ,,naprawiły''
Potrzeba czasu i przez sezon, dwa powiem szczerze marnie będzie to wyglądać.Możesz spróbować nic nie tracisz, a wykopać zawsze możesz/.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Prawie jestem pewna, że ma zbitą bryłę korzeniową. Rozluźniłeś ją przed sadzeniem?
No chyba, że była wykopana z gruntu i kupowałeś z odkrytym korzeniem..
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ze zdjęcia odnoszę wrażenie, że jest tam bardzo mokra gleba.Te odmiany żywotnika nie znoszą takich warunków, potrzebują gleby wilgotnej, ale dobrze przepuszczalnej.Według mnie wystąpiło zjawisko tzw. suszy fizjologicznej (wyguglaj i poczytaj) spowodowane nawozem, wilgotną glebą i upałami.Według mnie nawozy na glinie nie są iglakom wcale potrzebne.
gracek20
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 paź 2009, o 12:30

tuje szmaragd - problemy

Post »

Witam szanownych forumowiczów,

W zeszłym roku, a konkretnie we wrześniu posadziłem kilkadziesiąt thui szmaragdowych. Drzewka wysokości ok. 80 cm, przesadzane z doniczek. Dodatkowo torf. Przed zimą podsypałem nawozem jesiennym ( w bardzo małej ilości ).

Bardzo ładnie rosły bez żadnych problemów do maja br. Postanowiłem zastosować tkaninę ogrodniczą oraz korę.

W kwietniu został zastosowany nawóz florovit, następnie zabieg ten został powtórzony w czerwcu.

Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy przez tkaninę, korę, nawożenie zaczęły pojawiać się problemy.

1 ) Jedno z drzewek zaczęło bladnąć, usychać, dolne gałązki zaczęły się wyginać w dół, gałązki brązowieją ( Zdjęcia )

2 ) Jedno drzewko na dole miało czarne całe gałązki, które wyciąłem.

3) Na kilku sztukach na kilku gałązkach końcówki brązowieją i usychają.

Teraz nie wiem, czy zastosować topsin, czy szczepionkę, czy się nie martwić i czekać ?

Dziękuje

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: tuje szmaragd - problemy

Post »

1) Choroba grzybowa je zaatakowała - deszcz i ciepło.
2) Tkanina plus kora powodują zatrzymywanie odparowywania wody i korzenie gniją i gotują się.
3) Środek możesz zastosować profilaktycznie jeśli to 1 przyczyna jak 2 hmm to nie wiem czy nie będziesz musiał ściągnąć tkaniny lub odkryć korę i lepiej tkaninę podziurawić.

Tak ja to widzę. Zobaczymy co inni powiedzą :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Inni nie mają nic do dodania :lol: /tragedii na razie nie ma, ale może być.
Oduczcie się kłaść te włókniny i sypać korę w tonach urośnie i tak
gracek20
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje szanownym kolegom za opinię i rady ;-) Kory nie ma dużo, więc z podziurawieniem tkaniny problemu nie będzie. Tak też zrobię w pierwszej kolejności.

Pytanko ... czy zacząć od podziurawienia tkaniny i czekać, czy pro forma spryskać tapsinem ?

Pozdrawiam
gracek20
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam,

Idąc za radami podziurawiłem tkaninę wokół wszystkich drzewek. Z tej usychającej zdjąłem całą. Zakupiłem grzybobójczy środek firmy Substral ( fytoftoroza ). Działa na mączniaka, brązowienie igieł oraz zgorzel. Zastosowałem ok. 3ml na ok. 1 L wody i zgodnie z zaleceniem podlałem tuję. Zobaczymy po tygodniu, czy będzie poprawa. Jak nie to dokonam oprysku. Jak to nic nie da to kupię inny środek - Topsin.

Dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Poprawy oczekuj w kierunku zatrzymania brązowienia, a nie że zaczną zielenić się bardziej.
Bo środek ma powstrzymać przed grzybem tak samo jak dostarczenie powietrza do korzeni.
mala85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2013, o 18:26

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Witam
prawie 4 lata temu w październiku posadziliśmy tuje w ogrodzie z czego do dziś przetrwało tylko 5drzewek, pozostałe padły :(

zauważyłam że tuje brązowieją w środku - od wewnątrz do zewnątrz.

Nie wiem tylko czy to naturalny proces czy może coś się z nimi dzieje. Gleba przed wszystkim gliniasta, podczas sadzenia daliśmy ziemi organicznej.

Niestety nie pamiętam jaka to odmiana. Jak je kupiliśmy to miały ok 20cm wysokości były w doniczkach a w chwili obecnej ok 1m, a sąsiadka obok posadziła swoje kilka tyg wcześniej i mają już ok 1,80-2m - czemu tak wolno moje rosną? czy wynika to z tego że sąsiedzi używają odżywki do swojej trawy i ma to też wpływ na tuje? Czy jest jakiś środek który chroni tuje przed szkodnikami/chorobami?
Jeśli coś się z nimi dzieje to możecie doradzić czym je spryskać, nawieźć itd i przede wszystkim kiedy żeby im nie zaszkodzić?
Chciałam dodać ze preferuję środki ekologiczne/organiczne.

Poniżej kilka zdjęć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek