Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Renklody ;:167 ;:167 ;:167 Masz teraz możliwość zrobienia nowej rabaty, zamówienie poczynione więc się będzie działo jak przyjdą.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu dobrze, że już po przygodach koparkowych. Teraz życzę tylko tego, czego sama sobie życzyłaś, czyli pogody i zdrowia, bo kondycję to Masz kochana niezaprzeczalnie. "Herod Baba" - no tak, muszę się zgodzić z Iwonką, cech tej postaci wobec ogromu przyszłych planów będzie Ci z pewnością trzeba :lol:

Coraz bardziej widać, że będzie się działo, oj będzie - będzie czym cieszyć oczy :tan

Zdrówka, dobrej pogody życzę i ślę moc serdeczności ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, podziwiam Twój hart ducha i wewnętrzny spokój pomimo trudności, jakie przyszło Ci pokonywać. ;:138 ;:138
Po ostatnich ciężkich wykopkach nareszcie zapanuje w Twoim ogrodzie spokój i będziesz mogła doprowadzić rabaty do ładu i składu, czego z serca Ci życzę. ;:167 ;:196
Letnie klimaty - cudne klimaty, szczególnie dzięki liliom i pachnącym ślicznie floksom. ;:215 ;:303
Dużo zdrówka Ci życzę i sił w niemal nowym urządzaniu ogrodu. ;:167 ;:196

Ps. Czy cebulki szczawików już mogę do Ciebie posłać? Na przykład po niedzieli.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień dobry!

Wczoraj udało mi się nareszcie wykopać wszystkie pierścienie w tunelu i po przejechaniu glebogryzarką tunel gotowy do przyjęcia pomidorów i papryki, ale wcześniej muszę ustawić stół na rozsady tylko pogoda w nocy dalej nie pozwala na sianie w tunelu. Rozłożę dzisiaj szklarenke domową, bo pomidory lada dzień poproszą o pikowanie. Wszystkie posiane sałaty w 3 dni wykiełkowały ;:oj
Wczorajszy dzień spędziłam relaksująco, ale już dzisiaj po porannym rozeznaniu będę kontynuować prace. Muszę rozwieść przekompostowany kurzeniec pod rośliny i nawieść na kwaśno borówki i żurawinę, a dolomitem lilie. Poza tym znowu rusza gałęziami, a ja na gwałt muszę spalić gałęzie berberysów i innych kolczastych oraz zielska pełnego nasion. Obrazek

Natalko używam bardzo duże donice, po pierwsze te w których kupuję duże rośliny a po drugie kupuję w necie 10 -15 l na pomidory, które zawsze sadzę w pobliżu tarasu do podskubywania Obrazek Poza tym miałam ocieplany dom i zostało kilkanaście wiader, które po uszkodzeniu wkopuję w grunt i tam sadzę na ogół po dwie ...trzy cebule lilii. Luzem sadzę tylko cebule żonkili, bo tym w moim ogrodzie nic nie grozi Obrazek
Nie zauważam żeby do donic wchodziły nornice, z tym że nie wkopuję całkowicie 1 - 1,5 cm wystaje.

Dorotko ja też zjadłabym renklod, a jak wspomnę miodowy smak ubiegłorocznych to się rozmarzam!
Wiesz, że bardzo czekałam na to kopanie i cieszę się że mam je za sobą i jakoś top przeżyłam ...co wyrośnie to wyrośnie, planowałam tu kąt zacieniony jak niegdyś z paprociami , funkiami, żurawkami...ale kąt się rozjaśnił po wycięciu drzew...ale zobaczymy jak drzewa się zazielenią i wyjdą liście. W zasadzie ogród się nie zmieni bo kształt narzuca styl :uszy

Lato śliwkowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko teraz już tylko sprzątanie zostało, a wiesz że czasem jest to najtrudniejsze. na szczęście 26 marca mam wywóz wielkogabarytowych i dużo mogę tam upchnąć, ale co ogrodowe muszę spalić albo rozwieść na grządki. Porobić nowe obrzeża i o czym zapomniałam posadzić zadołowane jesienią rośliny ;:202 Herod Baba to może byłam ale to już przeszłość i nie zaprzeczaj, bo wiem o czym piszę ;:224
Nie mniej jednak za życzenia duża buźka! ;:196 i już się cieszę że w maju podziękuję w realu i wczoraj z Martą planowałyśmy już maj ;:162

Justynko taaak! łatwo pisać Obrazek ale mobilizuję siły :D Ubiegły sezon był bogaty we wszelkie śliweczki...mniam!

Beatko moją siłą jest to że nie pracuję i mieszkam z ogrodem za progiem, bo w innym przypadku byłoby bardzo trudno wszystko opanować, a tak codziennie po kawałeczku spróbuję ogarnąć z grubsza :D Dziękuję za mobilizujące słowa i życzenia, które jak się spełnią obiecuje nie zmarnować ;:306
Pozdrawiam i posyłam całusy ;:196

Lucynko kochana jak Ci wygodnie to proszę ;:196 Hart ducha na miarę możliwości...ale w buzi a teraz w palcach zawsze byłam mocniejsza niż w rękach Obrazek W planowaniu mogłabym zbudować drugi ogród z całą infrastrukturą Obrazek
Tak jak piszesz teraz na spokojnie dojdę ładu bo panika w niczym nie pomoże, a wręcz przeciwnie.
Jak już ogród uporządkuje, to na pewno dokupię więcej lilii a i liliowców bo to jednak dużo łatwiejsze w uprawie kwiaty od jednorocznych. Jak zyskałam światło to może i rosnące byliny się łatwiej rozrosną ;:172
Dziękuję za zdrówko którego i Tobie życzę ...no i nareszcie pięknej, ciepłej wiosny ;:196

W oknie cieszy takie cudo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A za oknem roztaczają się takie widoki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu były jeżówki pieczołowicie wyhodowane z nasion a co z nich zostało....?

Obrazek

hmmm...
Obrazek

w głębi ogrodu

Obrazek

po ataku zimy przystopowały
Obrazek

Obrazek

Dorotko cieszę się, bo jest rośnie i ma kotki! ;:167
Obrazek

Wybaczcie moją nieobecność w Waszych wątkach, ale staram się pomalutku odwiedzać ...tylko zaległości narosło sporo ;:4
Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu za oknem to widać zupełny armagedon ;:oj , na szczęście prace idą do przodu jak czytam, więc spokojnie wszystko ogarniesz, krokusy prześlicznie wygladaja, śniegu u nas co prawda nie ma, ale deszcz, grad, wiatry, no po prostu jak mówisz przedwiośnie, robic nic nie można, a zresztą, w pracy nam sie pochorowali i trzeba być częściej niż z grafiku wynika, to czasu na działeczkę nie ma, w domu tylko grzebię w doniczkach i wysiewy kolejne robię, pozdrawiam Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu wiesz myślałam, że ogród gorzej wygląda, nie jest tak źle. Jak posadzisz roślinki, posiejesz na ścieżce trawę to szybko wszystko zarośnie i zapomnisz o złym. Moje papryki i pomidory też już gotowe do pikowania, tylko jeszcze nie mam ziemi i miejsca gdzie wszystko poukładać ;:202
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu no faktycznie przeorany ten Twój szaliczek, a może raczej rozpruty :wink: ale wcześniej wyczytałam, że masz zdolności manualne do szycia, więc jestem przekonana że jak prawdziwa krawcowa połatasz każdą dziurkę, zacerujesz każdy strzępek i wyjdzie z tego przepiękny patchworkowy szal ;:215
Teraz na nowo możesz odczuć radość tworzenia. A że do tego trzeba też trochę siły, to tej siły i powodzenia życzę.
Pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu jestem pełna podziwu dla takiej metamorfozy ogrodu... roślinki dadzą radę jak coś to będziemy ratować twoją kolekcję Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Widoki za oknem na razie nieciekawe, ale długo takie nie będą. Część roślin na pewno odbije, a wolną przestrzeń szybko uzupełnisz.
Pamiętaj, że u mnie nadmiar roślin i co roku dużo wyrzucam, a więc gdybyś czegoś potrzebowała to daj znać. Chętnie pomogę w zapełnianiu wolnych miejsc.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, rzeczywiście widoku z okna nie da się zazdrościć ;:185 , ale gdy tylko przyjdzie prawdziwie wiosenna pogoda szybciutko wokół się zazieleni, na pewno wyjdą jakieś roślinki, a jestem pewna, że masz już gotowe plany co do zagospodarowania nieużytków. ;:24 ;:24 Będzie pięknie, będzie jeszcze piękniej, ;:138 tym bardziej że już nie spodziewasz się kolejnych wykopków i spokojnie sobie zaaranżujesz nowe rabaty, czego z całego serca Ci życzę. ;:167 No i zdrówka oraz dużo siły w rękach, nogach i kręgosłupie. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

leż faktycznie masz cudnego amaryliska w oknie :D
I jakie prace.. :roll: A ciemiernik zdeptany.. :(
Szpaler krokusikow ładniutko się prezentuje.
I narcyzki już prawie gotowe do kwitnienia.
Śliczne bazie.To na mandżurskiej ?
pozdrawiam Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Troszkę prace posunęłam do przodu. Kupiłam sobie taką tkaninę cieniującą na ogrodzenie na all. i odsłoniłam się od sąsiada, a zarazem przycięłam solidnie róże żeby jemu nie właziły do ogrodu. Chociaż jemu i tak wszystko jedno, bo nic mu nie rośnie oprócz ogromnych sosen, świerków i kasztana ;:oj Potem miałam jeszcze spalić wycięte rośliny z kolcami, ale zaczął padać deszcz a potem grudy zmarzniętego śniegu i zajęłam się mieleniem obranych orzechów. Orzechy już w zamrażalniku. Pod wieczór zrobiło się ładniej to rozrzuciłam na jednej grządce kurzeniec. Jutro c.d.

Iwonko kwitnienia przystopowały od tygodnia nic się nie dzieje. Co było w pączkach to tak trwa jest nawet w dzień za zimno, bo chociaż na termometrze kilka stopni to jak zawieje wiatr od gór obniża temperaturę. Ale to i lepiej nie spieszy mi się z wiosną jak mam ze wszystkim zdążyć to muszę mieć więcej czasu. Pozdrawiam Iwonko ;:196

Dorotko nie wygląda źle przy domu, gorzej tam gdzie już było raz kopane, bo co się osadziło i zregenerowało znowu zrobiło się gliniaste błoto pomarańczowe. Kupiłam ziemię w Casto, ale jakoś też mi nie spieszno do pikowania. Jeszcze trochę przetrzymam :wink:

Beatko wiesz ja to raczej widzę zacerowany ogród ;:306 Tym bardziej, że wygląda w niektórych miejscach tragicznie, bo nam zostawiono wał ziemi i zapada się jakoś równomiernie, a sąsiedzi mają zostawioną górkę ziemi, a przy ogrodzeniu ogromne zapadlisko i dziura pod siatką. Zakładam czym się da, żeby mi znowu jakieś zło nie przylazło. Przez taką dziurę coś wywlekło kaczkę, bo znalazła ślady piór. ;:124
Radość tworzenia...ładnie to ujęłaś ;:306 Ściskam serdecznie Obrazek

Ewciu widzisz ile w krótkim czasie może się zmienić :D Cieszę się, że wróciłaś i mam nadzieje że w lepszej formie...bo trzeba pomyśleć o wiośnie ;:196

Lidziu wiem że na Ciebie zawsze mogę liczyć...ile to już roślin od Ciebie u mnie rośnie ;:168 Przecież pierwsza przesyłka to była właśnie od Ciebie ;:215 Muszę sobie ułożyć jakiś plan, ale już działam trochę pochopnie, bo oprócz terenu do zagospodarowania do zrobienia są wszystkie inne prace jak co roku. Teren jest duży, a ja zamiast ograniczać rozrastam się ;:306

Lucynko widok urozmaicają dwie góry zrębków, które szybko nie rozwiozę. A wykopki może nie, ale budowa wędzarni będzie jeszcze przed nami ;:306 Bardzo dużo pracy przede mną, bo to spory areał, ale drobnymi kroczkami do przodu. Za życzenia szczególnie dziękuję, bo wszystko się przyda ;:167
Tobie zdrówka, bo jeszcze czytałam że nie doszłaś do formy ...i ucałuj jutro starszą ogrodniczkę ;:196 ;:196

Aniu to lidlowski zakup, ale muszę dbać o niego bo kolor ma obłędny.
W tym miejscu gdzie był ciemiernik położyłam karton, ale niewiele pomógł bo tu była kopana kolejna studzienka...a co dla koparki znaczy kwiatek?
Bazie są na młodziutkiej wierzbie mandżurskiej ;:333 Pozdrawiam Aniu ;:196

Dziękuję za odwiedziny i może jutro coś znajdę w ogrodzie do pokazania, bo dzisiaj nie zrobiłam żadnych zdjęć ;:131
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu oj troszkę rozgrzebali Ci ogród, ale zobaczysz w czerwcu już nie będzie śladu po wykopkach.
Jak przyjdzie ciepełko wszystko buchnie życiem.
Ale u Ciebie szpadle... to żonkile czy dawne...babcine narcyze......piękny łan już na wierzchu, pewno lada moment zakwitną bo widzę pączki kwiatowe.
Fajnie masz z tym nawozem kurzeńcem, pod ręką kiedy chcesz to ziemię uszlachetniasz.
Przestrzeni do nasadzeń widać więcej, będziesz miła gdzie poszaleć.
Marysiu....I co rozwikłałaś moje wywody koronkowe u mnie ;:306 ale namotałam ;:306
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Renklody, uwielbiam kompot z tych śliwek. ;:167
Ogród przeszedł prawdziwy armagedon, jestem pewien że spora część kwiatów odbije jak zrobi się ciepło.
pozdrawiam wiosennie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
U nas, niedaleko jest corocznie organizowane Święto Śliwki. Fajna impreza, propagująca śliwki i powidła.A u Ciebie Marysiu widać jakąś kolejną część święta śliwkowego. Tylko w Strzelcach prym wiedzie węgierka, a u Ciebie renkloda. :D Uwielbiam dżem renklodowy. ;:333
Ogród sobie poradzi. Teraz wygląda źle, bo wczesną wiosną to wiadomo, że pusto i głucho, ale jak zacznie się zielenić i wyłazić wszystko z ziemi, to zapomnisz że była jakaś koparka w ogrodzie. Jakby zabrakło jeżówek, to służę. Mam nadzieję, że moje płodne jeżówki i w tym roku pokażą na co je stać. ;:173
Kaczek żal ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”