Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prymule Primula

Post »

Dziś otrzymałam nasionka- jak je nie zmarnować? Czy mogę je wysiać w domu? Stratyfikować je?
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne te prymulki ;:138 Kupiłam niedawno działkę-pustą oczywiście i chciałabym mieć trochę tych prymulek:)Dlatego mam pytanie-czy lepiej kupić gdzieś na targu trochę sadzonek czy lepiej posiać.A jeśli posiać to kiedy ??
Pozdrawiam Ewa
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na opakowaniach jest napisane żeby siać kwiecień-maj.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Swoje posiałam koniec stycznia ,za tydzień posadzę do gruntu,a za rok zakwitną.Ja zasiłam pierwiosnek ogrodowy a jak jest z innymi odmianami to nie wiem.Kiedyś siałam ząbkowany ale nie wzeszło ani jedno nasionko.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Moje primulki są także z siewu.
Rosną ponad 10 lat, dwa lata temu porządnie przemarzły zimą, ale ciągle się wysiewają i odbudowują.
Wysiewałam je pod koniec stycznia po przemrożeniu nasion.
Na rabacie posadziłam w czerwcu i jeszcze w tym samym roku niektóre zakwitły. :)
Ewao4
500p
500p

Post »

A czy jest szansa żeby się jeszcze przemroziły jeśli kupię nasiona??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Ewo myślę, że można jeszcze i o tej porze przemrozić w zamrażalce w wilgotnym piasku, najwyżej do ogrodu wysadzisz jesienią .
Nasiona nie są drogie, więc warto zaryzykować . :)
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26

Post »

Nigdy nie mroziłem kupowanych nasion a w czasach kiedy miałem lepszy wzrok siałem 1 nasionko do każdego wgłębienia w doniczkopalecie a to pozwalało ocenić wschody i były zawsze 90-100%. Po napełnieniu doniczkopalety ziemia jest przyprasowana (mam do tego wystruganą listewkę) nasiona są rzucane na wierzch ubitej ziemi (ale tylko jeśli są to bardzo drobne nasiona nie dotyczy odmian tradycyjnych). Ziemia jest zawsze kiedy przesycha zwilżana rozpylaczem. Kiedy siewki są spore leję wodę na podstawę. Przez to wschody trwają długo i nie są równe ale tu nie chodzi o wyścig. Postanowiłem sprawdzić na połowie palety po po co to ubijanie i okazało się, ze na tej sprasowanej ziemi wilgoć trzyma się kilkadziesiąt godzin dłużej dzięki mniejszej powierzchni parowania.
Jeśli jesteś w stanie zapewnić roślinom dobrą ziemię siewną, jasne miejsce to można siać do połowy lata zawsze zdążą do połowy października odrosnąć na tyle aby przezimować w gruncie. W tym roku miałem takie późne omszone a ze były zbyt małe do pikowania w oddzielne doniczki lub na miejsca stałe przepikowałem je gęsto do płaskich donic, donice zakopałem w ziemi a z wierzchu przykryłem włóknina i przezimowały w 100%. Wiosenny siew jest o tyle lepszy, że za rok mamy sporą roślinę gotową do zakwitnięcia ale ze styczniem bym nie przesadzał :).
Nie wiem czemu zginęły popularne kiedyś inspekty (drewniana rama przykryta kilkoma starymi oknami). Po latach stawiania na parapecie wybudowałem sobie taki inspekt i będę siał pod szybami.
Najlepszą metodą na szybki efekt jest kupienie lub "wysępienie" kilku sporych (starszych) kępek i podzielenie po przekwitnięciu. Najszybciej rozrastają się stare odmiany (chociaż gold lace jest do nich podobny i zapewne też będzie łatwy w dzieleniu). Każda podzielona rozetka musi mieć korzeń a jeśli się da nie otrzepujemy ziemi do zera. Można ciąć nożem nawet. Ja wolę jednak mieć dużą kępę niż kilka mikrych. W kępie lepiej znoszą przeciwności :D. No ale jak już jest obszar i same się rozsiewają to jest idealnie :).
Pozdrawiam prymulkowych wielbicieli :).
Ewao4
500p
500p

Post »

Pięknie dziękuję za odpowiedzi :wit Wczoraj szukałam w kilku sklepach nasion i niestety nie było :( Powiedziałam sobie-to nic ,będę szukała nadal a w tym czasie kupię kilka sadzonek,może i mi się wysieją?
Pozdrawiam Ewa
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Za rok sadzonki sie rozrosną i będziesz mogła podzielić.Te pospolite odmiany szybko sie rozrastają.
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

A ja szukam nazwy mojej piękności - może ktoś zna ? ten jasny kolor to zielono- żółty - seledynowy - łyszczak omączony

Obrazek
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Bez nazwy też bardzo ładna :D
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

ładna . Ale z nazwą nabiera dostojeństwa
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Tajko,

Twoja prymulowa rabata jest zachwycającą ;:oj. Moje kępki są niechętne do rozrasta się, alemoże jeszcze za młode są.
Joasia
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Ten się zapowiada obficie

Donn

Obrazek
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”