Kawon ( arbuz ) - część 9
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Ile razy w tygodniu nawozić arbuzy? Mam koński nawóz i nawoze co tydzien
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co tydzień? chyba za często ja dałam gałębi przed posadzeniem pod nóżki każdemu, ale nie jestem mocna w te klocki.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przed posadzeniem dałem pół łopaty popiołu wymieszanego z kompostem i lekko przegniłymi trocinami. Po 3 tygodniach dałem 45g Multi -K pod każdą roślinę (13.5/0/46). Za jakiś czas dam znowu tyle samo mniej więcej ale nawozu azotowo wapniowego 15.5/0/0 +39 Ca (z tego co pamiętam). A jak już owoce będą rosły to znowu coś z potasem i ewentualnie trochę mikroelementów.
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Pozdrawiam Ekaterina
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Misiek98
- 100p
- Od: 6 lip 2016, o 20:18
No ładnie, pierwszy dzień kalendarzowego lata, a tu już dojrzałe arbuzy
Jak ja zaczynałem przygodę z arbuzami juz dobre kilka lat temu ( strasznie amatorsko,z siewu wprost do gruntu i gęsto strasznie) to miałem owoce w okolicach początków jesieni

-
- 50p
- Od: 19 maja 2018, o 21:09
Dodam jeszcze że ten arbuz rósł w gruncie
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Super! Kiedy szczepiłeś arbuza i kiedy trafił do gruntu?
Mój arbuz Sugar Baby zawiązany 1 .06 tragicznie rośnie -nadal jest wielkości grejfruta i niestety nie zwiększa się już wcale.
To nie pierwsz raz gdy rosną mi takie kiepskie owoce. Równie małego zebrałam przy poprzednich próbach parę lat temu. Co może być przyczyną tak niedużych owoców?
Mój arbuz Sugar Baby zawiązany 1 .06 tragicznie rośnie -nadal jest wielkości grejfruta i niestety nie zwiększa się już wcale.
To nie pierwsz raz gdy rosną mi takie kiepskie owoce. Równie małego zebrałam przy poprzednich próbach parę lat temu. Co może być przyczyną tak niedużych owoców?
-
- 50p
- Od: 19 maja 2018, o 21:09
Szczepiony był w połowie marca to była nauka szczepienia . Nie warto tak wcześnie siać bo rośliny siane 1 kwietnia zawiązały owoce może kilka dni później. Do gruntu sadziłem 5 maja.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Ile zawiązków powinno zostać na jednej roślinie? Takie zdecydowanie rokujące mam na jednej sadzonce Rosario, jeden jest sporo większy od piłki tenisowej, jeden mniej więcej wielkości takiej piłki i myślałam, że to będzie koniec, ale rośnie trzeci, na razie wielkości czereśni, dla mnie jeszcze jest za mały, żeby ogłaszać pełen sukces, ale żyje kolejny owoc na tej samej roślinie i coś tam żre zabierając większym. Czy lepiej go usunąć, czy jeszcze poczekać? Tak myślałam, że dwa arbuzy na krzaku to optymalna ilość (dla mnie to byłby już mega sukces
liczyłam w pierwszym roku uprawy arbuza na jeden z krzaczka
), ale może coś się zmieni i jeden z tych dwóch np. przestanie rosnąć. Teraz zrobiło się chłodniej, noce też zapowiadają się nieciekawie, może któryś z większych owoców odpadnie? Obrywać najmniejszy owoc, czy jeszcze zostawić? Regulujecie jakoś ilość owoców, czy zostawiacie te sprawy naturze?

-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku pierwszy raz posadziłam arbuzy. Wszystko robiłam zgodnie z Waszymi radami. Doczekałam się już jednego większego arbuza ( większy od piłki tenisowej), odmiana Rosario. Liczę, że już nie odpadnie. Na pozostałych trzech odmianach również widać owoce ale duużo mniejsze.

Moje arbuzowisko na chwilę obecną wygląda tak ( w oddali widać melony)

Moje arbuzowisko na chwilę obecną wygląda tak ( w oddali widać melony)

Pozdrawiam Ewcia 

- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
Pozdrawiam Krzysiek