Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Witaj Marysiu :wit . Zima uczepiła się nas jak rzep psiego ogona :;230 . Mam nadzieję, że wiosna stoi za rogiem i zaraz wyjdzie ;:173 . Pięknie uchwyciłaś słoneczko huśtające się na linie ;:215 . Wyjazd wypadł mi w takim terminie , że nie było co siać niczego przed . Poza tym znając mnie to i tak pewnie odniosłabym porażkę :roll: . Ukorzeniam za to pelargonię białą i jak na razie dwie z kilku mają korzonki . Oby coś z tego wyszło ;:224 . Pozdrawiam i słoneczka w dalszym ciągu życzę bo mimo mrozów jest jakoś tak cieplej ;:3 .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, czy wiosna już idzie?
Musimy podgonić szybko Twój wątek, żebyś mogła lada chwila otworzyć nowy - wiosna! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie! radośnie słońce świeci, ale nawet w tym słońcu termometr pokazuje zaledwie zero!

Iwonko a właśnie jestem przed zmianą komórki i wiedziałam że Ty dostałaś od M taką co robi super zdjęcia, miałam pytać o namiary a Ty takie rzeczy piszesz ;:oj
Zawilce zapraszałam parę razy do ogrodu, aż raz dostałam od koleżanki i zostały a potem przyjechała druga która wykopywała je i mam ładną kępkę, co prawda rośnie w półcieniu ale nawet boję się jej ruszać Obrazek
U mnie takie rzeżuchy rosną od paru lat...no chyba, że święta są późno w kwietniu i wyprowadzę je do tunelu :D

Dominiko nic się nie wstydź, przecież nie było Cię na FO jakiś czas! ale Twoja obecność jest miła, bo to znaczy że wiosna blisko. Czytałam że Jaś w pełni gotowości! starszy to i trudniejsze wyzwania przed nim ;:167
Zawilce mam tylko takie i czasem jednoroczne, bo obawiam się że odmianowe nie będą chciały u mnie zostać. Dziękuję za życzenia i Wam również wszystkiego dobrego Obrazek

Ewciu wczoraj świeciło ;:3 cały dzień i dzisiaj od rana, przez to nastrój radosny.
Zawilce jak już się przyjmą to ładnie się rozrosną, nie martw się Ty i tak masz lepszą glebę :D
Jakoś nie wierzę że lada dzień ma być ciepło, bo tak trudno tej zimie odejść ;:168

Dorotko szklarenka na dole stoi w drzwiach tarasowych, ale ja je parę razy dziennie otwieram i chyba jest za zimno, więc czekam na ocieplenie. Postawiłam tam rozpikowaną kobeę z pierwszego siania i coś jedna spuściła łebek, a pozostałe listki mają obrzeżone ciemniejszym kolorem. Zabrałam na słoneczne okno, bo te z drugiego siewu zaczynają je doganiać. Posiane pomidory i paprykę otuliłam folią bąbelkową.
Dorotko ja tak kiedyś kręciła, obracałam i spadła mi taca z wykiełkowanymi pomidorami...pozbierałam i pomidory były ale od tej pory mam ciągle problem z podpisami Obrazek Byłam jednak jedyna która miała latające pomidory Obrazek
Podlałam dzisiaj drożdżówką doniczki w korytarzu i obcięłam moje dwie datury, które mam od koleżanki FO która niedawno odeszła od nas ;:167 Chcesz może patyczki bo włożyłam je do wody?

Zuziu zrób zdjęcie siewkom niewiadomoczego i może rozpoznamy? |Mnie tez grypa dała w kość i ciągle coś po mnie łazi, słabowitość też...jak już wydaje się że będzie dobrze, to dostałam lenia i nie mogę się zmobilizować do konkretnych prac...gleby mi trza Obrazek Zdrówka Zuziu bo wiosnę czuje w tym słonku Obrazek

Lucynko zapiszę pomidorka na za rok, bo lubię białe i befsztyki a jak w dodatku wczesny to tym bardziej. Mam kilka jasnych i w przeciwieństwie do zielonych uwielbiam je :D
Mieczyki późno wsadziłam i były jesiennymi kwiatkami przez co ścinałam do wazonu w obawie przed przymrozkami. Miłej niedzieli Lucynko Obrazek

Beatko Bazyla dziękuję za miłe słowa ;:168 Z sianiem to jest tak...najpierw się człowiek wzbrania, potem coś posieje, ale z pewną nonszalancją i na ogół się nie udaje...potem mówi...ja nie potrafię, aż posieje jeszcze raz opiekując się jak należy, wyhoduje piękne kwiatki i potem już przepadł! ;:306 Więc wszystko przed Tobą Beatko ;:4

Beatko Beaby a ja dostałam od St do zamówienia takie majtkowe ;:218 Wcześniej zamawiałam fioletowe i limonkowe i te pierwsze po latach są biało fioletowe. Niebieskie to prezent od Agnieszki Pelasi ;:167

Seba dziękuję! wierzę że doceniasz pracę w ogrodzie, bo ją poznałeś i niby tak Ci wszystko ładnie i łatwo rośnie, ale ja wiem że w rzeczywistości trzeba się natrudzić żeby dało taki efekt ;:215 Floksy kupuję i zbieram bez opamiętania, na szczęście mam je jeszcze gdzie sadzić Obrazek Zimie powiedzmy do widzenia :wit

Ewelinko ogród jest ważny, ale dziecko najważniejsze i nie jest to taki zły termin, ale sianie nadrobisz w innym roku i jestem pewna że Ci się uda, tylko do tego też trzeba dojrzeć :D Jestem pewna że to ostatnie podrygi tej zimy, chociaż tak naprawdę pewnie zaczniemy w ogrodach pracować dopiero po świętach. A Ty na razie korzystaj z resztek zimy, czytaj i ciesz się wypoczynkiem Obrazek

Basiu jak mnie przekona (zima oczywiście), że odeszła to zawsze mogę zmienić tytuł, ale na razie nie chcę prowokować losu ObrazekA jak u Ciebie śnieg jeszcze leży ;:168

No to może parę mieczyków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbiór jest całkowicie przypadkowy, a ten pojechał rok temu zdobić inny ogród, ale nie wiem czy zakwitł, bo nie widziałam.
Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę przyjemnej niedzieli!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Super kolekcja mieczyków. Podobają mi się. Bardzo kolorowo ;:215
Te moje już za niedługo muszę do doniczek wstawiać bo mają spore szabelki.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu jak na kogoś co nie przepada za mieczykami to kolekcja jak się patrzy ;:63
Mam też cudne słoneczko ale temperatury wcale nie zachęcające ;:222
Mieczyków chyba już nigdy do donic nie wsadzę, w ubiegłym roku tak zrobiłam i totalna klapa , może źle nawożone lub podlewane , no nie wiem ;:185 .pójdą tylko do gruntu.Za to mam inny problem nie podpisywałam na bieżąco tego co sieję a teraz mam problem bo nie wiem co kiełkuje ;:223 może gdy wyjdą liście właściwe rozpoznam.
spokojnej niedzieli ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś co ja czytam...mikstura drożdżowa a ja uwielbiam ciasta drożdżowe ;:306
Może odkruszę trochę drożdży i zostawię na miksturkę tylko nie znam przepisu. ;:218
Czuje się cudowne poruszenie w związku ze słoneczkiem, które zaczyna mocniej przygrzewać ...no wreszcie coś pozytywnie drgnęło i nasionka zaczynają kiełkować.

My to kochamy bo to cudny czas. ;:167

Dzięki za odrosty lilaka Krasawica, ja mam białego i ciemno fioletowego i jak tylko zechcesz Maryś to coś uskubnę. :wink: :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne mieczyki, fajny tez dwukolorowy z ostatniego zdjęcia ;:167 dziękuję za radę, prawdopodobnie wysieję cynie i rudbekie, wszystko już mam, pozostaje zabrać się do dzieła ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu śliczna ta kolekcja mieczyków ;:215 przypomniałaś mi o moich kilku cebulkach do których muszę zaglądnąć, mam takiego mieczyka nn kupiony w Bied... tylko on przetrwał 2 sezony https://i.pinimg.com/564x/14/4a/c6/144a ... 89b3eb.jpg pozostałe gdzieś się "rozpłynęły" pod ziemią ;:131
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu latające pomidory ;:oj wyobrażam sobie co wtedy przeżywałaś, zdarzają się różne przypadki. Mnie kilka lat temu Pusia z parapetu zrzuciła skrzynkę z posadzonymi paprykami, jak zobaczyłam bałagan na podłodze to złość, niecenzuralne słowa leciały z moich ust, klęczałam na podłodze i ratowałam co się dało. Znaczniki powypadały, paprykę pikowałam po raz drugi i nie wiem czy jej to pomogło bo była piękna i owocowała jak nigdy.
Siewki nie lubią chłodów, także swoje odsuń jak najdalej od tych drzwi.
Podlewaj drożdżami naprawdę wszystko rośnie nic nie pada.
Za datury dziękuję, dwa lata temu dostały u mnie eksmisję.
Mieczyki o ślicznych kolorkach, ja dostałam w zeszłym tygodniu kilka cebul od mamy, kolorki dla mnie będą niespodzianką.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea ale potem z doniczki pójdą do gruntu? Ja mimo wszystko zostawiłabym nie wsadzając tylko do oddzielnego pojemnika, żeby szabelki się nie uszkodziły.

Julciu długo było zimno pomimo słońca, a na termometrze w słońcu było 0 :wink:
Jeżeli wiesz co wsadzałaś to pewnie da się dopasować. Niestety trzeba podpisywać i to niezmywalnym pisakiem bo pamięć jest zawodna ;:222
Dziękuję Julciu! zdrówka życzę i wypoczywaj, bo jutro do pracy ;:196

Elżbietko Wandzia nam wszystko opisała i drożdżówka już wypróbowana możesz śmiało podlewać, może Twoje kwiatki jak Ty polubią drożdże. Ja też lubię ciasta drożdżowe, bo moja babcia mnie nimi karmiła.
Teraz jem mniej słodkich a więcej pełnoziarnistych, ale dalej są w mojej diecie :D
Masz rację jak tylko słonko zaświeciło i zaczęli prognozować ocieplenie to ruch się zrobił na FO, ale coś mój M wysłuchał, że znowu ma przyjść... ;:145
Jak znajdziesz obok białego jakieś odrosty to bardzo chętnie przyjmę, bo miałam ale zamiast forsycji wykopałam córce :wink: A fioletowy mam i taki najzwyklejszy ale on najśliczniej pachnie...chociaż nie Krasawica pachnie bosko! ;:168

mimoza55 pisze: Marysiu,I sposób, roztwór z drożdży / 5 dkg drożdży rozcieram 1 łyżką cukru następnie zalewam 3 -4 litrami ciepłej wody/letniej/
miksturkę odstawiam na tydzień . Po tygodniu mikstura gotowa , do podlewania biorę 1 szklankę mikstury naokoło 10L wody
Latem na opryski stosuję niemal takie same proporcje . II sposób latem do oprysków lub podlewania 10 dkg drożdży rozpuszczam w 10L wody
rano a wieczorem już opryskuje , ponoć taka mikstura już jest gotowa po 2 godz mikstury tej nie rozcieńczam , bo proces fermentacji
jest krótki. ;:168
Ewciu nie wiem czy ten ostatni nie był właśnie przed laty z Biedry, tylko został jeden ;:131 Alb o z Ldl a najbardziej byłam zdziwiona, że odpowiadał zdjęciu na opakowaniu ;:306

Dorotko no to wiesz co przeżyłam, ale Ty przynajmniej miałaś na kogo ponarzekać, bo ja tylko czułam bezsilność ;:223 Pojemniczki są pod folią bąbelkową i myślę że im dobrze, za to przepikowana kapusta tryska szczęściem ;:306 Przy najbliższym podlewaniu podleję drożdżami młode roślinki skoro tak radzisz. Jutro M namawia na jazdę do Krzeszowic, ale z roślin na pewno jeszcze nic nie będzie, bo rano i tak jest mróz ;:131

W karmniku dalej ruch

Obrazek

uwielbiam kowaliki, a szczególnie jak suną wzdłuż pnia wysokiego drzewa ;:215

Obrazek

Zrobiło się cieplej i kaczki chętniej siedzą na śniegu niż w kurniku

Obrazek

Kury też wystawiają się do słońca

Obrazek

śnieg ciągle leży

Obrazek

i nie wiem co wróży ten zachód słońca!

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Dobry wieczór Marysiu ;:196
Bardzo dawno mnie nie było na FO i dawno też nie zaglądałam do Twojego ogrodu. Korzystając zatem z krótkiej przerwy pomiędzy rozpakowywaniem a pakowaniem sprawdzam co u Ciebie. Miałam poczytać ale za duże mam zaległości wiec tylko nacieszylam oczy letnimi kolorami i pięknymi siewkami ;:138
Ja niestety w tym roku nic nie sieję bo za kilka dni wyjeżdżamy z berbeciem nad morze. Jak wrócę po świętach to pewnie na szybko posieje kilka pomidorów.
Całuję i ściskam mocno ;:168

Ps
O pestkach z dyni pamiętam. Za tydzień będę ją wrzucala do gara i pestki będą ;:108

Obrazek
A takie gagatki wzeszly mi w narcyzach przywiezionych z Tymczasowego. Przetrwały przeprowadzkę, zimno, suszę to i mój wyjazd przetrwają :uszy
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Jakie piękne mieczyki :!:
Jesuuu ten ciemnofioletowy będzie mi się śnił :) Mam podobne, pomięszane oczywiście :oops: :roll:
I ''Priscilla'' pastelowo - różowa, dwubarwna :D
Dziś ponoć ostatni dzień zlodowacenia syberyjskiego był . :D
Życzę słonka i prawdziwej wiosny ;:196 ;:3
Kaczuchy na śniegu przesympatyczne. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu jaką kapustę już pikowałaś?
Na pewno w Krzeszowicach nie będzie roślin, cały czas trzyma mróz. Za mną już chodzą bratki, wiem jakie kolorki chciałabym mieć tego sezonu.
Podlewaj, znalazłam też linka do mikstury drożdżowej, pamiętasz jak mówiłam o polewaniu nią kompostu
http://niepodlewam.blogspot.com/2014/06 ... ozdzy.html
Te Twoje kaczusie są urocze zawsze razem, dziś w programie Mai mówiono jak kaczki wyjadają ślimaki, od razu pomyślałam o Twoich ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, cudne foteczki obejrzałam. Mieczyki to są jednak piękne kwiatki i muszę jeszcze dokupić paczuszek z cebulami, bo będzie za różowo :D
Drobiowe fotki powodują, że człowiek mimo woli ( a dzień miałam podły, och bardzo podły) się uśmiecha do tych skrzydlatych przyjaciół. Kaczuchy skradły moje serducho już dawno ;:333
Śniegu u mnie nie ma i podczas trwania tej bestii syberyjskiej nie było, nad czym ubolewałam. Ale co począć. Jak będzie czas to ocenię straty, ale póki co wierzę, że takowych nie ma. A wiara czyni cuda i tego się trzymam. :D Dzisiaj leciały u mnie klucze gęsi.
Marysiu, dziękuję za nominację ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu Margo_margo jak ja za Tobą tęskniłam, ale już wszystko wiem i cieszę się że wszystko w porządku. Pracy wykonałaś huk! teraz jedź i wypocznijcie, bo zasłużyliście sobie i pozdrówcie ode mnie morze nasze kochane! Może wykupisz sobie zabiegi szczególnie na swoje sfatygowane zatoki? ;:168 Na nasionka pisze się jak najbardziej i podziwiam, że nic nie siejesz a samo Ci rośnie...jak nie rolnikowi ;:306
Pozdrawiam serdecznie i mocno całuję Ciebie i Adaśka ;:196

Agnieszko a czy ten ciemnofioletowy nie jest od Ciebie...już nie wiem??? Jak zakwitnie w lecie to zawiążę mu kukardkę, tym bardziej że liczę na parę egzemplarzy ;:218 Priscilla (tak masz rację) z całej paczki została jedna i oddałam w dobre ręce ;:306
Właśnie zapytałam Meteoprognozę, co oznacza taki zachód słońca....odpowiedział...pewnie mróz ;:145 ;:145
Odwzajemniam upragnione życzenia i czekam Aguś na wiosnę ;:4

Dorotko też myślę, że nie będzie ale kupie sobie chleb żytni na zakwasie, bo tam jest pyszny ;:306 no i parę innych rzeczy. Znam ten blog i mam w ulubionych ale nie mam czasu na poczytanie. Nie oglądam Mai...nie podoba mi się tak samo jak przestałam oglądać Rok w Ogrodzie odkąd nie ma Czuksanowa. Jedynie oglądam angielski ogród na Domo+. Kaczki są wierne sobie i wszędzie razem, jak kaczor się zawieruszy to kaczka strasznie się wydziera ;:306
Pikowałam kapustę ozdobną i wczesną białą!

Małgosiu utulam! ;:4 nie martw się wszystko będzie dobrze, to na pewno chwilowe podłości! U zwierząt wszystko jest proste dlatego wzbudzają uśmiech :D Ja chyba też dokupię mieczyków, bo widziałam u Julci takie ładne w Lidl a pojadę po mały spryskiwacz, bo gdzie wsadziłam mój i nie mogę znaleźć ;:223 a miałam małego Marolexa i taka byłam zadowolona. Mają też być odstraszacze solarne dla kretów i myszek to może uda się kupić. Takie klucze nie tylko widziałam czasem ale niedaleko jest staw p/pożarowy i tam robiły sobie popas...a jak się wydzierały ;:306 Małgoś będziemy próbować jak nie w tym to jeszcze raz ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”