Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Alicja chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia.
Część przytnę a mam i takie, które chcę rozsadzić bo się rozrosły i posadzę w innym miejscu. :D
Będę obserwować jak się to sprawdzi.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie wieczorową porą!
Dzień minął jak z bicza strzelił i praktycznie noc nastała.
O pogodzie zamilczę.

Alicjo - dziękuję za troskę. ;:196 Głowa ćmi mnie nieprzerwanie, ale to już jest do zniesienia. ;:108
Zwierzyniec niewielki, ale kochany. ;:303 Zwłaszcza teraz, gdy w domku tylko nas dwoje, podczas gdy jeszcze tak niedawno ( niedawno? ) było pięcioro. ;:7
Szczerze mówiąc, to żal mi jest umniejszać kępy rozchodników. :( Robię to jedynie wówczas, gdy dzielę się nimi z przyjaciółmi.
Serdeczne dzięki za życzenia ;:180 i wzajemnie zdrówka Wam życzę. ;:167 ;:167 ;:196

Elżuniu - właśnie sobie uświadomiłam, że nie odpowiedziałam na jedno z Twoich licznych pytań. Cóż, SKS! Pytałaś o ogórki meksykańskie. One są malutkie, a smakują tak samo jak te duże. Co ważne: nie chorują i zajmują mało miejsca, ponieważ pną się w górę jak powojniki.
Przyznam Ci się, że żal mi zarówno wycinać, jak i przycinać rozchodniki, bo one tak pięknie się rozrastają z roku na rok. ;:333 Mój najstarszy stworzył już tak piękną, ogromną kępę, dzięki czemu coraz bardziej mi się podoba.
U nas na działkach wielu panów hoduje gołąbki i każdy z nich od czasu do czasu ma straty, ale żaden nie rezygnuje z hodowli. Oni tak mają jak my z roślinami. To już są choroby nieuleczalne. ;:306
Co do papryki, to myślę sobie, że można by je też upiec i zeskrobać miąższ ze skórki, a może podobnie jak pomidorowa dałaby się przetrzeć... ;:218 Nie pomyślałam o tym.
Pięknie dziękuję za gotowość podzielenia się roślinkami. ;:196 Będę pamiętać.

Iwciu - bardzo Ci dziękuję, kochana. ;:167 ;:196
Wędrówki do gołąbków nie sprawią mi problemu, ;:185 jeśli tylko tamta, ważniejsza sprawa będzie zgodna z oczekiwaniem. ;:108

Na dobrą noc kilka obrazków z ostatniej wizytacji działeczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko szukasz kolorów i znajdujesz jeszcze sporo ładnych. ;:138 Porządek w nasionach wzorcowy. ;:180 U mnie wysypują się z woreczków i mam na dnie pudełka mieszankę. ;:306 Zwierzakom smutno, jak nam, że lato się skończyło i rabatki pustawe. ;:174 Pookrywałaś swoje rośliny, a ja się buntuję w tym roku i tylko Chopiny okopczykuję, reszta ma przetrwać. Zapominam zapytać, jak ukorzeniane rozchodniki, :?: moje już mają malutkie kapustki.
Na pewno wszystko ze zdrowiem M będzie dobrze, nie ma innej opcji. ;:168
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Elu proszę :D :D
Lucynko mam nadzieje ,że i ćmienie główki ustanie .
A nas sześcioro :) za szybko nasze dzieci się zestarzały ;:202
Rozchodniki szybciutko sie rozrastają no chyba ,że masz takie wolniejsze odmiany ,ale zawsze warto sprawdzić ;:oj

Również spokojnej nocki ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Łap kolory Lucynko w obiektyw, bo na długo muszą nam wystarczyć.
Ja miałam ładną pogodę dwa dni więc życzenia się spełniły, ale dzisiaj od nocy już leje i znowu ślizgiem po ogrodzie się poruszam. Rozumiem Twoje wszelkie obawy, ale jakie jest wyjście....tylko się leczyć i już a główka to Cię pewnie z emocji boli ;:4 Może zimą sąsiad pomoże z gołąbkami? a może doi klatki i na balkonie je zainstalujesz :;230 Oczywiście żartuję!
Mocno całuję i życzę dużo zdrówka i słoneczka ;:3 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko widzę, że doszukałaś się jeszcze kwitnących roślinek ;:333 Jak się rozejrzeć to jeszcze przyroda w nie najgorszej kondycji !Każdy zielony choćby interesujący zwykły badylek cieszy a one się mizdrzą szczególnie w blasku ;:3 że hej! ;:108
Klonikowi jak niewielki to choćby dużą butlę po wodzie nałóż,też mam takiego malutkiego i już pod butlą siedzi.Takim maluchom trzeba pomóc przetrwać pierwsze zimy a potem już sobie radzą.Mój już pierwszą zimę przeżył niestety sarny :twisted: go zupełnie wiosną obgryzły z gałązek ale wypuścił jeszcze nową więc jest jeszcze niewielki więc muszę o niego zadbać...
Podziwiam Twoje zbieranie nasion, ;:63 mnie żadna siła do tej czynności nie zmusi... :oops:
Miłego dnia! ;:196 Jakoś ;:3 dzisiaj jeszcze nie widać...:roll:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko masz jeszcze nasturcje i bodziszka :roll: u mnie już nie ma nic :? tylko troszkę liści i jakaś pojedyncza rudbekia się ostała... O nasionkach pamiętam tylko muszę w swoich zrobić przegląd bo mam często puste torebki, a że nie przezroczyste to do każdej muszę otworzyć :oops: Zdrówka dla Was ;:168 Głaski dla zwierzaczków :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Piękny początek miał dzisiejszy dzionek. Od rana świeciło słoneczko i po powrocie z zakupów i przygotowaniu obiadku wybierałam się na działkę. Niestety, tylko wybierałam, zanim bowiem byliśmy gotowi do wyjazdu, niebo pokryły ciemne chmury i zaczął siąpić deszcz, który nie ustał aż do wieczora. Teraz jest mgła i tylko temperatura w miarę przyzwoita.
Muszą mi więc wystarczyć wspomnienia sprzed kilku dni.

Soniu - w Piśmie powiedziano: "Szukajcie, a znajdziecie", toteż szukam i jeszcze znajduję. Zdaję sobie sprawę z tego, że wkrótce i szukanie nie pomoże. ;:224
Ja nie ukorzeniałam rozchodników, czekam do wiosny. Bałam się, że nie zdążą się ukorzenić do zimy. Jak widać, niepotrzebnie, ale już przepadło. ;:223
Oby Twoje przewidywania się spełniły, zresztą ja też wierzę w szczęśliwe zakończenie. Pięknie Ci dziękuję. ;:196

Alicjo - dzisiejszy dzień już spokojnie i bezboleśnie przeżyłam, dziękuję. ;:196
Prawda, że dom po odejściu dzieci stał się jakiś pusty, ale taka jest kolej rzeczy. Teraz zwierzęta wypełniają luki. ;:108

Marysiu [Maska] - w Twoim ogrodzie tych kolorów jest zdecydowanie więcej, ;:333 ale mnie cieszy to, co jeszcze da się sfotografować na działeczce, bo wkrótce już nic nie będzie. ;:174
Trochę się już uspokoiłam, w końcu jeszcze terminu nie znamy, a on może być odległy, choć im szybciej tym lepiej. ;:108
No i dogódź tu człowiekowi. :D
Ślicznie dziękuję i wzajemnie zdrówka i ;:3 życzę. ;:196

Maryniu - dziękuję za podpowiedź w sprawie osłony dla klonika. ;:180 Nie pomyślałam, a przecież kilka roślin w taki właśnie sposób okryłam już. Na razie te, które nie lubią być zbyt mocno moczone.
Nasiona lubię zbierać od zawsze. Jeszcze w szczenięcym wieku zbierałam je w ogródku babuni. Potem siałam, gdzie popadnie, a babcia dziwiła się, jakim cudem niektóre kwiatki znajdowały się tam, gdzie nikt ich sadził. ;:306
Może jutro niebo będzie łaskawsze, czego Tobie ;:196 i sobie życzę.

Ewuniu - jakieś tam pojedyncze kwiatki jeszcze się popisują, a nasturcje obok chryzantem największą ilością kwiecia. ;:303
Z nasionkami póki co nie musisz się śpieszyć. ;:185 Do wysiewów jeszcze daleko.
Zwierzaki ostatnio głaskane do wypęku, bo same się tego domagają. Dziękuję. ;:180
Dziękuję również za życzenia i wzajemnie zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Wspomnienia sprzed kilku dni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Witaj Lucynko,

bardzo wolno, (ale tylko z powodu sporej ilości zajęć) przeglądam twój wątek. Dotarłam do strony 15. Widzialam, że pani chwaliły twoje rozchodniki. Ja też chcę się dołączyć ;:138 Piękne. Jeśli bedziesz zamierzała coś dzielić, wpisuję się na listę. A winogrona ochraniasz jakoś na zimę?

pozdrawiam
Paula
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko , jak zawsze ogródek kolorowy.Teraz tylko przetrwać zimę i będzie się działo . ;:108 Lucynko czy otrzymałaś PW :?:
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko! nie dogodzisz!
Mam też taką https://www.fotosik.pl/zdjecie/ec3e4e00535391d7 chryzantemkę ale mnie wkurza bo bardzo późno zakwita. Ta jesień jest długa to zdążyła, ale w minionych latach ścinałam pączki i rozkwitały w domu ;:223 a ma takie ładne chociaż małe kwiatuszki.
U mnie nie tyle więcej kwitnie co moje chryzantemy rosną w dużych kępach (bo mogą) i robią takie lepsze wrażenie :D
Już miałam napisać to wiem gdzie moje słonko poszło, ale na końcu zdanie zmieniłam! dzisiaj rano nie wzeszło potem pokazało się na chwilę, a teraz walczy z chmurami! W nocy lało, a teraz dobrze że chociaż nie leje.
Może dzisiaj uda Wam się pojechać na działkę więc życzę słoneczka i miłej soboty! ;:196 ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko dawno nie byłam ...jak tam zdrówko i gołąbki bo na działce to już chyba nie wiele się dzieje.
Ja za chwilkę ruszam do ogrodu na ostatnie prace porządkowe......póżniej będą tylko wspominki.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko samo zebranie nasion to pół bidy dla mnie i właściwie non problem :roll: Cała reszta... suszenie, wytrzepywanie,właściwe opakowanie,opisanie...nie mam cierpliwości do tego i dla tych czynności zawsze zabraknie mi czasu... ;:oj Jeżeli zależy mi na jakiejś roślinie to po prostu suchy owocnik przechowam w piwnicy wraz z innymi przywiezionymi z działki doniczkami... :)
Miłego weekendu i dobrego tygodnia! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Oj szkoda że pogoda nie dopisała i nie udało Ci się pojechać :( ale widoki sprzed kilku dni bardzo ładne ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko masz terminatory, albo klimat łagodniejszy u mnie pustki, a to co się czerwieniło na moim zdjęciu to ostatki kwiatków gaury różowej i jej bordowe przyrosty ;:173
a co to ?
Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”