Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ewlinko..a o trzmielinie na żywopłot nie pomyślałaś ;:173 . Ja mam i sobie chwalę, wysokość wedle potrzeb ;:oj . Listki kolorowe a i zimozielone. ;:128 . Sadzonki łatwo zrobić. ;:224
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewelina, jestem :wit
Spóźniona ale szczęśliwa że jednak dotarłam ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko a ja mam w pamięci widok sprzed lat, prawie w centrum Krakowa budynek otoczony żywopłotem z hibiskusa, który jak zakwitłam latem wyglądał zjawiskowo, bo miał rożne kolory kwiatów. Hibiskus cięcie lubi i jak to jest miejsce nasłonecznione???? To taki mój kamyczek do Twojego ogródka :D
U mnie tylko -4 i słonecznie więc jak jeszcze te muldy lodu zniknął będzie ładnie :D Miłego weekendu ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewelinko - ja polecam cisy Hicksi. Rosną stosunkowo szybko, pięknie się zagęszczają, a z czasem stworzą zieloną, szlachetną ścianę, która będzie jednocześnie dekoracją ogrodu ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, przyłączam się do zdania Marysi. ;:108 U jednego z moich działkowych sąsiadów w ubiegłym roku pojawił się taki żywopłocik z ketmii syryjskej. Roślinki z własnego wysiewu, jeszcze młodziutkie, ale do jesieni bardzo ładnie już urosły. ;:333 Gdy zakwitły, było naprawdę pięknie. ;:63
Jedyny mankament jest taki, że ketmia późno dostaje pierwsze listki. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cisy są piękne, ale przy małych dzieciach odradzam ( mam uraz po tym jak siostrzenica miała płukanie żołądka po zjedzeniu owocu cisu).
A Ketmia to super pomysł- widziałam takie na Węgrzech- cudeńka.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Soniu jeśli jest tak jak piszesz to na pewno będę zadowolona ;:108 . Moje ostróżki były niskie a gdyby miały metr to ho, ho ;:333 . Mam takie samo odczucie co do kremowych aksamitek. Podobają mi się ale to przekwitanie :roll: . Ja nigdy w sklepie stacjonarnym ich nie spotkałam dlatego musiałam zamówić na all. W tym roku ich nie sieję . No chyba, że spotkam gdzieś przy okazji ;:224 .

Zuza o trzmielinie nie pomyślałam bo ona to chyba raczej na obwódkę się nadaje. Nie widziałam metrowych trzmielin ;:oj a takiej wielkości żywopłot bym chciała . Poważnie masz trzmieliny takiej wysokości ??

Zuza- sweetdaisy dobrze, że dotarłaś, zapraszam ;:196 .

Marysiu tak, to jest miejsce nasłonecznione a bynajmniej teraz póki drzew jeszcze nie ma ;:306 . Hibiskus jakoś mnie nie przekonuje ;:131 . Ładny jest i w grupie wygląda na pewno ciekawie no ale sama nie wiem. Chyba wolałabym coś co nie kwitnie ;:218 . Pogoda u mnie dzisiaj była ładna ale mroźno ;:222 . W najcieplejszym momencie też miałam -4 .

Moniko cisów to ja się boję ze względu na te trujące owoce ;:222 . Wiesz niby dzieci urosną i pewnych rzeczy ich nauczę ale Weronice, tej niepełnosprawnej chyba nigdy tego nie wytłumaczę ;:185 . Wiem, że jest sporo trujących roślin ale owoce bywają kuszące dla dzieci.

Lucynko właściwie późny start mnie nie martwi ale jakoś nie przekonuje mnie ten pomysł. Wybacz ;:196 .Pisałam Marysi, że chyba jednak wolę coś co nie kwitnie . Poza tym ketmia to chyba lubi przymarzać ? Ależ wybredna jestem ;:306. Takie cudeńka mi proponujecie a ja mam opory :oops: .

Kasiu otóż to ! Tego toksycznego charakteru cisów się obawiam, chociaż bukszpan też podobno jest trujący ale nie tak bardzo jak cis. Co do ketmii to pisałam Marysiu i Lucynce, że nie do końca chyba tego chcę. No zobaczymy, czasu do namysłu mam sporo ;:224 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, więc możesz kupić cisy Hilli - ta odmiana nie owocuje. Mam z nich żywopłot przed domem - specjalnie kupiony, żeby nie było owoców ;:4 Mam te cisy już kilka lat - mają śliczną zieleń, piękne są. Akurat przed domem wybrałam specjalnie te, bo chciałam nieowocujące i mocno ciemnozielone.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Ewelinko, witaj :wit
Ale gnasz do przodu, ledwo Cię dogoniłam ;:138
Ogrodowe, letnie wspomnienia, cudne! Jakie fajne zdjątka powkleiałaś , takie inne i domu też ;:333
Mnogoś i kolorowość roślin u Ciebie, to skarb. Pieknie się ogląda takie zdjęcia.
Mimo, że opinia Twoja jest raczej słaba, to muszę Ci się pochwalić, bo aksamitkę białą i ja zakupiłam w tym roku ;:306
Lubię aksamitki i mam nadzieję, że z tej będę zadowolona.
Przeważnie jak kwiaty przekwitają nie są urodziwe, cóż się dziwić aksamitce ? ;:306

Plany zakupu działki - super, trzymam kciuki, oby transakcja przebiegła szybko i bezproblemowo :)
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Moniko i to jest już lepszy pomysł ;:108 . Jeszcze nie wiem na co się zdecyduję bo to tylko głośne rozmysły na razie ;:224 .Ja tu już gdybam a jeszcze działka nie jest kupiona ;:306 .

Asiu nie wiem czemu ciągle mam wrażenie, że Iwona jesteś :roll: . Mam nadzieję, że nigdzie tak nie napisałam do Ciebie :oops: . Ogólnie będziesz zadowolona z tej aksamitki a jak będzie przekwitać to najwyżej przymkniesz oko :wink: . Wspominki są teraz bardzo potrzebne bo zima nadal trzyma i nie wiadomo kiedy puści. Z wyglądu domu nie do końca jestem zadowolona :roll: . Dach trochę spaprali i będziemy myśleli co tu robić z tym wszystkim dalej. Drzwi do wymiany, chodnik też pasowałoby jakiś inny. Elewacja też nam coś pęka i ogólnie jeszcze sporo kasy trzeba wsadzić w staruszka ;:306 . No cóż, ale mieszkać się da ;:108 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Planować zawsze można i nawet trzeba :wink: ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko mam kawałek żywopłotu z hibiskusa, masz rację, że niespecjalnie urodziwy. ;:131 Cisy są piękne i można zrobić żywopłot z męskich odmian, które nie mają czerwonych osnówek wabiących dzieci. Mam kilkadziesiąt cisów, są dość kosztowne, ale można kupić małe i powoli formować żywopłot. Moje maluchy przez pięć lat z 25-30 cm, urosły na ponad metr. Teraz tnę tylko z szerokości, bo potrzebuję wyższy żywopłot, żeby zasłonił siatkę. Mam też z choiny kanadyjskiej przy tarasie. Bardzo szybko rośnie i też łatwo go formować. Grabowy też jest piękny i można w nadleśnictwach kupić tanio sadzonki. Trudny wybór przed tobą. :)
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

ewelkacha88 pisze: . Dach trochę spaprali i będziemy myśleli co tu robić z tym wszystkim dalej. Drzwi do wymiany, chodnik też pasowałoby jakiś inny. Elewacja też nam coś pęka i ogólnie jeszcze sporo kasy trzeba wsadzić w staruszka ;:306 . No cóż, ale mieszkać się da ;:108 .
Ewuniu i to jest najważniejsze ! Reszta się sama ułoży, doklei ;) i będzie fajnie ! Nic się nie martw. Kasa, rzecz nabyta, raz jest raz nie ma , ale też nie ma się co zrażać. Ważne, żeby krok po kroczku realizować swoje cele. Tego Ci- Wam życzę !

Wiesz, że chyba ta "iwwa" to myli i chcesz bym była Iwoną :;230 :;230 Jak się pomylisz, też będzie dobrze. Ważne, żebyśmy pisały na forum i żeby było fajnie !
Wracając do aksamitek, to mam taki patent, że nie pozwalam im za mocno przekwitać i obrywam kwiatostany - pięknie się rozrastają i tworzą nowe pączki :)
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

ewelkacha88 pisze:Zuza o trzmielinie nie pomyślałam bo ona to chyba raczej na obwódkę się nadaje. Nie widziałam metrowych trzmielin ;:oj a takiej wielkości żywopłot bym chciała . Poważnie masz trzmieliny takiej wysokości ??
A mam, nawet wyższe...co roku przycinana, inaczej była by już do nieba. ;:306

Obrazek
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łoo matko, u ciebie Zuzia wyrosły jakieś trzmielinowe potwory ;:oj one mają jakieś podpory?
Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”