Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Balkonowe pelargonie toż to burza kwiatów. ;:oj . Taka mi się marzy. ;:108 Swoim dogadzam, karmię a burzy nie ma. :;230 . Mimo to w przyszłym roku znów u mnie będą. ;:173
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Aniu, ja też lubię balkonowce, tylko gorzej w czasie upałów. Nie dość, że trzeba podlewać ogród, to jeszcze obskakiwać balkony... ;:204 Ale czegóż się nie robi dla kwiatowego dywanu ;:224

Ewelinko, z moich doświadczeń balkonowo-tarasowych wynika, że pelargonie są nie do zdarcia, bo z innymi różnie bywa. Surfinie potrafilam przelać i podgniwały, potrzebują często i nie tak dużo. A pelargonie zalewam porządnie raz na kilka dni i jakoś dychają ;:306 Trzymam kciuki za Twoje przyszłoroczne balkonowce ;:215

Zuzia, wstyd przyznać, ale ja jakoś się szczególnie z moimi nie certolę. Raz na miesiąc dostają odżywkę i muszą być zadowolone z podlewania raz na parę dni ;:218 I chyba wiedzą, ze nie mogą sie wiele więcej spodziewać, więc rosną :wink:

Skoro balkonowce znalazły uznanie, to pokażę Wam jeszcze mojego tarasowego, wyhodowanego z nasion czarusia :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

Balkonowce super ;:215 . Ja też swoim pelargoniom dogadzałam, ale w tym roku były jakieś niemrawe. Chyba nie mam ręki do pelargonii ;:oj .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marzą mi się tak bujnie kwitnące pelargonie i gladiole :roll: ;:215 Oj, marzą ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu balkonowe świetnie kwitną. ;:138 Czerwony to hibiskus. :?: Piękny. ;:oj Muszę wrócić do pelargonii, bo ostatnie eksperymenty były nieudane. Begonie i petunie się ugotowały. ;:222
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witaj Aniu, w końcu mam chwilę, by na spokojnie zapoznać się z Twoim ogrodem. Jestem pełna podziwu dla Twoich powojników, ja niestety, nie mam do nich ręki, nad czym bardzo ubolewam, bo są takie piękne - będę się niemi zachwycać u Ciebie ;:224
Różyczki super zamówiłaś ;:333 Jeśli w dalszym ciągu poszukujesz niższych panienek, to ja polecę Ci lavende ice oraz petticoat, obie piękne ;:224
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, zostawiam ślad, żeby Cię nie zgubić. Już mi sie spodobały Twoje powojniki. Jutro wrócę zobaczyć co masz jeszcze w swoim ogródku ;:196
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Aga, ja moim zbytnio nie dogadzałam, a sadzonki kupiłam mikre w Lidlu i w ogóle to mam wrażenie, że przynajmniej mi najlepiej idą rośliny jak je trochę zostawię same sobie i się za bardzo nad nimi nie trzęsę... ;:216 A jak mi na jakiejś zależy bardzo, doglądam, chucham i dmucham, to idzie marnie... Do czego oczywiście nie namawiam, ale u mnie coś jest na rzeczy :wink:

Beatko, bardzo mi miło, że moje kwiecie komuś się marzy, zawsze wydawało mi się, ze nie mam nic wyjątkowego :heja

Soniu, a właśnie to nie hibiskus! Chociaż rzeczywiście może się wydawać podobny, ale jest drobniejszy. To moje przypadkowe odkrycie, kupiłam nasionka w markecie, nie wiążąc z nimi większych nadziei. A wyrósł bardzo ładny krzaczek, zimuję go w garażu - nazywa się... klonik :lol:
Ja też zrezygnowałam z petunii, jakiś czas kwitły ładnie,a potem zaczynały grymasić, to więdnąć, to podgniwać i rzadko kiedy dotrzymywały końca sezonu. Co prawda pelargonie lada dzień będę musiała zlikwidować, ale wciąż trwają na polu bitwy :wink:

Marlenko, witam Cię, cieszę się, że wpadłaś. Jeśli chodzi o powojniki, to zobaczymy jak im pójdzie przezimowanie, większość jest pierwszoroczna ;:218 Z różami wiążę duże nadzieje, oby mnie nie zawiodły (albo bardziej, oby mnie nie zawiodły moje umiejętności i ubogie doświadczenie :wink: ). Róże będę domawiała na wiosnę, więc oczywiście poszukiwania i modyfikacje planów trwają! A Petticoat nie znałam, jest prześliczna, na pewno będzie się teraz rozbijać w mojej głowie ;:108

Iwonko, miło mi, witam i zapraszam :) Powojniki zawsze były na mojej top liście, teraz wskakują tam także róże, zakochuję się w nich, na wiosnę się okaże czy z wzajemnością :lol:

Dziś dla Was moje chryzantemki w smętnej aurze ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No niestety, mnie nigdy się nie udało doprowadzić pelargonii do takiego stanu kwitnienia jak kwitną Twoje.
Obiecałam sobie, że zmienię sprzedawcę ;:306
Całkowicie się zgadzam z chodzeniem na paluszkach wokół danych roślin - też uważam, że czasami lepiej je zostawić w spokoju niż chuchać i dmuchać na nie. też uważam, ze jest coś na rzeczy... Niewytłumaczalnego, ale jest.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu. Pelargonie są bardzo wytrzymałymi kwiatami to prawda ale ja w tym roku i je zabiłam ;:306 a raczej tak na spółkę z eMem. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę miała czym się pochwalić. Moje te zwisające , owszem były ładne ale te stojące, które samodzielnie rozmnażałam to tak brzydko rosły mi ;:222 . Za rok postaram się bardziej z ich pielęgnacją ;:108 . Chryzantema bardzo ładna, kolorek bardzo mój jeśli chodzi o kwiaty bo w szafie tego koloru mam niewiele ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Beatko, to dla nas dobra wiadomość, im mniej troski, tym lepsze efekty - nic tylko leżeć w ogrodzie do góry brzuchem :;230

Ewelinko, oo... chciałam spróbować z moimi pelargoniami, ale uznałam, że gra nie warta świeczki, skoro sprawdzają się sadzonki w sześciopakach z Lidla :wink: Chociaż podobno są dosyć łatwe do rozmnożenia... ;:218 Tylko ja się zniechęciłam po nieudanych 3 próbach ukorzenienia powojników (mini szklarenki, wietrzenie itd.) i 2 nieudanych próbach ukorzenienia hortensji, którą mijam z synkiem na spacerach... A to podobno niby tez nie jest trudne ;:306 W wodzie puszczały mi małe korzonki, ale w ziemi mimo ukorzeniacza po 2 tygodniach padały... :evil: Pokażę Wam tę hortensję, oczywiście obfociłam ją - fajna, prawda? Z drobnymi kulkami. Ale chyba jednak nie stanę się jej posiadaczką...

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Na zdjęciu powyżej jest kalina koralowa roseum, a nie hortensja.
Gotową sadzonkę, która już kwitnie, ewentualnie zakwitnie za rok, można kupić za 10-15 zł, nie opłaca się ukorzeniać dla jednego krzaka.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Magda, to nie hortensja? :shock: To może dlatego mi się jej nie udało ukorzenić hortensjowym sposobem ;:306 Nie widziałam takiej rośliny wcześniej, wiec ciężko było mi jej szukać w sprzedaży, jak widać, nie doszukałabym się raczej :wink: Dzięki :wit
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu to na pewno jest kalina
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Aniu to kalina na 100 % ;:306 . Widać po liściach ;:333 . Dobre, dobre ;:224 . Mnie też takie wpadki zdarzały się na początku ,że brałam jakąś roślinę za inną niż była ;:108 . Zdarza się :wink: . Muszę przyznać, że mnie tym troszkę rozbawiłaś ale nie gniewaj się przypadkiem ;:196 . Wracając jeszcze do pelargonii to ja rozmnażałam w wodzie. Wsadzałam do nich malutki kawałek węgla drzewnego żeby korzenie nie pleśniały. Jak korzenie były już znaczne to przesadzałam do małych doniczek i tak do maja, kiedy wysadzałam je do docelowych doniczek. W pierwszym roku miałam ładne pelargonie ale w tym niestety mało o nie dbałam i przyznaję się bez bicia , że je zmarnowałam . Taka ze mnie ogrodniczka ;:306 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”