Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Kochani, korzystam z chwili nim rzucę się w wir pracy :wink:

Marysiu, staram się dostrzegać jeszcze inne rzeczy :wink: Przy takiej cenie to aż chciałoby się robić z przyjemnością, a tak to tylko z konieczności.

Vimen, oczywiście cena skupu od rolnika nijak się ma do ceny ostatecznej. Wszystko leci za dosłownie grosze, np takie ziemniaki wychodzą 16 gr za kg, a sam worek raszlowy kosztuje 25 gr. Zatem prawie 2 kg ziemniaków to cena opakowania. Żenada! Litr mleka to niecałe 1 zł, oczywiście koszty produkcji ciągle idą w górę, i nijak nie przekładają się na cenę ostateczną!

Soniu, tak jak napisałam wyżej. Masz rację, ceny nakręcane są przez handlarzy, pośredników. Oczy wychodzą na wierzch jak się przyglądam ceną warzyw w "niskich cenach". Kilogram niejednokrotnie kosztuje drożej niż cały wór od rolnika!
Niestety jednak sprzedaż bezpośrednia u nas to raczej fikcja ;:222

Ewelino, no właśnie najgorsza ta ciężka praca przy której siadają kręgosłupy, wychodzą przepukliny i inne "dobrodziejstwa" dźwigania cieżarów. Jednak ludzie na wsi mają inną mentalność, nie myślą czy to się opłaca, czy nie. Grunt, żeby ziemia była obsiana, obsadzona, nie stała odłogiem...

Dorotko, masz rację, to ciężka praca, niemal jak każda na wsi z gospodarstwem rolnym...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no niestety tak było, jest i pewnie będzie. Na wsi "zysku tyle co w pysku". I cóż, prawda...

FlorianDzięki. Faktycznie zachód słońca tego dnia był piękny!

Kilka zaszłych fotek. U mnie pada od wczoraj cały czas, a do ogrodu i tak nie mam szans zajrzeć teraz...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

MARIOLKA,ładny ten Twój ogród z góry ;:108
Marcinki też dobrze się prezentują w dużych kępach :!:
U Ciebie pada,a u mnie leje,drugi dzień :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kropelka pisze:Jadziu, no niestety tak było, jest i pewnie będzie. Na wsi "zysku tyle co w pysku".

Skąd ja to znam? ;:7 Mam brata rolnika. ;:108 ;:108

Świetne zdjęcia, Mariolko! ;:63 ;:63

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ich podstawie mogę stwierdzić, że masz naprawdę fantastycznie zaplanowany i bardzo estetycznie urządzony ogród. ;:215
Podziwiam efekty Twojej pomysłowości w urządzaniu ogrodu i pracy weń włożonej. ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

http://images83.fotosik.pl/56/be906c7aec20c392.jpg pięknie zagospodarowany ogród ta fotka przed moim postem również pokazuje ile pracy wkładasz w swoje dzieło ;:180 Niestety Mariolko tak było ,jest i będzie ,bo chyba nigdy się to nie zmieni ,że najgorzej wychodzi na tym ten co ciężko pracuje na roli
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, u mnie też lało, dziś zimno, brrr...
Też lubię takie widoki z dalszej perspektywy. Marcinki jak kwitną wspaniale się prezentują, to fakt. Chociaż cały sezon mnie denerwują takie sterczące chabedzie :wink:

Obrazek

Lucynko, dziękuje bardzo. Cały "problem" w tym, ze ogród powstawał bez żadnego planu, spontanicznie. Kupowałam jakąś bardziej- powiedzmy- dekoracyjną roślinę i potem wokół niej powstawały nowe rabaty. I tak ciągle, a teraz kupuję już bardzo mało, za to nieustannie coś przesadzam, rozsadzam i takie tam...

Obrazek

Jadziu, tak to już niestety jest! Kiedy naszym jedynym źródłem utrzymania było gospodarstwo, wcale lekko nie było. Od kilku lat mamy też własną DG i jest znacznie lepiej. Gdybyśmy w dalszym ciągu liczyli tylko na "zyski" z gosp. to raczej musiałabym dzieciom i nam ciągle czegoś odmawiać, a o jakichkolwiek pracach w domu i wokół można by było pomarzyć ;:223
A praca w ogrodzie... no cóż,niejednokrotnie pomagała mi wyładować nerwice :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ach, Mariolko! Jak długo będziesz miała siłę i ogród, tak długo będziesz coraz to coś przesadzała, przenosiła i... dosadzała też. ;:108 To już jest choroba zielonozakręconych. ;:306 W dodatku nieuleczalna. ;:1

Trzecie i ostatnie zdjęcie znowu bardzo wyraziście oddają charakter Twojego ogrodu. ;:108
Nawet jeśli przypadkowo, to jednak udała Ci się sztuka kompozycji. ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Prześliczny ogród, dużo w nim rózności i o to chodzi. Jak kwiatki przekwitną masz śliczne iglaki i inne ozdobne, ślicznie i pomysłowo. Jak pokazujesz panoramę to właśnie widać ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ostatnie zdjęcie, to taki cudowny obraz wymalowany przez naturę! ;:215
Wspaniały masz ogród!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Mariolko za to jakie piękne mięśnie wyrzeźbisz przy tym gablowaniu ;:333 Inni słono płacą za siłownie, a ty masz za darmo, a nawet jeszcze ci za to płacą, nawet jak piszesz trochę za mało ;:224 :D
Zachód słońca oszałamiająco cudny ;:oj ;:215
Ogród nie zauważył twojej nieobecności w nim i nadal prezentuje się ślicznie ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz teraz naprawdę mnóstwo zajeć
Odpuść ogród. No chyba, że pomaga Ci odstresować się
Chociaż ostatnio ja musiałam też odpuścić, mimo, że ogród działa na mnie relaksująco, ale nadmiar pracy spowodował, że nie miałam siły nawet wyjść do ogrodu
Teraz już się poprawiło i pracuję w nim, ale bez napięcia.
Zdążę, zrobię, nie zdazę trudno, zrobię kiedy indziej
Mój syn nauczył się angielskiego grając w gry. Jest najlepszy w klasie. Całe wakacje ma na naukę ;:306
Tak poważnie to córka w przyszłe wakacje powinna połazić po angielskich stronach, które ją interesują.
Zawsze najlepsza nauka jest przez zabawę.
Gorzej z matą i fizą. Też zauważyłam, że nauczyciele zadają trudniejsze zadania do domu. Nie wiem czemu ma to służyć.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi Mili, dziękuję za odwiedziny i Wasze wpisy. Cieszę się, że zaglądacie i komentujecie, to naprawdę miłe.

Teraz mamy trochę przerwy w sortowaniu, bo pogoda fatalna, a ziemniaki w kopcu. Za to w domu znów mam remont, tym razem roboczej łazienki i znów w całym domu masę kurzu i bałaganu (skuwanie wszystkiego do gołych murów, kolejna przeróbka ogrzewania, podłogówka, nowe wylewki, nowe tynki, nowa elektryka i w ogóle wszystko)...
Trzy lata już mieszkamy w rzeczywistości ciągłego remontowania, przebudowy itd. Koszty równają się już z ceną budowy domu nowego, a wciąż jeszcze wiele do zrobienia ;:223

Małgosiu,
do ogrodu teraz nie zaglądam. Spoglądam tylko przez okno. Inna sprawa, że gdyby pogoda sprzyjała, na pewno byłoby inaczej!

Osobiście uważam, że do nauki języków jak i do matmy trzeba mieć jednak zdolności. Moim dzieciom raczej brakuje uzdolnień w tym kierunku, za to są super z polskiego i rysunków. (Córki, bo syn to w ogóle inna bajka...) Przez dwa lata mieliśmy korepetytorkę z angielskiego. Efekty były raczej marne, a już na pewno nie współmierne do kosztów :( Z matmy na razie znalazłam dziewczynę, córa twierdzi, ze tłumaczy fajnie, okaże się w przyszłości.

Obrazek

Małgosiu- efekt siłowni to ostatnie na czym mi zależy. Jestem bardzo szczupła, zatem napakowane mięśnie na szkielecie nie wyglądają dobrze :;230 Cieszy mnie, że ogród nie zauważa mojej nieobecności.

Obrazek

Apus- dziękuję. Aczkolwiek nasadzenia moje :;230

Obrazek

Karolka-
dziękuję. Masz racje nawet zimą nie jest zupełnie pusto, bo są iglaki, zostają szeleszczące na wietrze hortensje...

Obrazek

Lucynko, masz rację- chyba zawsze będzie przesadzanie, rozsadzanie i takie tam sprawy ogrodowe ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko niby chryzantemy na zdjęciach, skądinąd śliczne, ale jesieni to jeszcze u Ciebie mało :D zielono i kolorowo!
Z korepetycjami to jest jak w loterii jeden świetnie tłumaczy, ale nie trafia do ucznia nie zaraża nauką, inny może nie ma takiej wiedzy ale potrafi wciągnąć i zainteresować. Jak z nauczycielami zależy na kogo w życiu trafimy! Ogrodem też można zarazić albo zrazić!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękne chryzantemy, Mariolko ;:138
Rozumiem tych, którym matematyka nie leży, mnie też nie służyła. Ale maturę z niej zdać musiałam. Poszło, ale ledwo-ledwo. Natomiast przedmioty humanistyczne były i są moim konikiem.
Wniosek: każdy człowiek mały i duży ma uzdolnienia w pewnym kierunku, w innym nie i dobrze, bo dzięki temu mamy różnorodność zawodów.
Z korepetytorami jest tak jak i z nauczycielami. Jeden potrafi wytłumaczyć, inny nie.
W liceum uczyła mnie matematyczka, która była świetna jako matematyk, ale denna jako nauczyciel. Szczęśliwie zdawała sobie z tego sprawę i nie gnębiła nas zbytnio. Blady strach padł na nas dopiero tuż przed maturą, ale nikt z nas nie oblał. Były wówczas takie czasy, że dawało się żurawia zapuścić.
Pozdrawiam. Lucyna
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Lucynko :wit zgadzam się z Wami zupełnie. Można być świetnym nauczycielem, ale za grosz nie umiejącym przekazać wiedzy... No ale cóż, trzeba przejść to wszystko.

Ktoś kiedyś pisał, że czuje, że historia ze świnkami będzie mieć swój dalszy ciąg... Oto ona:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko wskazuje na to, że to dzieciaczki Luśka. I wygląda na to, że świnka zaszła w ciążę tego samego dnia, kiedy urodziła poprzednio 2 prosiaczki. Wygląda na to, że nim wyczytałam, że świnka może mieć ruję poporodową, już było po fakcie...

Nim świniaczki się urodziły nabyliśmy białą kociczkę:

Obrazek

Wczoraj moja najmłodsza córa miała ślubowanie:

Obrazek

Ponoć od przybytku głowa nie boli, ale teraz mamy 5 świnek, 3 kociczki i 1 kocurka, +3 psy na podwórku w kojcu... ;:219

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”