Tulapowisko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulapowisko

Post »

Bea, też jestem za naturalistyką, ale uschnięte cynie z mączniakiem to bynajmniej nie ozdoba ;:306
Ewelino, scenerii jest teraz wiele pięknych, ale tych tylko dla mnie sytuacyjnych ;:224 Fotografia nie odda ;:131
Brat widać się zmarnował :;230
Lucy, zamierzam zrobić ogród logicznie, np. pomiędzy pustynią świerkową zrobić skalniak czy coś z sucholubów, zamiast w zaparte ,, to się trochę podleje" :;230
Przeszła mi fascynacja każdą byliną i teraz stawiam na efekty wizualne. Na głównej rabacie, która jest kwadratem z półkolistymi dwoma bokami, w tym półkolu posadzę róże a w środku piętrowo trawy. Więcej nie powiem, bo i nie wymyśliłem ;:306
Świecowe zboczenie u mnie minęło, kupowałem jak głupi i z 500 sztuk zebrałem, teraz wypalił trzeba ;:224

Zmienić trzeba było taktykę. Powoli, powoli. O ile sukulenty dam radę, o tyle nie wiem, jak oplątwy. Kilka (5) woła do mego serca, to niech stracę to 60zł + 20zł wysyłka. Sukulenty tak samo, ale ich jest 8 :;230
Tylko ten dylemat-one są takie małe i drogie, broń Boże kwiatek taaaki mały za 6zł!!
Pozostało po trawach za 6zł i bylinach po 3-4 :;230 :;230 :;230
Mikoasasin
100p
100p
Od: 26 lis 2016, o 20:49

Post »

Naprawdę fajne zdjęcia a hibiskusik wary podziwu ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mati - nie no - jasne, że na takie z mączniakiem to od razu z sierpem ;:124
Fajnie, że już masz plany na obsadzenia kolejnych rabat w przyszłym sezonie ;:108
Awatar użytkownika
Baschka
50p
50p
Od: 18 lis 2016, o 23:05

Post »

Basiu?, miło mi, że fotografie się podobają :wink: Czytałem, że zakładasz ogród. Dobrym pomysłem będzie założenie własnego wątku ;-)
Mati moja działka nie nadaje się do pokazywania :( . Przy ogrodach które oglądam na forum wygląda bardzo smutno. Ponad 10 lat zaniedbania robi swoje. Na razie będę "pomieszkiwała" u Was i "zadraszczając" z lekka będę szukać inspiracji :wink:
Pozdrawiam. Baśka

-- 26 lis 2016, o 23:32 --

Coś mi wstawka cytatu nie wyszła :oops: Wybacz dopiero się uczę poruszać po FO
Pozdrawiam, Baśka
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Mati stypendium od wójta? ;:oj ;:136 Gratuluję.
Tylko się w swojej miejscowości nie chwal na co je przeznaczasz. ;:306
Oplątwy- świetny pomysł, a jest ich tak wiele, ciekawy temat.
Fotka bardzo klimatyczna.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Fotka i do mnie przemawia.
Mam nadzieję, że humor lada moment się poprawi. Nie smutaj się. Trzeba brać życie całymi garściami.
Ja tam uważam, że skoro zasłużyłeś, bo zapracowałeś na stypendium, to i czasem część z niego powinieneś wydać na swoje zachcianki. Mam nadzieję, że Ci się uda. ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mikoasasin, cieszę się, że się podoba :wink:
Bea,suma sumaru to ten mączniak się nie rozprzestrzenia, jak i inne choroby, ale estetycznie nie wygląda ;:173
Plan tylko z trawami jest. Ale laurowiśnie raczej nie posadzę, bo lubią podmarzać. A że zrobili płytę obornikową i postawili ścianę, to już go nie widać (póki znowu monumentalna kupa się nie zrobi..) to wystarczy mi się odgrodzić w sezonie, więc postawię na miskanty ;:108 A może nawet giganteusy :;230
Basiu, to proszę się rozgościć i czerpać inspirację ;:108 Tylko inspiracje, a nie przykład, tym bardziej ze mnie ;:224
Elu, a co, się należy, dbam o powietrze w gminie :;230
Akurat mieszkam w takim miejscu,że tylko sąsiadka ogródek widzi i jak drudzy sąsiedzi przyjdą na kawę, to nikogo nie boli ;:108
Jak mama stwierdziła: oplątwy kupisz, jak będziesz miał własny pokój. Czytaj-->nigdy ci go nie zrobię, bo nienawidzę, jak je kupujesz :;230
Aniu, na wydatki pozadomowe to jak najbardziej wydam wszyściutko, co mam, i żadna siła mnie nie powstrzyma! Przyjdzie susza posadzę kaktusy, jak zaleje to lilie wodne. No problem ;:215
Jestem zdania że rośliny to jedyne, na co warto wydawać. Wszystko inne ulega czasowi i często jest szkodliwe dla środowiska. Ta da ;:173

Jestem od wczoraj popołudnia w 99% sobą, bo nawet roztrzepanie wróciło i dzisiaj się dowiedziałem o 5 rzeczach do zrobienia w tym tygodniu i że mikołajki są za tydzień ;:222
Rano spadło śniegu, potem oczywiście tak się potopił, że tu jest a tam nie ma, doprowadzając mnie do białej gorączki. Ostentacyjnie go ignorując, wybrałem się w końcu do lasu i porobiłem według mnie super fotki. Te drzewa gołe to wchłaniałem oczami i duszą ;:306
Mam kilka fajnych fot z wczoraj robionych apartem siostry, ale oczywiście kabla nikomu nie chce się poszukać, także jutro ruszam na łowy.

Zacznę od 5 wczorajszych. Tilllandsia Filifolia, moja kochana ;:167 I jakiś gruboszek czy rozchodniczek. Czy cuś. Póki rośnie mniejsza z nazwą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i po lewej rano a po prawej 14:30

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wierzby wcześnie kwitną, w zeszłym roku był to styczeń. Chciałem zrobić puszka z bliska,ale ustawianie ostrości przez 5 minut jest męczące i nieefektywne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kocham tą brzozę. Dosłownie i w przenośni , fizycznie i mentalnie.

Obrazek

Obrazek

Następne zdjęcie to pokolorwania (sorry,3 razy poprawiam, ale jestem sobą i nie umiem :;230 )
Nie ma nic bardziej pobudzającego zmysł fantastyczny niż takie drzewo stojące w bezlistnym lesie. Jakby to była polana i rosło w 1/4 średnicy koła i było więcej śniegu to długo bym nie odszedł. A że jest niesotre, to udajcie, że nie widzicie. Zima długa, się kiedyś dobre zrobi :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jak wata cukrowa ścielą się me sny w błękitnej przestrzeni niczyjego świata ...

Obrazek

Obrazek

Lovely Birch V2.

Obrazek

Mam dziwne wrażenie że to zdjęcie pokazuje kawałek mnie ;:124 W sensie przenośnym, bo widzieć to Wam pozwalam tylko mój cień ;:172

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ale dałeś czadu!!! ;:oj
Masz talent bez wątpienia.
Awatar użytkownika
Baschka
50p
50p
Od: 18 lis 2016, o 23:05

Post »

Tulapku, Słoneczko dzięki za zaproszenie :D
Kolejne zdjęcia..... Wow, co tu mówić? Widać, że pięknie Ci w duszy gra ;:138
Rób dalej swoje, realizuj pomysły i nie oglądaj się na nikogo :)
Od brania przykładu, czy szukania inspiracji nic mnie nie powstrzyma ;:185 Chyba, że pomysły opatentujesz (wtedy prawnik miałby co robić) :wink:
Życzę miłego dnia i chociaż odrobimy słońca.
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zdjęcia jak zwykle bardzo ładne i klimatyczne , szacun ;:180 . Mało jest teraz takich młodych ludzi którzy mają jakąś pasję i czerpią z niej taką radość. . A może ja się mylę i obecna młodzież ma swoje pasje inne niż ploteczki, fejs i selfi ;:306 . Och zapomniał wół :wink: . Ja właściwie w Twoim wieku pasji nie miałam , ot lubiłam niektóre rzeczy mniej a inne bardziej ale nic jakoś bardziej nie skradło mi serca :oops: . Widać, że kochasz spędzać czas na łonie natury i zatrzymywać każdą chwilę ;:108 . To wspaniałe ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi zawsze, kiedy podobają Wam się fotografie. Jednak mam swoją idolkę - http://www.tapeciarnia.pl/user_thean
W porównaniu to ja jestem bida z nędzą :;230 Z innej strony, nie kupię nigdy takiego aparatu, bo ,,skoro żeby zrobić trochę kupy złomu trzeba było wyciąć drzewa, zatruć powietrze itp to ja wolę już kwiatki kupić :;230 ) a każdy jest oryginalny ;:173 Po chwili bym stwierdził, że ten bokeh jest nienaturalny i tyle ;:224 Będę po prostu w GIMPIE rozmywać :;230

Elu,dziękuję ponownie ;:196

Basiu,nie zabraniam brać pomysłów, ale nigdy nie wykonywać tak jak ja to robię, bo potem to ciężko ;:224
Przede wszystkim-jak się torf wysuszy, to potem wodę gorzej pobiera niż piach. No i mam teraz problem ;:224

Ewelino,oczywiście, że mają inne pasję. Zostać najlepszymi graczami w CS-a ;:172 i piłkę ;:222
Ale nie ja ;:224 Ja idę w sztukę i naturalne piękno. Książki, muzyka, kolorowanki (według schematu kolorów, który najczęściej odzwierciedla tęczę) fotografia i śpiew, o ile można to tak nazwać. Bardziej pielęgnowanie głosu dla siebie niż dla innych.
Z naturą jestem jak druid związany, a gdybym był dziewczyną, to rola driady by mi pasowała, aktualnie tylko elfem mogę być ;:306

Muszę sobie zrobić polską rabatę bagienną. Rany! Gdyby były na łąkach miejsca,gdzie nie kosza traw, to bym posadził. ZARAZ! TATA MA KAWAŁEK, BO NA POLE SIĘ NIE NADAJE! Do roboty!!! :;230

Znalazł się kabelek ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mam potwierdzenie, że udało mi się przywrócić siebie - pustki w wątku, ale się za nią stęskniłem ;:306

Takie zachody są prawie codziennie.

Obrazek

Obrazek

A jakoś będę stroić ogródek ;:224

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mati super zdjęcia ;:63 Te ozdoby są z papieru ?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to po prostu trojkąty 3d sześć sztuk połączone ze sobą. Muszę je posklejać, bo w ogródku się rozwalą. Miałem papier pastelowy, a robiłem trzy dla siostry do szkoły, to poleciałem już hurtem. Jeszcze takie szpikulce jak w zeszłym roku porobię.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Tulap, podziwiam za chęci i znalezienie czasu na ozdoby papierowe. Swego czasu robiłam tego ogromne ilości i wiem ile to kosztuje pracy.. chociaż trzeba przyznać, ze jak już się zacznie to wciąga taka zabawa i dodatkowo odstresowuje :lol:
Zdjęcie kiwi pobudziło moje ślinianki :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”