Familokowego ciag dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciag dalszy

Post »

Piękne są te rutewki.
Jadziu - ja nie zbieram nasionek szałwii - na razie mam ochotę zebrać tylko z tej jednorocznej niebieskiej - ale za nic nie mogę utrafić nasionka - takie jakieś dwurożce się pojawiają i nie wiem czy to już to, czy jeszcze nie....
Reszta szałwii po prostu ładnie zimuje w gruncie.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ależ u Ciebie busz! I powiem szczerze, że trochę czuję się zagubiona, bo nie znam się na tych wszystkich kwiatach o których piszecie. No, z nazw to coś tam kojarzę, ale nie zawsze umiem nazwę przypisać do konkretnej rośliny. Tak rutewka była mi całkowicie nieznana, a tu proszę, nie dość że ładna, to jeszcze duża. Jak z tym wszystkim dajesz radę -przecież każdą roślinkę trzeba obejrzeć, listki i przekwitłe kwiaty powycinać, często podwiązać, a potem jeszcze podlać, nawieźć... O matko, ja to chyba poza róże nie wyjdę! No, może jeszcze cebulkowe mnie kręcą.
Na myśl o kurkach w sosie śmietanowym pociekła mi ślinka - myślę sobie, no nie i piękny ogród i smaczny obiad - szczęściary pełną gębą!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, ja dopiero czekam na kolejne kwitnienie róż, ale się zbierają.... ;:108
A u Ciebie kwitną i kwitną ;:138 :tan ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, witam! Może w końcu się odezwę, bo tylko podglądam cichaczem od jakiegoś czasu. Piękny ogród, piękne roślinki. I nawet nazwy chce Ci się wklepywać na fotki- podziwiam! Róże fantastyczne- przeważnie podziwiam je u innych, to i Twoje pochwalę, bo na to zasługują!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BEATKO może moje mają więcej wody :wink: dlatego szybciej kwitną, a tak na poważnie to widocznie moje szybciej przekwitły ;:224 Jednak ,gdy ma się tyle róż co ja to zawsze jakaś sobie kwitnie.Wczoraj oberwałam już troche przesuszone kwiatki Amistad i tam na końcu były spore jakby białe nasionka, więc dałam je do suszenia .Jedno spróbuje wysiać i zobaczyć czy coś z tego sie wykluje :wink: Ciekawe jak wyglądaja nasiona Rutewki też nie bardzo wiem ;:174 , bo są tam takie trójkąciki po opadnięciu płatków to chyba nasionka.Musiałam nawet poszukać w necie ,żeby wiedzieć co zebrać :;230
EWUNIU jaki busz u mnie rośliny mają Eldorado ;:108 nie są przygniecione, stłamszone, no może raczej byliny mają trochę ciężej lecz jak widać nie narzekają.Taka rutewka nie potrzebuje zbyt dużo miejsca, a przytulona np. do róży czy dalii wygląda ślicznie.Cebulowych też mam sporo lecz wszystkie sadzone są w koszyczkach .Potem koszyczki wyciągam i mam miejsce na następne roślinki :D
IWONKO spotkania są zawsze bardo miłe i to taka odskocznia od codzienności pogadać z zielono zakręconymi i powymieniać się roślinami lub podarować swoje nadwyżki .U mnie chwilkę dzisiaj popadało lecz to taki drobny deszcz
IRENKO gdzie mnie rozpiera energia ,przecież trzeba było wszystko posadzić ,żeby się nie zmarnowało .Słoneczniczka posadziłam do doniczki i tak będzie w niej zimował zadołowany.Mam nadzieję ,że dzisiejszy plan wykonałaś a ja sobie dzisiaj zafundowałam kolejnego wrzosa ,bo niestety stare mi trochę zmarniały oczywiście nie wszystkie .
MARIOLU miło Cię gościć w swoim wątku i dziękuję za wszystkie pochlebstwa pod adresem moich róż i ogródka ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Śliczna jest ta ketmia. ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Gradiflora wspaniała! ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Śliczne róże ;:167 Kiedyś próbowała siać rutewki z kupowanych nasion i nigdy nic nie wykiełkowało. W tym roku wysiałam jedna z rutewek zaraz po zebraniu nasion i zobaczę czy coś wykiełkuje :roll: Teraz zachorzałam na tą delevaya białą jest cudna ;:167
Jadziu na razie nie czekaj pokłóciłam się z kierowcą i nie mam jak zawieść przesyłek na pocztę...czekam aż mnie przeprosi ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DOROTKO też chyba masz tę Ketmię, bo kiedyś pokazywałaś u siebie roślinkę NN Ona fajnie sie rozsiewa jak raz ja posadzisz .Mam chyba nawet jej nasionka gdyby w razie czego :wink:
BASIU to rzeczywiście Grandiflora wspaniała tak musiałabym ją nazwać w tym roku .Jej kwiatostany są wielgachne jak głowa ;:202
MARYSIU na razie nie czekam ;:185 wiem ,że jeśli wyślesz dasz mi znać wtedy będę czekać.No cóż winowajca musi przeprosić nie ma innej opcji :wink: Też spróbuję wysiać nasionka białej ciekawe czy coś wyjdzie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Do końca życia musi człowiek toto wychowywać. Dzisiaj wykopałam jarzmiankę, bo mi różę udusiła i jest mnóstwo siewek mniejszych większych! ale wykopię tuż przed wysyłką.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU niestety tak to z nimi jest :;230 .Widzę ,ze u Ciebie jarzmianki szaleją moje w miarę grzecznie rosną i sie nie rozpychają tak jak Orliki .Już połowę ich zlikwidowałam, bo zabiłyby mi róże, a tak ładnie się z nimi komponują.Wszystkim pościnałam liście a one zaś wyrosły
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Aaaa to ketmia to to coś NN u mnie? Jutro zrobię zdjęcie to mi powiesz czy to to. ;:196
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Widzę taką samą lilię mamy i u wmnie też jeszcze sobie kwitnie.
Rózyce wszystkie sa piękne u ciebie,I nie widać,żeby chorowały.Moje trochę plamek dostały :evil:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu czy Tradescant i The Prince mają podobny kolor? Księcia mam, ale do Tradescant przymierzam się już od zeszłego sezonu. W końcu zamiast niego kupiłam Heathcliff. Na razie słabo rośnie i tak samo kwitnie. Miał może z jeden kwiatek :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DOROTKO jak widać na fotkach obie róże sa w tych samych barwach tylko kwiaty różnią się ilością płatków .Tradescant ma ich więcej i to całkiem inny pokrój róży.Celowo wstawiłam obie róże razem i gdybym jeszcze dodała Doktorka i Munstead to wszystkie byłyby w tej samej tonacji.Jednak Munstead jak na razie ma najlepsze wyniki w kwitnieniu, bo Księciunio ;:222 Jednak Tradescant przy pierwszym kwitnieniu dał z siebie wszystko i kwitł bardzo długo mnóstwem kwiatów .Teraz chyba go trochę stopuje dalia Convoitise jest zbyt wielka i kradnie mu wszystkie dobroci
ANIU jak na razie odpukać ,chociaż zdarzają sie pojedyncze żółte listki lecz to chyba oznaka ich starości .Tylko jedna Morden sunrise ta tylko choruje lecz nie tragicznie
DOROTKO 71 no obadamy czy to jest to czy coś innego

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”