Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Aniu, a gdzieś Ty się podziała?
Ta cienista ścieżka szczególnie mnie przyciąga, fajnie tam posiedzieć i poczytać w upały.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rainbow's End jest wyjątkowa. Też ją mam od niedawna i zdecydowanie wyróżnia się spośród innych host. Może przez ten połysk liści i ciekawe ubarwienie.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę i u Ciebie Aniu sporo paproci ja nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez nich..Wiele osób się dziwi widząc je w ogrodzie .Moje pierwsze zwykłe pióropuszniki z lasu przytargałam na początku mojego ogrodowania i trawki też...jeszcze nie były popularne w ogrodach. ;:185 Ale mnie się podobały od zawsze choć jeszcze cienia nie miałam na działce ale dawały radę!
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

[b]bejka1970 - cieszę się, że znalazłaś chwilkę :D . Princesse owszem i ładna, ale krótko trzyma kwiaty. Może to ta susza ;:131 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

takasobie - Miłko, mnie jarzmianki w pierwszym roku nie kwitły. To jest trzeci albo czwarty ;:24 . Że jest soczyście, to fakt, ale to z powodu zbyt rozrośniętych roślin. Mówiłam rano do koleżanki, że można by porozdzielać rośliny, a druga działka byłaby pełna ;:209 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dorotka350 - owszem, Pilrim ma 4 nowe pędy i na każdym po kilka pąków, jeszcze raz dziękuję, bo jest uroczy ;:180 .
Fiolety kiedyś bardziej mnie ciągnęły, teraz mam 'fazę' na pomarańczowe ;:306 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

drozd - Janusz, obiecałam i dotrzymam; pewnie tak, jak pisała Marysia.
Jak masz pytania, to 'wal', bo to będzie dla mnie zaszczyt umieć Ci podpowiedzieć ;:180 .
Jest w ogrodzie spore oczko, biorąc pod uwagę powierzchnię ogrodu. Do tego dużo drzew i roślin, zakrywających glebę. Duuużo kory co roku i ... 100m3 wody w ub. roku ;:223 . Tak to chyba działa ;:219 .

Moje jedyne dzwoneczki i to zaniedbane :oops:
Obrazek
'Wielki' miłorząb i jeszcze podmarzł tej zimy; znowu kilka lat czaekania ;:222
Obrazek

Obrazek

iga23 - cieszę się ,że tu zajrzałaś ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

alicjad31 - dziękuję za wizytę ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Benka - Oczywiście, że pozwalam zaglądać, jakżeby nie ;:173 .

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Aniu dzięki za wyjaśnienie w sprawie jarzmianek - nie nastawiam się już na szał kwiecia :wink: Trudno się mówi, kolejny prztyczek w nos od natury.

Podoba mi się jak to wszystko u Ciebie bujnie zarasta i współistnieje, marzę żeby u mnie w końcu rośliny zaczęły coś od siebie dawać i zaczęły bujniej rosnąć, i zakrywać łysą ziemię :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d.

wanda7- Wandziu, masz rację, ta hosta jest po prostu śliczna, a do tego błyszcząca. Mam jeszcze kilka takich ?błyszczaków? i dalej szukam ;:224 .
John Cabot -ubiegłoroczna sadzonka, miejsce naprawdę trudne - teren psów ;:oj

Obrazek

Obrazek

marpa ? Maryniu, paprocie kiedyś zajmowały pół ogrodu, ale to dlatego, że nic się w nim nie działo. Pozbycie się ich zajęło parę lat i jeszcze gdzieniegdzie się pokazują, ale już ich nie wyrywam ? na razie ;:134 , dokąd się nie rozpanoszą. Teraz mam mniej ekspansywne, chociaż jedna lubi się ?wałęsać?, ale rozdaję, bo ma piękne liście.
;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czy Ty widzisz, co on robi?. Nie dość, że to to rośnie "jak chleb w gębie', to jeszcze 'czyścik' sobie z niej robi.

silvarerum ? jaki tam prztyczek, za szybko chcemy mieć kwiatki, a tu wszystko idzie ustalonym trybem.
Założenie w ogrodzie od początku było takie, że w przyrodzie nie ma gołej ziemi. U mnie też nie ma, bo? nie znoszę pielenia ;:185 . Kora, zrębki, aby tylko zmniejszyć ilość chwastów. To do końca i tak się nie udaje, bo chwast nas przechytrzają, ale nie ma ich już tak dużo i tak często. A? troszku? chwaścików ? e tam, niech sobie rosną :tan .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tu, pod serbskim świerkiem, nawet chwasty nie rosną ;:224

ewarm - cały czas jestem, tylko się przemieszczam ;:306 .
Czekałam na Twoje róże ;:63 .
Jest kilka cienistych ścieżek. Przy moim szaleństwie kolorystycznym one łagodzą zielenią moje 'punkty energetyczne' :tan .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Nawet masz ławeczkę w cieniu.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cieniste zakątki - tylko takie są dzisiaj w cenie. Uff.. jak gorąco.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewarm - Ewa, nawet tam jest gorąco. Fajnie jest o świcie -chłodno i przyjemnie.
Zobaczyłam i musiała kupić; n-ty floks w ogrodzie ;:223 .

Obrazek
Róża Matchpoint - okrywowa na skarpy. U mnie na psy ;:306 .
Obrazek
Stadt Rom -pnąca; jak to pozarasta, to będzie 'piknie'.
Obrazek

wanda7 - Wandziu, jest obrzydliwie gorąco. Ja na szczęści lubię rano wstawać, więc od 4.00-tej podlewanko ;:213 .
Nie wiem, czy faktycznie nie przejdziemy na kaktusy, jak te upały dłużej potrwają, a to dopiero początek lata. Twoje dęby i moje drzewa, dają chociaż trochę cienia ;:224 , ale i tak na zewnątrz jest sauna.
Veilchenblau - różne kolorki w każdej fazie kwitnienia - super!.
Obrazek
Sparkling Ruffles - kogo zabolały zęby? :;230
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Benka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2010, o 00:23

Post »

Też mam słabość do floksów ale u mnie jeszcze nie kwitną. Tak kwitły w ubiegłym roku. Z drugiej strony domu rosna w innych kolorach. na każdej rabacie pełno samosiejek. W tym roku też kupiłam nowe odmiany ale bardzo małe sadzonki, może zakwitną.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten mój floks pewnie podpędzony w szklarni, bo u mnie dopiero jeden zakwitł, chociaż, kto wie ;:224 .
Rabatę masz śliczną i uporządkowaną ;:108 . U mnie to 'nie grozi'; jedna przechodzi w drugą, bo wszystko wyłożone korą ;:65 .

Obrazek
Może wody? ;:170
Obrazek
Burgundy Iceberg
Obrazek
Pozdrawiam Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, co roku wiercę dziurę w brzuchu mojego M o oczko wodne. Odmawia, co roku mając różne argumenty. W tym roku ma silny, więc nie wiercę dalej. Ale za parę lat chcę mieć małe oczko z takimi kwiatami ;:173
Jak przeżyłaś upały? W Twoim ogrodzie cienia sporo, więc pewnie nieźle ....u mnie cienia szukaliśmy. :roll:
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczko to fajna sprawa, ale i sporo pracy, przynajmniej na początku. Ja wszystko robiłam sama, poza wykopaniem dołka i rozłożeniem folii, bo tego bym nijak nie zrobiła. To oczko ma 15 lat. Jest dość głębokie i ekosystem sam je oczyszcza. Jak będziesz chciała, to mogę kiedyś coś więcej napisać. Od jakiegoś czasu obserwuję wątek szkodnika; świetnie pokazuje i pisze, co po kolei robi. Jak jest dużo miejsca, to wszystko wygląda pięknie, a tak, trochę ginie w gąszczu innych roślin.
Poza tym, jestem przeciwna robieniu oczka przy małych dzieciach, wg mnie, to ogromne zagrożenie. Nie wiem czemu, ale przeczulona jestem bardzo na tym punkcie.
Co do cienia, to faktycznie sporo go mam i teraz to 'odpracował'. Tylko przy wysokiej wilgotności i tak lepiej wiać do domu pod wiatrak ;:306 . Ja jestem z tych, co lubią chłód ;:108 . Dzisiaj trochę polało i można było otworzyć wreszcie porządnie okna, bo tak żar lał się do domu.
Następny upał przed nami. A nie mogłoby być normalne lato, "trochę słońca, trochę deszczu"?. Ech, szkoda gadać ;:222 .
Moja nowa "zabawka": pomarańczowe róże. Oto jedna z nich, kupiona tydzień temu -
Notre Dame du Rosaire

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 26 cze 2016, o 20:19 --

Gosiu, obejrzyj ten wątek :D . http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=72533
Pozdrawiam Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Obejrzałam ten wątek, dziękuję. Ja jednak marzę o takiej bardziej sadzawce, i najlepiej samo napełniającej się. Bez udziału folii ;:173
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Aniu, ale masz pięknie zaliliowane oczko :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”