Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Ok przystrzygę też, no u mnie nie wełna a małe kłaczki :;230 . Biennenweide Rot świetnie wygląda, taki okazały krzak, ale mnie zauroczył
Dortmund ;:167 .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Wpisałam odpowiedź i mi ją wcięło, motyla noga.

Bienenweide jest urocza nie tylko z kwiatków, ale widzę, że i w bujności jest całkiem dobra. Masz śliczny skwerek przed domem.

A ta Winchester to śnieżnobiała jest czy taka bardziej w krem wpada? I czy warto sobie nią zawracać głowę? Szukam jakiejś białej róży i nie umiem się zdecydować. Nie wiem która byłaby lepsza WCathedral czy Artemis?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak czekałam na Eden. Kupiłam dwie na wiosnę, ale jedna zdechła nie wiem dlaczego, a druga ma jeden pęd zielony, więc czekam naiwna ja.
Muszę jesienią noweczakupić, bo ona cudna jest niesamowicie. Tylko ze szkółki porządnej.
Czerwona Bienenweide się idealnie płoży, bardzo ładnie to wygląda. Ona powtarza?
Zrobiłam konfiturę z różanych płatków, ale muszę oddać koleżance, bo mi nie wierzy, że tak można. Aga jest dobra w kuchni to zrobi cos pysznego ;:108 Dodajesz cytryny?
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Pięknie różano się u Ciebie zrobiło. Wszystkie one piękne a na Eden Rose choruję od jakiegoś czasu. : ;:213
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłeczko wiosenne odsłony ogrodu ogląda się sympatycznie bo ... miło jest u Ciebie.
Dynia o tej porze to rarytas - mnie tez jedna ostała się i niedługo trafi pod nuż. W tym sezonie nie siałam - mała przerwa.
Hosty w wiosennych kolorach sa cudne a szczególnie gdy rozrośnięte tak jak u Ciebie.
Czytałam o przesadzaniu hosty undulata Erromena - średnica koło metra - toż to ogromne wyzwanie i wielka operacja . Nic dziwnego,że wolałaś o pomoc :D
Też ja mam i rośnie w pełnym słońcu nad stawem. Ma się świetnie bo "woda w nóżkach" i jest ogromna.
Hosty od Ciebie mają śliczne liście - dziękuję. W tym sezonie będę je tuczyć aby w kolejnym trafiły na miejsca docelowe.
Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

I następny pustaczek Biennenweide Rot śliczny, ten chyba nie wysoki a ta pierwsza?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Iwonko! Biennenweide jest okrywowa i doskolane zdaje egzamin, Natoniast Dortmund jest pnąca, ok.3,5 m ma sztywne grube pędy i strasznie kolczaste, ale piękna jest! ;:173

Krysiu!
Dziękuję za odwiedziny! ;:196 Dyńka jeszcze jedna czeka na konsumpcję, a na kompoście rośnie kilka następnych, pewnie niedługo już kwitnąć będą. Nie siałam wyszukanych odmnian, bo zwykłe Bambino i Muscat de Provance są najsmaczniejsze! Cieszę się, że hosty ode mnie się przyjęły i rosną. Ja w tym roju trochę przesadzam, kombinuję, ale nowych nie planuję. Dostałam od koleżanki cudowną Fire Opal, oczu oderwać nie mogę! Muszę jej zrobić zdjęcie, bo jest zjawiskowa.

Kasiu! Koniecznie sobie spraw, nie zastanawiaj się. Można na nia patrzeć i patrzeć! ;:173

Małgosiu! Ja kupiłam Edenkę przez przypadek w sklepie ogrodniczym, gdzie pani mi powiedziała na ucho, że mają dostawę róż bez nazw, a ona ma na zapleczu spis ;:306 Tak nabyłam Othello i Eden Rose ze szkółki bez licencji. Obydwie zdrowe i przyzwoite. Biennenweide kwitnie cały czas z małymi przerwami, przycinam im przekwitnięte kwiaty.A do konfitury dodaję kwasku cytrynowego, nie zmienia smaku.

Sylwia! Trudno stwierdzić, która lepsza. Moja Winchester Cathedral jest mizernawa, muszę o nią zadbać, żeby zbudowała ładny krzak. Biennenweide przerosła moje oczekiwania, jest piekna! Naparstnica już w doniczce. Mogłam wreszczie wysadzić resztę aksamitek i cynii ;:306

Dorotko! Dortmund jest przepiekny, wlazł mi na wiśnię i widzę go z okna dachowego. Z Louise Odier chciałam zrobić jeszcze jeden rzut konfitur, ale przez tą suszę kwiatki coraz mniejsze. Mże jutro zrobię troszeczkę.

Zuza! RdR ma taki nieuchwytliwy kolor. Trochę bardziej nasycony, wchodzi w purpurę, fiolet. I tak cudownie pachnie! ;:173 Z Pastelli nie jestem specjalnie zadowolona, ale są lata, gdzie mnie mile zaskakuje :wink:

Justynko! Cieszę się, że sezon różany dobrze Ci się rozpoczął, a właściwie rozhulał! :heja Mi też dwie róże (Dame de Ceur, Chopin) odbiły, ale na kwiaty muszę poczekać :wink:

Cudowny czerwiec, pachnie, ptaki śpiewają, cudnie zielono... Ale jak nie popada, wszystko szlag trafi. Straszna susza, latam z wężem i konewką. Drzewa w ogrodzie wypijają wszystko.
Korzystając z ciepłych, suchych dni, siknęłam śliwy na mszyce. Hosty pod nimi były całe od spadzi, miałam dość. Na hamaku też byłam narażona i nie było to przyjemne.
Jak zawsze przy różanym sezonie, zasyanawiam się, co by tu jeszcze? ;:306 Chyba sobie dorzucę Mme Isaac Pereire. Mam miejsce w półcieniu, ale musze o niej poczytać, zanim się zdecyduję.

Na dziś:

Pierwszy pączek dalii:
Obrazek

Róże:

Bonica
Obrazek

Pastella
Obrazek

Jalitah
Obrazek

Eden Rose
Obrazek

Pastella
Obrazek

Sir Lancelot
Obrazek

I inne:

Sikorkowe przepychanki
Obrazek

miejsce wypoczynku
Obrazek

Parzydło
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Niesamowita jest ta Biennenweide Rot. ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ładnie Twoje dalie pędzą. U mnie nadal na przedzie Bride to Be od Ciebie :)

A gdzie lampiony? :wink: Pasowałyby do hamaczka.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Biennenweide Rot rewelacja ,czy to jest jeden krzaczek :?:
Leżaczek zaprasza do odpoczynku ja nie mam starych drzew gdzie mogłabym go zawiesić
bardzo super sprawa ,że w cieniu można sobie pozwolić na relaks.
Różę Dortmund też mam ale wciśnięta w krzaki ledwo ją widać nawet już kwitnie .
Jak zakwitną dalie to u Ciebie będzie "raj" na ziemi ja w tym roku nie mam ani jednej
nie mam gdzie przechowywać a te które wykopałam jesienią zmarzły mi w garażu.
Będę zaglądać do Ciebie ,bo taki festiwal daliowy bardzo miło się zawsze ogląda.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, ten hamaczek mi przypadł do gustu ;:333 Ale nie z dodatkiem spadziowym ;:198
Dalie pierwszy pączek ;:oj ;:oj ;:oj Dziś lecę oglądać moje ;:170
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

Miłka piękna ta Rose de Resht. Taką zamawiałam w Rozarium ale chyba coś podmienili , bo jej nie mam. Czy jesteś z niej zadowolona ? Czy warto ją mieć w ogrodzie.Podobno pięknie pachnie i ma jadalne płatki. Ale niestety kwiaty niezbyt trwałe.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O to jak pnąca to zapisuje sobie nazwę, tak mi pnących się chce, a i miejsce im znajdę, okrywowych nie bardzo mam gdzie już sadzić, ale też śliczna ;:215 a na ten hamaczek to chyba ja wskoczę :wit
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Też mi się podba ta róża. Sama posadziłam jesienią pnące ale jednej na wiosnę liście wcięło. Hamaczek też mam :lol: tylko leżeć nie ma kiedy. Czasem kotek korzysta ;:306 Dziś nieźle przemokłam bo chciałam coś na szybko zrobić w ogródku leje od rana aż do teraz nieprzerwanie ale to dobrze bo już nawet trawa zaczęła schnąć. A jak tam Miłeczko u Ciebie bo podobno w Wielkopolsce też nieźle chlupnęło.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Lady Kasiu! Na wiosnę liście róż czasami są zżerane przez gąsienice. Nie wiem od jakiego robactwa, ale zjadają w zastraszającym tempie. deszcz pada z przerwami, prognozy się zmieniają co chwila, bo wiatr chmury gna. Rano było piękne słońce, godzinę później gęsta mgła, teraz znów słońce, ale zaraz ma padać ;:306
A hamak musisz wciągnąć w poczet obowiązków! Koniecznie! :wink:

Iwonko! Czyli idziesz z ogrodem w górę! ;:333 Ja nie planuję więcej pnących, ale kto tam wie! Imponują wyglądem i kwitnieniem i może się na jakąś jeszcze skuszę. ;:173

Grażynko! Bardzo lubię Rose de Resht. Moja buduje powoli ładny krzaczek. W tym roku nieźle kwitnie, a kwiaty faktycznie jakoś bardzo długo nie pozostają, ale mi to nie przeszkadza. Najważniejsze, że jest zdrowa i nie fanaberyczna!

Zuza! Spadzi brak, bitwa wygrana! Hamak zwinięty, bo pada ;:173 I jak dalie? Mają pączki?

Marysiu! Tak, na zdjęciu jest jedna roślina. Rozrosła się bardzo i jestem zachwycona! Za to mój Dortmund zawsze znajduje dla siebie korzystne miejsce. Wcisnął się na wiśnię, anektuje drugą połowę pergoli, gdzie rośnie Louise Odier. Pacyfikuję go od czasu do czasu... ;:224
Do dalii faktycznie trzeba mieć dobre miejsce do przechowywania. Aczkolwiek można traktować je jak jednoroczne. Kupujemy przecież różne drobiazgi w doniczkach i sadzimy w ogrodzie, choć tylko do jesieni się nimi nacieszymy. Można też tak potraktować dalie. No ale i tak trzeba zaplanować ładne miejsce dla nich w ogrodzie...
Zapraszam niedługo, bo, jak widzisz, pączki są!

Dorotko! Dziękuję w imieniu różyczki! ;:196

Ogród zarasta chwastem w te ciepłe, deszczowe dni. Ale za to nabrał soczystej zieleni. Już mi się ryczeć chciało, bo nie miałam siły latać z wężem i konewkami. Za to muszę zamówić pogodę na sobotę, bo mam garden party ze smażonymi pstrągami ;:173 Nie mam weny do sprzątania i deszcz przerywa wszelkie działania. Ale mam nadzieję, że do soboty wszystko ogarnę. Najważniejsze, żeby nalewki i wina były dobre! Bo pstrąg będzie na pewno!

Nie mam świeżych zdjęć, przez te burze i ulewy nie mam kiedy robić. Coś tam wyłuskałam na dziś różano:

Louise Odier
Obrazek

Merlin
Obrazek

Bonica
Obrazek

Heidi Klum
Obrazek

Arthur Bell
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6