Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Natalko - mszyce nie niszczą nasturcji, po prostu ją uwielbiają. bardzo często sieje się nasturcję przy innych roślinach by mszyce siedziały sobie cichutko właśnie na nasturcji a nie na innych roślinach. Ja czasami obrywam takie oblepione listki. Nie wyobrażam sobie bym nie miała kwiatów nasturcji, nawet jako dekoracji sałatek.
Myślę. że co nieco już się z niej wysiało. ;:172 Takie samosiejki łatwo przyjmują się też w innych miejscach, można je przesadzać, co mnie bardzo cieszy.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ewelino dziękuję ;:196
Iwonko na pewno będzie bardziej kolorowo ;:108 Może nie z samym nadejściem wiosny, bo nie mam roślin cebulowych, ale później będzie więcej kwitnień :wink:
Bea nie wiedziałam że mszyce nasturcji nie ruszają - była dosłownie nimi oblepiona ;:219 nasiona mam, trochę zebranych, trochę kupionych, więc za rok też będę ją miała ;:108

Wyglądając wczoraj przez okno miałam wrażenie, że nadejście października było dla drzew sygnałem: "już czas, zmieniamy kolory". Coraz więcej roślin robi się kolorowych, z jednej strony jest pięknie, a z drugiej smutno - te cudowne liście lada chwila opadną i znowu będzie szaro... I byle do wiosny ;:3 A na razie szaleję z aparatem gdzie się da, również na działce ;:183

Studnia też może być ciekawa :wink: te czerwone plamki w tle to owoce dzikiej róży:

Obrazek

Obrazek

Dziką różę już usunęłam, przynajmniej częściowo. Po tym jak miała kilka kwiatków na krzyż w czerwcu powiedziałam "nie", czekałam tylko na piłę żeby usunąć te zasieki :evil: Róża broniła się mocno i bronić się jeszcze będzie, bo usunięcie korzeni to zupełnie inna historia. Zostało trochę zdjęć i sporo kolczastych badyli:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie udało mi się któregoś złapać na zdjęciu! Zazwyczaj je słyszę, a widzę tylko jak biorą nogi za pas :;230 Kamuflaż mają świetny:

Obrazek

To nie moje, ale bardzo wpisuje się w temat ;:167

Obrazek

W tym roku zamęczam wszystkich rudbekiami, aksamitkami i nagietkami, więc jeszcze trochę rudbekii:

Obrazek

A te dwie pszczółki to dla mnie zagadka - część pszczół jakie widuję to typowe pszczoły miodne, nieduże i nie tak włochate, natomiast część wygląda właśnie tak: są większe, z wyraźnym futerkiem w beżowobrązowym kolorze. Czy to może murarki? Widywałam murarki w mieście i wyglądały inaczej, były mniejsze i bardziej rude. Te są tak duże, że na początku wzięłam je za trzmiele:

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Natalio. :wit
Odkrywanie skarbów na nowej działce z pewnością jest pasjonujące.
Tak jak samo urządzanie, planowanie i prace z którymi trzeba się zmierzyć.
Na pewno czeka was mnóstwo wysiłku, ale też potem tyle samo satysfakcji.
Jak na pierwszy sezon to sporo już zrobiliście. ;:333
Domek jest wystarczający jak na początki, jest się gdzie schować i przechować narzędzia a to najważniejsze.
Trzymam kciuki za dalsze plany, oby się udało wszystkie zrealizować. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Rzeczywiście ciekawa studnia ;:224 . Ładnie wykonane zdjęcia to trzeba przyznać. Rudbekie są takie piękne a ja ich jeszcze nie mam ;:222 . Trzeba to koniecznie zmienić. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażynko, Ewelino dziękuję ;:196

O mojej miłości do roślin popularnie nazywanych chwastami raczej nie muszę przypominać - a szczególnie do podziwiania i fotografowania ich. Uwielbiam widok ich kwiatów, no może poza grządkami i rabatami... W każdym innym miejscu, nawet na trawniku, są przyjemnym urozmaiceniem, od małych, białych łepków stokrotek, kwitnących nawet zimą, poprzez pierzaste, cudowne z bliska kwiaty koniczyny, aż po ognistą czerwień maków, krzyczącą "lato" do każdego kto na nie spojrzy. Małe, kolorowe klejnociki, często pojawiające się tam, gdzie najmniej się tego spodziewamy. Sporo jest jadalnych, jeszcze więcej to naprawdę wartościowe leki o których zapominamy w dobie pigułki na wszystko. A szkoda, bo za pomocą ziół można rozwiązać wiele zdrowotnych problemów bez faszerowania organizmu chemią.

Wrotycz jest bardzo fotogeniczna - gdzieś czytałam, że odstrasza mrówki, ale to chyba bajka, bo przyłapywałam mrówki łażące po kwiatach...

Obrazek

Obrazek

Kwiatostany dzikiej marchwi uwielbiają przeróżne owady, zwłaszcza w pochmurne dni:

Obrazek

Obrazek

Kurzyślad zaskakuje oryginalną czerwienią malutkich kwiatuszków:

Obrazek

A wyka uwodzi owady fioletem:)

Obrazek

Obrazek

Tego pana raczej nie trzeba nikomu przedstawiać:

Obrazek

Szczaw kwitnie niepozornie, nie wyróżnia się z tła:

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Natalko jak ładnie przedstawiłaś nam ziółka, te ziółka to zbierałam i suszyłam, a o wrotyczu naczytałam się spor i nie tylko na mrówki działać ma, ale to pewnie gnojówka z wrotyczu :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj :wit
Natalko foto z działki śliczne. Kwitnący szczaw? jeśli to szczaw koński pod taka nazwą znam...napar jest świetny na biegunki, bóle brzucha ...w tym roku zapomniałam zebrać i ususzyć liście...dziękuję za przypomnienie ;:196
Dzika róża to skarb...proste długie pędy można wykorzystać do zaszczepienia róży szlachetnej...znajoma pozyskała tak kilkanaście róż, ma zagonek z różami szczepionymi na pniu koloru czerwonego. Takie szczepienie nie jest trudne do zrobienia, robiłam próbę wiosną...uczyłam się na gałązkach wierzby...kora wtedy dobrze odchodzi :) Brakuje mi tylko dzikiej róży, widziałam niedaleko rosnącą w rowie...uskubię przy okazji kawałek na zapomogę...może uda się potem zaszczepić odmianę szlachetną ;:333 Na ponad metrowej nodze ślicznie takie krzaki wyglądają.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Natalko :wit
Przesympatycznie kolorowe widoki z Twego ogródka w którym dzieje się coraz więcej i coraz ciekawiej ;:138
Domek jak z bajki,chętnie bym sobie w nim razem z Tobą posiedział przy herbatce-jak będę przejeżdżał obok Twojej działki to wstąpię ok?
Tymczasem pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko gnojówka chyba też, ale czytałam że posadzenie rośliny ma odstraszać mrówki ;:108
Aniu ta roślina na biegunkę to coś innego, znam to, ale nie z nazwy ;:185 to jest zwykły dziki szczaw, robiłam z niego szczawiową :wink:
Arku dziękuję ;:196 jeśli będziesz kiedyś w okolicy to zapraszam serdecznie :D

Motyle kojarzymy głównie z wiosną i pięknymi kwiatami - tymczasem potrafią pojawiać się w najmniej oczekiwanym miejscu i czasie. Przez całe lato widywałam pojedyncze okazy, nawet kwiaty nie mogły ich wywabić na dłużej. A tymczasem w ciepłe, ostatnie wrześniowe dni pojawiły się całe chmary, obsiadały marcinki, każde inne kwitnące kwiaty oraz opadłe owoce. Tak właśnie było na truskawkowej działce, robaczywe śliwki węgierki stały się niezwykle popularne. Ilościowo przodowała rusałka admirał, piękny duży motyl, niestety dość płochliwy. Pierwsze zdjęcia wyglądały więc tak:

Obrazek

Najlepszy motyl to zajęty motyl i choć nadal bały się kroków, udało mi się zbliżyć. Pozostawał jeszcze problem zamkniętych skrzydełek, więc duża część zdjęć wyszła tak:

Obrazek

Obrazek

W końcu! Sukces!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie motyle najbardziej boją się dwóch rzeczy: ludzkich kroków i cienia. Najlepiej więc siedzieć nieruchomo i czekać, a wtedy może się zdarzyć coś takiego ;:224

Obrazek

Oprócz admirałów spotykałam inne rusałki, tej jeszcze nie zidentyfikowałam:

Obrazek

Za rusałką pawik biegłam po głównej alejce, zatrzymała się tylko na chwilę - nie są to bardzo płochliwe motyle, ale ten widać nie chciał pozować ;:185

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

NATALKO,z przyjemnością zaglądnąłem :wit
W przeglądzie kwiatów chwastowych zabrakło mi cykorii podróżnika,o pięknych błękitnych kwiatach :!:
Czasem się zastanawiam,czy nie posadzić jej gdzieś z boku ...
Motyl to rusałka ceik :!:
Pozdrawiam,
Slawek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Motyle po pewnym czasie robią sie mniej płochliwe i można je łatwiej złapać obiektywem :tan U mnie było ich bardzo dużo latem, teraz już niestety pojawiają się pojedyncze sztuki.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Natalko a wiesz jakie cudne motyle oblegają budleje, no to są widoki cudne ;:215 teraz motylki mało widać, jesiennie i zimno, słonka mało, ale udało Ci się, fajne zdjęcia ;:215
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widać, że jesteś wnikliwą obserwatorką przyrody Natalio! :) Zarówno świetnie uwidaczniasz ją w opisach jak i na cudownych fotkach! ;:63
Miłego dnia!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sławku dziękuję ;:196 z chwastów pokazywałam to co wyrosło na działce, cykorii akurat nie było ;:185 też się zastanawiam czy jej nie posadzić, ale w innym celu - używam jej jako zioła leczniczego, w sezonie kwiatów, później suszonych pędów ;:108
Iwonko u mnie na razie za mało kwiatów, ostatnio to śliwki je wabiły :;230
Iwonko budleję mam w planach, najpierw jednak muszę zdecydować gdzie ją posadzić i przygotować miejsce, nie wiem nawet czy w przyszłym roku dam radę, pracy dużo ;:185
Maryniu dziękuję, zwłaszcza miło słyszeć, że moje wpisy są coraz lepsze ;:196

Trochę ciąg dalszy poprzednich zdjęć, chociaż te były zrobione kilka dni później. Dopóki pogoda dopisywała, na ogródkach działkowych latały całe chmary motyli oraz najróżniejsze inne owady, głównie pszczoły. Teraz zrobiło się pusto, jedynie pojedyncze muchy wygrzewają się w co bardziej nasłonecznionych miejscach. Przez większą część czasu pada deszcz, wyławiam co pogodniejsze dni i pędzę na działkę, ale to wciąż mało. Jak na złość brakuje słońca, nie sposób kopać w ziemi, ani robić zdjęć - w tej szarówce wspaniałe jesienne barwy są przytłumione. Przedstawiam więc jeszcze trochę motyli z pogodniejszych dni, marcinki na których siedzą niestety nie są moje, ale w przyszłości na pewno takie posadzę, ilość owadów jakie wabią jest imponująca. Na początek rusałka, byłam przekonana, że kratkowiec, ale nie jestem już tak pewna.

Obrazek

Obrazek

Bielinek, bardzo pospolity i bardzo płochliwy, trudno go podejść.

Obrazek

Obrazek

Rusałka pawik, w większych ilościach pojawiła się dopiero jesienią.

Obrazek

A to modele, którzy aparatu się nie boją - pszczoły miodne:)

Obrazek

Obrazek

Niecodzienny widok, mucha zapylająca kwiaty - takiej jeszcze nie widziałam, pozwoliła sobie zrobić dwa zdjęcia i poleciała:)

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Widzę Natalio że bardzo kochasz naturę i cieszy Cię każda chwila spędzona na działce.
To odkrywanie skarbów jest jak lokata w banku, bo nie trzeba wtedy wszystkiego kupować, taki bonus od losu i natury.
To najlepsze zdobycze, bo już zaaklimatyzowane i na pewno nie sprawią zawodu. ;:333
Niestety taką piękną jesień mamy już chyba za sobą.
A jak podsumowałabyś ten twój ogrodowy sezon ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”