Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4
Moje heliotropy dopiero listki właściwe wypuszczają,i jeszcze się pochwalę ,że dziś zostałam babcią
,po najgorszym tygodniu w moim życiu.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Iwonko [00..] - heliotropom jeszcze daleko do pąków. Nawet nie dorosły jeszcze do momentu uszczykiwania wierzchołków wzrostu.
Chociaż gdyby zostawić bez ingerencji, to rzeczywiście wkrótce zaczęłyby kwitnąć, ale one mają się najpierw rozrosnąć, by później miały więcej pąków i kwiatów.
Marysiu [Maska] - mój kwitnący doniczkowy to jakiś dziwak: grudniko - wielkanocnik, bo w grudniu miał kilka kwiatków i teraz też będzie miał kilka.
Heliotropy wkrótce będą uszczykiwane. Jeszcze trochę dam im podrosnąć.
Skoro ta chryzantema tak szybko dojrzewa, to dobrze, że wysiałam tylko kilka nasionek. W sumie to wcześniej sobie o niej poczytałam. Będę wysiewać sukcesywnie, by jej jak najwięcej wykorzystać.
No popatrz: u mnie cudne słońce, u Ciebie ... lepiej nie mówić.
Jutro będzie lepiej, czego Ci z
życzę.
Izuniu [IzabelaS] - Ta jadalna to chryzantema, której ja też nie znałam, dopóki nie dostałam nasionek od Marysi Maski.
A skoro jiż dostałam te nasionka, to poczytałam sobie o tej roślinie i z chęcią będę ją uprawiała.
Poniżej podaję Ci link do strony dokładnie opisującej wszystkie walory i sposoby wykorzystania tej chryzantemy w kuchni.
http://ziolazodleglychkrain.blogspot.co ... -suey.html
Dorotko 71 - na jutro postaram się dmuchnąć w słoneczko, by popłynęło również w Twoje strony.
Aniu - najpierw popikowanym, roślinkom korzonki się rozrosną, a za chwilę ruszy część nadziemna. Żeby tylko słoneczka im nie zabrakło, bo one to najbardziej lubią.
Kasiu [klarag] - gdyby było więcej słoneczka, rosłyby lepiej, zwłaszcza heliotropy, choć nie tylko one.
Tereniu [tencia] - moje najserdeczniejsze gratulacje szczęśliwa Babuniu!
Nieważny miniony tydzień, najważniejsze są narodziny nowego członka rodziny. Wyczekiwanego przecież.
A heliotropy też urosną. Spokojnie oddaj się cała radości związanej z powiększeniem rodziny.
Cudne słonko towarzyszyło mi przez całą niedzielę, a potem ślicznie sobie odchodziło do swojego łóżeczka.

Chociaż gdyby zostawić bez ingerencji, to rzeczywiście wkrótce zaczęłyby kwitnąć, ale one mają się najpierw rozrosnąć, by później miały więcej pąków i kwiatów.

Marysiu [Maska] - mój kwitnący doniczkowy to jakiś dziwak: grudniko - wielkanocnik, bo w grudniu miał kilka kwiatków i teraz też będzie miał kilka.

Heliotropy wkrótce będą uszczykiwane. Jeszcze trochę dam im podrosnąć.
Skoro ta chryzantema tak szybko dojrzewa, to dobrze, że wysiałam tylko kilka nasionek. W sumie to wcześniej sobie o niej poczytałam. Będę wysiewać sukcesywnie, by jej jak najwięcej wykorzystać.

No popatrz: u mnie cudne słońce, u Ciebie ... lepiej nie mówić.

Jutro będzie lepiej, czego Ci z

Izuniu [IzabelaS] - Ta jadalna to chryzantema, której ja też nie znałam, dopóki nie dostałam nasionek od Marysi Maski.

A skoro jiż dostałam te nasionka, to poczytałam sobie o tej roślinie i z chęcią będę ją uprawiała.

Poniżej podaję Ci link do strony dokładnie opisującej wszystkie walory i sposoby wykorzystania tej chryzantemy w kuchni.
http://ziolazodleglychkrain.blogspot.co ... -suey.html
Dorotko 71 - na jutro postaram się dmuchnąć w słoneczko, by popłynęło również w Twoje strony.

Aniu - najpierw popikowanym, roślinkom korzonki się rozrosną, a za chwilę ruszy część nadziemna. Żeby tylko słoneczka im nie zabrakło, bo one to najbardziej lubią.

Kasiu [klarag] - gdyby było więcej słoneczka, rosłyby lepiej, zwłaszcza heliotropy, choć nie tylko one.
Tereniu [tencia] - moje najserdeczniejsze gratulacje szczęśliwa Babuniu!

Nieważny miniony tydzień, najważniejsze są narodziny nowego członka rodziny. Wyczekiwanego przecież.

A heliotropy też urosną. Spokojnie oddaj się cała radości związanej z powiększeniem rodziny.

Cudne słonko towarzyszyło mi przez całą niedzielę, a potem ślicznie sobie odchodziło do swojego łóżeczka.

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dmuchaj, dmuchaj kochana. Bez słońca ciężko żyć.
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Lucynko właśnie wróciłam z B. więc się domyśliłam ;), była też The Fairy, ta którą się zachwycałaś u mnie
.

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Lucynko u mnie tez na godzinę słoneczko wyjrzało
i od razu lepiej
Nasionka chryzantemy jadalnej też mam , zaraz idę wysiać - dzięki za link
Piękne heliotropy
ja jednego przetrzymałam przez zimę i teraz robię sadzonki
Miłego wieczoru życzę

Nasionka chryzantemy jadalnej też mam , zaraz idę wysiać - dzięki za link

Piękne heliotropy

Miłego wieczoru życzę
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lucynko słonko cudne tylko ten blok
ale trudno go ominąć. Po zachodzie niebo się rozchmurzyło i były nawet różowe chmurki a księżyc to ostry rogalik więc i u mnie prognozują -2 nad ranem, ale odczuwalna -4 a tego rośliny nie lubią 

-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Lucynko takie słońce to chyba na mróz ;)...
- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Lucynko to poproszę też dla mnie troszkę słońca, już mam dość powszechnej szarości,
takie złocienie wysiałam jednego roku ,ale nie miałam pojęcia, ze są jadalne
takie złocienie wysiałam jednego roku ,ale nie miałam pojęcia, ze są jadalne

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Dziękuję Ci Lucynko serdecznie 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Dorotko - podmucham, tylko muszę się porządnie nadąć.
Iwonko [Iwona i P...] - w mojej B. nie było tej róży. Jutro popędzę do dwóch innych. Może będą jeszcze mieli.
Nie tylko słońce, ale i ciśnienie wysokie, a to oczywiście zapowiedź mrozu o tej porze roku. Mam nadzieje, że niezbyt dużego.
Tereniu [TerDob] - też kiedyś próbowałam heliotropa przez zimę przetrzymać. Nie udało mi się. Wtedy u nas mocno grzali zimą, może dlatego. W tym roku spróbuję, tym bardziej że teraz na ogrzewaniu oszczędzają.
Jutro z pewnością u Ciebie też słonko poświeci dłużej, czego najserdeczniej Ci życzę.
Marysiu [Maska] - jak byś nie wiedziała, to Cię uświadamiam, że w mieście są bloki i nie dadzą się przesunąć do zdjęcia.
Spokojnie, nie denerwuj się takim niewielkim mrozem. Wiosennym roślinkom taki mrozek niestraszny. Dadzą sobie radę.
Jutro będziesz miała słoneczko, więc życzę Ci pięknego i radosnego dnia.
Tylko się nie przepracowuj zanadto.
Julio - postaram się może jakoś dogadać ze słoneczkiem, co by do każdej i każdego z nas jutro zajrzało i poprawiło nastrój.
Ja dostałam nasiona od Marysi i zaraz sobie poczytałam, bo skoro coś jest jadalne, to warto wiedzieć, z czym to się je.
Tak sobie myślę, że naleweczka też może być dobra ...
Tereniu [tencia] - ależ nie ma za co.
Ponieważ nie jestem nocnym Markiem, to już teraz się z Wami żegnam, ale tylko na kilkanaście godzin.
Życzę wszystkim dobrej, spokojnej nocy, kolorowych wiosennych snów, a na jutro tyle słonecznych chwil, ile zapragniecie.

Iwonko [Iwona i P...] - w mojej B. nie było tej róży. Jutro popędzę do dwóch innych. Może będą jeszcze mieli.

Nie tylko słońce, ale i ciśnienie wysokie, a to oczywiście zapowiedź mrozu o tej porze roku. Mam nadzieje, że niezbyt dużego.

Tereniu [TerDob] - też kiedyś próbowałam heliotropa przez zimę przetrzymać. Nie udało mi się. Wtedy u nas mocno grzali zimą, może dlatego. W tym roku spróbuję, tym bardziej że teraz na ogrzewaniu oszczędzają.

Jutro z pewnością u Ciebie też słonko poświeci dłużej, czego najserdeczniej Ci życzę.

Marysiu [Maska] - jak byś nie wiedziała, to Cię uświadamiam, że w mieście są bloki i nie dadzą się przesunąć do zdjęcia.

Spokojnie, nie denerwuj się takim niewielkim mrozem. Wiosennym roślinkom taki mrozek niestraszny. Dadzą sobie radę.

Jutro będziesz miała słoneczko, więc życzę Ci pięknego i radosnego dnia.

Julio - postaram się może jakoś dogadać ze słoneczkiem, co by do każdej i każdego z nas jutro zajrzało i poprawiło nastrój.

Ja dostałam nasiona od Marysi i zaraz sobie poczytałam, bo skoro coś jest jadalne, to warto wiedzieć, z czym to się je.
Tak sobie myślę, że naleweczka też może być dobra ...

Tereniu [tencia] - ależ nie ma za co.

Ponieważ nie jestem nocnym Markiem, to już teraz się z Wami żegnam, ale tylko na kilkanaście godzin.
Życzę wszystkim dobrej, spokojnej nocy, kolorowych wiosennych snów, a na jutro tyle słonecznych chwil, ile zapragniecie.

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Lucynko przyszłam się tylko pożegnać - kolorowych snów i słoneczka jutro
.

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Do jutra.
Ja niestety sowa jestem. Ale rano trzeba wstać do szkoły. 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko grudnik walczy w wysiewami o uwagę swojej pani.
Moim grudnikom też się poprzestawiały pory, zakwitły w listopadzie i do tej pory rozwijają po jednym kwiatku. 

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
LUCYNKO u Ciebie chwila nieuwagi i już po Tobie, masz tempo niesamowite, ale
i już bedę bardziej czujna 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Lucynko witaj. Trochę późno do Ciebie trafiam, ale tak szybko lecisz z wątkiem że ciężko załapać się na pierwszą stronę
. W poprzednim wątku doczytałam jeszcze, że zakupy Lidlowskie zrobiłaś -bardzo ładne. Jestem pod wrażeniem Twojego przedszkola. Takich foliaczków ile masz?
Słoneczko pięknie uchwyciłaś. Oby zagościło na niebie codziennie.

Słoneczko pięknie uchwyciłaś. Oby zagościło na niebie codziennie.