Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Piwonia drzewiasta dobrze przezimowała, jaki ma kolor kwiatów?
Przycięcie powojnika dobrze mu zrobi, na fotce widać, że wypuści więcej młodych pędów, niż stracił starszych.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu,bardzo ładne krzaczory różane ;:138
Udane zakupi i obfite :;230
Stałam nad tymi daliami ale odeszłam...Nawet nie mam ich gdzie wsadzić...
Ogród twój chyba podgrzewany,bo ja takiej piwonii drzewiastej nie mam :(
Na fotce z moczącymi różami,widzę podłoże...
Powiedz że to sąsiada i ty go nie używasz?
Jeśli tak to może być straszna kicha.Naoglądałam się tu na forum jak ono działa albo nie działa na wschód i rozwój siewek.Masakra.
Ja do wysiewu użyłam Biovity z włóknem kokosowym.Następnie to co zostało pomieszałam z uniwersalną z firmy Torf Nowy Chwalim i do tego już później pikowałam.Pięknie rosną.Teraz jedyny zabieg jaki trzy nich wykonuję,to każdorazowe nawożenie przy podlewaniu Florovitem do pelargonii.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu Twoja piwonia drzewiasta mnie zadziwiła :shock: Toż to za 2 tygodnie będą kwiaty ;:138 Moja dopiero co listeczki pokazała i kilka dni temu ją poprzycinałam bo widać było co suche.
Dalie ztrzeciego zdjęcia niespotykane. Na początku myślałam że to piwonie. :D
Cieszę się że ciemiernik pięknie rośnie. A jak kalina ?

A teraz słówko do Magdy. Dzięki za informację odnośnie podłoża. Na przyszły rok będę wiedziała w czym siać. Tez stosowałam to co Jolka i sporo siewek mi padało.
Nie daj się prodić. Załóż wątek. Wiesz sporo rzeczy, których my nie wiemy. Mogła byś sporo fajnych rzeczy napisać np o pomidorach a latem pokazywać kartonikowe róże :D
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Jurku piwonia drzewiasta ma być różowa, ale sam wiesz dobrze jak to jest z tymi kolorami. Czy już powinna mieć pąki kwiatowe jeśli miałaby zakwitnąć w tym roku, czy ma jeszcze czas żeby je wytworzyć?
O powojnika bardzo się martwiłam, nigdy nie obcinałam go aż tak bardzo ale w tym roku postanowiłam zaryzykować. I jak piszesz - wypuści więcej pędów :D oby zakwitł tak pięknie jak co roku.

Magda no niestety, wyobraź sobie że u mnie to jest najlepsze podłoże do kupienia :roll: alternatywą jest zamówienie przez net, ale w tym roku miałam poślizg i jakoś mi z głowy wyleciało.
Pomidorki nawozisz po przepikowaniu czy już wcześniej też? Musisz koniecznie napisać mi jak z nimi postępować, w tym roku po raz pierwszy wzięłam się za wysiew własnych pomidorów :roll:

Wiolka sama powiedz, jak tu przejść obojętnie obok takich dalii? :lol:
Kalina ładnie ruszyła, ale nie wiem, czy nie będę jej musiała zmienić miejscówki - wsadziłam ją w pierwsze wolne miejsce jakie znalazłam. Przypomnij mi proszę jej nazwę :oops:
Tak wygląda teraz (proszę nie patrzeć na chwasty, ich tam nie ma to złudzenie optyczne :;230 ):

Obrazek

To samo zrobiłam z jednym lilakiem i teraz też będę musiała go przesadzić :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Przyglądnij się dobrze piwonii, powinna już mieć widoczne pąki kwiatowe, małe jeszcze i ledwo widoczne.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ale masz ładna piwonię drzewiastą :shock: Ja głupia cieszyłam się, że moja przetrwała zimę, a teraz kicha, to co było zielone, teraz wyschło i cały krzaczek ostatecznie padł (nadzieja umiera ostatnia, więc jeszcze te kikuty trzymam w glebie).
Czekam na te dalie anemonowe, kiedyś tez miałam kilka odmian z tej rodziny, ładnie wyglądają na rabacie, takie niespotykane. Ciekawe czy Twoje będą zgodne odmianowo? Ja mam tylko 2 odmiany kupione w tym roku - Amelia z mamą kupiła :wink: mam dobrą uczennicę...
A jak zamówione róże, chyba poprzednie ładniejsze?
Klematisy ładnie ruszyły, oj jak mnie korci aby kupić kilka odmian, oj baaaaardzo.
A co do podłoża, to ja używam najczęściej Sterlux do wysiewów (raz wysiałam coś w biedronkowej ziemi, porażka).
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,Sterluxa chwalą.
Biedronkowa do sewu za mocna i za ciężka.
Ja mieszałam uniwersalną z tą do siewu,sadząc w nie już większe rośliny takie do pikowania.
Fajne podłoże mi z tej mieszanki wyszło,widzę że pomidory zadowolone.
Jolu,właśnie mi ta śliwa od Danusi padła.Jedna marna gałązka została ale jeszcze czekam i tamtej części nie ścinam.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Super że kalina rośnie. Ruszyła to najważniejsze, teraz już będzie z górki. Kupiłam ją jako bodnateńską 'Dawn', ale pewna nie jestem :roll:
Jak tam pogoda ? U nas leje niemiłosiernie od świtu.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku podglądałam piwonię, ale ja tam nic nie widzę, żadnych pąków :roll: Zrób proszę zdjęcie u siebie w ogrodzie i pokaż jak taki malusi pączek wygląda.

Aluś Róże z RP bardziej przycięte niż te wcześniejsze. Young Lycidas taki krótki, że go praktycznie spod kopczyka nie widać :roll:

Magda zamówiłam w necie tę Biovitę, wysieję w nią pozostałe nasiona i zrobię podłoże do pikowania siewek.

Wioluś pogoda u nas na razie znośna, (jeszcze) nie pada co najważniejsze. Zrobiłam sobie małą przerwę na kawkę i zaraz wracam do ogrodu, ciąć róże.

Miłego dnia Wam życzę :wit
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale zamieszania z tym podłożem narobiłam :oops:
Zamówiłaś już to podłoże ?
Nie zamawiaj!
Jak pomidorki wykiełkują i pokażą pierwsze właściwe liście, to przepikujesz do tego podłoża z S... i dodasz Biedronki 1:2 i powinno być OK.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Magda, zamówiłam :lol: przyda się na pewno, bo mam jeszcze sporo nasion do wysiania.
A S. przyda się do pikowania (zmieszam z uniwersalną wedle wskazówek) i podpędzania dalii :lol: Na pewno się nie zmarnuje ani jedno ani drugie.

Dziś udało mi się przyciąć wszystkie róże i oczyścić byliny na rabatach ;:138
Co prawda padam na pysk, ale jest to bardzo przyjemne zmęczenie :D
Uzbierałam 7 worków 120l resztek roślin po dzisiejszej pracy :shock:

Niestety jestem załamana kondycją róż po zimie ;:222 Większość musiałam bardzo krótko ciąć, nie wiadomo czy coś z nich będzie.
Spirit of Freedom poszedł ;:170, nawet pod kopczykiem nie ma nic zielonego :roll:

Straciłam też powojnik Madame Le Coultre ;:145 , zero oznak życia.. jest mała szansa, że coś od korzeni wypuści... Niestety nawet jak odbije to nie zakwitnie w maju...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ooo, nie wiedziałam, że moja ulubiona ziemia, czy tam firma jest chwalona :wink: A ja tak ze względów patriotyczno-lokalnych zawsze ją wybieram. A kupowałyście może kiedyś w B. korę? Bo teraz ma być i tak się zastanawiam.

Jolu mi jedna róża też padła raczej. W ogóle wiele roślin źle wygląda po zimie i po suszy, ciekawe jak w tym roku będzie z wodą?
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,nie kupowałam nigdy kory w B... ale zerknęłam na gazetkę i widzę że to Athena.Kupowałam ją w O.i w workach 80 l w tym roku.Bardzo ładna była.Brakło mi to dokupię tą w B... i porównam.Jeśli dobrze kojarzę to kora i ziemia jest od tego samego producenta.

Jolu,odwaliłaś kawał dobrej roboty.U nas za to dzisiaj cały dzień padał deszcz i było zimno.Jutro chyba powtórka z rozrywki.Nie wyrzucaj tego powojnika i róż,zawsze jest szansa że coś odbije.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Z tymi podłożami do siewu Madzia ma rację... ja w zeszłym roku kupiłam ale nie pamiętam firmy... prawie wszystko padło, w ogóle system korzeniowy nie rozwijał się prawidłowo...
w tym roku kupiłam firmy Athena i sadzonki są super... rosną jak na drożdżach... więc przyczyna na 100% tkwiła w podłożu...
tak samo podłoże do kwiatów tej firmy... w/g mnie jest super.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś piszesz ze róze u Ciebie kiepsko przezimowały. Ja mam pogrom w powojnikach :( Aż płakać mi się chce. To co sadzone było w ub. roku nie wyłazi z ziemi. Nie ma Purple i Lemon Dream, Matki Siedliska a nawet Soliny i Bałtyku ;:145 I to nie był uwiąd. One normalnie zaschły podczas suszy. Myślałam że odbiją, ale na razie nic a nic nie widać. Na pocieszenie kupiłam sobie dziś Albina Plena, ale trochę marne to pocieszenie.
Czarno to widzę jak w tym roku znów będą takie straszne upały i susza.
Te róże które kiepsko przezimowały to też przez to, ze w kiepskiej kondycji były po lecie. Przecież nie było aż takich mrozów. Większe bywały a rośliny sobie radziły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”