Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Guciu! Fajnie, że znów tu wpadłaś, jakoś długo Cię nie było... Ale pomyślałam sobie, że jak tylko ujrzałaś
odrobinę słoneczka ;:3 , to zaczęłaś działać w swoim ogrodzie, bo przecież masz tam co robić... ;:213
Przykro mi również, że Twoja "sierotka" padła (bardzo Ci sekundowałam, nawet w myślach), ale jak piszesz - przynajmniej doświadczenie pozostaje (choć pociecha to niewielka).
Piszesz u Ewy o zakupach bratków. Domyślam się, co jest w Łodzi na ul. Równej... Dobrze, że ja nie mam w pobliżu takich pokus ! Oj, byłoby kiepsko z"budżetem" :P !

A Twoja córka na pewno dobrze zaopiekuje się Twoimi zielonymi podopiecznymi, tego jestem pewna !
Mój syn mi ostatnio powiedział, ze gdyby miał taki zapał do nauki, jak ja do moich roślin, to znałby już na pamięć
"Encyklopedię powszechną"... :P

Pozdrawiam cieplutko, Joanna
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asieńko, moja córcia jakoś nie bardzo garnie się do moich podopiecznych. Szkolę ją pomalutku, ale gwarancji nie mam, niestety. Odpuściłam jej nawet zasilane, przez te trzy tygodnie, mam nadzieje, że będzie ok :lol:
A na Równej były piękne falki, na samo wspomnienie płakać mi się chce, że niczego nie kupiłam :cry:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Strusiodzieło artystyczne bardzo mi się spodobało 8)
A Liodoro jest przecudny. Tak się ostatnio zastanawiałem, czy by nie wziąść takiego storczyka, przekwitniętego, ale wypuszczającego nowe listki... Jednak się nie skusiłem, bo to byłby pierwszy, a ja doświadczenia nie mam w ogóle. No i zapraszam też do mnie...
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Volumineux zawsze trzeba od czegoś zacząć :P i doświadczenia nabyć ;) ale uwierz - to wciąga :twisted:
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

A, zaczekam. Storczyk siedzi w kącie w kwiaciarni, którą odwiedzam co drugi dzień :D Wygląda baardzo zdrowo. Najpierw poczytam o uprawie, a potem podejme decyzję, o przyjęciu nowego domownika :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wolumineux! Miło, że odwiedziłeś mój wątek !
Dzięki za uznanie dla "strusiodzieła" (masz poczucie humoru) :) :) :)
Liodoro chyba czuje, że się podoba i postanowił popracować jeszcze nad kolejnym pączkiem
nie zrzucając od 15 stycznia ani jednego kwiatka !
Widzę, że Twoje częste odwiedziny w kwiaciarni ;:65 ;:65 ;:65 - skończą się w wiadomy nam
wszystkim sposób ... ;:198
A żeby Cię dodatkowo zachęcić, wstawię aktualne zdjęcie moich 2 (jednych z pierwszych) storczyków,
które przeżyły u mnie juz ok. 3 lat i udaje mi się kolejny raz cieszyć ich kwitnieniem (mimo, ze fachowiec ze mnie
żaden). Wiedza zdobyta na Forum + własne doświadczenie w reanimowaniu ;:101 + ;:16
Odwiedzę w niedzielę Twój watek. Póki co z braku czasu tylko "przeleciałam" :wink: . Oj, nie jestem
mocna w kaktusach (choć CAŁE 2 jeszcze żyją :P ). Będę szukać, czy się gdzieś nie podpisałeś
imieniem, bo b. trudno się do Ciebie zwracać (w odmianie) :oops: !
A oto moi podopieczni (na zachętę):

Obrazek Obrazek

U tego z lewej str. to przedłużenie kwitnienia o kolejnych 5 kwiatów, zdjęcie nie oddaje ich wielkości.
Ku mojemu zdziwieniu, są dorodniejsze niz te co już opadły :)

Pozdrawiam serdecznie, Joanna
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Art napisz proszę coś o tej różowej panterce. Czy to kwiaty z przedłużonego kwitnienia(wydaje mi się , że są końcu łodygi)?
Jakie one są duże? jak długo utrzymują się na łodydze?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

bardzo ładne Phalaenopsisy. Obydwa piękne :) Kropek jest ciekawy :)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale ciapek (nic nie ujmując różowemu), naprawdę urocze.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

bardzo ładne storczyki :) i widać dobrze im skora tak ładnie kwitną ,moje na razie odpoczywają więc dobrze,że można oko pocieszyć ogladając inne.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu piękne storczyki :D a wiesz - obydwa mamy chyba takie same :lol: tylko mój ciapek jest w trakcie reanimacji niestety :? zgłębię Twój wątek dokładniej - to może się czegoś nauczę :twisted:
pozdrawiam ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
surita
200p
200p
Od: 8 kwie 2008, o 14:36

Post »

Joasiu jakie masz piękności :)
I rękę do nich.. I podejmujesz się takich trudnych zabiegów.. Jestem pod wrażeniem. Dosłownie, wrażenie mnie przygniotło ;:111

Ja i Feluś mamy układ: ja go podziwiam, fotografuję, podlewam i staram się nie przeszkadzać, a on łaskawie toleruje moje towarzystwo ;)
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, pytasz o "różowa panterkę" :) - otóż ostatnio skończył kwitnienie we wrześniu i obecnie na obciętym
pędzie wypuścił odnogę, którą widać na zdjęciu. Wielkość kwiatów i długość kwitnienia - jak u
wszystkich popularnych falenopsisów. Mnie oczywiście cieszy każde "moje" kwitnienie u własnych podopiecznych :) .

Zdjęcia zafałszowały wielkość kwiatów - ten różowy ma rozpiętość płatków na 10 cm., a liście też są nietypowe
- dość długie i szerokie na ok. 11 cm.

Storczykowa, dewuka, dzięki za odwiedziny !

Renato, miło mi przywitać kolejną Gliwiczankę ! Załóż wątek i pochwal się swoimi storczykami - skoro
odpoczywają, to pewnie masz już jakieś własne doświadczenia. Podziel się z nami :)

miaaa, fajnie, że tu zajrzałaś. Niech te trzy słoneczka zachęcą wiosnę by prawdziwie sie pojawiła :!:
A do zgłębienia mojego wątku zachęcam - są tam wzloty i upadki - na szczęście z przewagą tych pierwszych,
choć nieraz z trudem wypracowanych...

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ja będę wkrótce pod przygniatającym wrażeniem, gdy wszystko zakwitnie na Twoim obiecującym
balkonie... ;:333
A co do storczyka, to wszelkie "przygody" (niekoniecznie złe) jeszcze przed Tobą. Już pierwsza wymiana podłoża
jest przeżyciem :) !
Awatar użytkownika
surita
200p
200p
Od: 8 kwie 2008, o 14:36

Post »

Art pisze: Już pierwsza wymiana podłoża jest przeżyciem :) !
Nie wątpię :shock: I żeby spokojnie spać po nocach nie zapytam jeszcze, kiedy powinno to nastąpić.. A może powinnam..? ;:134 (biję się z myślami) :)
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”