Moje zielone nieszczęścia - anoli

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anoli pisze:A czemu umiera ta część ukorzeniana w wodzie? Ciotka tak całą sadzonkę ukorzeniła, a teraz się nie udaje. (zroślicha)
Za zimna woda. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co to za bluszcz?Koleżanka przytargała mi go z marketu, niektóre wierchołki wzrostu ma przyschnięte. Jak go traktować? Obrazek
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:A to przypomina zroslichę, czy to jakaś jej inna odmiana?Problem z nią taki, że gubi liście od dołu. Ziemię ma lekko wilgotną, M ją spryskuje, stoi na półeczce, światło rozproszone, ale nie bezpośrednie. Obrazek Obrazek
To również zroślicha taka sama jaką pokazywałaś wcześniej tyle że stai za daleko od światła(tak myślę lub była przenawożona i poprzez to ma takie długie łodygi przy liściach a nie pokrój zwarty). Ale wygląda nie najgorzej. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze: Za zimna woda. :D
24C - postawić na kaloryferze żeby było cieplej? Ugotuje się wtedy, co zrobić - wyrzucić?
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze:
To również zroślicha taka sama jaką pokazywałaś wcześniej tyle że stai za daleko od światła(tak myślę lub była przenawożona i poprzez to ma takie długie łodygi przy liściach a nie pokrój zwarty). Ale wygląda nie najgorzej. :D
Może na zdjęciach nie widać, ale na 100% jest to zupełnie inna odmiana, inny jest kształt liści, są podłużne, a nie zaokrąglone jak u tej drugiej. Muszę się przyznać, że nawozu to im może brakować. Postaram się zrobić lepsze zdjęcia, ale na pewno nie są to te same rośliny. Tzn może obie zroślichy, ale inne odmiany. Ma na półce naprawdę jasno.
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Co to za bluszcz?Koleżanka przytargała mi go z marketu, niektóre wierzchołki wzrostu ma przyschnięte. Jak go traktować? Obrazek
Hedera helix - bluszcz pospolity odmiana "Green Wave" :D Co do warunków uprawy jutro Ci napiszę dziś już padam ze zmęczenia.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz moje ukochane geranium, tęsni za balkonem i się wyciąga. Nie lubi siedzieć w mieszkaniu. Na balkonie znosi nawet największe słońce. Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze:
Hedera helix - bluszcz pospolity odmiana "Green Wave" :D Co do warunków uprawy jutro Ci napiszę dziś już padam ze zmęczenia.
Dziękuję Przemo, to jutro już będziesz miał wszystkich moich pacjentów.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to ten Aloes tygrysi - ktoś pytał o jego korzonki. trafił do mieszanki podłoża, którą zalecił Przemo. Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzoneczki grubosza i kaktusików - znajoma chciała wyrzucić, bo nie podobało jej się, "że tyle tego na kaktusie" Obrazek
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:
Przemo pisze:
Może na zdjęciach nie widać, ale na 100% jest to zupełnie inna odmiana, inny jest kształt liści, są podłużne, a nie zaokrąglone jak u tej drugiej. Muszę się przyznać, że nawozu to im może brakować. Postaram się zrobić lepsze zdjęcia, ale na pewno nie są to te same rośliny. Tzn może obie zroślichy, ale inne odmiany. Ma na półce naprawdę jasno.
Tak to zmęczenioe jedna zroślicha to Syngonium podophyllum ta o ciemnych liściach a ta druga to Syngonium podophyllum 'White Butterfly' (pokazywana wcześniej ta chorująca)
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:A to ten Aloes tygrysi - ktoś pytał o jego korzonki. trafił do mieszanki podłoża, którą zalecił Przemo. Obrazek
I jak z nim? :D
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Sadzoneczki grubosza i kaktusików - znajoma chciała wyrzucić, bo nie podobało jej się, "że tyle tego na kaktusie" Obrazek
W czym posadziłaś kaktusiki? :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zielistka, ta najzwyklejsza trawka (jak się dokładnie nazywa?), marzy mi się ta biało-zielona - ale najpierw się muszę nauczyć postępować z tą. Chyba ją przelewam, żółkną jej końcówki liści, a czasem całe listki, przyrasta dość wolno. Obrazek
I dwie dracenki lucky-bambo, jedna w ziemi, druga w wodzie, obie przyjechały od babci z pożółkłymi końcówkami liści: Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze:
W czym posadziłaś kaktusiki? :D
A Ty nie miałeś iść spać? :D Aloesik - musimy poczekać, w końcu teraz ma czas spoczynku. Może w nowej ziemi na wiosne wreszcie wystartuje.

Kaktusiki: ziemia do kaktusów, żwirek, pisaek, drobny kermazyt.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”