Jaka węgierka do śliwowicy?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka węgierka do śliwowicy?

Post »

pelikano11 pisze: to się jeszcze moze zainteresuj dziką śliwką Bullace ]
Jakbyś ją znalazł gdzieś w sklepie w Niemczech to daj znać a mam możliwość zamówić i sprowadzić do Polski. To wezmę od razu i dla Ciebie :)
Tutaj chyba jej nie ma, chyba że pod jakąś inną nazwą:
http://www.pflanzmich.de/kategorie/pflaumenbaeume.html

PS. Chciałem zamówić Damaszkę ze strony Stare odmiany ale koszt wysyłki... 50 zł !! Razem za drzewko musiałbym 75 zł zapłacić :( Ma tutaj ktoś może damaszke na sprzedaż? :P
dedert
500p
500p

Post »

Czy jest jakias zasada odnośnie wieku na którym można szczepić inne odmiany? Może uda mi się pozyskać zrazy od Zibarte i mógłbym zaszczepić na posadzonych w tym roku drzewach (Katince albo Valjevka)? Czy to jednak za wcześnie?
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma. Z doświadczenia wiem, że najlepiej przyjmują się zrazy i oczka na jednorocznych przyrostach. Np. wilkach. Jak chcesz szczepić to na przedwiośniu. Ale dla śliw lepszą metoda jest okulizacja - lepsze efekty. Ale to w sierpniu.
A ja na Twoim miejscu wysiałbym teraz pestki ałyczy (kupisz albo znajdziesz pod krzakami). Na wiosnę będziesz miał siewki. Do sierpnia urosną na tyle, że będziesz mógł okulizować. Za rok będziesz miał swoje drzewka Zibarte.
dedert
500p
500p

Post »

No ale zrazy Zibarte musze teraz pozyskać? Jak je do sierpnia przechowac? Czy nie mogę na moich rocznych drzewkach (są na podkl. Wangenheima) zaszczepić na wiosne, podczas ich przycinania? Będę miał też pewnie pestki Zibarte .
x-a-e

Post »

Jak będziesz szczepił na wiosnę - zrazy weź przed szczepieniem, przed ruszeniem wegetacji i schowaj do lodówki. W woreczek foliowy, zroszone wodą. Jak będziesz okulizował w sierpniu to zrazy weź przed samą okulizacją. Możesz oczywiście szczepić Zibarte wiosną na swoich śliwkach. Możesz tez okulizować w sierpniu na swoich śliwkach. Musisz tylko mieć na uwadze, że okulizacja u śliw daje lepsze efekty w sensie pewności zabiegu. Ale jak zaszczepisz na wiosnę i Ci nie wyjdzie to masz potem okazję do poprawki w sierpniu.
dedert
500p
500p

Post »

Czyli zrazy pobrac dopiero wiosną przed szczepieniem? Myślałem że jesienią i maja w chłodnym czekać do wiosny. I oczywiście nie przeszkadza to że drzewka śliwy posadzilem dopiero w tym roku na jesien, sadzonki maja ok 2 lat, kupowane w szkółce.
x-a-e

Post »

Nie przeszkadza. Ksiązkowi piszą, żeby zrazy pobrać po pierwszych mrozach, w listopadzie i trzymać do wiosny. Zawodowcy tak robią, bo i mają gdzie i jak te zrazy trzymać. Rzecz w tym, że te rady pochodzą sprzed pół wieku i miały na celu uchronić przed pobraniem przemarzniętych zrazów po siarczystych mrozach styczniowych i lutowych. A widziałeś w ostatnich latach takie mrozy? Po -30?
Ja pobieram zrazy albo zaraz przed szczepieniem i od razu nimi szczepię, albo niedługo przed ruszeniem wegetacji i te przechowuję przez te 2-3 tyg. w lodówce. Bo najlepiej się szczepi, jak podkładka już ruszyła, a zraz jeszcze śpi.
dedert
500p
500p

Post »

astone pisze:Możesz tez okulizować w sierpniu na swoich śliwkach.... Ale jak zaszczepisz na wiosnę i Ci nie wyjdzie to masz potem okazję do poprawki w sierpniu.
No tak tylko że jak szczepienie nie wyjdzie to nie będę miał z czego okulizować i wtedy to znajomy będzie musiał podesłać mi oczka a nie wiem czy wysyłkowo takie oczka przetrwają kilkudniową wysyłkę.
Więc poproszę go żeby przesłał mi zrazy Zibarte na przełomie luty-marzec? Tak chyba by było najlepiej. Nie mam wolnej lodówki żeby trzymać zrazy przez tyle miesięcy :)
x-a-e

Post »

Bardziej luty niż marzec. Te zrazy. A co do wysyłki latem - nie ma problemu, dobrze tylko zabezpieczyć przed utratą wilgoci, przesyłka priorytetowa i oczka przeżyją. Ja dwa lata temu przez 10 dni woziłem w samochodzie zrazy jabłoni co prawda, zabezpieczone oczywiście. Większość oczek przyjęła mi się.
dedert
500p
500p

Post »

Witam. Nadchodzi przełom luty/marzec. Czy można już pobierać zrazy (mam na myśli zraz śliwki niemieckiej Zibarte) i zaszczepić z nich którąś z moich śliwek? Chciałbym też zaszczepić moją jabłoń, nieznanej odmiany zrazem Szarej Renety. Pytanie o nawożenie - ktoś w tym wątku napisał żeby na wiosnę podsypać saletrą podłoże śliwek, ale tak by nie dotykała pnia. Jaka to powinna być saletra? Potasowa, amonowa? I pytanie nie w temacie - mam winogrona przerobowe, czy można już je podcinać czy zaczekać do marca?
dedert
500p
500p

Post »

Co do obcinania śliwek znalazłem w jakimś poradniku ogrodniczym taki opis:
"W przypadku drzewek rozgałęzionych, przewodnik obcinamy 30 cm powyżej najwyżej położonego pędu bocznego, zaś wszystkie pędy boczne skracamy o około połowę. Jeżeli drzewko jest nierozgałęzione, a takie mogą mieć wysokość nawet 150 cm, to skracamy je do wysokości 80 cm. Dzięki temu pierwsze gałęzie, które w przyszłości utworzą koronę drzewka, nie wyrosną zbyt wysoko."

Rozumiem że tak mam to zrobić? Mam jedno drzewko bez odrostów bocznych, sam prosty przewodnik. Jakby ktoś chciał zrazy od moich śliw to proszę pisać.
Reposit-11
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Zrazy możesz pobierać, ale z tego co wiem śliwki lepiej okulizować w ~sierpniu.
Przyciąć możesz wg poradnika, choć termin cięcia śliw to też lato. No ale jak dopiero posadzone to ja bym ciął żeby się zaczęła formować korona wg mojego widzimisię.
Jaka saletra? A czego brakuje w Twoim sadzie ? Jeśli nie wiesz to bezpiecznym będzie użycie np polifoski czy podobnego nawozu NPK.
dedert
500p
500p

Post »

Gdzieś czytałem o podsypaniu na wiosnę 10g saletry na jedno drzewko. Nie znam się na prawdę na nawozeniu drzewek. Obawiam się żę moja ziemia nie jest najlepszej klasy a śliwki w większości mam na Wangenheima. Myśle też o podsypaniu hydrożelem
dedert
500p
500p

Post »

Czy zrazy można pobrać teraz czy za dwa tygodnie? Muszą być w spoczynku?
Reposit-11
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Poczytaj wątek o szczepieniu. Ja dziś pobierałem z jabłoni i jutro szczepie. Ale podkładki mam w doniczkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”