Thuje szmaragd zółkną od środka- i inne problemy w uprawie
Re: Tuja szmaragd - chyba coś nie tak z formą
Pokrój od odmiany zależy, choć podcinaniem co nieco da się zmienić.Nie wiem jaka to odmiana, nie jestem pewna, ale wygląda mi na 'Spiralis' i ten żywotnik w młodym wielu ma taki nieco rozwichrzony wygląd, gałęzie odgięte na boki.Z czasem w miarę wzrostu coraz bardziej się zagęszcza, lepiej uwidacznia się pokrój stożkowy, lekko jakby skręcony, ale korona pozostaje luźna.Moim zdaniem ta odmiana jaką masz wygląda dobrze w otwartym naturalnym krajobrazie.Nie wszędzie pasują regularne, gęste stożkowe formy.Raczej do bardziej formalnych założeń i małych ogródków.
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2013, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Selli7, jest to odmiana Szmaragd, a przynajmniej tak mówił szkółkarz, u którego rośliny zamawiałem. Niektóre już wytworzyły bardzo ładne i gęste formy stożkowe, ale większość niestety nie. W tamtym roku delikatnie je przenawoziłem, być może to też miało wpływ na to, że wyglądają na dziki:) Sąsiad kupił tuje w tym samym czasie, również szmaragd, ale jego były pół metra wyższe i wszystkie mają wąski kolumnowy pokrój. Zastanawiam się, czy moje też takie urosną czy może powinienem im w jakiś sposób pomóc (chociażby mechanicznym formowaniem).
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze nic pewnego, może w wieku starszym uzyskają pokrój typowy dla gatunku. Tuje są bardzo marne, należałoby wypielic przy nich, podlewać obficie.
Szmaragd ma delikatniejsze igły i gałązki, a te wyglądają grubsze.To już mi prędzej do Kórnika pasuje
Muszą podrosnąć, chyba nic na razie nie da się zrobić.

Re: Tuja szmaragd - czy bedzie rosła?
W końcu skończyłem pierwsza część pracy czyli kucie. Okazało się ze na sporym odcinku zamiast trzeciej warstwy betonu była podsypka ze zwiru i szlaki, teraz pytanie czy to wybierać czy zostawić? Czy to nie będzie działać jak keramzyt ? Czy szlaka zaszkodzi młodym drzewkom? Na niej będzie około 40 cm ziemi.
Uwaga!
szlaka to izolacja z żużlu, pomid.
Uwaga!
szlaka to izolacja z żużlu, pomid.
Tuja Szmaragd problem w uprawie
Witam. chciałbym poprosić o poradę, mam ok 40 tuj posadzonych 10 lat temu szpalerem wzdłuż ogrodzenia. W ostatnim tygodniu zauważyłem że dziwnie wyglądają niektóre z nich.

Proszę o pomoc co może być przyczyną tego stanu, panujące warunki pogodowe - susza czy może jakieś szkodniki. Co można zastosować żeby uratować moje piękne jak dotąd drzewka. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

Proszę o pomoc co może być przyczyną tego stanu, panujące warunki pogodowe - susza czy może jakieś szkodniki. Co można zastosować żeby uratować moje piękne jak dotąd drzewka. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuja szmaragd
Jest obecność szyszek, miały za sucho. Po srebrnych plamach widać że panuje grzyb i wysokie zasolenie. Nie było niczym pryskane od chwastów w ostatnim czasie?
Nie, niczym na chwasty nie pryskaliśmy. Co mogę zrobić żeby im pomóc?
- PiotrekP
Jeżeli jest bardzo sucho to podlewać, nie wiem na czym rosną. Jak do tego momentu było z nimi ok to podłoże raczej im pasuje. Opryskaj przemiennie dwoma środkami grzybobójczymi i wycinaj martwe gałązki. Jeżeli to choroba grzybowa, a pewnie tak jest to korzenie już są zaatakowane. Nie chcę wyprzedzać ale będziecie musieli je wykopać i spalić. Raz spotkałem taki kolor u żwyotników ale spowodowany był dużym zasoleniem.
To jeżeli były mało podlewane w te susze to zaatakował je grzyb, nie bierze się on raczej z wilgotnych warunków?
To jakim preparatem grzybobójczym najlepiej opryskać
To jakim preparatem grzybobójczym najlepiej opryskać
- PiotrekP
Grzyb mógł rozwinąć się w zimę jak miał do tego warunki. Krzewy (bo Żywotnik to krzew) są zaatakowane już w dużym procencie wiec nie przyszło to wczoraj.
Nie było nas długo we domu i nie zauważyliśmy wcześniej objawów 

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
PiotrekP ma rację -powodem zasolenie czyli nieprawidłowe nawożenie
Jedyny nawóz który dostawały to na wiosnę nawóz do iglaków dosłownie szczyptę pod każde drzewko !?