Truskawki - cz.4
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 paź 2015, o 01:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.4
Podczas przekopywania nowo nabytej działki natknęłam się na kilka krzaczków truskawek. Nie wiem czy o tej porze mogę je jeszcze przesadzić w nowe miejsce czy lepiej nie ruszać ich do wiosny? Stare liście usunąć? Proszę o podpowiedź i może jakieś wskazówki - przygodę z truskawkami dopiero rozpoczynam 

Dzika Roza Kilkuletnich krzaków nie ma sensu przesadzać ,raczej się nie przyjmą ,ale jeżeli są z boku młode odrosty (sadzonki) to bym jeszcze posadziła .O tej porze to sadzonki są zapewne już ładnie ukorzenione.Ja takie podbieram hakiem od kopania ziemniaków .W taki sposób ,żeby podebrać z jak największym korzeniem i bryłą ziemi .Jak nie chcesz ryzykować to sadź na wiosnę (oczywiście tylko młode sadzonki ) . Powodzenia 

Jak najbardziej przesadź, i teraz. Tylko daj w dołek lepszej ziemi, kompostu lub przekompostowanego obornika. Liście obetnij.
Może to być jakaś wartościowa odmiana, ocenisz ją jak zaowocuje. Wtedy albo wywalisz albo sobie rozmnożysz przez rozłogi.
Może to być jakaś wartościowa odmiana, ocenisz ją jak zaowocuje. Wtedy albo wywalisz albo sobie rozmnożysz przez rozłogi.
Jeżeli faktycznie ,komuś bardzo zależy na sprawdzeniu starej odmiany, to bezpieczniej będzie , kilka starych krzaków, zostawić do następnego roku tak jak rosną ,tylko opielić i zasilić .W razie biedy, na pewno wytworzą rozłogi na przyszły rok ,a i na starych krzakach będzie coś do posmakowania
.A tymczasem na pozostałych (tych co wykopiesz) możesz się uczyć i sadzić według własnego uznania . 

Dzika Roza pisze:Podczas przekopywania nowo nabytej działki natknęłam się na kilka krzaczków truskawek
No wróżka jakaś na forum działaTelimenka pisze:Kilkuletnich krzaków nie ma sensu przesadzać ,raczej się nie przyjmą

Dzika Roza jeśli już zauważyłaś te truskawki w trakcie przekopywania działki to już jest nieźle. Jeśli Ci nie będą przeszkadzać przy zagospodarowaniu teraz czy wiosennym, to możesz je zostawić, ale zachęcam do przesadzenia. Metoda sprawdzona, śmiało można przesadzić, przyjmą się na 100%

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Przesadzać z całą bryła ziemi, wykopac spory dołek i dobrze przydeptać pamiętaj aby nie były za płytko posadzone lepiej głębiej
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Październik-czas na oprysk siarczanem potasu na odmiany wrażliwe na mróz.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odnawiam swoje truskawki i zamierzam poza swoimi "ananasowymi" truskawkami zakupic kilka nowych odmian .W szkółce u Markiewiczów tanio nie jest ale może sadzonki są zdrowe i odmiany Ok . Zmierzam kupić odmiany : Thuriga , Ambrozja, Senga Gigana i Pocahontas.
Chyba ,że macie jakieś inne sugestie - jeszcze nie zamówiłam więc moge zmienć decyzję .
Chyba ,że macie jakieś inne sugestie - jeszcze nie zamówiłam więc moge zmienć decyzję .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 paź 2015, o 01:01
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Truskawki przesadzone. Trzymajcie kciuki.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Chudziak ja Ci poradzę truskawki , które w tym roku nabyłam .Najwcześniejsza to Vibrant , sadziłam ją latem , truskawki jem teraz . To odmiana , która powtarza owocowanie w sierpniu .Jak dla mnie ma bardzo smaczne truskawki .Druga to Paladyn kupiłam od koleżanki z forum.Sadziłam w kwietniu , owocuje dość póżno.Truskawka ma kształt wydłużony , bardzo mi smakowała . Trzecia odmiana , której jeszcze nie próbowałam , bo sadzona na jesieni to truskawka poziomkowa Ariadna .O tej czytałam , że smaczna a to dla mnie najważniejsze.Poszukuję odmiany Sibilla , dużo dobrego o niej czytałam .
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
Cześć,
mam takie pytanko dot. toskawek...
Przesadziłem "kilka" sadzonek na nowe miejsce, ale jak się okazało, stare krzaki puściły tyle tego młodego, że jest ich chyba z pół miliona (tzn. dużo i spokojnie mogę sobie pozwolić na posadzenie jeszcze 100 krzaczków i jeszcze sporo wyrzucę). Setka już w gruncie.
Aktualnie nie mam miejsca przygotowanego i myślę nad posadzeniem ich w małych doniczkach, bo zwyczajnie mi ich szkoda. A toskafki lubię bardzo.
Gdzie ja je mogę później przezimować? Mogą stać w polu w tych doniczkach, czy korzenie im przemarzną?
mam takie pytanko dot. toskawek...
Przesadziłem "kilka" sadzonek na nowe miejsce, ale jak się okazało, stare krzaki puściły tyle tego młodego, że jest ich chyba z pół miliona (tzn. dużo i spokojnie mogę sobie pozwolić na posadzenie jeszcze 100 krzaczków i jeszcze sporo wyrzucę). Setka już w gruncie.
Aktualnie nie mam miejsca przygotowanego i myślę nad posadzeniem ich w małych doniczkach, bo zwyczajnie mi ich szkoda. A toskafki lubię bardzo.
Gdzie ja je mogę później przezimować? Mogą stać w polu w tych doniczkach, czy korzenie im przemarzną?
Piotrek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Piotrek, powinieneś zagłębić doniczki w ziemi, to będzie tak samo jakbyś je posadził w ziemię. Można dla pewności, gdy już będzie mróz, okryć białą włókniną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 8 sty 2014, o 10:58
Truskawki oczywiście można posadzić do doniczek. Ale musisz je przed zimą zadołować (zakopać w ziemi). Najlepiej w jakimś zacisznym miejscu. Warto z wierzchu narzucić na nie gałązki z drzew iglastych, jako ochrona przed mrozem.
Wsadziłam truskawki w 12 l wiaderka ,po 4 krzaczki na wiaderko .To ich miejsce docelowe ,czyli nie będę przesadzała ich później do ziemi .Na razie stoją na dworze w zacisznym miejscu.Na takie donice musiałabym zrobić wielkie okopy ,żeby ich w ziemi zadołować
,więc w razie dużych mrozów chcę wstawić do ciemnej ziemianki lub widnego,nieogrzewanego garażu.I tutaj mam problem ,gdzie lepiej? Wiosną pójdą do szklarni .Mam nadzieję ,że uda mi się przyspieszyć w ten sposób owocowanie . 

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

Przy takim sadzeniu to wystarczy przykryć agrowłokniną gdy przyjdą mrozy
Pozdrawiam Teresa