Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Jacku! Miotłę zrobię, jak trzonek drewniany kupię, teraz jest brzydka ;:306 Jeszcze mam jednego sąsiada od zachodu - Michała - młodego człowieka z babcią Alą. Od nich mi przechodzą iglaki, których gałęzie wykorzystuję do wiązanek na Wszystkich Świętych. Od babci Ali przechodzą mi jeszcze koty. które polują na moje ptaki i śpią w moich paprociach, jak mnie nie ma ;:306

Zuza! To ja mam chyba Polarstern. Kwiaty da duże, ale nie aż tak :wink: Dzięki za konsultacje! ;:196

Nikus! Ja już jestem za etapem upychania roślin :wink: Ale re-aranżacje nadal trwają. Obserwuje w ogrodach, co z czym fajnie wygląda i też podobnie kombinuję. Wiele bylin już wyeliminowałam, bo były kłopotliwe, a mało pasujące. Jeszcze pracuję nad dołożeniem roślin w pewnych miejscach, by było tam wiecznie kolorowo.
Całe szczęście, że fajnie podlało! Już robiła się Sahara! Mam nadzieje, że od czasu do czasu spadnie latem deszcz ;:173

Wczoraj po pracy nie wytrzymałam i poszłam do ogrodu popracować leciuchno. Spacyfikowałam ułudkę, bo zjadła mi teren dla hosty. Wokół rosła też mięta - poszła w słoiczek i zalana odpowiednim specyfikiem czeka aż wyląduje w mohito.
Przycięłam też bukszpan nowym biedronkowym sprzętem(nie mam pojęcia, czy teraz trzeba) i wygląda wreszcie przyzwoicie. Trochę go kotki popsikały dołem, ale powycinałam.
Dojrzewają stare maliny po babci. Są małe i niezbyt plenne, ale takie smaczne jak z lasu ;:173 W zeszłym roku dosadziłam, ale w słońcu podczas urlopu zmarniały ;:145 Możliwe, ze odbiły, ale dopóki nie zaowocują, nie będę wiedziała, bo rosną razem z innymi.

Na dziś - zielenina! Czyli zielniki i warzywnik...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tu dziś u Ciebie ładnie, wiosennie ;:167
Ostatnio wszędzie różanie, kolorowo, a tu można odetchnąć i rozkoszować się zielenią ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne widoki. Róże cudnie Ci kwitną :) Też tak chcę, ale najpierw muszę postudiować o co im chodzi :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA jak dobrze rozpoznaję to w warzywniaku rukola kwitnie :?: u mnie już dwa razy zsinana i nadal rośnie.
A na ogrodzie pada i podlewa :tan bo już sucho było.

:wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Taką miotłę miałam kiedyś i zapomniałam a szkoda. Jest sprawna.
Czosnek rosnący jeszcze powiąż w supełek i poczekaj aż uschnie.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Miłeczko mało mnie tu było ;:131 Masz ładne odmiany róż ;:215
zaciekawiło mnie kulkowanie Edenki.... ;:65 Robiłam tak, ale nie miałam efektu, bo kwiaty pod ciężarem wylądowały od liśćmi :;230 i nie było ich widać. Masz jakiś swój patent na kulowanie tej damy :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ładna ta zieleninka w Twoim wydaniu ;:333
Pomimo przechodzenia różnych roślin między sąsiadami to chyba żyjecie w zgodzie? Miło to czytać :lol: :lol: Ja nie mam bezpośrednio sąsiadów więc czytam z zainteresowaniem.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Jacku! Żyjemy w zgodzie! ;:306 Rychu tylko się do mnie nie odzywa, bo nie dałam mu na papierosy a konto orzechów, które u niego zamówiłam. Tyle, że nie nazbierał mi jeszcze tych, za które zapłaciłam. Do tej pory ich nie zobaczyłam, a Rychu nie kłania się ostentacyjnie. Ale nie żywię urazy za ten czarny bez . notabene widział 2 lata temu, że zbieram te kwiaty i ze złością wyciał wszystko, ale nie przewidział, że odrośnie ze zdwojoną siłą ;:306

Majeczko! Poniżej zdjęcie kulkowanej Edenki. Widać wyraźnie wygięty pęd. Nie poszedł do ziemi, a przygięłam i przywiązałam do płotu. Moja jakoś sie z tym pogodziła i puściła pędy całkiem silne.

Obrazek

Małgosiu! Dzięki za radę w sprawie czosnku. Jak tylko wyschną szcypiory - zwiążę. Teraz to takie śliskie i nieprzyjemne są po deszczu. Miotłę prezentuję wraz z kawałkiem starej altany, której na razie nie mogę wyburzyć więc próbuję ją "obrosnąć" ;:306

Obrazek

Krysia! Dobrze, ze pada, bo już paskudnie sucho było. Za to szaleją ślimaki i zaraz zaczna się choroby grzybowe. Musze poczytać, kiedy i czym profilaktycznie siknąć na zarazę ziemniaczaną moje pomidory.

Mariola! Tak chyba trzeba, bo ja zrobiłam kilka błędów, zwłaszcza, kiedy chciałam mieć różę o pięknych kwiatach, a mam o pięknym kwiatku! ;:223

Zuza! U mnie róże rozproszone i po deszczu nieciekawie wyglądają, zreszta część przekwitła i czeka na kolejny rzut. Pozostała mi zielenina ;:306

Weekend leniwy, bo padało. Trochę porzadkowałam altanę i powsadzałam kolejne takie tam z donic do gruntu. Już nie ma żadnej dalii w donicy, czekam aż zaczną kwitnąć, czekam na słońce!

Na dziś:

moje szczawiki
Obrazek

powojnik włoski Mikelite
Obrazek

imponująca Hoosier Dome
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Widok z miotłą sielski ;:167 Jak u prawdziwej ogrodniczki.
Twoją różyczką Poesi zachwycałam się już w tamtym roku. Ale wiadomo jest ona do popatrzenia, a nie do kupienia, niestety. Jest to stwierdzenie banalne, ale jakże prawdziwe. Aż żal serce ściska, że nie już gdzie sadzać.
O ślimakach golasach czytam z obrzydzeniem. Ja sama miałam zaledwie parę sztuk, a już mnie skręcało ze wstrętu. Rozmawiała kilka dni temu ze szwagierką - ona musi wynosić paskudztwo wiadrami. Niebieskie kulki? Musiałaby zasypać cały ogród kilkucentymetrową warstwą, a i tak nie jest pewne, czy pozbyłaby się wszystkich. Ble...
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Chyba w przyszłym roku spróbuję tez zakulkować :wink: A Twoja Edenka na czym się wspiera?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA moja Edenka już przekwita ale widzę rośnie duży, gruby pęd, nie ruszę go i może na przyszły rok mnie podszkolicie i w kulkowanie się zabawię. Bardzo mi się podobają te wieńce różane. Mam jedną przy płocie posadzoną i widzę, że ona chyba do tego się będzie nadawała.
A taką miotłę mam tylko nie takim długim sztylu :;230 eM zmuszę do osztyletowania ;:306 jej. W mojej rodzinnej wsi jak jadę to jest Pan co takie miotełki przędzie :;230
Ja swoich pomidorków nie psikałam jeszcze ale dzisiaj na jednej róży mączniaka ujrzałam, zaraz idę mieszać i sikać ;:108
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Cześć Mileczko ależ piękności Ci kwitną cudna Belle Epoque i pastella i Edenka urocza a szczawiki ładnie kwitną też mam w donicy bo tak rozchodziły się i jesienią zapomniałam wykopać coś lilie mi chorują są takie jakby je rdza brała .Nic idę popracować .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beciu! Belle Epoque to róża o pięknym kwiecie, ale coś nie chce się rozkrzewić i rozrosnąć. Muszę jej wybaczyć, bo kwiat choć jeden, jest uroczy!

Krysiu! Ja przygięłam pęd już jesienią, bo bałam się , że do wiosny stwardnieje ;:306 Ja chciałam taka miotłę kupić, ale u nas nie ma takiego pana, który by je wyrabiał. Prawdziwa miotła powinna być drutowana. Na szczęście gałązek brzozowych ci u nas dostatek. :wink:

Sylwia! Edenka stoi, póki co, sama, ale wierzchołek pędu przywiązałam do płotu.

Wandziu! Wiem, że Poesie załatwiała mi Gosia Deirde, ale nie pamiętam w jakiej szkółce ;:131
U mnie te golce szaleją wszędzie! Ja obsypuję tylko wokół roślin, które im smakują. Na razie skutkuje, ale jak jeden dostał sie do donicy z bazylią - zeżarł wszystko ;:145

Jak widzisz, altana jest brzydka. Będę ją rasować na "greek view", bo najprościej ;:306 Ponoć wystarczy wokół porozrzucać ceramiczne doniczki, zasadzić pelargonie w zardzewiałej puszce i pomalować drzwi na "taczkowy" niebieski :;230

Na dziś:

Daliowe zakątki w różnych częściach ogrodu. Dla uświadomienia, dlaczego szukam kwiatów kwitnących obficie teraz w oczekiwaniu na dalie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I inne:

Maciejka
Obrazek

Czekam na liliowce
Obrazek

Ostatnie piwonie
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłko u siebie dodałam zdjęcie powojnika, którego ukorzeniam :wit a masz kokorycze?, one kwitną u mnie od wiosny do jesieni prawie non stop :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

U mnie też piwonie mają ostatnie kwiaty.
Ale lada chwila zakwitną CI dalie i to dopiero będzie widok :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”