Maliny - rozmnażanie ,odrosty,cięcie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Maliny - rozmnażanie ,odrosty,cięcie
Nie rozumiem , dlaczego na wiosnę chcesz wyciąć wszystko co zielone przy ziemi ? Ja bym zrobiła tylko cięcie sanitarne .
Miałem na myśli, że wytnę te pędy stare, które teraz zostały po przesadzeniu. Nowiutkie zostawię oczywiście. 

-
Dlaczego stare , jeśli będą zdrowe i silne chcesz wycinać ?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Chodziło o rośliny przesadzone jesienią, żeby nie obciążać uszkodzonego systemu korzeniowego zaopatrywaniem całej części nadziemnej w wodę.
Pozdrawiam,
J
J
Bo pędy malin przycina się co roku lub co dwa w zależności od rodzaju?Dlaczego stare , jeśli będą zdrowe i silne chcesz wycinać ?
Wycinamy co roku, za wyjątkiem powtarzających, na których możemy zostawić dolną, nieowocującą część pędu. Taki pęd daje owoce w dwóch kolejnych latach.
Nazywanie malin jesiennych powtarzającymi jest nieco mylące, bo większość odmian jesiennych prowadzi się na jeden późny zbiór. Czyli wszystkie pędy wycinane są co roku.
Rzadko przesadzam karpy starych malin, które trzeba ciąć. Szybciej startują nie wymagające cięcia świeże zielone odrosty.
Nazywanie malin jesiennych powtarzającymi jest nieco mylące, bo większość odmian jesiennych prowadzi się na jeden późny zbiór. Czyli wszystkie pędy wycinane są co roku.
Rzadko przesadzam karpy starych malin, które trzeba ciąć. Szybciej startują nie wymagające cięcia świeże zielone odrosty.
-
Sposób prowadzenia malin tzw. powtarzających zależy od ogrodnika .
W tym sezonie na wiosnę pozostawiłam przezimowane pędy na owocowanie letnie , natomiast te które
wyrosły w tym sezonie owocują do teraz .
Błędem z mojej strony , że zostawiłam ich za dużo . Należało zostawić tylko najsilniejsze .
Po letnim owocowaniu wycięłam ubiegłoroczne pędy . Nie było to łatwe i przyjemne bo gąszcz utrudniał pracę .
W przyszłym sezonie powtórzę ten sposób prowadzenia , ale zrobię selekcję .
Nie pamiętam dokładnie , ale jest chyba zasada , że zostawia się w krzewie nie więcej niż 5 pędów . Wszystko zależy od kondycji
rośliny i pędów .
W tym sezonie na wiosnę pozostawiłam przezimowane pędy na owocowanie letnie , natomiast te które
wyrosły w tym sezonie owocują do teraz .
Błędem z mojej strony , że zostawiłam ich za dużo . Należało zostawić tylko najsilniejsze .
Po letnim owocowaniu wycięłam ubiegłoroczne pędy . Nie było to łatwe i przyjemne bo gąszcz utrudniał pracę .
W przyszłym sezonie powtórzę ten sposób prowadzenia , ale zrobię selekcję .
Nie pamiętam dokładnie , ale jest chyba zasada , że zostawia się w krzewie nie więcej niż 5 pędów . Wszystko zależy od kondycji
rośliny i pędów .
Ostatnie przymrozki wstrzymały owocowanie malin i goji. Niedługo trzeba będzie ciąć. Tylko jak ?
leff pisze:
Polecam broszurkę Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach pod tytułem ,,Cięcie krzewów owocowych''.
https://modr.pl/sites/default/files/bro ... _na_ww.pdf
Fragment dotyczący cięcia malin powtarzających :
Liczbę pędów można zmniejszyć przez ograniczenie miąższości (szerokość) rzędu lub wyższe cięcie pędów przy ich wycinaniu.
Cięcie pędów na wysokości 15-20 cm zmniejsza ilość odrostów, a gdy pędy przycinamy tuż nad ziemią to zwiększamy liczbę odrostów korzeniowych. Niskie cięcie, tuż przy ziemi, stosuje się na bardzo młodej plantacji, by uzyskać większą liczbę pędów. Dzięki temu już w pierwszych latach prowadzenia plantacji uzyskujemy znaczący plon owoców. Na plantacji starszej konieczne może być wyższe cięcie, do 20 cm nad ziemią.
leff pisze:
Zastosuję takie cięcie dla młodych malin z dwoma lub trzema pędami. Dla malin starszych korzystniejsze jest wyższe cięcie.Zupełną głupotą, pojawiająca się w wielu poradach, jest zostawiane kilkunastocentymetrowego kikuta starego pędu.
Trzeba go wyciąć przy ziemi. Wyrastające z niego pędy nie mają większego znaczenia dla owocowania a tylko będą osłabiały roślinę i hamowały wyrastanie nowych, silnych pędów z szyjki korzeniowej.
Polecam broszurkę Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach pod tytułem ,,Cięcie krzewów owocowych''.
https://modr.pl/sites/default/files/bro ... _na_ww.pdf
Fragment dotyczący cięcia malin powtarzających :
Liczbę pędów można zmniejszyć przez ograniczenie miąższości (szerokość) rzędu lub wyższe cięcie pędów przy ich wycinaniu.
Cięcie pędów na wysokości 15-20 cm zmniejsza ilość odrostów, a gdy pędy przycinamy tuż nad ziemią to zwiększamy liczbę odrostów korzeniowych. Niskie cięcie, tuż przy ziemi, stosuje się na bardzo młodej plantacji, by uzyskać większą liczbę pędów. Dzięki temu już w pierwszych latach prowadzenia plantacji uzyskujemy znaczący plon owoców. Na plantacji starszej konieczne może być wyższe cięcie, do 20 cm nad ziemią.
-
Powtarzającą jedną z malin wycięłam na wysokości 70 cm . Takie cięcie robią na plantacji w Niemczech .
U nas na plantacjach malinę powtarzającą kosi się zaraz po zbiorach. Pędy na czerwcowe owocowanie zostawiane są w szklarniach i ogródkach.
Na niektórych odmianach owocowanie na pędach dwuletnich jest nieopłacalne ( znacząco zmniejsza owocowanie na nowych pędach). Sam na próbę zostawiam jeden, dwa lub trzy stare pędy na Pokusie, Polanie, Polesiu i Suganie. Na wnioski za wcześnie.
Na niektórych odmianach owocowanie na pędach dwuletnich jest nieopłacalne ( znacząco zmniejsza owocowanie na nowych pędach). Sam na próbę zostawiam jeden, dwa lub trzy stare pędy na Pokusie, Polanie, Polesiu i Suganie. Na wnioski za wcześnie.
-
Dostałam od osoby pracującej na plantacji malin w Niemczech , sadzonki malin z instrukcją , jak je przyciąć jesienią .
Na dalsze wskazówki czekam wiosną .
Jeszcze jedna uwaga , latem kilka pędów maliny Polonez przycięłam na wysokość około metra . Pędy te wzmocniły się i
rozgałęziły . Na wniosku za wcześnie , ale w przyszłym sezonie też tak zrobię . Pędy przycięte nie wykładają się w przeciwieństwie
do nieprzyciętych .
Na dalsze wskazówki czekam wiosną .
Jeszcze jedna uwaga , latem kilka pędów maliny Polonez przycięłam na wysokość około metra . Pędy te wzmocniły się i
rozgałęziły . Na wniosku za wcześnie , ale w przyszłym sezonie też tak zrobię . Pędy przycięte nie wykładają się w przeciwieństwie
do nieprzyciętych .
Czy Polonez w momencie cięcia miał pąki kwiatowe i czy zdążył dojrzeć ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ja też będę przycinać maliny, ale nie wszystkie łodygi, tylko te, które będą najwyższe w rzędzie. I przytnę tuż przed pojawieniem się pąków.
Pozdrawiam! Gienia.
Nie wszystkie odmiany malin powtarzających opłaca się prowadzić na podwójny zbiór.
Pędy na drugi rok zostawiam na Suganie i Polesiu. Polanie i Pokusie nie zostawiam pędów na zbiór letni.
Fragment ze strony https://agrosimex.pl/blog/trendy-w-upra ... GLO-qLdHtP
Powtarzające owocowanie na podwójny zbiór owoców
Uprawa w tunelu umożliwia uzyskanie wysokich pędów, jednak przydatność roślin do podwójnego zbioru owoców jest cechą odmianową. Związane jest to z długością odcinka owocowania na pędzie tegorocznym. Jeśli odcinek ten jest zbyt duży – np. ponad połowa pędu owocuje – to odmiana taka nie jest przydatna do podwójnego zbioru owoców. Zasadniczo przyjmuje się, że w przypadku odmiany na podwójny zbiór wiosną na każdym pędzie 2-letnim powinno pozostać 15–20 pąków.
Maliny Polonez Polonez i Poemat to dwie polskie odmiany przydatne do podwójnego zbioru owoców. Wadą odmiany Polonez jest spadająca jędrność owoców po zbiorze. Natomiast Poemat lepiej sprawdzi się do uprawy gruntowej, jako odmiana przemysłowa. Zbiór odmiany Polka z pędów dwuletnich jest ryzykowny ze względu na przemarzanie pąków kwiatowych.
Pędy na drugi rok zostawiam na Suganie i Polesiu. Polanie i Pokusie nie zostawiam pędów na zbiór letni.
Fragment ze strony https://agrosimex.pl/blog/trendy-w-upra ... GLO-qLdHtP
Powtarzające owocowanie na podwójny zbiór owoców
Uprawa w tunelu umożliwia uzyskanie wysokich pędów, jednak przydatność roślin do podwójnego zbioru owoców jest cechą odmianową. Związane jest to z długością odcinka owocowania na pędzie tegorocznym. Jeśli odcinek ten jest zbyt duży – np. ponad połowa pędu owocuje – to odmiana taka nie jest przydatna do podwójnego zbioru owoców. Zasadniczo przyjmuje się, że w przypadku odmiany na podwójny zbiór wiosną na każdym pędzie 2-letnim powinno pozostać 15–20 pąków.
Maliny Polonez Polonez i Poemat to dwie polskie odmiany przydatne do podwójnego zbioru owoców. Wadą odmiany Polonez jest spadająca jędrność owoców po zbiorze. Natomiast Poemat lepiej sprawdzi się do uprawy gruntowej, jako odmiana przemysłowa. Zbiór odmiany Polka z pędów dwuletnich jest ryzykowny ze względu na przemarzanie pąków kwiatowych.
-
W związku z tym , że zauważyłam pewne różnice w owocowaniu odmian powtarzających pytałam osobę pracująca
na plantacji jak oni to robią .
Mam jednak wątpliwości czy przycięcie zrobiłam prawdłowo , chyba za nisko przycięłam .
W krzewie zostawiłam tylko jeden pęd najsilniejszy .
Moim zdaniem owoce Polonez są jędrne po zbiorze , nadają się do mrożenia i po rozmrożeniu są zwarte .
Przycięcie faktycznie opóżnia owocowanie , jeszcze teraz dojrzewają .
na plantacji jak oni to robią .
Mam jednak wątpliwości czy przycięcie zrobiłam prawdłowo , chyba za nisko przycięłam .
W krzewie zostawiłam tylko jeden pęd najsilniejszy .
Moim zdaniem owoce Polonez są jędrne po zbiorze , nadają się do mrożenia i po rozmrożeniu są zwarte .
Przycięcie faktycznie opóżnia owocowanie , jeszcze teraz dojrzewają .